Fecale Fundamentals: Leer Wat Je Poep Zegt Over Je Gezondheid

Het eerste deel van het spijsverteringsverhaal krijgt de meest vleiende aandacht. Iedereen houdt van een begin en Eten is een winnend onderwerp. De slijpen, karnen afbraak van de spijsvertering zorgt voor een industriële middensectie. Dan is er het einde. “Afval wordt verwijderd.”

maar iedereen is een spijsverteringsmagiër wiens failsafe-truc is om heerlijk eten in poep te veranderen. Het is normaal. Het is essentieel. En het is tijd dat de finale van het spijsverteringsverhaal zijn moment heeft—het is tijd om te praten over wat je poep betekent en wat je poep zegt over je gezondheid.

buig je niet voor deze poeppraat of denk niet dat je grof bent vanwege je interesse in het onderwerp. Houd het niet tegen jezelf of scheld je innerlijke kind niet uit voor het giechelen. Tegen het einde zul je zien dat poep belangrijk is—al is het een beetje vies—om te overwegen en te bespreken. Je kunt omgaan met de soorten ontlasting en wat poepkleur betekent.

poep kan een grappig woord zijn, een onbeschaafd onderwerp en een sleutel tot het begrijpen van je gezondheid—allemaal tegelijk.

Kijk naar de dikke darm voor sleutels om te begrijpen wat je kak betekent

kak wordt gevormd uit de vaste delen van voedsel die je lichaam niet kan absorberen of op een andere manier kan gebruiken. Het is puur afval – de scatologische restjes-verzameld en gecomprimeerd in je dikke darm.

en je dikke darm is een geweldige startplaats voor deze onbezonnen discussie. Dat komt omdat verschillende soorten ontlasting en wat je kak zegt over je gezondheid begint in de dikke darm. Veel van de hieronder opgesomde factoren hebben hier hun oorsprong.

voordat we verder gaan, laten we een beetje meer onderzoeken over wat je poep vormt. Ongeacht de consistentie, poep bevat veel water-ongeveer 75 procent. Je zult ook onverteerde materie vinden, wat voornamelijk vezels betekent. Ontlasting bevat ook:

  • levende en dode bacteriën
  • darmslijm
  • eiwitten en vetten
  • zouten
  • een verscheidenheid aan andere cellen en afgedankte celdelen

Deze mashup van het afval van je lichaam verzamelt zich in je dikke darm. Het stolt hoe langer het mengsel hier blijft omdat water door de dikke darm wordt opgenomen.

wanneer het tijd is om te gaan, begint je ontlastingsreflex. De letterlijke beweging van je darmen wordt gedreven door peristaltiek. Deze spiercontracties in het rectum, zoals die langs de spijsverteringstransportband, initiëren de laatste handeling van de spijsvertering.

tijdens je vervolgwerk in de badkamer kunnen er veel vragen opduiken. De grootste lijkt te zijn :” is dat normaal?”Mensen praten niet regelmatig—geen woordspeling bedoeld—over hoe hun gebruikelijke ontlasting is, dus vergelijking is moeilijk te vinden.

Dat gezegd hebbende, kunt u de onderstaande kenmerken bekijken en beter begrijpen wat uw poep betekent. De informatie die u ontvangt van uw eigen snelle ontlastingsstudie zal geen medische kwaliteit zijn, maar het kan beginnen te verlichten wat uw poep zegt over uw gezondheid.

wat betekent ontlasting kleur

De kleur gehemelte van uw poep moet bestaan in tinten van bruin. De exacte variaties en tinten worden voornamelijk bepaald door de grondstoffen van uw dieet.

de restjes zullen veel lijken op wat je hebt gegeten, dus de exacte kleur kan van dag tot dag veranderen. Meer bladgroenten op een dag zal een vleugje groen toe te voegen. Bieten kunnen een schokkend rood produceren. Maar bruin blijft dominant omdat dat de kleur is van opgebruikte spijsverteringsenzymen, gal en bilirubine.

divergenties in poepkleur die onverklaard zijn door je dieet kunnen signalen zijn van je lichaam. Hier is een uitleg voor wat ontlastingskleur betekent:

  • Zwart: sommige ijzersupplementen en overvloedige hoeveelheden zwarte zoethout kunnen de boosdoener zijn. Buiten deze verklaringen is zwarte poep een serieuze zaak om onder de aandacht van uw arts te brengen. Het kan betekenen dat er bloedingen plaatsvinden in uw bovenste darmkanaal.
  • Rood: je eerste gedachte is bloed. En bij gebrek aan rood voedsel heb je waarschijnlijk gelijk. Maar in tegenstelling tot zwarte poep gebeurt het bloeden later in het proces—in de dikke darm of het rectum.
  • echt groen: als je de spinazie hebt overgeslagen en nog steeds erg groene kak hebt, ligt het probleem bij gal. Je lichaam heeft geen tijd gehad om de gal volledig te gebruiken en te ontmantelen voor je badkamerpauze. Dat suggereert dat de cruise van uw voedsel langs de spijsverteringsweg gebeurt met hogere dan normale snelheden.
  • Grijs/Wit: Groen betekent te veel gal overgebleven, en grijs of wit is het tegenovergestelde. Deze kleur kan betekenen dat er eerder in het spijsverteringsproces onvoldoende galvoorraden zijn. Praat met uw arts over de redenen waarom dit vaak gebeurt.
  • geel: vet is meestal verantwoordelijk voor geelgekleurde poep. Als dit een hardnekkig probleem is, kunt u met een zorgverlener praten over mogelijke absorptieproblemen.

fecale stevigheid en textuur vertellen je veel

Je kunt voelen wanneer er iets mis is met de stevigheid en textuur van je kak.

idealiter is uw ontlasting glad, stevig, zacht—maar niet te zacht—en gaat zonder problemen door. Zie dit als het centrum van een continuüm. Hoe verder je ontlasting van dat middelste punt in beide richtingen afdwaalt, hoe minder gezond het is.

naar links en weg van het midden, de ontlasting types groeien steeds klonterig en stevig. Sommige lumpiness is OK. De uiterst linkse kant van het spectrum is poep die lijkt op harde, kleine, problematische kiezels.

het tegenovergestelde geldt voor de uiterst rechtse kant van het ontlastingsspectrum. Hoe verder je gaat, hoe zachter het wordt—uiteindelijk diarree raken aan het uiterste rechter uiteinde. Een beetje zachtheid in de ontlasting wordt nog steeds als gezond geaccepteerd, maar als je eenmaal wolkachtige stukken met rafelige randen begint te zien, ben je misschien op weg naar diarree.

Er is veel ruimte tussen kiezelstenenontlasting en een gladde ontlasting, evenals diarree en de perfect gevormde kak. Je stoelgang kan en zal langs het spectrum glijden, afhankelijk van je dieet en dagelijkse blips in de spijsvertering.

tijd doorgebracht in de dikke darm is verantwoordelijk voor veel verschillen in textuur en stevigheid. Poep verhardt als het daar te veel tijd doorbrengt, maar het wordt zachter naarmate het sneller doorloopt.

deze snelheid kan je een beetje vertellen over wat er gaande is in je spijsverteringsgezondheid. Harde, kiezelachtige ontlasting signaleert constipatie en kan ook een teken zijn van uitdroging of een gebrek aan vezels. Aan de andere kant is diarree de manier van je lichaam om zich snel te ontdoen van ongewenste items. Dat kunnen bacteriën, virussen en voedingsmiddelen zijn die het niet gemakkelijk tolereert.

Grotere spijsverteringsproblemen kunnen worden gekoppeld aan de uitersten van het ontlastingsspectrum. Als de problemen aanhouden, raadpleeg dan uw zorgverlener.

het drijfvermogen van uw stoelgang beoordelen

in tegenstelling tot kleur of textuur is drijfvermogen eenvoudig, zonder spectrums of grafieken. Er zijn slechts twee opties-zinken of drijven.

je wilt dat je poep in de toiletpot zinkt. Dat is een teken van goede dichtheid. Het betekent ook dat je ontlasting niet te veel vet bevat.

als je poep drijft, kun je overwegen om minder vet in je dieet te eten. Consistente zwevende problemen na een dieetverandering kunnen betekenen dat uw lichaam moeite heeft met het absorberen van vet—een ander punt van discussie met uw arts.

wat je kak zegt over je gezondheid als er zichtbare voedseldeeltjes zijn

maak je niet te veel zorgen als je enkele van de vezelige delen van je dieet in je kak kunt identificeren. Vezels kunnen niet volledig worden verteerd en de onoplosbare soort kan niet veel veranderen tijdens de spijsverteringsreis.

je kunt je darmen helpen door je voedsel beter te kauwen om de spijsvertering een voldoende voorsprong te geven. Het afbreken van vezelrijke groenten in je mond zal de onverteerbare delen niet volledig afbreken. Maar het zal het einde van het proces in ieder geval minder alarmerend maken.

uw laatste twee poep eigenschappen om te overwegen: grootte en geur

geen twee poepen zijn hetzelfde in grootte. Als je meer eet, zul je een beetje meer poepen—vaker of in grotere hoeveelheden.

het is normaal om tot drie keer per dag te poepen en zo zelden als Om de paar dagen. En uw ronde, gladde maar solide krukken zijn idealiter een paar centimeter (enkele centimeters) elk. De kleine, harde steentjes zijn niet wat je wilt. Maar als het een beetje groter is, is dat op zich geen probleem—vooral als het gemakkelijk was om te passeren.

dan is er geur.

als je poep eigenlijk naar bloemen ruikt, zou dat meer abnormaal zijn dan een beetje onaangename geur. Poep stinkt. En dat komt omdat bacteriële afbraak van voedsel een stinkende zaak is. Maar als de geur vaak extreem scherp is—tot het punt waar je het niet kunt verdragen-wil je misschien contact opnemen met je arts over een mogelijke infectie of spijsverteringsprobleem.

1

een paar woorden over Urine

terwijl lichaamsafval bovenaan je hoofd staat, kun je je ook afvragen over urine. Het is een andere manier waarop je lichaam het afval ledigt. Je kunt ook iets over je gezondheid leren van je urine.

Plaskleur is vaak het eerste en beste signaal voor hydratatiestatus. Goed gehydrateerde mensen hebben bleke, strokleurige urine. Hoe donkerder de gele tint, hoe meer water je nodig hebt om te beginnen met drinken.

sommige vitaminen kunnen ook invloed hebben op de kleur van urine, waardoor het een helderder, meer gouden kleur krijgt. Medicijnen en voedselkleuring (inclusief natuurlijke pigmenten of synthetische kleurstoffen) kunnen uw urine blauw, groen of bruin maken. Rode of roze urine kan ook voedselgerelateerd zijn, maar bloed is vaak de schuld. Raadpleeg uw arts als bloederige urine aanhoudt buiten voedingsfactoren.

je urine kan ook anders ruiken, afhankelijk van de balans van afvalproducten en water in de urine. Als je geen asperges hebt gegeten en je urine consequent en aanhoudend sterk en vreemd ruikt, kan dit een gesprek met een zorgverlener rechtvaardigen.

Verspil geen kans om je gezondheid in de gaten te houden

People ‘ s trash vertelt interessante verhalen. Je kunt veel leren. Poep is je lichaam het nemen van de vuilnis, en er is veel te verzamelen uit de soorten ontlasting die je hebt. Dus stop met het verkorten van het einde van het spijsverteringsverhaal en besteed wat meer aandacht aan wat je poep zegt over je gezondheid en je levensstijl.

maar het is gemakkelijk om te overreageren op een eigenaardige poep. Je vreemde ontlasting kan je naar het internet laten haasten om te experimenteren met zelfdiagnose. Doe het niet.

wat je poep zegt over je gezondheid is de moeite waard om aandacht aan te besteden. Maar duidelijke signalen hebben de neiging om op de lange termijn meer uit te dragen dan bij een enkele gebeurtenis. U moet onmiddellijk bloeden of zwarte ontlasting aanpakken en snel omgaan met diarree of constipatie. Andere aanwijzingen over wat je poep betekent, kunnen echter zo snel veranderen als de kalender van dag tot dag omdraait.

als je op zoek bent naar positieve poepinterventies, begin dan met je dieet en levensstijl. Veranderingen in het dieet kunnen uw fecale verwachtingen op zijn kop zetten. Overschakelen naar een vezelrijk dieet zal een impact hebben die je snel in de toiletpot zult zien. Hetzelfde geldt voor het verlagen van uw vetinname. Andere lifestyle tweaks om meer perfecte poeps te vormen zijn gezonde hydratatie, regelmatige lichaamsbeweging en het ondersteunen van een uitgebalanceerd microbioom.

https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-poop-type-color

https://www.healthline.com/health/digestive-health/types-of-poop

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320938

https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/health-and-wellness/2019/march/poop

https://www.piedmont.org/living-better/what-your-stool-says-about-your-health

https://www.umassmemorialhealthcare.org/sites/umass-memorial-hospital/files/Documents/Services/Surgery/UMass_Colorectal_Inforgraphic_0316.pdf

https://www.mayoclinic.org/stool-color/expert-answers/faq-20058080

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-things-your-poop-can-tell-you-about-your-health

https://www.webmd.com/digestive-disorders/poop-chart-bristol-stool-scale

https://www.everydayhealth.com/digestive-health-pictures/icky-but-interesting-facts-about-poop.aspx

https://www.healthline.com/health/undigested-food-in-stool#causes

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/symptoms-causes/syc-20367333

https://www.mayoclinic.org/symptoms/urine-odor/basics/causes/sym-20050704

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *