Co-enzym Q10: hoe het werkt voor uw gezondheid

je lichaam hoeft niet ver te zoeken om co-enzym Q10 te vinden. Het zit in bijna al je cellen. Misschien behoort het daarom tot een categorie moleculen die ubiquinonen worden genoemd (alomtegenwoordige betekenis overal). Deze wijdverspreide verspreiding in je lichaam betekent ook CoQ10 voordelen in overvloed.

Q10 is belangrijk om cellulaire reacties voor te bereiden (dat is wat een co-enzym doet). Het helpt cellen energie te produceren voor groei en onderhoud. CoQ10 werkt ook als een antioxidant die je beschermt tegen hetzelfde energieproductieproces waar het ook bij betrokken is.

maar je kunt niet voor altijd vertrouwen op je natuurlijke productie. Het valt af naarmate je ouder wordt. Dus, Q10 is wat een conditioneel essentiële voedingsstof wordt genoemd-vereist onder bepaalde omstandigheden. In dit geval leeftijd.

het handhaven van optimale co-enzym Q10 niveaus is belangrijk. Ontdek hoe CoQ10 werkt, hoe het uw gezondheid ten goede komt en waar u het in uw dieet kunt vinden.

vitamine Q? Niet helemaal

als het werkt als een vitamine, eruit ziet als een vitamine en werkt als een vitamine, dan is het een vitamine. Of toch niet?

CoQ10 vinkt het laatste vakje niet helemaal aan. Vitaminen zijn verbindingen die uit uw dieet of suppletie moeten komen omdat u ze nodig hebt en ze niet kunt maken. Co-enzym Q10 is niet echt een essentiële stof omdat je lichaam er nogal wat van kan maken. Tenminste voor een deel van je leven.

leeftijd eist zijn tol op CoQ10 productie. Naarmate je ouder wordt, neemt je natuurlijke productie van co-enzym Q10 af. Maar jouw behoefte daaraan doet dat nooit. Je zou dus kunnen zeggen dat Q10 voorwaardelijk essentieel is-vooral voor ouderen en mensen die te maken hebben met specifieke gezondheidsproblemen. Dat maakt het ongeveer zo dicht bij een vitamine als een niet-vitamine kan krijgen.

het ontbreken van een volledige vitamine aanduiding maakt het niet minder belangrijk voor een optimale gezondheid. Laten we eens kijken naar enkele functies van CoQ10.

CoenzymeQ10 houdt eerst van elektronen

—en dit is een beetje duidelijk gezien de naam—CoQ10 werkt als een co-enzym. Dat is hoe de meeste vitamines in je lichaam werken. Ze helpen reacties in je cellen op gang te brengen. Immers, je cellen zijn eigenlijk gewoon zakken van chemische reacties. Co-enzym Q10—net als vitamine dubbelgangers-helpt belangrijke reacties die je lichaam helpen soepel te lopen.

Co-enzym Q10 heeft dezelfde oplosbaarheidseisen als vitamine A, D, E en K. al die verbindingen hebben vet nodig voor opname in je lichaam. Dit komt omdat ze allemaal staarten hebben die van het belangrijkste deel van het molecuul hangen dat op vetten zelf lijkt. Hier komt het” Q10 ” deel van de naam vandaan. Deze staart is 10 koolstofatomen lang bij mensen. Bij andere zoogdieren is deze staart bijvoorbeeld negen koolstofatomen lang en krijgt de naam co-enzym Q9.

Q10 lijkt het meest op vitamine K. Ze hebben een vergelijkbare moleculaire structuur. En beide hebben dezelfde kernfunctie om zogenaamde redoxreacties in je lichaam te vergemakkelijken. Dat betekent dat ze elektronen doneren en ontvangen.

cellulaire energieproductie en Q10

 mitochondriën, een membraan-ingesloten cellulaire organellen, die energie produceren, 3d illustratie

je hebt waarschijnlijk gehoord dat mitochondriën de krachtpatsers zijn in de cellen van je lichaam. Dat komt omdat ze de plaats zijn waar ATP (adenosinetrifosfaat), de energietransporter van je cellen, wordt gegenereerd. Dit gebeurt via een proces dat de elektronentransportketen wordt genoemd.

de mitochondriën breken de chemische bindingen in het voedsel dat je eet uit elkaar. Als deze bindingen breken, geven ze elektronen vrij. Er zijn speciale moleculen die deze elektronen vangen en naar de elektronentransportketen in het membraan van de mitochondriën brengen. Dede elektronentransportketen is een reeks eiwitcomplexen. Terwijl de elektronen door de transportketen worden getransporteerd, worden ze gebruikt voor hun energie. Maar om een elektron door alle eiwitcomplexen in de keten te krijgen, zijn speciale moleculen nodig om ze te verplaatsen.

terwijl de elektronen door de keten worden gesluisd, worden protonen onderweg opgepikt en door het mitochondriale membraan geleid. Dit creëert een ladinggradiënt, of potentiële energie, om het enzym dat ATP maakt aan te drijven. Je kunt de ladinggradiënt zien als water achter een dam. Terwijl het water (protonen) door de dam (mitochondriaal membraan) beweegt, wordt deze potentiële energie gebruikt om de omzetting van ADP in de cellulaire energie van je lichaam, ATP, aan te drijven.

laten we dit vertalen naar iets bekender. ATP is de energie die je cellen gebruiken om te functioneren, net als de benzine die je in je auto stopt om het te laten draaien. Als je deze analogie gebruikt, kun je je voorstellen dat co-enzym Q10 vergelijkbaar is met de pomp die het gas in de tank van je auto krijgt. Hoewel het niet de brandstof zelf is, speelt het een belangrijke rol bij het krijgen van die brandstof naar je cellen in een vorm die ze kunnen gebruiken.

CoQ10: een Antioxidant van hoge kwaliteit

het feit dat co-enzym Q10 een alomtegenwoordig molecuul is dat overal in je lichaam voorkomt, is geweldig nieuws! Omdat het kan werken als een krachtige antioxidant. En bijna per definitie kan elk molecuul in je lichaam waarvan het de taak is om elektronen te geven en te nemen, ook als een antioxidant fungeren.Extra CoQ10 in je lichaam – die moleculen die niet betrokken zijn bij de energieproductie—wordt afgesloten om antioxidantbescherming te bieden in verschillende membranen in je lichaam.

het werkt als elke andere antioxidant om oxidatie in je lichaam te bestrijden. Co-enzym Q10 neutraliseert vrije radicalen door elektronen op te nemen of weg te geven. (Vergelijkbaar met de rol van de elektronentransporter in de energieproductie.) Dit helpt deze zeer reactieve bijproducten van verschillende processen in evenwicht te brengen.

deze geoxideerde moleculen met ongepaarde elektronen worden vrije radicalen genoemd. Ze hebben een oneven aantal elektronen, waardoor ze instabiel zijn. Zonder een antioxidant om vrije radicalen te helpen een even aantal elektronen te krijgen, Bouwen deze reactieve moleculen zich op. Dit verhoogt oxidatieve stress. Naarmate vrije radicalen zich opbouwen, beginnen ze te reageren met andere moleculen of structuren in de cel. Overuren worden niet gecontroleerd, oxidatieve stress beschadigt je cellen, DNA, eiwitten en lipiden. Dit staat bekend als oxidatieve schade en is schadelijk voor uw gezondheid.

Co-enzym Q10 is een van de belangrijke antioxidanten die je cellen en lichaamsstructuren helpt beschermen. Zorg ervoor dat je voldoende niveaus van CoQ10 hebt, helpt bij het ondersteunen van een goede balans tussen vrije radicalen en antioxidanten (ja, je lichaam heeft eigenlijk wat vrije radicalen nodig om in een gezond evenwicht te blijven). Dit is vooral belangrijk naarmate je ouder wordt, omdat zowel oxidatieve stress als oxidatieve schade vaker voorkomt naarmate de jaren zich opstapelen. En tegelijkertijd produceert je lichaam minder co-enzym Q10.

andere lichaamsvoordelen van CoQ10

Q10 is overal in je lichaam te vinden, dus het ondersteunt de totale gezondheid van het lichaam, meestal als een antioxidant. Maar het kan in de hoogste concentratie worden gevonden in enkele van je hardst werkende organen—het hart, de lever, de nieren en de alvleesklier. Dit zijn ook de organen die de meeste metabolisme-en energiebehoeften hebben.

Er is onderzoek geweest dat een verband aantoont tussen Co-enzym Q10 en een optimale gezondheid van het hart. Het is met succes gebruikt om mensen te helpen hun hartgezondheid te behouden. CoQ10 ondersteunt een gezonde spierfunctie en je grootste orgaan—de huid. Het speelt ook een rol bij gezonde celgroei en-onderhoud. Het vermogen van co-enzym Q10 om elektronen te verplaatsen helpt de celgroei te stimuleren en voldoende hoeveelheden energie te leveren.

hoe CoenzymeQ10 in uw dieet te verhogen

zoals eerder vermeld, verliest je lichaam zijn vermogen om optimale niveaus van CoQ10 vast te houden naarmate je ouder wordt. Suppletie en strategische maaltijdplanning kunnen deze achteruitgang helpen bestrijden. Overweeg de volgende ideeën om de hoeveelheid Q10 in uw dieet te verhogen, zodat uw tank niet leeg loopt: co-enzym Q10 wordt vaak aangetroffen in vette koudwatervissen. Dat komt omdat CoQ10 vetoplosbaar is. De volgende keer dat je op de markt bent voor zeevruchten, kies dan een vetrijke vis, zoals tonijn, zalm, haring of makreel. De American Heart Association beveelt aan om minstens twee keer per week 3,5 gram gekookte vette vis te eten. Niet alleen zal dit nieuwe nietje u voorzien van een boost in Q10, maar het levert ook hart-gezonde omega-3 vetzuren.

 • ga er niet van uit dat co-enzym Q10 alleen wordt aangetroffen in op zee gebaseerde eiwitten. Je kunt ook gezonde porties van de voedingsstof vinden in rundvlees en zelfs kip. Maar rundvlees levert twee keer zoveel als gevogelte in dezelfde portie.
 • verschillende noten en zaden bieden ook behoorlijke hoeveelheden co-enzym Q10. Hoewel ze niet zoveel opleveren als de vette vis en rundvlees, is de hoeveelheid noten niet te verwaarlozen. Overweeg het verpakken van noten als een tussendoortje. Voeg sesamzaad of pistachenoten toe aan een groene salade voor een extra voedende kick.
 • soja-en canola-oliën, naast een paar andere plantaardige oliën, bieden een bevredigende hoeveelheid Q10. Overweeg om deze af en toe te ruilen voor uw go-to-olie om uw systeem een CoQ10-boost te geven.
 • https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-coenzymeq10-coq10

  https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602

  https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10

  https://nccih.nih.gov/health/supplements/coq10

  https://www.livestrong.com/article/256149-what-foods-are-rich-in-coq10/

  http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/HealthyDietGoals/Fish-and-Omega-3-Fatty-Acids_UCM_303248_Article.jsp#.WtEeyfmPJpg

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/coenzyme-Q10

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7752819

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3178961/

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *