Elektrolyten 101: je lichaam de elektrolyten geven die het nodig heeft

of je nu een fervent fietser bent, een recreatieve jogger, of gewoon iemand die van tijd tot tijd traint, je hebt waarschijnlijk iemand gehad die je vertelde dat je de elektrolyten van je lichaam moet aanvullen. En het gesprek is daar waarschijnlijk gestopt. Elektrolyten worden meestal in vage termen besproken. De meeste actieve mensen kunnen je vertellen dat elektrolyten verband houden met hydratatie, zweet en lichaamsbeweging, maar kunnen niet in de details duiken.

dat is waar dit artikel in komt. Lees verder voor een diepgaande analyse van wat elektrolyten zijn, waarom je lichaam ze nodig heeft en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je lichaam er genoeg van heeft.

Wat zijn elektrolyten?

als je meteen de overeenkomsten tussen de woorden “elektrolyt” en “elektriciteit” opmerkte, ben je eigenlijk iets op het spoor. Elektrolyten zijn stoffen die een positieve of negatieve elektrische lading hebben wanneer ze in water worden opgelost. (Dat is waar het voorvoegsel “electro” vandaan komt. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer twee derde uit water, dus elektrolyten kunnen in de meeste cellen worden aangetroffen.

het is belangrijk op te merken dat de elektrolyten in je lichaam niet allemaal dezelfde stof zijn, maar eerder een verscheidenheid aan stoffen, zoals natrium, magnesium en kalium. Deze stoffen hebben allemaal een positieve of een negatieve lading, en je hebt ze allemaal nodig om een gezond elektrolytniveau te behouden.

elektrolyten kunnen worden gevonden in de meeste vloeistoffen in je lichaam, waaronder bloed en urine, evenals andere lichaamsweefsels. Naarmate je lichaamsvloeistofniveaus veranderen, veranderen ook je elektrolytenniveaus. Dit betekent dat processen zoals zweten en plassen op natuurlijke wijze de elektrolyten van uw lichaam uitputten—en die elektrolyten moeten worden vervangen. Maar daarover later meer!

wat doen elektrolyten voor je lichaam?

Op dit punt heb je waarschijnlijk één grote vraag: wat doen elektrolyten eigenlijk? En het antwoord zal je misschien verrassen. Alle elektrolyten doen hetzelfde: elektrische ladingen geleiden. Maar deze eenvoudige functie speelt een rol in een breed scala van lichaamsprocessen, waaronder spiercontractie, de overdracht van zenuwsignalen, het balanceren van vloeistofniveaus en het handhaven van een natuurlijk pH-niveau in het lichaam.*

natuurlijk vervullen niet alle elektrolyten dezelfde rol. De onderstaande lijst breekt enkele van de meest voorkomende elektrolyten in het lichaam en de processen die ze helpen handhaven op: Calcium: als het gaat om spierfunctie, is calcium een sterspeler. Dit mineraal, dat een positieve lading draagt, helpt spiervezels glijden als de spier samentrekt. Het is ook een bouwsteen voor je botten en tanden, helpt je hartslag te reguleren en stuurt zenuwsignalen.*

 • Magnesium: deze elektrolyt is een beetje een all-arounder, speelt een rol in de spierfunctie, DNA-en RNA-productie en ondersteunt een al gezond immuunsysteem.*
 • natrium: het grote ding dat de meeste mensen bespreken als ze praten over natrium is bloeddruk. Natrium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de hoeveelheid vocht in je lichaam, wat op zijn beurt invloed heeft op je bloeddruk. Net als bij veel andere elektrolyten speelt natrium ook een rol in de spier-en zenuwfunctie.
 • kalium: kalium speelt een grote rol in de spier-en hartfunctie. Als je te weinig hebt, kun je spiervermoeidheid, zwakte en zelfs krampen ervaren. En, nogmaals, kalium helpt ook bij de overdracht van zenuwimpulsen.
 • Chloride: deze elektrolyt helpt je lichaam zijn pH-waarden te behouden-met andere woorden, het brengt zuurgraad en alkaliniteit in evenwicht. Chloride speelt ook een rol bij het in evenwicht brengen van de elektrolytniveaus van uw lichaam.*
 • fosfaat: net als calcium helpt fosfaat je lichaam om sterke botten en tanden op te bouwen en te onderhouden. Het helpt ook de energie te produceren die je lichaam gebruikt voor het groeien en herstellen van weefsel.*
 • bicarbonaat: door het ademhalingsproces adem je zuurstof in en adem je kooldioxide uit. Maar een deel van de koolstof die tijdens dat proces wordt gecreëerd, blijft in je lichaam in de vorm van bicarbonaat. Deze elektrolyt helpt de hartfunctie te behouden en brengt de pH-waarden van uw bloed in evenwicht.*
 • handhaven van elektrolytniveaus

  De meeste mensen horen voor het eerst over elektrolyten via productmarketing. Tussen elektrolytdranken en andere supplementen, zijn er veel producten op de markt gebracht als oplossingen voor het handhaven van gezonde elektrolytniveaus. Zijn deze supplementen noodzakelijk? Dat hangt ervan af.

  de beste manier om ervoor te zorgen dat u alle elektrolyten krijgt die u nodig hebt, is door een goed uitgebalanceerd dieet te eten. Verse groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van kalium en, in het geval van bladgroenten, calcium. Je kunt calcium ook vinden in zuivelproducten zoals melk en kaas. Natrium kan uit verschillende bronnen komen, waaronder augurken, kaas en gerookt of ingeblikt vlees. Zaden en noten daarentegen zijn rijk aan natrium.

  zoals je kunt zien, zijn de verschillende elektrolyten te vinden in verschillende voedselgroepen: granen, fruit, groenten, zuivel en eiwitten. Als uw dieet de juiste porties van elke voedselgroep bevat, moeten uw elektrolytenniveaus op een goede plaats zijn—als u geen intensieve training uitvoert.

  maar wat als je een atleet bent? Of een occasionele 5K runner? Of ben je uren bezig met Tuinwerk in de hete zon?

  Dit is waar elektrolyten supplementen komen. Weet je nog hoe je elektrolyten kunt verliezen door te zweten? Nou, als je bezig bent met een activiteit die ervoor zorgt dat je meer zweet dan normaal, verlies je meer elektrolyten dan normaal. En je normale dieet is misschien niet genoeg om je elektrolytengehalte snel aan te vullen. Door het drinken van een elektrolyt drank of het nemen van een ander elektrolyt supplement, kunt u een been omhoog op het herstel en ervoor zorgen dat u uw elektrolyten op een gezond niveau te houden.

  vergeet niet: het is altijd goed om het voedingsetiket te lezen. Veel elektrolyt dranken bevatten veel suiker. Een beetje suiker zal je lichaam helpen bij de opname van de elektrolyten, maar veel kan een anders uitgebalanceerd dieet afwerpen.

  het draait allemaal om balans: de ellende van te weinig of te veel elektrolyten

  helaas is het mogelijk om te veel van sommige goede dingen te hebben. Elektrolyten zijn daar één van.

  herinner je je al die lichaamsprocessen die elektrolyten ondersteunen? Als u te weinig van een bepaalde elektrolyt in uw systeem hebt—een reeks voorwaarden aangeduid met het voorvoegsel “hypo”—loopt u het risico dat deze processen niet correct functioneren. Te weinig natrium, bijvoorbeeld, is een aandoening die bekend staat als hyponatriëmie, en te weinig calcium staat bekend als hypocalciëmie.

  wanneer je te veel van een bepaalde elektrolyt hebt, kan het net zo schadelijk zijn voor je gezondheid. (Deze voorwaarden hebben allemaal het voorvoegsel “hyper.”)

  met een gezond dieet is het onwaarschijnlijk dat u deze elektrolytenniveaus zult bereiken. Als u een supplement neemt, volg dan de aangegeven aanwijzingen. Maar zoals altijd is het het beste om een arts te raadplegen als u twijfelt.

  de Bottom Line

  op een dagelijkse basis hoef je niet per se na te denken over elektrolyten. Concentreer je op het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit de verschillende voedselgroepen en probeer te vermijden dat je te veel bewerkte voedingsmiddelen eet. Als u merkt dat u ongewone symptomen ervaart, kan een arts bloedonderzoeken aanbevelen die kunnen helpen bij het identificeren van elektrolytenonevenwichtigheden.

  en als je weet dat je veel elektrolyten verliest via zweet, is het geen slecht idee om tijdens of na je training een elektrolytdrank te drinken.

  https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/21790-electrolytes.

  https://www.roswellpark.org/cancertalk/201808/electrolytes-what-are-they-what-happens-if-you-dont-have-enough

  https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-electrolytes

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218740/

  https://www.healthline.com/nutrition/electrolytes

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *