Hoofd omhoog, schouders naar achteren – hoe een goede houding te behouden

lichaamstaal is een krachtige communicator. Je houding, de manier waarop je je lichaam vasthoudt, straalt vertrouwen uit. Het kan anderen laten zien of je naar hen luistert of zelfs uitdrukken of je verlegen, moe en nog veel meer bent.

en, zoals blijkt, het kan ook invloed hebben op uw gezondheid.

de banden tussen houding en gezondheid snijden beide kanten op. Een goede houding brengt grote voordelen met zich mee, en aan de andere kant kan een slechte houding schadelijk zijn voor je gezondheid. Laten we eens kijken naar elk element van je houding: het goede, het slechte en wat je eraan kunt doen.

Posture Perfect

voordat je in de nitty gritty, Wat is precies houding en wat maakt het goed of slecht? “Goede” houding is meestal gemakkelijk voor je lichaam: jezelf dragen in posities die je spieren en gewrichten niet belasten of aanpassen. “Slechte” houding, nou ja, doet het tegenovergestelde. (Daarover later meer!)

houding kan worden onderverdeeld in twee categorieën: statisch (niet bewegende) en dynamisch (in beweging). Voor nu duiken we diep in statische houding. Wanneer je lichaam in rust is, doe je waarschijnlijk een van de drie dingen: zitten, staan of liggen. Laten we eens kijken naar de ideale houding voor elk:

 • zitten: je hebt het waarschijnlijk al duizend keer gehoord: “rechtop zitten!”Dit is zeker geen slecht advies, maar het richt zich uitsluitend op de wervelkolom. En een goede zithouding is een hele lichaamsactiviteit. Probeer tijdens het zitten je rug recht en in balans te houden boven je heupen. Je schouders moeten ontspannen zijn en je voeten moeten plat op de grond rusten. Als u aan een computerbureau werkt, plaatst u uw monitor zodat u recht vooruit kijkt, niet iets naar beneden. Dit helpt de spanning op je wervelkolom te verminderen. Over het algemeen moet een goede zithouding relatief neutraal aanvoelen: als iets gespannen of gespannen lijkt, kan dit een teken zijn om uw zitpositie opnieuw te evalueren.
 • staan: net als bij zitten begint een goede staande houding met de wervelkolom. Om een ideale staande lichaamshouding te behouden, moet je je concentreren om je rug recht op en neer te houden—niet stijf, maar in een natuurlijke, ontspannen houding. Je schouders moeten niet naar voren gebogen zijn, maar naar achteren worden getrokken, zodat ze over je heupen in balans zijn. Gebruik je buikspieren om deze positie te behouden. Je voeten moeten ongeveer schouderbreedte uit elkaar liggen, met je gewicht in evenwicht op de ballen van je voeten. Nogmaals, probeer te voorkomen dat je hoofd in vreemde richtingen gaat: recht vooruit kijken veroorzaakt de minste spinale belasting.
 • liggend: mensen kunnen verrassend eigenzinnig worden over slaapposities. Maar of je nu een rug-, zij-of buikslaper bent, één ding is waar: je moet proberen je oren, schouders en heupen in lijn te houden. Door deze AS door je lichaam te houden, verminder je de belasting op je nek en wervelkolom—wat op zijn beurt kan helpen de pijn in je dagelijkse leven te verminderen. Soms betekent dit dat je creatief moet zijn met het plaatsen van je kussen. Als je op je rug slaapt, kan een kussen onder je knieën helpen de natuurlijke contouren van het lichaam te behouden. En voor de zijslapers die er zijn, heeft een kussen tussen de knieën een vergelijkbaar effect. Buikslapers moeten een plat kussen voor hun hoofd gebruiken (of helemaal geen kussen). Een extra kussen onder het bekken kan ook helpen stress op de wervelkolom te verminderen.

waarom moeite doen: de voordelen van een goede houding

in het algemeen is een beetje pijn en ongemak elke dag onvermijdelijk. Het is gewoon een deel van het leven. Dat gezegd hebbende, zijn er stappen die u kunt nemen om de hoeveelheid ongemak die u elke dag ervaart te verminderen—en een daarvan is aandacht besteden aan uw houding. Een goede houding kan een positieve invloed hebben op uw gezondheid door:

 • verminderen van rugpijn: zitten off-kilter of gebogen kan de belasting op uw lumbale wervelkolom (aka uw onderrug) verhogen. Na verloop van tijd kan deze spanning leiden tot rugpijn. Goede zit-en staande houdingen helpen u dit onnodige ongemak te voorkomen door de belasting van de onderrug tot een minimum te beperken.
 • versoepeling van nek-en schouderspanning: een juiste houding brengt je hoofd comfortabel in balans boven je wervelkolom. Dit vermindert de hoeveelheid gewicht die je hoofd en schouders moeten ondersteunen, wat op zijn beurt de spierspanning in die gebieden vermindert.
 • afnemende frequentie van hoofdpijn: een van de meest voorkomende boosdoeners achter hoofdpijn is spanning. En zoals gezegd, kan een goede houding de hoeveelheid spanning in je nek en schouders verminderen. Hoewel dit misschien niet alle hoofdpijn die je ervaart wegneemt, zal het zeker helpen om ze op afstand te houden.
 • het verhogen van energie niveaus: een goede houding is alles over het houden van je lichaam in balans en neutraal. Met andere woorden, het gaat erom dat je geen extra werk creëert voor je stabiliserende spieren. Je weet wat ze zeggen: werk slimmer, niet harder.) Dit kan vermoeidheid en spierverspanning verminderen, waardoor u gedurende de dag meer energie krijgt.
 • verbetering van de gezondheid van de gewrichten: de gewrichten van je lichaam ervaren van nature slijtage gedurende je hele leven. Ze bewegen immers veel. Sommige bewegingen—vooral onnatuurlijke—slijten je gewrichten meer dan andere. Een goede houding kan u helpen veel van deze onnatuurlijke bewegingen te voorkomen, waardoor uw gewrichten langer gezonder blijven.
 • uitbreiding van de longcapaciteit: uw longen zijn het centrum van uw ademhalingssysteem—onnodig te zeggen,ze zijn erg belangrijk. En om hun werk goed te doen, hebben je longen ruimte nodig om volledig uit te breiden. Slungelig kan de hoeveelheid ruimte die ze hebben beperken, waardoor het moeilijker wordt om te ademen.

hoe een slechte houding je gezondheid beïnvloedt

houding gaat veel verder dan hoe je eruit ziet. Een slechte houding kan direct invloed hebben op je fysieke gezondheid. Enkele van de meest voorkomende effecten van een slechte houding zijn:

 • nek -, schouder-en rugpijn: houding draait allemaal om uitlijning. Wanneer je lichaam-vooral je nek en rug—niet in lijn zijn, kan dit onnodige belasting van je spieren en gewrichten veroorzaken. Na verloop van tijd kan dit leiden tot spanning en pijn.
 • Verhoog het risico op ruggengraatletsel: slungelig slijten geleidelijk je wervelkolom en andere gewrichten. Dit lijkt misschien niet zo ‘ n groot probleem, maar jaren van slechte houding kunnen je inhalen. Hoe zwakker je wervelkolom, hoe kwetsbaarder en vatbaarder het is voor letsel.
 • verminderde flexibiliteit: je schouders naar voren trekken, slungelig en andere vormen van slechte houding kunnen allemaal je bewegingsbereik in de loop van de tijd verminderen. Wanneer je spieren wennen aan ongewone of onnatuurlijke posities kan het moeilijk zijn om terug te keren naar een neutrale houding. Met andere woorden, je buik, rug en schouders kunnen flexibiliteit verliezen, waardoor het moeilijker wordt om een goede houding te oefenen.slechte spijsvertering: net als je longen hebben je organen ruimte nodig om hun werk te doen—ruimte die van nature in je buikholte wordt verstrekt. Wanneer je voorover buigt of slungelt, kan dit deze ruimte verminderen, waardoor het moeilijker wordt voor je lichaam om voedsel te verwerken en te verteren.
 • hoofdpijn: spanning in je nek en schouders is een van de meest voorkomende effecten van een slechte houding. Het is ook een van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn. Dus de volgende keer dat je voelt dat je houding glijdt, onthoud dan: je zet jezelf letterlijk en figuurlijk op voor toekomstige hoofdpijn.

hoe u uw houding kunt verbeteren

ongeacht waar u zich bevindt in uw posture journey, De onderstaande tips en trucs kunnen u helpen de slungelige houding te dumpen en uw houding evenwichtig en natuurlijk te houden:

 • blijf actief: bij een goede houding draait het allemaal om het op de juiste manier vasthouden van uw lichaam. En dit vergt kracht—niet veel, maar genoeg om je lichaam stabiel en rechtop te houden. Een actieve levensstijl kan helpen om je spieren sterk genoeg te houden om een goede houding gedurende de dag te behouden.
 • strek regelmatig: als je hebt ontdekt dat rechtop zitten ongemakkelijk voelt, kan dit te wijten zijn aan een gebrek aan flexibiliteit. Het is belangrijk om je lichaam lenig en flexibel te houden, wat regelmatig rekken vereist. Als het gaat om houding, focus op het strekken van je nek, schouder en rugspieren.
 • houd je buikspieren sterk: zoals gezegd is kracht een groot deel van de houding—specifiek kernkracht. Je buikspieren en kernspieren helpen je romp rechtop en in balans te houden, waardoor een goede houding mogelijk is. Er is geen juiste manier om deze spieren te oefenen—probeer iets van buikspieroefeningen en andere ab-oefeningen tot zwemmen, yoga en meer.
 • oefen curve omkering: als je voor een langere tijd naar voren bent gebogen, tegenwerk en “reset” je houding door de andere richting uit te rekken. Bekend als curve reversal, dit is een geweldige manier om te rekken of om jezelf eraan te herinneren om je houding terug te brengen naar een meer neutrale positie.
 • vermijd squishy stoelen: wie houdt er niet van een mooie, pluche stoel? Maar zoals de meeste goede dingen, zijn squishy stoelen het beste met mate. Als je gaat zitten voor een langere periode van tijd, is het het beste om te kiezen voor een stevige stoel met goede rugsteun om u te helpen de juiste houding te behouden terwijl je zit. Zachte stoelen met veel geven laten je in de kussens zinken, dus het rechtop houden van je lichaam kost veel meer werk.
 • Lift met je benen, niet met je rug: het is moeilijk om een goede houding te behouden met een zwakke of gewonde rug – dus wees voorzichtig! Probeer bij het tillen van zware voorwerpen je rug recht te houden. In plaats van voorover te buigen om op te tillen, buig je knieën en gebruik je quads om jezelf weer op te tillen.
 • let op: het lijkt misschien eenvoudig, maar een van de belangrijkste aspecten van houding is gewoon bewust zijn van hoe je lichaam is gepositioneerd. Als je merkt dat je naar voren buigt of buigt, neem dan even de tijd om je houding aan te passen.
 • Pas de hoogte van het werkoppervlak aan: als je een bureaujob hebt, is rechtop zitten slechts de helft van de strijd. Je moet er ook voor zorgen dat je werkoppervlak de juiste hoogte heeft voor een goede nekhouding. Probeer je monitor zo te positioneren dat je recht vooruit kijkt. Als uw bureau te laag is, kunt u van nature naar voren buigen om het te bereiken. Of als het te hoog is, kunnen uw voeten niet comfortabel rusten op de vloer. Als dit het geval is, stel je bureau dan zo in dat je armen er comfortabel bij komen en je voeten plat zijn terwijl je rechtop zit.

terwijl je door je drukke dag heen gaat, probeer je bewust te zijn van je houding. Na verloop van tijd wordt het steeds natuurlijker om je lichaam rechtop, neutraal en in lijn te houden. Een goede houding zal uw gezondheid ten goede komen en u kunt zelfs een boost in vertrouwen voelen.

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-good-posture-matters

https://medlineplus.gov/guidetogoodposture.html

https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/posture-benefits

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/posture

https://newsinhealth.nih.gov/2017/08/getting-it-straight

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/multimedia/back-pain/sls-20076817

https://health.clevelandclinic.org/health-effects-of-poor-posture/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/choosing-the-best-sleep-position

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=1& ContentID=4460

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *