Gezonde Hydratatie-Hoe Je Lichaam Water Gebruikt

je eet om je leven te voeden. Maar je lichaam heeft meer nodig dan de energie en voedingsstoffen in je dieet.  Het heeft ook water nodig om te overleven. Gezonde hydratatie is nodig voor je lichaam om zijn volledige potentieel te bereiken. En hoewel gezond eten er voor elk individu anders kan uitzien, is water een universele vereiste. Het lijdt geen twijfel dat je lichaam het gezondst is als je de juiste hydratatie oefent.

hoewel essentieel, kan er enige verwarring zijn over waarom hydratatie belangrijk is. Tegen de tijd dat je klaar bent met lezen, zul je leren:

  • Hoe water in je lichaam werkt
  • waarom je water moet drinken
  • hoe je gehydrateerd kunt worden en blijven
  • hoe je uitdroging kunt herkennen

en je zult hopelijk een hele nieuwe waardering hebben voor H2O.

hoe Water in je lichaam werkt

1

Water vergemakkelijkt talloze fysiologische processen, waaronder spijsvertering, verwijdering van afval en bescherming. Het kan moeilijk zijn om de rol van water in je lichaam te zien, omdat het overal is, de hele tijd. Maar het is mogelijk om te breken hoe gezonde hydratatie je lichaam in goede staat houdt.

de mond is de eerste stop langs het spijsverteringskanaal. En het is de eerste stop op je tour van de manieren waarop water in je lichaam werkt. Het begint allemaal met speeksel. Dit wordt uitgescheiden in de mond door speekselklieren, maar het is voornamelijk water. Speeksel begint de vertering van voedsel door het afbreken van uw maaltijd in kleinere stukjes.

Water is een geweldig oplosmiddel. Dit betekent dat dingen, voedsel en vooral de voedingsstoffen ervan, gemakkelijk oplossen en uiteenvallen in water. Het is dus geen verrassing dat water betrokken is bij dit deel van de spijsvertering. Het afwassen van voedsel met water helpt de spijsvertering snel en efficiënt te verlopen.

na het mengen met je maaltijd gaat het water door je maag en naar de dunne darm. Dat is waar het grootste deel van het water dat je drinkt wordt geabsorbeerd. Het slijmvlies van de dunne darm is bedekt met kleine, vingerachtige uitsteeksels die villi worden genoemd. Deze vergroten het oppervlak van de dunne darm en zorgen voor maximale wateropname.

Water dat door de dunne darm wordt geabsorbeerd, wordt in het bloed door het lichaam getransporteerd. Dus, het drinken van veel water helpt u een gezonde bloedtoevoer te behouden.

soms bouwt zich afvalmateriaal op in uw bloed en moet het worden verwijderd. Dat brengt ons bij de volgende stap op de juiste hydratatie reis—je nieren.

ze filteren bloed op afval en gifstoffen. Ze verwijderen ongewenst materiaal uit je lichaam door te plassen. Daarom is het zo belangrijk om een gezond hydratatieniveau te behouden—vooral als je je niet goed voelt.

een andere manier om gifstoffen te verwijderen is door normale stoelgang. Drinkwater kan ook helpen bij het verlichten van constipatie. Water verzacht de ontlasting en helpt het door de dikke darm te duwen.

je huid is de laatste stop op je tour van water ‘ s body benefits. Dat komt omdat transpiratie een andere lichaamsfunctie is die afhankelijk is van water. Zweet bestaat uit water, mineralen, elektrolyten en een verscheidenheid aan verbindingen die je lichaam wil elimineren. Gezonde hydratatie geeft je lichaam veel vocht om slechte dingen uit te zweten.

naast het verwijderen van afval, helpt transpireren u een normale lichaamstemperatuur te behouden. Hoe koelt het je af? Water verlaat je lichaam via poriën, het vocht dat zich ophoopt op je huid. Wanneer dat vocht verdampt-van vloeistof naar gas verandert-helpt het je af te koelen. Dat komt omdat het energie (in dit geval lichaamswarmte) nodig heeft om vloeibaar water om te zetten in zijn gasvormige toestand, waterdamp. Dit proces laat je lekker koel voelen.

Water, alsjeblieft: waarom je gezonde hydratatie moet oefenen

1

met de kennis van hoe je lichaam water gebruikt, kun je zien hoe belangrijk het is om veel te drinken. Elke lichaamsfunctie is afhankelijk van water. Een goede hydratatie helpt je lichaam homeostase te behouden – de balans tussen fysiologische processen. Zonder deze balans kan je lichaam je gezondheid niet behouden.

een voorbeeld hiervan werd in 2013 in een artikel in het British scientific journal benadrukt. Onderzoekers ontdekten dat maar liefst 60 procent van de kinderen al uitgedroogd op school aankwam. Dit gebrek aan vloeistof in het begin van de dag maakt het leren in de klas moeilijk. Concentratie en cognitieve vaardigheden nemen af wanneer je niet volledig gehydrateerd bent.

maar de hersenmist veroorzaakt door uitdroging is niet permanent. Onderzoekers concludeerden dat het drinken van een extra glas water tijdens de schooldag de fijne motoriek en visuele focus verbeterde.

gehydrateerd blijven doet veel om je lichaam piekprestaties te laten bereiken:

  • een goede hydratatie ondersteunt een mooie, gezonde huid.
  • Water helpt bij wondherstelprocessen, vermindert rimpels en houdt de huid er mollig en veerkrachtig uit.
  • immuunfunctie en kiembestrijdende kracht worden versterkt wanneer je lichaam voldoende water krijgt.

gezonde hydratatie helpt beschermengevoelige botten, je hersenen, wervelkolom en andere vitale organen. Spinale vloeistof, de vloeistof tussen gewrichten en de ruimte rond organen bestaat grotendeels uit water. Deze vloeistof fungeert als een schokdemper en een barrière, die uw lichaam beschermt tegen schade veroorzaakt door impact.

hoe een goede hydratatie te bereiken-en gehydrateerd te blijven

1

zoals je kunt zien, is water een onderdeel van alle lichaamsfuncties. Daarom is een goede hydratatie zo belangrijk. Voldoende water drinken kan je gezondheid helpen en je lichaam gelukkig maken. Maar wat is gezonde hydratatie en hoe kun je dat bereiken?

aanbevelingen voor dagelijkse waterinname voer het gamma uit. Ze variëren in voorgesteld volume, maar één ding is consistent. Water drinken is de beste manier om gehydrateerd te blijven. Hoewel sap, frisdrank, thee en koffie allemaal water bevatten, is gewoon water de meest effectieve manier om te hydrateren.

Waarom alleen water? Sap en frisdrank bevatten veel toegevoegde suiker die je maag van streek kunnen maken als je uitgedroogd bent. En kan ravage aanrichten op uw gezonde voeding. Sportdranken kunnen geschikt zijn voor hydratatie, maar mogen alleen worden gebruikt als je hard hebt getraind en veel hebt gezweet. Het kan voordeliger zijn om veel water te drinken voor krachtige lichaamsbeweging en daarna een snack zoals fruit of magere granola te eten.

Met alle aanbevelingen voor waterinname, begin met een eenvoudig doel-volwassenen moeten elke dag ongeveer acht, 8-ounce (of ongeveer 236 milliliter) glazen water drinken. Consistent zijn en water drinken voor het sporten zal je lichaam gelukkig houden. Als het moeilijk is om water te drinken, neem dan een herbruikbare waterfles mee. Schrijf op hoeveel water je elke dag nodig hebt en kruis ounces (of liters) af terwijl je ze drinkt.

vergeet niet de groenten en fruit die van nature vol water zitten. Appels, druiven, meloenen, komkommers, sla en selderij zijn voedingsbronnen van water. Deze hele voedingsmiddelen zijn niet alleen gezonde keuzes, ze helpen je ook om de juiste hydratatie te behouden.

als je liever wat extra smaak bij je drankje hebt, kan het toevoegen van fruit en groenten aan een glas koud water je ticket zijn voor gezonde hydratatie. Bessen, munt en komkommer mengen mooi om een eenvoudig glas water wat extra punch te geven zonder extra suiker. Begin met het vervangen van suikerhoudende dranken met water en behandel je smaakpapillen met een gezondere drank.

hoe dehydratatie te herkennen

1

Het is gemakkelijk om water te vergeten te drinken als je het druk hebt. Maar je lichaam kan je waarschuwen voor uitdroging met verschillende symptomen. Dorst is de meest voor de hand liggende indicator, maar het komt vaak een beetje te laat. Milde uitdroging kan optreden voordat je dorst krijgt, waardoor je lichaam achterblijft om in te halen.

andere tekenen van uitdroging zijn vermoeidheid, moeite met concentreren en hoofdpijn. Deze kunnen subtiel zijn, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan wat je lichaam je vertelt. Mocht deze symptomen kruipen in, was ze neer met een grote drank water. En blijf de rest van de dag drinken voor totale herhydratatie van het lichaam.

om echt te weten of je genoeg water drinkt, kijk dan niet verder dan de badkamerkraam. De kleur van je urine wijst sterk op je staat van hydratatie. Donkere urine laat je weten dat je meer moet drinken. Als wat er achterblijft in het toilet licht en bleek is, klop jezelf dan op de rug. Je bent goed op weg naar een gezonde hydratatie.

Alle Water is hetzelfde, toch?

als uw drinkwater afkomstig is van een gemeentelijke voorziening, kunt u een chloorgeur en-smaak opmerken. Chloor wordt vaak gebruikt in veilige, gecontroleerde doses om Openbaar drinkwater te behandelen en te voorkomen dat bacteriën de toevoer aantasten. Als u de smaak of geur van chloor uit uw leidingwater wilt verwijderen, zijn er eenvoudige en goedkope manieren om dit te doen.

actieve koolfilters kunnen effectief chloor uit drinkwater verwijderen. Deze kunnen aan de kraan in uw huis worden bevestigd of worden gebruikt in waterfilterende kruiken en vazen. Het installeren van een beluchter op uw kraan kan ook helpen de smaak van chloor te verminderen.

flessenwater wordt vaak beschouwd als beter smakend dan kraanwater. Als het drinken van flessenwater geschikt is voor uw levensstijl, koop het dan in recyclebare containers. Verminder afval van plastic flessen door waterflessen te hergebruiken en oude flessen te recyclen. Een verantwoordelijke en goed gehydrateerde burger zijn betekent op verantwoorde wijze flessenwater kopen.

over de auteur

Sydney Sprouse is een freelance wetenschapsschrijver Uit Forest Grove, Oregon. Ze heeft een bachelor of science in human biology van de Utah State University, waar ze werkte als undergraduate onderzoeker en writing fellow. Sydney is een levenslange student wetenschap en maakt het haar doel om actueel wetenschappelijk onderzoek zo effectief mogelijk te vertalen. Ze schrijft met bijzondere interesse in menselijke biologie, gezondheid en voeding.

” Water als essentiële voedingsstof: de fysiologische basis van hydratatie.”Nature.com

“Lichaamswaterruimtes en cellulaire hydratatie tijdens gezond ouder worden.”New York Academy of Sciences Online.

“verbetering van de hydratatie bij kinderen: een verstandige gids.”Nutrition Bulletin online.

“intestinale waterabsorptie –implicaties voor de formulering van rehydratatieoplossingen.”Internationaal tijdschrift voor Sportgeneeskunde.

” De effectiviteit van huishoudelijke waterzuiveringssystemen op de hoeveelheid Fluoride in drinkwater.”Journal of Dentistry.

” De gezondheidsvoordelen van Water.”EverydayHealth.com.

“gehydrateerd blijven-gezond blijven.”American Heart Association Online.

“hoe snel wordt Water verteerd?”Livestrong.com.

“57 manieren om je thuisomgeving (en jezelf) te beschermen.”(Nr. 40.) Dit Land (Illinois.edu).

“ongewone eigenschappen van Water. Libretexten, Chemie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *