4 verrassende bronnen van voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft

als je dieet perfect is, kun je nu stoppen met lezen. Dit verhaal is voor mensen die af en toe rondhangen met voedingsmiddelen die het best kunnen worden omschreven als slechte voedingsinvloeden. Dat komt omdat zelfs voedingsonrustmakers verlossende eigenschappen hebben en je overal verrassende bronnen van voedingsstoffen kunt vinden.

dat betekent niet dat je hele dieet moet—of zelfs kan-worden gevuld met voedingsmiddelen die zo zwaar in het ongezonde leunen. U moet de hieronder genoemde voedingsmiddelen beperken. En voor een goede gezondheid en gewichtsbehoud, vul je voedzame hele voedingsmiddelen en veel planten.

maar omwille van je geluk of gezond verstand, moet je soms afdwalen—zelfs tijdelijk. Dus, de volgende lijst van verrassende bronnen van voedingsstoffen is niet bedoeld om uw dieet indiscreties te ontdoen. Gebruik het in plaats daarvan om u te helpen een plezier te kiezen met ten minste een stukje van een voedingswaarde zilveren voering.

donkere chocolade kan uw keuze zijn voor onverwachte voeding

1

Dit is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van belangrijke voedingsstoffen in een heerlijke vermomming. Maar laten we iets rechtzetten-dit is geen algemene verklaring over alle chocolade. Alleen de donkere variëteit (cacao – het ongezoete poeder, niet het drankgehalte van 50 procent of hoger) brengt de verborgen voedingswaarde.

witte chocolade is eigenlijk suiker en vet—zonder enige echte cacao erin. Melkchocolade is alomtegenwoordig, romig, heerlijk en ontbreekt aan veel cacaobestanddelen, waardoor bijna elke voedingswaarde wordt geëlimineerd.

donkere chocolade bevat meer van het eigenlijke bronmateriaal – de peulen van de cacaoplant—waardoor het bitterder en voedzamer wordt. Dat komt omdat dit donkere genot enkele oplosbare vezels, nuttige vetzuren, mineralen en kleine hoeveelheden cafeïne bevat.

de fytonutriënten in pure chocolade zijn ook een groot deel van het verrassende voedingsprofiel. De bioactieve plantaardige stoffen van chocolade hebben het vermogen om antioxidantondersteuning te bieden. En cacao ‘ s profiel van fytonutriënten-in dit geval flavonolen, catechinen en polyfenolen—is gunstig vergeleken met sommige bessen.

dat betekent niet dat je je middag handvol bosbessen permanent moet vervangen door een reep donkere chocolade. Hoewel het een verrassende bron van voedingsstoffen is, is donkere chocolade een niet verrassende bron van calorieën en vet. Elke voedingsdichtheid is helaas in evenwicht met de dichtheid van calorieën. Dus, eet donkere chocolade met mate-een ounce (28 gram) hier en daar kan geen kwaad. En je hebt nu de informatie om je decadente beslissing te ondersteunen.

welke voedingsstoffen zitten er verborgen in pure chocolade?

 • ijzer
 • koper
 • Magnesium
 • zink
 • fosfor
 • mangaan
 • kalium
 • Selenium
 • flavonolen
 • vezel

de schokkende voedingswaarde van aardappelen

deze knollen krijgen een slechte reputatie. Maar waarom moeten aardappelen zo lekker zijn als ze gebakken en gezouten zijn? Zonder de ongezonde bereiding kwalificeren aardappelen zich absoluut als een verrassende bron van voedingsstoffen.

aardappelen zijn gewoon planten, na al—zetmeelrijke nachtschade gekweekt onder de grond om precies te zijn. Dat is dezelfde familie als tomaten, paprika ‘ s en aubergines. En aardappelen delen vitamine-en mineraalgehalte met hun conventioneel gezonde neven.

De witte of gouden aardappelvariëteiten—zoete aardappelen zijn anders en worden toch vaak als gezonder beschouwd—hebben vitamine C, kalium, vitamine B6 en bepaalde polyfenolen. Omdat het voornamelijk koolhydraten zijn, bevatten aardappelen ook een kleine hoeveelheid vezels. Wat er meestal in de vorm van resistent zetmeel en onoplosbare vezels.

een meerderheid van de nuttige voedingsstoffen van aardappelen verbergt zich niet diep van binnen. Ze zitten aan de oppervlakte, in de huid. Dus, wanneer je aardappelen kookt, was ze grondig om vuil te verwijderen, maar schil ze niet. Je gooit een aanzienlijk percentage van de voeding in de vuilnisbak of compost.

Er zijn genoeg voedingsstoffen om aardappelen waardevolle delen van je bord te maken. En ze zijn een basisvoedsel over de hele wereld. Maar overeten van deze zetmeelrijke groenten kan schadelijk zijn voor gewichtsbeheersing. Dat komt deels omdat gewone aardappelen hoog glycemisch zijn en vrij calorierijk.

dus, wanneer aardappelen op het menu staan, let dan op de bereiding (laat de schil) en de kookmethode (gebakken of gekookt—niet gebakken of gekookt zonder overtollig vet). Om de glycemische impact van aardappelen te verlagen, eet je ze als onderdeel van een hele maaltijd (met eiwitten, toegevoegde vezels en vetten) om de snelheid van de spijsvertering te vertragen. En weet dat wanneer je graaft, je iets verrassend goed doet voor je gezondheid.

welke voedingsstoffen zitten er verborgen in aardappelen?

 • onoplosbare vezels
 • resistent zetmeel
 • kalium
 • Magnesium
 • vitamine C
 • vitamine B6
 • vitamine B9 (folaat)
 • Choline
 • antioxidanten uit verschillende polyfenolen (waaronder catechine en luteïne)

op zoek naar een verrassende bron van voedingsstoffen? Zeg Kaas!

1

kaas kan kleverig, smelt, romig of heerlijk funky zijn. Het zit ook vol met verzadigd vet, calorieën en nogal wat zout. Dat is echter niet alles wat kaasliefhebbers te wachten staat.

de heerlijke zuivel traktatie sport een schare van heilzame voedingsstoffen om te helpen evenwicht een aantal van de negatieven. Het bevat eiwitten, een verscheidenheid aan essentiële mineralen (calcium, zink en fosfor) en vitaminen A, B2 en B12. Afhankelijk vande melkbron, kazen kunnen zelfs geconjugeerd linolzuur, vitamine K2, goede bacteriën, omega-3 vetzuren en andere vetzuren bevatten.

en je hebt je keuze uit verschillende kazen. Als je de laatste tijd een supermarkt hebt bezocht, weet je dat de verscheidenheid aan kazen verbluffend is. Elke soort kaas biedt ook een ander niveau van gezondheid.

Het is tijd om de voedingswaarde voor een paar veel voorkomende soorten kaas in stukken te snijden:

 • Cheddar: een populaire toevoeging aan een verscheidenheid aan gerechten—of gewoon heerlijk bovenop crackers—deze kaas, per ounce (28 gram), heeft: 115 calorieën, zeven gram eiwit, 20 procent van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) calcium en wat vitamine K2.blauwe kaas: een rijke kaas met aderen van schimmel die ongeveer 100 calorieën per ounce, zes gram eiwit en een derde van uw ADH van calcium heeft.
 • feta: kruimels van deze zoute kaas kunnen je salade een grote boost van smaak, eiwitten en calcium geven zonder al te veel calorieën—80 per ounce, zes gram eiwitten en 10 procent van je dagelijkse calcium.
 • Mozzarella: deze minder vet, minder natrium kaas is ook minder calorie-ongeveer 85 per ounce-maar heeft nog steeds veel eiwitten (zes gram) en calcium (14 procent van uw dagelijkse aanbeveling in slechts een ounce).
 • Parmezaanse kaas: een harde kaas die geweldig is als topping bevat ongeveer 110 calorieën per ounce, 10 gram eiwit, 34 procent van uw ADH van calcium en ongeveer 30 procent van uw aanbevolen inname van fosfor.
 • Zwitsers: laat de gaten je niet voor de gek houden, er is nog steeds veel eiwit (acht gram), niet veel natrium en heel weinig koolhydraten (minder dan een gram) in deze populaire kaas—die ook ongeveer 111 calorieën en een kwart van de dagelijkse calciuminname in een ounce heeft.

al het vet, calorieën en natrium vereist een matige benadering van de consumptie van kaas. En het is duidelijk een no-no voor degenen die zuivel vermijden om welke reden dan ook. Maar als kaas je wilskracht doet smelten, wees dan niet te bang. Het is nog steeds een verrassende bron van voedingsstoffen die je nodig hebt.

welke voedingsstoffen zitten er verborgen in kaas?

 • eiwit
 • vitamine A
 • vitamine B2
 • vitamine B12
 • vitamine K
 • Calcium
 • zink
 • fosfor
 • vetzuren—zoals palmitoleaat, geconjugeerd linolzuur (CLA) en omega 3-vetzuren
 • goede bacteriën

crack open de koude, harde feiten over verborgen voedingsstoffen in bier

matiging is de beste manier om alcohol als onderdeel van je levensstijl te beschouwen. En het helemaal vermijden is de enige weg die voor sommigen werkt. Maar als je jezelf iets sterkers gaat schenken dan water, is bier een onverwacht goede optie.

Het drinken van een matige hoeveelheid alcohol heeft gezondheidsvoordelen. Wijn drinkt meestal veel publiciteit over gezonde alcoholische dranken. Maar slaap niet op de verrassende voedingsstoffen die net onder het schuim van je sudsy lager of ale op de loer liggen (vooral degenen die niet alle graanproteïnen, hopmateriaal en gist uit de oplossing hebben gefilterd).

de B-vitamines, oplosbare vezels en zeer kleine hoeveelheden van verschillende essentiële mineralen helpen een aantal van de negatieve effecten van het hoge aantal calorieën en koolhydraten van bier in evenwicht te brengen. Je kon en zou je niet moeten wenden tot bier voor een aanzienlijk deel van je voedingsbehoeften.

Er is een interessante en nuttige organische verbinding die moeilijk te vinden is in andere bronnen—xanthohumol. Deze bioflavonoïde (een speciaal soort polyfenol en fytonutriënt) komt van de hop die wordt gebruikt om bier bitter en smaak te geven.

onderzoek naar deze opkomende verbinding is nog niet robuust. Maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Het is gebleken dat je lichaam xanthohumol misschien leuk vindt vanwege de antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat het helpt bij het bestrijden van vrije radicalen. De meest effectieve doses van deze bioflavonoïde zijn echter veel hoger dan wat je in zelfs het meest hoppige bier zou krijgen.

dus als je geen alcohol drinkt, is dat waarschijnlijk een goede beslissing voor je algehele gezondheid. Degenen die ervoor kiezen om af en toe een fooi terug te geven—altijd verantwoordelijk, matig en legaal—kunnen verrassende voedingswaarde vinden in hun favoriete pint.

welke voedingsstoffen zitten er verborgen in bier?

 • oplosbare vezels
 • B—vitamines
 • silicium
 • kalium
 • Calcium
 • ijzer
 • Magnesium
 • fosfor
 • Fluoride
 • koper
 • Selenium
 • mangaan
 • zink
 • antioxidanten uit fytonutriënten in de ingrediënten (gerst en hop)
 • xanthohumol

verrassingen zijn goed-soms

weten waar je verrassende bronnen van voedingsstoffen kunt vinden, is een goede manier om je guilty pleasures te kiezen en weg te leggen. Misschien maak je zelfs indruk op je vrienden met deze leuke feiten. Nogmaals, deze voedingsmiddelen moeten echter niet het grootste deel van uw dieet uitmaken.

Je kunt je goed voelen over het vinden van begraven voedingsschat in schijnbaar onherstelbare voedingsmiddelen en dranken. Maar vergeet niet dat er meer voor de hand liggende bronnen van belangrijke voedingsstoffen zijn die de focus van uw maaltijdplanning zouden moeten zijn.

groenten, fruit, gezonde vetten, magere eiwitten en volle granen bieden misschien niet de rush van de bovenstaande voedingsmiddelen. Maar ze zijn de basis van het gezonde dieet waarmee je af en toe kunt kiezen voor iets wat leuker is—met een paar verborgen voedingsverrassingen.

https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/chocolate-dark-chocolate-nutrition-facts-health-benefits-caffeine-recipes/

Dark Chocolate

https://www.healthline.com/nutrition/foods/potatoes#vitamins-and-minerals

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170033/nutrients

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650512/

https://www.healthline.com/health/is-cheese-bad-for-you#takeaway

https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-cheese

https://time.com/4619162/cheese-health-food-cholesterol/

https://www.webmd.com/food-recipes/features/truth-about-beer

https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/2016-12-30/5-surprising-health-benefits-of-beer

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11093684

https://www.npr.org/sections/thesalt/2014/12/31/374187472/if-youre-toasting-for-health-beer-may-be-a-good-bet

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15231405

https://today.oregonstate.edu/archives/2016/apr/xanthohumol-lab-tests-lowers-cholesterol-blood-sugar-and-weight-gain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *