Ervaar smaak op nieuwe manieren: Tips voor het uitbreiden en verbeteren van uw gehemelte

als je ooit een chef-kok hebt gezien die eten proeft, is de kans groot dat je een beetje verbijsterd was. Kunnen ze dat echt allemaal in één hap proeven? Het is alsof ze een konijn uit een hoed trekken. Zelfs de meest subtiele smaken ontgaan hun smaakpapillen niet. Ervaren koks kunnen elke smaak proeven met een scherpte die hen in staat stelt om subtiele, heerlijke combinaties te creëren.

De meeste mensen schrijven dit af als natuurlijk talent. En een deel daarvan is dat zeker. Maar het blijkt dat iedereen-en dat betekent dat jij-zijn gehemelte kan trainen om gevoeliger en opmerkzamer te zijn. Zoals de meeste dingen in het leven, is het gewoon een beetje oefenen.

Hier is het goede nieuws: het uitbreiden en verbeteren van uw gehemelte is een eenvoudig, lonend proces. En u kunt uw reis naar een meer smaakvolle leven vandaag beginnen!

waarom moeite doen? De voordelen van het uitbreiden van je gehemelte (en het ook verbeteren)

om je gehemelte te verbeteren, helpt het om avontuurlijk te zijn (meer over dat concept komt nog). Maar het uitbreiden van je gehemelte hoeft geen intensief, moeizaam proces te zijn—je kunt er zoveel of zo weinig in stoppen als je wilt. Toch heb je misschien een vraag vooraf: waarom zou je überhaupt moeite doen? De meeste mensen houden van eten, en zijn perfect blij vast te houden aan hun gevestigde culinaire routines. Ze koken en Eten hetzelfde geselecteerde voedsel, proeven dezelfde smaken en genieten uiteindelijk van zichzelf.

dus als het niet kapot is, waarom repareren, toch?

luister twee minuten naar een chef-kok die over eten praat en je hebt je antwoord. Ze hebben gewerkt om hun smaakervaringen en vaardigheden te verbeteren en uit te breiden. En voor het getrainde gehemelte wordt een maaltijd meer dan alleen een maaltijd—er is een verband met het voedsel dat er voorheen niet was. Die verbinding kan de deur openen naar een wereld van weloverwogen, mindful en, ja, gezond eten.

verkocht? Goed. Laten we wat tips voor de ontwikkeling van het gehemelte bespreken.

het verbeteren van je gehemelte begint met de basis: de vijf bouwstenen van smaak

naarmate je je gehemelte uitbreidt en traint, leer je in zekere zin een nieuwe vaardigheid. En zoals met elke nieuwe vaardigheid, is het het beste om te beginnen met de basis. Lopen voordat je rent, toch?)

je lichaam kan vijf basissmaken detecteren: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Voordat u de manieren onderzoekt waarop deze smaken interageren om complexe, bevredigende smaken te creëren, moet u elk op zichzelf kunnen identificeren. De eerste vier zijn vrij eenvoudig, maar umami kan lastig zijn om vast te stellen. De term umami komt van het Japanse woord voor “hartig” en wordt gebruikt om de hartige smaak te beschrijven die in vlees, paddenstoelen en bouillon wordt aangetroffen.

denk aan je smaakgevoel als een spier: hoe meer je probeert om individuele smaken te kiezen, hoe beter je wordt. Dus de volgende keer dat je een kopje koffie drinkt, rustig aan. Laat het op je tong zitten. Wat proef je? Het zal natuurlijk bitter smaken. Maar wat kun je nog meer detecteren? Er kan ook een lichte zuurheid zijn.

doe hetzelfde als je fruit eet. De overheersende smaak kan zoet zijn, maar je zult waarschijnlijk ook andere smaken opmerken. Is het een beetje zuur? Bitter? Terwijl je oefent met het uitkiezen van deze basissmaken, begin je een gevoel te krijgen voor de manier waarop ze elkaar combineren en aanvullen.

volg je neus-of gebruik hem op zijn minst

De meeste mensen associëren smaak direct met de tong. Het is immers waar je smaakpapillen zich bevinden. Dat gezegd hebbende, je smaakpapillen zijn eigenlijk vrij beperkt in hun zintuiglijke vermogens—ze kunnen de vijf basissmaken detecteren, maar niet veel anders.

je neus daarentegen kan ergens tussen de 10.000 en 1 biljoen unieke geuren detecteren. Terwijl je eet, combineren je zintuigen van smaak en geur om een enkele ervaring van smaak te creëren.”

en als het gaat om het verbeteren van je gehemelte, is je neus net zo belangrijk als je mond. Voordat je eet (of drinkt), geef jezelf de tijd om te zitten met de aroma ‘ s. Welke elementen van het gerecht kun je kiezen met alleen je reukzin? Door deze geuren te identificeren, priming je de pomp, zodat wanneer je eindelijk eet het voedsel, uw aandacht voor geur zal helpen verbeteren van uw ervaring van de smaak van het voedsel. 

stap buiten je comfortzone: verbeter je gehemelte met exploratie

een van de gemakkelijkste—en meest cruciale—manieren om je gehemelte te verbeteren is gewoon het uitbreiden van de verscheidenheid aan voedingsmiddelen die je eet. Als je een gewoontedier bent in de supermarkt en in de keuken, is het misschien tijd om de cyclus te doorbreken.

Dit betekent niet ’t betekent dat je moet gaan en koop een Pond lutefisk de eerste kans die je krijgt. Begin klein. Als je je meestal houdt aan” veilige ” groenten zoals ijsbergsla en romaine sla, pak dan wat bietengroenten, boerenkool en snijbiet. En zo heb je het smaakprofiel van de salade van vanavond veranderd.

een andere geweldige manier om nieuwe smaken te ontdekken is door te duiken in de kooktradities van landen en culturen die anders zijn dan de jouwe. De wereld zit vol met diverse, heerlijke smaken—er is geen reden waarom je je moet houden aan de smaken waar je je comfortabel bij voelt.Terwijl je je tenen onderdompelt in verschillende wereldwijde keukens, is het OK om te beginnen met eten in restaurants. Wanneer je nieuwe gerechten en smaken vindt waar je van houdt, kun je proberen te repliceren (en tweaken!) in uw keuken.

Je zult misschien verrast zijn door de bekende ingrediënten die in onbekende gerechten terechtkomen. Iets eenvoudigs als een aardappel-die meestal wordt bereid met zout en andere basiskruiden in de VS—kan worden omgezet in een vat voor talloze kruiden en specerijen in bijvoorbeeld aloo gobi, een populair gerecht in de Indiase keuken. Dus ga naar buiten en koop een nieuw kookboek of abonneer je op een nieuw foodblog—er wacht een wereld van smaken!

onthoud: je hoeft niet alles leuk te vinden. Een deel van de verkenning is het ontdekken van de smaken en voedingsmiddelen die je niet leuk vindt.

druk op de resetknop met Smaakreinigers

smaken blijven hangen in de mond—sommige meer dan anderen. (Denk aan uien, knoflook en andere scherpe voedingsmiddelen. Het is een feit dat menig eerste kus heeft verpest, en, zoals blijkt, je vermogen om subtiele smaken te detecteren. Residuele smaken in de mond kunnen zich mengen met nieuwe smaken, waardoor de ware smaak van het voedsel dat je nu eet, wordt gemaskeerd of veranderd.

gelukkig is er een snelle oplossing voor dit probleem: smaakreinigers. Deze neutraal smakende voedingsmiddelen helpen resterende hapjes van de tong te verwijderen en uw gehemelte te “resetten”. Het is de reden waarom sushi wordt geleverd met ingelegde gember en waarom sommige chique restaurants je sorbet tussen de gangen brengen.

maar laten we eerlijk zijn, de meeste mensen hebben geen ingelegde gember of sorbet bij de hand. Maak je geen zorgen, want je kunt iets simpels gebruiken als een gewone cracker, wit brood of een glas water om je gehemelte te reinigen.

houd je mond gezond

Op dit punt is iedereen zich goed bewust van de gezondheidsrisico ‘ s die verbonden zijn aan sigaretten. Maar afgezien van gezondheidsrisico ‘ s, kan het roken van sigaretten ook invloed hebben op uw vermogen om voedsel te proeven.

volgens een onderzoek is de relatie tussen roken en verminderde smaakgevoeligheid lineair: hoe meer je rookt, hoe minder acuut je smaakgevoel wordt. Het goede nieuws is dat de schade aan je smaakreceptoren niet permanent is. Binnen twee maanden na het stoppen zien de meeste rokers hun smaakgevoel weer normaal worden.

roken is natuurlijk niet het enige dat de gevoeligheid van je smaakpapillen kan beïnvloeden. Je moet ook proberen om overmatig heet, zout of suikerachtig voedsel te vermijden—die allemaal je smaakgevoel kunnen vervagen.

maak tijd voor eten

De meeste van deze tips en suggesties zijn gebouwd op een gemeenschappelijk thema: vertragen en echt genieten van je eten. Geniet van het moment. Als je constant onderweg eet, werkt terwijl je luncht of TV kijkt tijdens het diner, is je aandacht verdeeld. En goed eten verdient je volledige aandacht.

Er is een naam voor deze praktijk: mindful eten. Je hebt misschien gehoord van mindfulness in de context van meditatie of geestelijke gezondheidsbehandelingen. Maar je kunt de praktijk ook toepassen op voedsel!

simpel gezegd, mindfulness is de praktijk van focussen op het heden. Welke gedachten, gevoelens en sensaties ervaar je? Erken en accepteer Een ieder. Hoe ziet dit eruit tijdens een maaltijd?

Er zijn enkele stappen die je tijdens elke maaltijd kunt nemen om het eten een meer bewuste, bewuste activiteit te maken:

  • dankbaarheid uiten: neem eerst de tijd om de arbeid, ingrediënten en expertise te overwegen die zijn gebruikt bij het kweken en bereiden van je maaltijd. (Dit geldt voor huisgemaakte en restaurantmaaltijden. Er is veel in gegaan – zorg ervoor dat je je waardering uitdrukt, zelfs als het alleen intern is.
  • beperk portiegroottes: wanneer heerlijk eten op tafel ligt, brokkelt wilskracht af. Het is verleidelijk om er zo snel mogelijk in te duiken en zoveel mogelijk te eten. Maar uiteindelijk neemt dit de ervaring weg. Begin met kleinere porties en kauw je voedsel langzaam en opzettelijk. Je zult geschokt zijn door de manier waarop de smaken zich openen als je de tijd neemt. Wanneer je langzamer gaat, heeft je lichaam meer tijd om te registreren hoe hongerig of vol je bent, en je zult waarschijnlijk minder moeten eten om je tevreden te voelen.
  • kom niet hongerig aan tafel: OK, dus deze bullet point kan een beetje misleidend zijn. Natuurlijk moet je met een eetlust aan tafel komen—je wilt toch kunnen eten. Maar je moet proberen om te voorkomen dat in een maaltijd absoluut uitgehongerd. Als je hongerig bent, zal het moeilijk zijn om te vertragen en het eten te waarderen. Probeer de balans van honger te vinden, maar niet te

hoe de bestemming voor het verbeteren van je gehemelte eruit ziet

stel je dit voor: je bent een paar maanden geleden begonnen met het verbeteren van je gehemelte en hebt geleidelijk aan genoten van nieuwe voedingsmiddelen, smaken en ervaringen. Wat nu? Op welk moment is uw smaak volledig “ontwikkeld”?

dat is een strikvraag. Het verbeteren en uitbreiden van je gehemelte is een eindeloos proces. Naarmate je je verhemelte ontwikkelt, uitbreidt en verbetert, zul je merken dat er altijd meer te proberen is. Het is een van de geneugten van het proces, maar het kan ook een beetje imposant zijn. Dus onthoud: neem deze reis op je eigen voorwaarden.

Je wordt misschien geen chef-kok en misschien heb je altijd een hekel aan spruitjes. Aan het eind van de dag is het enige dat telt dat je een nieuwe, opwindende relatie met eten en smaak hebt ontwikkeld.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5329949/

https://blog.chefworks.com/uniforms/simple-ways-to-improve-your-palate/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/8-steps-to-mindful-eating

https://recipes.howstuffworks.com/top-5-improve-palate.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *