Drinken geïnformeerd: de gezondheidseffecten van Alcohol

hoewel mensen al duizenden jaren alcohol drinken, wordt de rol van dronken dranken in een gezonde levensstijl fel besproken. Sommigen beweren dat teetotaling de gezondste optie is, terwijl anderen de gezondheidsvoordelen van een dagelijks glas rode wijn benadrukken. Als je niet zeker weet wat je moet geloven … lees verder.

aan het eind van de dag, uw alcohol keuzes zijn aan jou. Maar als je door de wereld van Drinken, onthouden en alles daartussenin navigeert, is het goed om de feiten te hebben.

Wat is Alcohol en hoe werkt het?

De meeste definiëren alcohol in losse termen: het wordt aangetroffen in bier, wijn en sterke drank (en meer) en is verantwoordelijk voor intoxicatie—en andere bijwerkingen—van dergelijke dranken. Deze beschrijving, hoewel nauwkeurig en praktisch, geeft geen antwoord op wat alcohol is en hoe het eigenlijk werkt. Daarvoor moeten we ons wenden tot de wetenschap.

alcoholen (Ja, meervoud bedoeld) zijn organische verbindingen die bestaan uit ten minste één hydroxyl (een waterstof-en zuurstofatoom gebonden aan elkaar) die is gebonden aan een alkylgroep. Deze verbindingen komen ongelooflijk vaak voor-een grote verscheidenheid aan organische verbindingen kan worden geclassificeerd als alcoholen. De twee meest opvallende zijn ethanol en methanol. We zullen ons concentreren op ethanol, aangezien het de alcohol is die in alcoholische dranken zit.

Ethanol, dat veel op water lijkt, is een bijproduct van plantaardige fermentatie. Wanneer het wordt geconsumeerd, begint je lever het onmiddellijk af te breken om het uit het lichaam te verwijderen. Maar je lever kan alleen zo snel werken. Intoxicatie is het gevolg van het drinken van alcohol sneller dan uw lever zijn werk kan doen.

met je lever die overuren maakt, komt de overtollige alcohol in je bloedbaan. Eenmaal in het bloed werkt alcohol als een depressivum voor het centrale zenuwstelsel (CNS). Het vertraagt een verscheidenheid aan hersenfuncties, te beginnen met het cerebellum, dat verantwoordelijk is voor het evenwicht en de motorische functie. Alcohol activeert ook de afgifte van bepaalde neurotransmitters, waaronder dopamine en serotonine, beide gekoppeld aan stemmingsverbeteringen en milde euforie.

de kortetermijneffecten van Alcohol

hoewel alcohol het lichaam niet onmiddellijk beïnvloedt, werkt het vrij snel. Iedereen verwerkt alcohol een beetje anders, maar na een drankje of twee beginnen de meeste mensen de eerste effecten te voelen. Deze omvatten milde euforie (denk aan de afgifte van dopamine en serotonine), verlaagde remmingen en vertraagde reactietijd.

hoe meer je drinkt, hoe meer het invloed heeft op je lichaam. Kortetermijneffecten van alcohol zijn onder meer onduidelijke spraak, verminderde motorische functie, vervormd zicht, braken, verminderd geheugen (tot het punt van “black-out”) en zelfs bewustzijnsverlies. Veel van deze ernstigere effecten zijn tekenen van alcoholvergiftiging—een duidelijke indicator dat je het drinken hebt overdreven.

Alcohol werkt ook als een diureticum—een stof die frequent urineren veroorzaakt. Dit betekent dat wanneer je drinkt je lichaam sneller vocht verliest dan normaal. En dit kan leiden tot uitdroging. In feite is uitdroging een van de grootste factoren die bijdragen aan de kater die je de volgende dag zou kunnen voelen.

De meeste mensen drinken in de avond als ze ontspannen voor de dag. Hoewel dit niet noodzakelijk een probleem is, kan het drinken van alcohol vlak voor het slapengaan je slaapcyclus verstoren. Misschien vind je het gemakkelijker om in slaap te vallen na het drinken van je favoriete drank, maar alcohol kan voorkomen dat je lichaam de diepste, meest rustgevende stadia van slaap bereikt. Dit kan ervoor zorgen dat u zich ongerust en vermoeid voelt.

hoe lang duren deze effecten? Nou, het hangt af van de persoon, hoeveel ze dronken, hoe snel ze het dronken, en een hele reeks andere factoren. Alcohol kan meestal worden gedetecteerd in uw systeem overal van zes uur tot drie dagen. Maar de meeste kortetermijneffecten zullen waarschijnlijk binnen een dag verdwijnen.

de langetermijneffecten van Drinken

het menselijk lichaam is ongelooflijk veerkrachtig en er zijn over het algemeen geen langdurige gezondheidsproblemen die verband houden met matig alcoholgebruik. Het sleutelwoord hier is gematigd. Zwaar drinken, aan de andere kant, kan na verloop van tijd zijn tol gaan eisen op het lichaam.

natuurlijk verschillen de langetermijneffecten van alcoholgebruik van persoon tot persoon. Enkele van de meest voorkomende gezondheidscomplicaties van langdurig, zwaar drinken zijn hoge bloeddruk, verhoogd risico op hartziekten, verhoogd risico op beroerte, leverziekte en spijsverteringsproblemen.

en dit zijn alleen de fysieke effecten. Overmatig alcoholgebruik is ook gekoppeld aan hogere gevallen van bepaalde psychische aandoeningen, waaronder depressie en angst. In extreme gevallen kan zwaar drinken ook leiden tot alcoholverslaving, die, zoals de meeste verslavingen, zowel een fysieke als een mentale aandoening is die moet worden aangepakt.

hoeveel Is te veel? Niveaus van alcoholgebruik

van volledige onthouding (teetotaling), tot matig, en helemaal tot en overmatig of zwaar, er zijn veel niveaus van Drinken. En, zoals gezegd, komen de meeste gezondheidsrisico ‘ s op lange termijn voort uit zwaar alcoholgebruik.

Dit roept de vraag op: hoeveel is te veel?

hoewel er geen exact antwoord op deze vraag is—iedereen verwerkt alcohol een beetje anders—hebben de meeste overheidsinstanties voor gezondheidszorg richtlijnen om te volgen. In de Verenigde Staten classificeert het Center for Disease Control (CDC) de niveaus van drinken als volgt: matig drinken: voor mannen wordt matig drinken gedefinieerd als maximaal twee drankjes per dag, vijftien drankjes per week. Voor vrouwen veranderen die aantallen naar één drankje per dag, acht drankjes per week.

 • zwaar drinken: elk drinken dat de CDC-richtlijnen voor matig drinken overschrijdt. Drie of meer drankjes per dag voor mannen, of meer dan vijftien drankjes per week. En voor vrouwen, twee of meer drankjes per dag, acht of meer drankjes per week.
 • bovendien definieert de CDC ook binge drinking-zwaar drinken in een klein tijdsbestek. Vijf of meer drankjes per enkele gelegenheid vormen binge drinking voor mannen; voor vrouwen is dit aantal vier of meer drankjes.

  naarmate je ouder wordt, wil je deze richtlijnen misschien opnieuw bekijken, evenals je relatie met alcohol—vooral als je een man bent. Veroudering wordt geassocieerd met een verminderd vermogen om alcohol te metaboliseren. Als zodanig adviseren zowel het National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism als de American Geriatric Society mannen ouder dan 65 jaar om niet meer dan één drankje per dag te consumeren.

  feit of fictie: drinken kan goed zijn voor je gezondheid

  Je hebt waarschijnlijk iemand horen beweren dat een glas rode wijn in de avond eigenlijk goed is voor de gezondheid. En vooral goed voor je hart. Maar hoe waar is het?deze theorie wordt verondersteld te zijn ontstaan met wat de Franse Paradox wordt genoemd – het idee dat Fransen van drie dingen houden: boter, kaas en wijn. Kaas en boter zijn niet erg goed voor het hart, en toch Frankrijk ziet relatief lage tarieven van hart-en vaatziekten. Dus sommigen theoretiseerden dat rode wijn de effecten van die vette voedingsmiddelen moet tegengaan.

  hoe mooi het ook klinkt, er is een beperkte hoeveelheid wetenschap om dit te ondersteunen. Sommige gunstige fytonutriënten, zoals resveratrol, zijn te vinden in wijn. Maar de totale hoeveelheid fytonutriënten is meestal vrij beperkt en varieert van wijn tot wijn.

  sommige verrassende voedingsvoordelen zijn verborgen in bier. Ongefilterde bieren kunnen kleine hoeveelheden antioxidanten, oplosbare vezels en andere micronutriënten bevatten. Deze voedingsstoffen zijn niet in voldoende hoeveelheden om jezelf een biertje te schenken alleen voor de voedingswaarde. Maar hey, als je er al een open maakt, neem je alle voedingsstoffen die je kunt krijgen.

  https://www.britannica.com/science/alcohol/Structure-and-classification-of-alcohols

  https://www.hackensackmeridianhealth.org/en/HealthU/2018/12/27/what-happens-to-brain-drink-alcohol

  https://www.drugfreeworld.org/drugfacts/alcohol/short-term-long-term-effects.html

  https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm

  https://www.health.harvard.edu/blog/is-red-wine-good-actually-for-your-heart-2018021913285

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *