Easy Swaps voor 6 moeilijk te verteren voedingsmiddelen

een maaltijd kan je dag maken. Of de verkeerde kan je plannen—en je spijsverteringsstelsel—als een steen laten zinken. Dat komt omdat niet alle voedingsmiddelen op dezelfde manier verteren. De verteerbaarheid kan zelfs van persoon tot persoon veranderen. Dit hangt af van factoren zoals spijsverteringssappen en enzymactiviteit, microbiome make-up en anatomische verschillen. Maar er zijn een aantal moeilijk te verteren voedingsmiddelen die grotendeels lastig zijn.

deze problemen worden in grote lijnen gecategoriseerd als spijsverteringsproblemen. En het is misschien het beste om het daarbij te laten. Om ze in detail te beschrijven zou waarschijnlijk eindigen uw leeservaring hier. Je bent waarschijnlijk bekend met de verscheidenheid aan gevoelens die het gevolg zijn van het eten van de slechtste spijsverteringsvoedsel die er zijn. Het is niet mooi of comfortabel.

en dat is een goede reden om erachter te komen hoe je deze zes potentieel ontsporende voedingsmiddelen kunt ruilen.

gefrituurd voedsel verbrand je dag tot een knapperig

1

een dieet vol gefrituurd voedsel biedt een verscheidenheid aan problemen. Ze zijn een hoofdschuldige in de moderne, Westerse dieet afdaling in het ongezonde. Het eten van gefrituurd voedsel heeft veel links naar ongezonde gewichtstoename en alle bijbehorende problemen.

hoewel je taille misschien het eerste is dat in je opkomt, vergeet dan niet de impact die gefrituurd voedsel heeft op je spijsverteringsstelsel. Het bakken van voedsel voegt vet toe. Geen verrassing, want je dompelt voedsel letterlijk onder in vloeibare lipiden.

deze overvloed aan vet kan voor sommigen een verscheidenheid aan maagproblemen veroorzaken. Het heeft ook nadelige effecten op de gezonde diversiteit van het darmmicrobioom. En die gemeenschap van microben speelt een grote rol in de spijsvertering. Dat maakt gefrituurd voedsel een dubbele klap van spijsverteringsproblemen.

eet dit in plaats daarvan: bakken of roosteren van voedsel in plaats van frituren zal het toegevoegde vet verminderen zonder een deel van het knapperige en knapperige gefrituurde voedsel op te offeren.

suikervervangers zijn niet Zoet op je spijsverteringsstelsel

1

U of iemand die u kent, vermindert de suikerconsumptie. Dit is een goed doel. Maar het gebruik van sterk bewerkte suikervervangers kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.

sommige alternatieve zoetstoffen-vooral suikeralcoholen-zijn gekoppeld aan gastro-intestinale onaangenaamheid. Dat komt omdat deze vervangers niet volledig verteerbaar zijn. En het consumeren van te veel van de verschillende suikeralcoholen—vaak te vinden in kauwgom en andere suikervrije voedingsmiddelen-kan je dag verzuren.

eet dit in plaats daarvan: het verwijderen van suiker is moeilijk, maar er zijn natuurlijke, plantaardige vervangers die niet zijn gekoppeld aan aanzienlijke spijsverteringsproblemen.

vet vlees maakt voedsel moeilijk te verteren

1

alleen omdat het vet aanwezig is voor het koken maakt vet vlees niet gemakkelijker te verteren dan gefrituurd voedsel. Nogmaals, je moet de overmatige, ongezonde vet trimmen.

dezelfde zorgen over uw microbioom bestaan met vet vlees. Maar je anatomische spijsverteringsprocessen kunnen ook worden verstoord door te veel vet te eten. Dat komt omdat vet De snelheid van maaglediging beïnvloedt. Het veranderen van de timing van beweging en de stroom van voedsel door je spijsverteringskanaal kan ravage aanrichten.

of het nu het legen vertraagt of het proces versnelt, je zult het voelen.

eet dit in plaats daarvan: eiwit is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Je hebt het absoluut nodig. Maar die goed gemarmerde biefstuk is niet essentieel. Vervang vet vlees dus door slankere of plantaardige eiwitbronnen.

bewerkte voedingsmiddelen onderbreken uw spijsverteringsprocessen

1

je lichaam heeft zich ontwikkeld om te eten wat er om je heen is. Lange tijd betekende dat hele voedingsmiddelen uit plantaardige en dierlijke bronnen. Nu kunnen voedingswetenschappers en fabrikanten voedingsmiddelen ontwikkelen die delen en stukjes uit vele bronnen nemen om een nieuw geheel te maken.

deze verwerking verwijdert vaak vezels, wat geweldig is voor de spijsvertering. Het voegt ook vet, suiker en zout toe—die allemaal niet goed zijn voor de spijsvertering in overmaat. Meer spijsverteringsproblemen kunnen voortkomen uit de prevalentie van kunstmatige ingrediënten en conserveermiddelen die moeilijk te hanteren zijn voor je lichaam.

eet dit in plaats daarvan: blijf zoveel mogelijk vasthouden aan hele of minimaal bewerkte voedingsmiddelen—fruit, groenten, magere eiwitten, peulvruchten, noten en volle granen.

zuivel kan desastreus zijn voor de spijsvertering

1

als je lactose-intolerant bent, heeft het zuivelpad veel moeilijk te verteren voedingsmiddelen. Dat is duidelijk. Velen missen de enzymen die nodig zijn om lactose (of melksuiker) te verwerken. Er zijn remedies, maar zuivelvertering kan moeilijk blijven, wat er ook gebeurt, vooral zachte kazen en melk.

eet dit in plaats daarvan: gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt. Ook lactosevrije melk en hardere kazen zijn gemakkelijker omdat lactose niet aanwezig is of beperkt is. Dat komt omdat er al voor gezorgd is. Dus, draai naar deze gemakkelijkere opties om uw zuiveloplossing te krijgen.

koolzuurhoudende dranken doen je geen gunsten

1

veel koolzuurhoudende dranken hebben alternatieve zoetstoffen of zitten vol met suiker. Beide kunnen hinderlijk zijn. Maar de bubbels zijn het echte probleem.

sommige mensen gaan beter om met carbonatie dan anderen. Maar het vullen van je maag met gas kan gemakkelijk leiden tot een opgeblazen gevoel voor iedereen. En als die bubbel knalt, moet de lucht ergens ontsnappen.

Drink dit in plaats daarvan: gewoon water is altijd je beste inzet voor hydratatie. Als je iets interessants nodig hebt, probeer dan fruit toe te voegen of over te schakelen op groene thee.

zijn vezelrijke granen, fruit en groenten niet moeilijk te verteren voedsel?

 groenten

je ziet fruit, groenten, peulvruchten en volle granen op lijsten met voedingsmiddelen die je spijsverteringsstelsel kunnen bedreigen. Je kunt fiber de schuld geven.

het is waar dat vezels-zowel oplosbare als onoplosbare variëteiten-niet volledig worden verteerd. Gezien wat je weet, lijkt dat slecht. En jezelf inpakken met een heleboel vezelrijk voedsel genereert een gastro-intestinale reactie.

maar de reden dat vezelrijke plantaardige voedingsmiddelen niet op de bovenstaande lijst staan, is omdat deze voedingsmiddelen zoveel positieve eigenschappen hebben. En er zijn eenvoudige manieren om de spijsverteringsstoornissen die ze kunnen veroorzaken te omzeilen.

allereerst helpt vezel ook bij de spijsvertering, het toevoegen van bulk en het helpen bij het verplaatsen van afvalproducten. Het fungeert ook als voedsel voor uw microbioom (prebiotica). En tot slot, vezels heeft banden met meerdere voordelen voor de gezondheid en gewichtsbeheersing succes.

groenten en fruit zitten boordevol vitaminen, mineralen en andere fytonutriënten. Dus je wilt ze niet overslaan omdat ze op een lijst van moeilijk te verteren voedingsmiddelen stonden. Je moet gewoon slim zijn over hoe ze worden bereid en hoeveel je eet.

verhoog geleidelijk uw consumptie van rauwe groenten—vooral kruisbloemige soorten, zoals kool en broccoli. Op die manier hebben je lichaam en microbioom tijd om zich aan te passen aan de incrementele toename van vezels en ander plantaardig materiaal. Het koken van groenten zal ook helpen bij hun verteerbaarheid en in sommige gevallen de biologische beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen verbeteren.

als het gaat om fruit, is matiging nog steeds van belang. Maar selectie is ook belangrijk. Bessen en bananen—en andere vruchten met een laag fructosegehalte-zijn gemakkelijker voor je spijsverteringsstelsel dan keuzes zoals peren of appels. Overdrijf het ook niet met zure vruchten.

vermijd granen als je er allergisch voor bent. En peulvruchten (bonen, linzen en erwten) zijn taai omdat ze vol vezels zitten en je misschien niet de enzymen hebt die nodig zijn om ze af te breken. Het weken van bonen voor het koken is een stap in de richting van het verminderen van de impact van bonen op je darmen.

doe een plezier voor je spijsverteringsstelsel

1

Er zijn zoveel factoren waarmee u rekening moet houden bij het plannen van uw maaltijden. U kunt zich richten op macronutriënten, micronutriënten, calorieën, en op en op. Vergeet niet wat er gebeurt nadat het voedsel je vork heeft verlaten.

snijd het voedsel dat je eet in kleine stukjes en kauw elke hap volledig voor het doorslikken, omdat dit kan helpen bij de verteerbaarheid. Wissel of beperk het moeilijk te verteren voedsel dat je eet voor ingrediënten die gemakkelijker zijn voor je maagdarmkanaal. Op die manier zal eten energiek, vullend en bevredigend zijn in plaats van een vorm van culinaire sabotage voor je dag.

https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-foods-to-avoid

https://www.everydayhealth.com/digestive-health/diet/foods-to-avoid-during-digestive-problems/

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/good-foods-to-help-your-digestion/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-foods-to-improve-your-digestion

https://www.webmd.com/heartburn-gerd/features/heartburn-foods-to-avoid#1

https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-cause-bloating

https://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/worst-foods-for-digestion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *