Adolescent Health 101: 8 Tips om gezond te blijven als kind en tiener

de kindertijd en adolescentie behoren tot de belangrijkste stadia van het leven van een persoon. En hoewel dit waarschijnlijk geen nieuws voor je is, moet het worden herhaald. De hoeveelheid groei en ontwikkeling die het lichaam tijdens deze perioden ervaart, is verbazingwekkend. Simpel gezegd, het lichaam verandert tijdens de kindertijd en adolescentie—veel.

tijdens de kindertijd en adolescentie kan het zelfs lijken alsof het lichaam voortdurend in beweging is. De veranderingen komen zo snel dat het moeilijk kan zijn om de gezondheid van uw kind te controleren—zowel fysiek als mentaal. Of u nu een ouder bent die op zoek is naar feiten en tips over de gezondheid van uw kind of een tiener die op zoek is naar uw gezondheid, u bent hier aan het juiste adres! Wat is een betere plek om te beginnen dan de basis?

de onderstaande lijst geeft een overzicht van enkele van de belangrijkste (en interessante) feiten over de gezondheid van kinderen en adolescenten.

Contents

1. Een snelle stofwisseling betekent niet dat je voeding kunt vergeten: volwassenen klagen vaak over het feit dat het metabolisme vertraagt met de leeftijd. Dat wil zeggen, het lichaam wordt minder snel en efficiënt in het afbreken van voedsel en het omzetten in energie hoe ouder het wordt. Dus terwijl kinderen en tieners vier kommen pasta kunnen—en vaak doen—zonder onmiddellijke gevolgen, kan dezelfde hoeveelheid voedsel blijvende effecten hebben op een volwassene (en hun taille).

dit feit leidt ertoe dat veel mensen geloven dat kinderen, vooral tieners, zo ongeveer alles kunnen eten terwijl ze hun gezondheid behouden. Helaas is dit niet echt waar. Kinderen en tieners kunnen veel eten, maar dat komt omdat het lichaam veel groeit. Dat betekent dat het veel energie vereist. En om het te voorzien van de energie die het nodig heeft, is goede voeding de sleutel.

de basisprincipes van goede voeding blijven hetzelfde van de kindertijd tot de volwassenheid: je moet ernaar streven om een goed uitgebalanceerd dieet te eten dat veel vers fruit en groenten, volle granen, plantaardige vetten en hoogwaardige, magere eiwitten bevat.

2. Tieners en kinderen moeten uit de buurt blijven van volwassen dranken—en niet alleen alcohol:

Het spreekt voor zich dat kinderen en tieners geen alcohol moeten drinken. Terwijl de hersenen zich nog ontwikkelen, kan alcoholgebruik blijvende, negatieve gevolgen hebben. Dat gezegd hebbende, alcoholische dranken zijn niet de enige dranken om tieners uit de buurt te houden.

in 2014 meldde de CDC dat 73 procent van de kinderen dagelijks cafeïne consumeert. Terwijl kinderen jonger dan 12 jaar cafeïne helemaal moeten vermijden, kunnen tieners kleine hoeveelheden cafeïne drinken zonder hun gezondheid te beïnvloeden. Hier is het probleem: de hoeveelheid cafeïne tieners nemen afhankelijk van wat ze drinken. Energiedrankjes zijn populair onder tieners.

Tieners van 14-17 jaar oud worden geadviseerd om niet meer dan 100 milligram (mg) cafeïne per dag te consumeren—ongeveer één sterke kop koffie. Sommige energiedrankjes bevatten drie keer zoveel cafeïne in één blikje. En veel tieners drinken meerdere energiedrankjes per dag. Je hoeft niet goed te zijn in wiskunde om te weten dat dat ver, ver over de aanbevolen limiet gaat.

waarom is dit belangrijk? Kinderen en tieners zijn fysiek kleiner dan volwassenen, dus ze voelen de effecten van cafeïne veel sterker dan bijvoorbeeld de meeste mensen die kantoorbanen hebben. Bovendien ontwikkelen en rijpen de hersenen van tieners zich nog steeds. Cafeïne kan ook de slaapcycli van tieners verstoren-en slaap is een cruciaal moment voor de ontwikkeling van de hersenen. In extreme gevallen kan overmatige inname van cafeïne zelfs de harten van tieners in gevaar brengen.

3. Slaap is een essentieel aspect van de gezondheid en het welzijn van tieners:

1

Vraag bijna iedereen hoeveel slaap je moet krijgen, en ze zullen je waarschijnlijk hetzelfde antwoord geven: acht uur. En hoewel acht uur een goede richtlijn is voor volwassenen, is de aanbevolen hoeveelheid slaap voor gezonde tieners tussen de acht en 10 uur.

tussen de eisen van school, werk, vriendschappen en andere relaties, kan het moeilijk zijn voor tieners om prioriteit te geven aan slaap. Maar hier is waarom het belangrijk is: slaap speelt een belangrijke rol in vrijwel elk neurologisch proces en functie—geheugen, risicobeoordeling, verwerking van sensorische input, noem maar op. En als tiener ontwikkelen je hersenen zich nog steeds en maken ze neurale verbindingen. Voldoende slapen is cruciaal om die verbindingen te maken.

4. Zonnebrandcrème is geen grap:

terwijl zonnebrand misschien geen groot probleem lijkt in deop dit moment kunnen ze blijvende gevolgen hebben voor uw gezondheid. Overmatige blootstelling aan de zon—of het nu gaat om frequente zonnebrand, extreme zonnebrand of zelfs te veel bruinen—kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid. Dit betekent dat rimpels jonger in het leven worden gezien en in sommige gevallen een verhoogd risico op huidproblemen.

Dit betekent niet dat je helemaal uit de zon blijft. Je kunt nog steeds naar het strand, het zwembad of een lange wandeling maken op een zonnige dag—zorg er wel voor dat je zonnebrandcrème draagt. En niet zomaar een zonnebrandcrème. Hoe hoger de SPF, hoe beter.

als richtlijn is 15 SPF geschikt voor dagelijks gebruik, maar voor langere perioden van blootstelling aan de zon, moet u ernaar streven om 30 SPF zonnebrandcrème of hoger te dragen. En vergeet niet om elke twee uur opnieuw aan te brengen, indien nodig!

5. Zorg goed voor je oren:

Nee, serieus. Gezondheid van het oor lijkt misschien een vreemd onderwerp om over te praten, maar het is geen grap. En het is een van de meest over het hoofd gezien aspecten van de gezondheid van adolescenten. Met de toename van betaalbare smartphones, oordopjes, mp3-spelers en hoofdtelefoons kan vrijwel iedereen overal naar muziek luisteren.

Dit is niet noodzakelijk een slechte zaak. Maar hier is het probleem: tieners en kinderen (en zelfs volwassenen) begrijpen vaak niet de risico ‘ s van het langdurig luisteren naar luide muziek. En als gevolg daarvan luisteren veel tieners naar muziek met gevaarlijk hoge volumes. Het blazen van muziek via uw hoofdtelefoon of oordopjes zal de cellen in uw slakkenhuis beschadigen, waardoor uw risico op gehoorverlies en tinnitus (Oorsuizen) toeneemt. Zorg dus goed voor je oren als je jong bent-in de toekomst zul je dankbaar zijn!

6. Tieners moeten regelmatig oefenen:

1

als het gaat om de gezondheid van volwassenen, is consistente lichaamsbeweging een van de meest geciteerde aspecten van een gezonde levensstijl. Evenzo is lichaamsbeweging een essentieel element van de gezondheid van tieners.

Je hebt waarschijnlijk een verscheidenheid aan suggesties tegenkomen voor hoeveel lichaamsbeweging tieners moeten doen: 30 minuten per dag, 30 minuten zes keer per week, 60 minuten drie keer per week—je begrijpt het idee. Als je gemiddeld deze verschillende suggesties, hier is de bottom line: tieners moeten ergens tussen de 180 en 210 minuten van de oefening per week. Dit kan zwemmen, fietsen, naar de dansles gaan, de hond uitlaten—het maakt niet uit. Waar het om gaat is dat je je hartslag verhoogt.

hoewel regelmatige lichaamsbeweging je lichaam gezond zal houden, zijn de voordelen niet puur fysiek. Regelmatige lichaamsbeweging kan Tieners helpen met stemmingsregulatie, stress verlichten en beter slapen. Allemaal goede belangrijke aspecten van de gezondheid van adolescenten.

7. Tandgezondheid is ook gezondheid:

als tiener is het gemakkelijk om je onoverwinnelijk te voelen. Je lichaam stuitert terug van de meeste verwondingen en je hersenen hebben hun risicobeoordelingscapaciteiten niet volledig ontwikkeld. Deze combinatie kan ertoe leiden dat tieners een aantal, nou ja, overhaaste beslissingen nemen. Het kan moeilijk zijn om het grote plaatje te zien.

als het gaat om tandheelkundige gezondheid, gaat het echter allemaal om het grote geheel. Zodra je melktanden uitvallen, heb je een set die de rest van je leven meegaat— dus het is belangrijk om voor ze te zorgen. Vraag volwassenen wat ze zouden willen dat ze anders hadden gedaan in hun tienerjaren en twintigers, en velen zullen hetzelfde antwoord geven: ze zouden willen dat ze beter voor hun tanden hadden gezorgd.

tandheelkundige gezondheid hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het vereist consistentie. Zorg ervoor dat je minstens elke nacht poetst en flost en je zult je mondgezondheid de komende jaren laten bloeien.

8. Het is nooit te vroeg om prioriteit te geven aan geestelijke gezondheid:

een van de meest voorkomende misvattingen over geestelijke gezondheid is dat alleen volwassenen last hebben van dit soort problemen. Hoewel de vroege volwassenheid een veel voorkomende tijd is voor veel uitdagingen op het gebied van geestelijke gezondheid, kan iedereen, ongeacht hun leeftijd, verandering in de geestelijke gezondheid ervaren. In feite heeft één op de vijf tieners een gediagnosticeerde psychische stoornis.

wat betekent dit voor jou? Of je nu psychische problemen ervaart of niet, het is nooit te vroeg om prioriteit te geven aan je geestelijke gezondheid. Voor tieners kan dit betekenen dat je een pauze neemt van sociale media, een therapeut bezoekt en in sommige gevallen medicijnen neemt die door je zorgverlener zijn voorgeschreven. Het gaat erom te vinden wat voor jou werkt en niet te wachten tot de volwassenheid toeslaat om problemen aan te pakken.

https://stacks.cdc.gov/view/cdc/37854

https://healthblog.uofmhealth.org/childrens-health/parents-perk-up-to-dangers-of-caffeine-for-teens

Teens and Sleep

https://www.hcf.com.au/health-agenda/food-diet/nutrition/is-caffeine-safe-for-teens

Adolescent Mental Health in the United States: Facts for Policymakers

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/adolescents-health-risks-and-solutions

https://familydoctor.org/teenagers-how-to-stay-healthy/

https://www.verywellhealth.com/the-7-biggest-health-risks-teens-face-2611248

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *