5 dingen die je tong Je probeert te vertellen over je gezondheid

Het blijkt dat het kijken naar je tong van toepassing moet zijn op meer dan alleen je woorden. Er is veel dat artsen—en jij—kunnen vertellen over je algehele gezondheid door alleen maar te kijken naar de kleur, grootte en textuur van de onbezongen held van je mond.

je weet al dat je tong essentieel is voor het proeven en verteren van voedsel en voor het articuleren van spraak. Maar omdat je tong zo ‘ n integraal onderdeel is van verschillende belangrijke lichaamsfuncties, kan aandacht besteden aan het uiterlijk en de veranderingen je vroegtijdig waarschuwen voor grotere gezondheidsproblemen. Dit is een van de redenen waarom uw arts u uw tong laat uitsteken tijdens jaarlijkse fysieke onderzoeken. En waarom uw tandarts na één blik op uw tong naar uw hydratatie of hygiëne kan vragen.over het algemeen is een gezonde tong donkerroze, vochtig, stevig en bedekt met kleine bultjes die papillen worden genoemd. Als het uiterlijk van je tong helemaal afwijkt van deze norm, overweeg dan de volgende vijf zorgen waar je tong je misschien voor probeert te waarschuwen.

1. Dehydratie

1

wanneer je lichaam uitgedroogd is-wat betekent dat het niet genoeg vocht heeft om optimaal te functioneren—is een van de vroegste symptomen een droge tong en mond. Dit komt omdat je lichaam de hoeveelheid speeksel die het produceert vermindert in een poging om vloeistoffen te besparen. Naast het ervaren van een droge mond, kan een gebrek aan voldoende speeksel ook invloed hebben op uw vermogen om voedsel af te breken dat u eet. En het kan ook uw vermogen om tanden gezond te houden verminderen.

de onmiddellijke oplossing voor uitdroging ligt voor de hand: drink meer water. De Food and Nutrition Board van de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (een Amerikaanse organisatie) beveelt aan dat mannen 15,5 kopjes (3,7 liter) vloeistof per dag consumeren en vrouwen moeten streven naar 11,5 kopjes (2,7 liter). Houd er rekening mee dat deze cijfers alle dagelijkse vochtinname omvatten, zowel uit voedsel als uit vloeistoffen. Houd er ook rekening mee dat omstandigheden zoals warm weer of lichaamsbeweging vereisen dat je meer vocht consumeert om gehydrateerd te blijven.

De meeste gezonde mensen kunnen gehydrateerd blijven door simpelweg vloeistoffen te drinken wanneer ze dorst hebben. Neuronen in de hersenen zijn betrokken bij het monitoren van voedsel-en drankinname en bloedspiegels om dorst te reguleren door hormonale berichten te sturen die Drinken induceren. En smaakpapillen sturen berichten terug naar de hersenen over de ingenomen vloeistoffen voordat ze de bloedbaan bereiken om aan te geven dat de dorst is gestild.

in sommige gevallen is het echter niet mogelijk om gewoon meer vloeistoffen te drinken om het probleem met de droge mond op te lossen. Uitdroging, hoewel een veel voorkomende oorzaak, is niet de enige aandoening die een droge mond kan veroorzaken. Bepaalde medicijnen, medische behandelingen of gezondheidsproblemen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het maken van je tong voelt alsof het is gestrand in een woestijn.

2. Veranderingen in uw orale microbioom

Er zitten bacteriën en allerlei soorten microben in je mond—en je tong is zeker niet vrijgesteld. In het begin lijkt dat misschien smerig. Maar je moet er wel aan wennen, want je mondmicrobioom is een belangrijk onderdeel van een gezonde mond.

en als je je afvraagt hoe de balans van je orale microbioom het doet, kijk dan eens naar je tong. Als je tong er normaal uitziet, is dit een goed teken, dat wijst op een gezonde balans van microben die hun thuis in je mond maken.

wanneer je tong eruitziet alsof hij een witte laag heeft, is het misschien tijd om wat energie te besteden aan je orale microbioom. Dat betekent waarschijnlijk dat je meer zorg moet dragen voor je mondhygiëne. (En bekijk de tips voor een gezonde tong die je hieronder ziet.)

3. Immuunsysteemwaarschuwing

1

zoveel delen van je lichaam spelen een directe of ondersteunende rol bij het behoud van de gezondheid van het immuunsysteem. Je tong heeft een tangentiële band met de gezondheid van het immuunsysteem door zijn rol in de spijsvertering. Maar het kan ook een rode (of witte) vlag zijn.

als je immuunsysteem worstelt-van een verscheidenheid aan normale, incidentele leefstijlfactoren-zal je tong het je vertellen. Sommige van de symptomen zijn vergelijkbaar met die vermeld in de sectie orale microbioom hierboven.

normaal gesproken laat je immuunsysteem niet te veel van alles op je tong kamperen. Gist is daar een goed voorbeeld van. Er zijn waarschijnlijk altijd een paar van deze kleine vreemde indringers in je mond en op je tong. Maar het afweersysteem van je lichaam is opgezet om te voorkomen dat te veel gist in je mond en op je tong leeft.

wanneer je tong wit is bedekt, kan dat een indicatie zijn dat je orale microbioom uit balans is. En het is een goed idee om het te ondersteunen met immuunhulpgewoonten.

uw arts kan ook vertellen, alleen al door naar uw tong te kijken, of u een paar verschillende problemen heeft. Dus, als je merkt dat je tong echt rood is, laat een zorgverlener een kijkje nemen. (Tenzij je net wat rood eten of drinken hebt geconsumeerd-in dat geval komt het goed.)

4. Voedingstekorten

1

je tong helpt je eten te proeven, te genieten en zelfs goed te verteren. Maar als je niet genoeg van bepaalde voedingsstoffen eet, kan je tong het je vertellen.

wanneer je tong diep rood is, is het misschien tijd om je dieet aan te passen. Dus, neem een kijkje op uw inname van twee vitaminen (B12 en foliumzuur) en een mineraal (ijzer). Al deze essentiële voedingsstoffen zijn direct beschikbaar in een gezond dieet.

vitamine B12 is te vinden in zeevruchten, rundvlees en eieren. Foliumzuur (ook bekend als vitamine B9) zit in peulvruchten, broccoli en spinazie. En als je ijzer aan je dieet wilt toevoegen, ga dan met gevogelte, orgaanvlees, bonen en noten.

5. Overmatige Stress

1

blijkt dat stress ravage aanricht door je hele lichaam. En je tong kan ook niet ontsnappen aan de verwoestingen van stress.

roodheid van de tong is een kenmerk van stress. Aften en stresszweren op je tong kunnen een teken zijn dat je gestrest bent. Als je tong is geschulpte rond de randen, dat kan betekenen dat je consequent bijten je tong in reactie op stress.

en je smaakpapillen zijn niet immuun voor de spanning van het leven. Onderzoekers suggereren dat je smaakpapillen ook worden beïnvloed door stress.

dus, oefen zelfzorg om een deel van de stress in je leven te verlichten. Je geest, lichaam en mond zullen er allemaal baat bij hebben.

vergeet de juiste hygiëne niet

1

afgezien van goede voeding, voldoende hydratatie en niet roken, is het beste wat je kunt doen voor je tong om goede mondhygiëne gewoonten te oefenen. Probeer deze tips om je tong gelukkig en gezond te houden.

schrapen

Je weet al dat je je tanden minstens twee keer per dag moet poetsen (bonuspunten voor het poetsen na elke maaltijd). Terwijl je bij de gootsteen bent, waarom voeg je dan niet de snelle extra stap toe om je tong te schrapen? Gebruik een goedkope plastic of metalen tongschraper om één of twee keer per gebied over de lengte van je tong te vegen. Ga van achteren naar voren en zorg ervoor dat u alle puin tussen elke schraap schoonmaakt of afspoelt. Naast het verwijderen van slechte adem-inducerende bacteriën, suggereert onderzoek dat het twee keer per dag schrapen van je tong ook je smaakgevoel kan verbeteren.

poetsen

maakt de gedachte (of daadwerkelijke actie) van het schrapen van je tong je gag? Je kunt bacteriën doden door je tandenborstel multitasken. Poets je tong krachtig in meerdere richtingen nadat je je tanden een goede scrub hebt gegeven. Word gewoon niet te gek—je wilt je delicate smaakpapillen of het slijmvlies (dat is het Roze Weefsel dat je tong bedekt) niet beschadigen.

Oil Pulling

een paar kleine studies hebben aangetoond dat een oude praktijk van het zwaaien van olie in je mond tot 20 minuten per dag geur – en bepaalde verval veroorzakende bacteriën kan verminderen, wanneer consequent gedaan als onderdeel van een volledige mondhygiëne routine. Oil pulling, zoals het in Ayurveda bekend staat, wordt meestal gedaan met koudgeperste oliën zoals zonnebloem, sesam en kokosnoot. Oil pulling kan helpen om je tong gezond te houden door slechte bacteriën te elimineren, maar het kan ook symptomen van een droge mond en schrale lippen helpen. Als je iemand bent die ongemak ervaart bij het gebruik van op alcohol gebaseerde of andere volle mondwater, kan oil pulling een zachter alternatief zijn om te proberen. Als je klaar bent met zwaaien, spuug je de olie in een beklede prullenbak (spuug geen olie in je gootsteen!) en spoel uw mond met water. (Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de praktijk tanden witter maakt, gifstoffen uit het lichaam haalt of een ziekte behandelt.)

Luister naar je tong

1

de tong is meer dan alleen het spierorgaan dat in je mond leeft. Het kan ook een onschatbare voorspeller zijn als het gaat om andere gezondheidsproblemen. Om gehoor te geven aan eventuele waarschuwingen die je tong je zou kunnen sturen, moet je er echter aandacht aan besteden en er goed voor zorgen.

steek je tong uit en onderzoek in de spiegel de kleur, vorm, grootte en textuur vaak en waarschuw je arts als je ongewone veranderingen opmerkt. En vergeet je tong niet tijdens je mondhygiëne routine! Omdat het een instrumenteel hulpmiddel is voor je spijsvertering en spraak, is het de moeite waard om het een beetje extra liefde te geven.

https://exploreim.ucla.edu/wellness/what-your-tongue-can-say-about-your-health/

https://health.clevelandclinic.org/what-your-tongue-can-tell-you-about-your-health/

https://www.piedmont.org/living-better/what-your-tongue-can-tell-you-about-your-health

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/tongue-scraping#misconceptions

https://www.health.com/oral-health/tongue-health-conditions

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256

https://www.healthline.com/health/stress-ulcer#stress-and-ulcers

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/conditions/mouth-sores-and-infections/can-stress-and-other-risk-factors-lead-to-cankor-sores-

https://www.anxiety.org/the-effects-of-stress-on-our-sense-of-taste

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198813/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *