Hoe om te gaan met kieskeurige eters: ontdek de oorzaken en oplossingen voor kieskeurig eten

of het nu gaat om je voedselvoorkeuren, een kieskeurige echtgenoot of een kind dat alles behalve een groente zal eten, je hebt waarschijnlijk in de een of andere vorm te maken gehad met een kieskeurige eter. Dit kan variëren van een klein ongemak tot een grote ergernis. Maar kan kieskeurig eten ook een gezondheidsprobleem zijn?

voeding is immers een fundamenteel aspect van gezondheid, ongeacht je leeftijd. En een belangrijk onderdeel van voeding is het eten van een goed afgerond dieet. Maar is het mogelijk om een uitgebalanceerd, voedzaam dieet te eten als een kieskeurige eter?

het korte antwoord-Het hangt ervan af. Lees verder om het lange antwoord te puzzelen en tips te vinden voor hoe om te gaan met kieskeurige eters, en—of het nu jezelf, je kind of je partner is—hoe je de voedingsstoffen kunt leveren die ze nodig hebben.

Wat is kieskeurig eten en wat maakt kieskeurige eters

kieskeurig eten ziet er voor iedereen een beetje anders uit. Er zijn een aantal eetvoorkeuren die kunnen worden omschreven als kieskeurigheid en elk van deze kan variëren in intensiteit. Maar als je de verscheidenheid aan kieskeurige eterervaringen in één enkele definitie destilleerde, zou je eindigen met iets als dit: kieskeurig eten is het vermijden van specifieke voedingsmiddelen, texturen, smaken of andere elementen van voedsel en Eten.

als het gaat om kieskeurig eten, hebben de meeste mensen dezelfde vraag: Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kieskeurige eter, nou ja, niet kieskeurig is? Maar voordat je begint na te denken over oplossingen voor hoe om te gaan met kieskeurige eters, is het belangrijk om de onderliggende oorzaken van kieskeurig eten te begrijpen.

niet alle kieskeurige eters zijn hetzelfde. Sommigen vermijden bepaalde voedingsmiddelen simpelweg omdat ze de smaak niet leuk vinden, terwijl de afkeer van anderen gebaseerd is op textuur. Sommigen hebben een viscerale reactie-kokhalzen, spuwen of onvermogen om te slikken—op het voedsel dat ze vermijden, terwijl anderen gewoon liever bepaalde items niet eten. De ernst van de afkeer van een individu voor specifieke voedingsmiddelen—evenals hun reactie op die voedingsmiddelen—kan u helpen de onderliggende oorzaak van hun kieskeurigheid te identificeren.

in sommige gevallen kan kieskeurig eten worden toegeschreven aan neofobie (de angst of afkeer van nieuwe en onbekende ervaringen). Nieuwe voedingsmiddelen kunnen u kennis laten maken met een breed scala aan nieuwe ervaringen— smaken, texturen, geuren, enz. Deze veelzijdige ervaring maakt deel uit van wat eten leuk en spannend maakt. Maar voor sommigen kunnen deze nieuwe sensaties intimiderend zijn.

bekende voedingsmiddelen zijn geruststellend en voorspelbaar. En sommige mensen willen dat hun eetervaringen precies dat zijn: troostend en voorspelbaar. Hoewel er geen enkele geïdentificeerde oorzaak is voor voedselgerelateerde neofobie, suggereren sommige studies dat het een erfelijke eigenschap is. Dat betekent dat als je ouders neofoben zijn, er een goede kans is dat jij dat ook bent.

Er is ook een verband tussen kieskeurige eters en het later in de kindertijd introduceren van verschillende voedingsmiddelen. Kortom, hoe langer een peuter zich vestigt in de routine van alleen het eten van een vast assortiment voedingsmiddelen, hoe groter de kans dat ze kieskeurige eetgewoonten ontwikkelen. Als ze bijvoorbeeld niet vroeg aan zuur voedsel worden blootgesteld, kunnen ze een afkeer van zuur voedsel ontwikkelen.

als een kieskeurige eter lichamelijke reacties ervaart, zoals kokhalzen of spuwen, op bepaalde voedingsmiddelen, kan hun kieskeurigheid het gevolg zijn van sensorische voedselaversie. Individuen met sensorische voedselaversie ervaren verhoogde sensorische input van bepaalde aspecten van hun voedsel. Dit kan temperatuur, textuur, smaak of geur zijn. En vanwege deze verhoogde sensorische input kan het eten van deze voedingsmiddelen overweldigend en onaangenaam zijn.

is kieskeurig eten ongezond?

kieskeurig eten kan frustrerend zijn voor alle betrokkenen. Maar voor veel ouders is die frustratie geworteld in bezorgdheid. Het eten van een goed uitgebalanceerd dieet is een cruciaal onderdeel van een gezonde levensstijl. En in veel gevallen staat kieskeurig eten een goed uitgebalanceerd dieet in de weg. Kortom, het kan invloed hebben op de voeding.

Dit leidt veel ouders tot dezelfde vraag: hoe slecht is kieskeurig eten voor de gezondheid van mijn kind? Hoewel de effecten van kieskeurig eten op voeding van persoon tot persoon verschillen, zijn er gemeenschappelijke trends die ouders moeten opmerken.

een van de meest voorkomende effecten van kieskeurig eten bij kinderen is moeite met het handhaven van een gezond gewicht. Voor extreem kieskeurige eters, vooral degenen met sensorische voedselaversie, kan eten gemakkelijk een karwei worden. Er zijn gewoon niet veel voedingsmiddelen die kieskeurige eters leuk vinden, en dus eten ze niet zoveel als nodig is. Hoewel ondergewicht niet altijd een gezondheidsrisico is, kan het wijzen op ondervoeding—wat betekent dat een kind niet de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om de groei en ontwikkeling van het lichaam te ondersteunen.

vreemd genoeg kan kieskeurig eten ook het tegenovergestelde effect hebben op het gewicht van uw kind. Omdat kieskeurige eters de neiging hebben om groenten en fruit te vermijden, bestaat hun dieet vaak voornamelijk uit koolhydraten—vooral geraffineerde koolhydraten—en bewerkte voedingsmiddelen. En wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten, kunnen beide soorten voedsel leiden tot gewichtstoename. Nogmaals, dit is een indicatie dat uw kind niet de voedingsstoffen krijgt die ze nodig hebben.

simpel gezegd, kinderen (en elke kieskeurigeEater volwassenen, wat dat betreft) moeten een verscheidenheid aan hele voedingsmiddelen eten, waaronder vers fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Helaas zijn dit meestal de voedingsmiddelen die kieskeurige eters het meest vermijden. Zonder vers fruit en groenten, onbewerkt vlees en volle granen is het moeilijk om de juiste hoeveelheden vezels, eiwitten en vitamines te krijgen die het groeiende lichaam van een kind nodig heeft.

strategieën voor hoe om te gaan met kieskeurige eters

dus je vermoedens zijn bevestigd: kieskeurig eten is niet bepaald gezond en is zeker niet ideaal. Wat nu? Gelukkig hoeven kieskeurige eters niet kieskeurig te zijn voor het leven. Er zijn verschillende strategieën die u kunt gebruiken om een kieskeurige eter te helpen zijn smaak te verbreden—het is gewoon een kwestie van het kiezen van de juiste strategie voor de situatie.

Studies suggereren dat veel voedselaversies kunnen worden overwonnen met herhaalde blootstelling. Dit betekent dat een kieskeurige eter kan komen om te genieten van een voedsel dat ze vermijden als ze het genoeg keer proberen. Stel dat je kind tomaten haat-als je ze genoeg tomaten aanbiedt, in verschillende vormen, kunnen ze er uiteindelijk van genieten. Als je de term “verworven smaak” hebt gehoord, geldt hetzelfde principe hier. Het is gewoon een kwestie van het helpen van uw kind het verwerven van een smaak voor bepaalde voedingsmiddelen.

kinderen reageren op modellenwerk. Als je je groenten niet eet, is de kans groot dat je kind dat ook niet doet. Maak geen aparte maaltijden voor u en uw kind—ga zitten en eet hetzelfde voedsel samen. Laat je kieskeurige eters zien dat je van het lastige voedsel geniet. Bovendien kan het bereiden van voedsel op verschillende manieren een kind helpen zich uit te breiden naar nieuw voedsel. Als ze rauwe wortelen haten, probeer ze dan te stomen. (Bezorgd over hoe dit de voedingswaarde van uw voedsel zal beïnvloeden? Lees meer over de effecten van koken op groenten!)

6 Tips om het voeden van je kieskeurige eter gemakkelijker te maken

als je op zoek bent naar een verscheidenheid aan eenvoudige, bruikbare items om te proberen je kind te laten eten, zoek dan niet verder. Probeer deze zes tips eens!

  1. geef uw kind opties: naarmate kinderen groeien en zich ontwikkelen, groeit ook hun gevoel van autonomie. Dit betekent dat kinderen Misschien meer te zeggen willen hebben over welk voedsel ze eten. Het is duidelijk dat een vierjarige jongen geen volledige controle over zijn dieet zou moeten hebben, maar je kunt zijn ontluikende gevoel van autonomie genieten door opties te bieden. Als je moeite hebt om je kinderen wortelen te laten eten, gaat het misschien niet om de wortelen. Het kan gaan om het gevoel van autonomie en controle van de kinderen. In plaats van ze te dwingen een wortel te eten, geef je twee gezonde opties en vraag je welke ze liever hebben. Soms een vraag zo eenvoudig als ” wil je wortelen of sperziebonen vanavond?”kan het probleem oplossen.
  2. maak geen aparte maaltijden: zoals hierboven vermeld, kijken kinderen op naar hun ouders voor gemodelleerd gedrag. Geef niet toe als je kind een maaltijd ziet die je hebt bereid en iets anders eist. Ga zitten om samen te eten. Terwijl ze je zien eten en genieten van het eten, kunnen je kieskeurige eters besluiten hetzelfde te doen. Nogmaals, zorg ervoor dat je keuzes binnen de maaltijd toestaat—erwten Versus broccoli, bijvoorbeeld—maar laat kinderen niet gewoon afmelden en een andere maaltijd kiezen.
  3. vaststellen en onderhouden van routines: kinderen gedijen in een omgeving met gevestigde routines—en etenstijd is geen uitzondering. Veel kieskeurig eten kan worden toegeschreven aan kinderen die het onbekende vermijden. Het uitproberen van nieuw voedsel en vertakken is stressvol genoeg voor jonge kinderen, dus probeer de rest van hun eetervaring voorspelbaar en consistent te maken. Zet elke dag blokken tijd apart, specifiek voor maaltijden. Wees consistent in wanneer en waar jij en je kinderen eten.
  4. wees geduldig en forceer het niet: als je kind weigert broccoli te eten, zullen ze waarschijnlijk niet op een dag wakker worden en er op wonderbaarlijke wijze van houden. Het verwerven van de smaak zal tijd en herhaalde blootstelling vergen. Dit kan betekenen dat uw kind een stuk broccoli kauwt om het alleen maar uit te spugen—en daar is niets mis mee! Geef kieskeurige eters de tijd om zich aan te passen aan nieuw voedsel en geef ze de mogelijkheid om de verschillende items te proberen.meng het door elkaar: hoewel herhaalde blootstelling een manier is om een kind te helpen een voedsel te eten, betekent dit niet dat je dat voedsel alleen moet bereiden totdat ze het leuk vinden. Als je kind bijvoorbeeld een hekel heeft aan rauwe paprika ‘s, probeer ze dan niet elke avond rauwe paprika’ s te geven. Vergeet niet dat hun afkeer geworteld kan zijn in textuur. Meng je voorbereiding en probeer te grillen of te sauteren. En laten we eerlijk zijn, paprika ‘ s zijn niet het enige gezonde voedsel dat er is. Wees niet bang om het een pauze te geven en uw kind andere voedzame voedingsmiddelen te serveren—misschien wortelen, broccoli of sperziebonen.
  5. probeer voedingstherapie eens: als je een extreem kieskeurige eter hebt of een kind met sensorische voedselaversie, is voedingstherapie ook een optie om te overwegen. Voedingstherapie is vooral nuttig voor kinderen met een sterke lichamelijke afkeer van voedsel—met andere woorden, kinderen die kokhalzen, hoesten, spugen of stikken bij het eten van voedsel dat ze niet leuk vinden. Hoewel het niet uw eerste oplossing zou moeten zijn, kan voedertherapie een geweldige manier zijn om uw kind te helpen genieten van eten als al het andere faalt.

Food Aversion 101: What You Need to Know

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30392488/#:~:text=Causes%20of%20picky%20eating%20include,same%20meal%20as%20the%20child.

https://www.nutritionforkids.com.au/blog/what-is-sensory-food-aversion

https://www.nbcnews.com/better/health/what-makes-kids-picky-eaters-what-helps-them-get-over-ncna846386

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/childrens-health/art-20044948

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *