Busting 7 Populaire Immuniteit Mythen
je immuunsysteem is altijd bezig om je gezond te houden. Begrijpen hoe je lichaam zichzelf beschermt, geeft je munitie om ziektekiemen te bestrijden. Er zijn veel mythes over het immuunsysteem die er zijn over het gezond houden van jezelf. Doe je onderzoek om het feit van fictie te scheiden, zodat je niet valt voor deze immuniteitsmythen.
begin op het juiste pad door deze lijst te lezen die zeven van de meest voorkomende mythen over het immuunsysteem doorbreekt. Leer wat je wel en niet ziek maakt. En ontdek de feiten over de stappen die u kunt nemen om het hele jaar door gezond te blijven.
Contents
- 1 immuniteit mythe 1: koud weer maakt je ziek
- 2 immuniteit mythe 2: seizoensgebonden allergieën zijn een teken van een verzwakt immuunsysteem
- 3 immuniteit mythe 3: handen wassen “doodt” virussen
- 4 immuniteit mythe 4: Hand sanitizer is effectiever dan handen wassen
- 5 Immuniteitsmythe 5: “voed een verkoudheid, verhonger koorts”
- 6 immuniteit mythe 6: Kippennoedelsoep verkort je verkoudheid
- 7 immuniteit mythe 7: oefening verzwakt het immuunsysteem
- 8 Stop de verspreiding van mythen over het immuunsysteem en desinformatie
immuniteit mythe 1: koud weer maakt je ziek
zeker als de wisseling van de seizoenen, kunt u er zeker van zijn dat u iets zult vangen in de winter. De vraag is, waarom? Mensen krijgen vaak verkoudheidsvirussen in koude maanden. Dus, je zou kunnen geloven dat lage temperaturen verantwoordelijk zijn voor het maken van je ziek.
niet zo.er bestaat wel een verband tussen koude temperaturen en ziekte, maar het is een correlatie, geen oorzaak-gevolg relatie. Hoogstwaarschijnlijk zijn de veranderingen in gedrag die gepaard gaan met koud weer de oorzaak van deze seizoensgebonden golven.
koud weer houdt mensen langer binnen. Dit leidt tot de verspreiding van ziektekiemen tussen mensen die in nauw contact staan. Denk aan familieleden, collega ‘ s, klasgenoten of de mensen met wie je een busrit deelt. Nabijheid van anderen is de belangrijkste manier waarop virussen zich verspreiden, ongeacht de buitentemperatuur.
een vergelijkbaar patroon treedt op wanneer kinderen na de zomervakantie terugkeren naar school of wanneer u een nieuwe sportschool gaat bezoeken. Fysieke nabijheid van veel mensen verhoogt de kans dat je een bug krijgt (of het nu warm of koud is buiten.)
sommige onderzoeken wijzen erop dat koelere temperaturen een betere leefomgeving bieden voor specifieke virussen. Rhinovirus (de microbe die verantwoordelijk is voor de verkoudheid) leeft meestal slapend in uw neusgangen en wacht op meer geschikte temperaturen. Als het koeler weer is, wordt het wakker en reproduceert het zich.
als je door het weer binnen blijft, stuurt een onbedoelde hoest of nies het verkoudheidsvirus de lucht in die je met anderen deelt. Omdat kouder weer mensen dichter bij elkaar brengt, is niezen misschien alles wat nodig is om een verkoudheid te verspreiden. Maar de temperatuurverandering was slechts een deel van de vergelijking.
immuniteit mythe 2: seizoensgebonden allergieën zijn een teken van een verzwakt immuunsysteem
het tegenovergestelde is waar. Seizoensgebonden allergieën zijn het resultaat van een overreactieve immuunrespons waarbij kleine deeltjes in de lucht worden verward met schadelijke micro-organismen. Beschouw allergieën als het kenmerk van een te waakzaam immuunsysteem, in plaats van een verslapping.
het kan moeilijk zijn om allergieën te onderscheiden van andere problemen met de bovenste luchtwegen. Ze hebben veel van dezelfde symptomen, maar zijn niet besmettelijk. U kunt hoofdpijn, congestie, loopneus, waterige/jeukende ogen of zelfs een zere keel ervaren. Het zijn ook allemaal symptomen van een verkoudheid.
het verschil is dat allergieën niet worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. Onschadelijke deeltjes zoals stof, pollen of schimmel worden in je lichaam geïntroduceerd wanneer je ademt. Als je seizoensgebonden allergieën hebt, reageert je immuunsysteem op deze deeltjes alsof het een potentieel pathogeen zou zijn.
om uw allergiesymptomen te minimaliseren, probeer de bron van uw allergie te identificeren. Als het stuifmeel is, vermijd dan bloeiende planten. Stofallergieën kunnen toenemen als het buiten winderig is. Overweeg dus om je mond en neus te beschermen met een masker op winderige dagen.
deze allergieën zijn seizoensgebonden, zoals de naam al doet vermoeden. Dat betekent dat de tijd zal beginnen om verlichting te brengen. Allergiesymptomen kunnen goed onder controle worden gehouden met de juiste medicatie die door een arts wordt voorgeschreven. Praat met een arts en kijk of zij u kunnen helpen een manier te vinden om uw seizoensgebonden allergieën te beheren.
immuniteit mythe 3: handen wassen “doodt” virussen
Het zal je misschien verbazen dat het wassen van je handen geen virussen doodt. Virussen leven niet, wat betekent dat ze zich niet vanzelf kunnen repliceren, maar wassen bevrijdt je handen op een andere manier van virussen.
Zeep hecht zich aan het membraan, of de buitenwand van virussen. En zeepmoleculen concurreren ook met de lipiden in het virusmembraan om het uit elkaar te wrikken en onschadelijk te maken. Deze kleverigheid betekent dat microben kunnen worden weggespoeld met water. Als je je handen wast, wast je letterlijk de virussen af die je ziek kunnen maken.
als je een opfriscursus wilt over hoe je je handen goed kunt wassen, bekijk dan deze handige gids. Een goede handwas techniek is belangrijk, en er is meer aan de hand dan je zou denken.
nadat je klaar bent met het wassen van je handen, zorg er dan voor dat je ze grondig droogt. Het is moeilijker voor virussen om uit droge handen te komen. Wassen en drogen vaak gedurende de dag. Handen wassen zal de ziektekiemen die je ziek kunnen maken niet doden, maar kan ze effectief verwijderen.
immuniteit mythe 4: Hand sanitizer is effectiever dan handen wassen
handen wassen met water en zeep is de meest effectieve manier om de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen. Wanneer handwassen niet beschikbaar is, is handreiniger een goede back-upoptie.
in tegenstelling tot handen wassen, vernietigen handdesinfecterende middelen microben. De alcohol in hand sanitizer deactiveert virussen en voorkomt dat ze uit uw handen komen. Handdesinfectiemiddel gemaakt van ten minste 60 procent alcohol doodt effectief bacteriën en microben op uw handen.
om het meeste uit je handdesinfectiemiddel te halen, probeer eerst zichtbaar vuil en vuil te verwijderen. Veeg uw handen af met een servet of doek voordat u ontsmettingsmiddel gebruikt om schoon te maken. Vuil en oliën van je huid maken handdesinfectiemiddel minder effectief bij het doden van microben.
Handdesinfectiemiddel is niet zo effectief bij het verwijderen van microben als handen wassen, maar het is praktisch. Handdesinfectiemiddel bij u hebben is een handige manier om uw handen onderweg schoon te maken. Wanneer u aan het winkelen bent of in uw auto rijdt, kunt u niet altijd stoppen om uw handen te wassen. Gebruik handreiniger in deze situaties om jezelf te beschermen tegen ziektekiemen.
Immuniteitsmythe 5: “voed een verkoudheid, verhonger koorts”
dit refrein is een van de meer doordringende mythen over het immuunsysteem. Je lichaam heeft voldoende brandstof nodig om infecties van welke aard dan ook te bestrijden. Stel je voor dat je een gevecht probeert te voeren op een lege maag. Dat is hoe je immuunsysteem zich zal gedragen als je beperkt wat je eet als je ziek bent.
Er is niet veel bewijs om het idee te ondersteunen dat vasten koorts vermindert. In feite neemt de caloriebehoefte van je lichaam toe wanneer je een infectie bestrijdt. Je immuunsysteem heeft energie uit je dieet nodig om de productie van witte bloedcellen te verhogen. De stijging van je interne lichaamstemperatuur verhoogt ook je metabolisme. Dit betekent dat je meer calorieën nodig hebt om bij te blijven.
als je je echter ziek voelt, heb je misschien geen grote eetlust. Dit is volkomen normaal. Dwing jezelf niet om te eten als je dat niet wilt. Je zou je misselijk kunnen voelen.
maar of je nu verkouden bent of koorts hebt, het is belangrijk om te eten wat je kunt als je ziek bent. Blijf bij hele, voedzame voedingsmiddelen als je onder het weer bent. Veel fruit, gekookte groenten en eiwitten zijn gemakkelijk voor de maag en leveren u de essentiële voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft. Kies degenen die goed bij je passen.
immuniteit mythe 6: Kippennoedelsoep verkort je verkoudheid
hoe goed dit ook klinkt, een kom soep is geen remedie van welke aard dan ook. Kippennoedelsoep is echter een aloude comfortfood. Helaas heeft de soep zelf geen magische genezende krachten-het verenkleed van de kip die gebruikt werd om de soep te maken, ook niet.
tijd, rust en de juiste medicatie zijn de enige manieren om een infectie te verslaan.
dat wil niet zeggen dat kippennoedelsoep een slecht idee is. Het is een geweldige manier om heerlijk wat stevige voeding te krijgen. Het zit vol met hoogwaardige ingrediënten die je lichaam kunnen helpen voeden in tijden van nood. Antioxidanten en vitamines uit de groenten helpen je immuunsysteem te ondersteunen. En eiwit uit kip geeft duurzame energie om te helpen in de strijd.
soepen (en andere warme maaltijden) zullen enkele van de symptomen van verkoudheid helpen verlichten. De stoom uit de bouillon kan helpen de sinussen te verwijderen en warmte kan een zere keel kalmeren.
andere voedingsmiddelen kunnen soortgelijke verlichting bieden. Hete thee, honing, rijst, bananen en appelmoes zijn smakelijk en kunnen een maagklachten wegnemen. Probeer een aantal van deze voedingsmiddelen de volgende keer dat je je onwel voelt. Ze zullen je verkoudheid niet alleen genezen, maar zullen je vullen met de voeding die je nodig hebt om je immuniteit te ondersteunen.
immuniteit mythe 7: oefening verzwakt het immuunsysteem
Het nemen van een Olympisch trainingsprogramma kan je immuunsysteem voor een lus gooien. Maar regelmatige, low-impact oefening kan je lichaam goed doen. Een gewoonte van lichaamsbeweging is een betrouwbare manier om je lichaam voor te bereiden op ziektekiemen die kunnen komen.
witte bloedcellen bloeien als je traint. Oefening verhoogt de celvernieuwing in je lichaam en stimuleert de productie van deze belangrijke immuuncellen. Het zijn immers de frontlinie-troepen die vechten tegen virussen en bacteriën.
maak er een doel van om te oefenen voor je immuungezondheid en algehele welzijn. Zorg ervoor dat u het niet overdrijft, omdat te veel krachtige lichaamsbeweging een nadelig effect kan hebben. Houd het eenvoudig met wandelen, joggen of zwemmen. Zorg ervoor dat je je lichaam elke dag beweegt om je immuunsysteem te ondersteunen.
Stop de verspreiding van mythen over het immuunsysteem en desinformatie
nu je de valse feiten rond immuniteit kent, doe je deel om de mythen te vervangen door de waarheid.
zorg ervoor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen toepast in tijden van verhoogde virale verspreiding. Demonstreer je kennis over immuniteitsmythen door prioriteit te geven aan lichaamsbeweging en voedzaam voedsel te eten om je sterk te houden. Leer je familie en vrienden over het belang van handen wassen.
Bust de mythen over je immuunsysteem en doe wat je kunt om je lichaam te helpen gezond te blijven.
References
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254618301005
https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/allergies-and-the-immune-system
https://www.healthline.com/health/cold-flu/mask#bottom-line
https://www.healthline.com/health/does-cold-weather-make-you-sick#implications
https://www.worldallergy.org/education-and-programs/education/allergic-disease-resource-center/professionals/ige-in-clinical-allergy-and-allergy-diagnosis
https://www.livescience.com/58018-are-viruses-alive.html
https://www.marketwatch.com/story/deadly-viruses-are-no-match-for-plain-old-soap-heres-the-science-behind-it-2020-03-08