Hydratatie en reizen: leer hoe je gehydrateerd blijft op de weg

zelfs voor de meest doorgewinterde reiziger kan het navigeren door nieuwe plaatsen een beetje stressvol zijn. Jongleren met bagage, reserveringen, activiteiten en meer maakt het moeilijk om een van de meest over het hoofd gezien aspecten van reisgezondheid te onthouden: gehydrateerd blijven.

genoeg water drinken is al moeilijk genoeg op een dagelijkse basis. Gooi in de drukte en haast die komt met reizen, en het wordt nog moeilijker om gezonde hydratatie niveaus te handhaven. Maar je hoeft uitdroging je volgende reis niet te laten afwerpen.

Gebruik deze tips om gehydrateerd te blijven op de weg. Het verzorgen van uw hydratatieniveaus zal u helpen minder tijd te besteden aan het benadrukken van uw gezondheid en meer tijd te ontspannen, te werken of gewoon te genieten van uw reis.

het belang van gehydrateerd blijven en hoe u uw hydratatieniveau kunt beoordelen

het menselijk lichaam kan verrassend lang zonder voedsel—soms meer dan twee weken. Zonder water kun je echter maar drie dagen overleven.

Dit is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat je lichaam voor ongeveer 60% uit water bestaat. Ook zijn zoveel lichamelijke processen afhankelijk van water, inclusief, maar zeker niet beperkt tot:

 • het handhaven van een gezonde temperatuurregeling
 • het ondersteunen van gezonde gewrichten
 • helpt bij het transport van voedingsstoffen naar cellen door het hele lichaam
 • het handhaven van gezonde orgaanfuncties
 • het ondersteunen van uw immuunsysteem in zijn strijd om uw gezondheid te behouden

je krijgt het—water is goed voor je. Hoe weet je wanneer je niet genoeg gedronken hebt? Het teken is je urine. Wanneer je goed gehydrateerd bent, moet je urinekleur ergens tussen lichtgeel en helder vallen. Donker gekleurde urine geeft vaak aan dat je niet goed gehydrateerd bent.

andere symptomen van onderhydratatie zijn hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en duizeligheid. Studies hebben zelfs dehydratie gekoppeld aan verhoogde cortisolspiegels. Cortisol is het stresshormoon van het lichaam en verhoogde niveaus kunnen een verhoogde hartslag, snelle ademhaling en andere vecht-of-vluchtreacties in het lichaam veroorzaken.

de uitdagingen van gehydrateerd blijven weg van huis

in het comfort van uw huis, hydratatie is een eenvoudige zaak: als je dorst hebt, pak je een glas water. Wanneer je onderweg bent—of het nu een reis buiten de stad is of een dag boodschappen doen-is hydratatie niet zo eenvoudig. Het is echter nog steeds van vitaal belang. Er zijn verschillende reisgerelateerde factoren die uw kansen op het niet halen van uw hydratatiedoelen kunnen vergroten.

de eerste is uw toegang tot schoon water. In uw huis heeft u waarschijnlijk onbeperkt drinkwater van de kraan. Deze luxe isn ’t altijd beschikbaar voor onderweg. U kunt natuurlijk water meenemen. Maar als je met het vliegtuig reist, kun je geen volle fles water meenemen door de beveiliging. Bovendien kunt u mogelijk niet zo vaak plaatsen vinden om uw herbruikbare fles te vullen als u wilt.

en dan is er nog de stress van reizen. Zoals hierboven vermeld, kan een gebrek aan goede hydratatie stress veroorzaken door je cortisolspiegels te verhogen. Maar het omgekeerde is ook waar. Stress—en verhoogde cortisolspiegels-kunnen uitdroging veroorzaken. Stress kan ervoor zorgen dat je meer zweet, sneller ademt en je hartslag verhoogt. Al deze lichamelijke reacties verhogen de hoeveelheid vocht die je verliest. Dat betekent dat je meer water moet drinken om een gezond niveau van hydratatie te behouden.

ten slotte is er het weinig bekende fenomeen dat vliegtuigen je eigenlijk uitdrogen. Als je met het vliegtuig reist, wordt een deel van de lucht die je inademt tijdens de vlucht uit de omringende atmosfeer gehaald. En op 10.000 meter is er weinig vocht in de lucht. Dit lijkt misschien niet zo ‘ n groot probleem, maar je kunt merken dat je ogen, huid, mond en keel droger aanvoelen dan normaal. Dit kan een teken zijn dat je een beetje uitgedroogd bent.

hoe blijf je gehydrateerd op de weg

hopelijk heb je nu twee dingen geleerd. Allereerst is hydratatie belangrijk. En ten tweede kan reizen op verschillende manieren een negatieve invloed hebben op je pogingen tot gezonde hydratatie.

wat kun je eraan doen? Gebruik deze tips en trucs om gehydrateerd te blijven tijdens elke reis.

 1. draag een herbruikbare waterfles: als je geen herbruikbare waterfles hebt, koop er dan een. Je kunt bij elke fontein, restaurant of gootsteen water tanken. Sommige flessen zijn geïsoleerd, waardoor het water urenlang koud blijft. Dit is ook een milieuvriendelijke benadering van gezonde hydratatie, omdat je plastic voor eenmalig gebruik dumpt. Zorg ervoor dat het water dat je vult veilig is om te drinken!
 2. eet groenten en fruit met een hoog watergehalte: de meeste mensen denken aan hydratatie in termen van het drinken van vloeistoffen. Maar je kunt ook je water opeten. Fruit en groenten zijn een geweldige bron van vezels, vitaminen en mineralen, maar veel zijn ook voorzien van water. Komkommers, watermeloen, Sinaasappels en selderij zijn slechts een paar snackopties om je gehydrateerd te houden. Als je in een gebied bent zonder veilig kraanwater, wil je misschien vasthouden aan fruit met een dikke huid zoals bananen, avocado ‘ s en ananas.
 3. pak een waterfilter in je tas: wanneer je kampeert of reist in een gebied zonder veilig drinkwater, is een waterfilter een must. Sommige laten je toe om water door een filter en uit een slang te pompen, waardoor je in wezen een draagbare kraan met drinkwater hebt. Alles wat je nodig hebt is een beek, meer of andere bron van water. U kunt ook waterflessen vinden met ingebouwde filters. Je vult gewoon de fles en terwijl je het water door het rietje zuigt, wordt het door een filter getrokken voordat je het drinkt. Daarnaast kunt u andere waterzuiveringsmethoden proberen, zoals zuiveringstabletten en UV-waterzuiveraars.
 4. voeg chiazaden toe aan je water: chiazaden zijn populair bij langeafstandslopers en andere atleten omdat ze vaak worden aangeprezen als een energieverhogend voedsel. Wat hebben ze met hydratatie te maken? Wanneer deze zaden aan water worden toegevoegd, absorberen ze tot 12 keer hun gewicht in water. Als gevolg hiervan kan het drinken van water gemengd met chiazaden je helpen om je langer gehydrateerd te voelen. Chia zaden zijn ook rijk aan antioxidanten, waardoor ze een geweldige aanvulling op uw dieet!
 5. beperk je koffie-inname: hoewel het meestal water is, moet je niet vertrouwen op koffie voor hydratatie. Koffie bevat cafeïne en cafeïne is een diureticum—wat betekent dat het je meer laat Plassen. En hoe meer je plast, hoe meer vocht je lichaam verliest. Als dit niet wordt vervangen, kan dit leiden tot uitdroging. Hetzelfde geldt voor andere cafeïnehoudende dranken.
 6. drink kokoswater: veel mensen vertrouwen op sportdranken om gehydrateerd te blijven. Er is maar één probleem: deze dranken zitten vaak vol met suiker. Voer kokoswater in, een natuurlijke drank die rijk is aan elektrolyten en je helpt om onderweg gehydrateerd te blijven.
 7. Beperk uw alcoholgebruik: Alcohol is, net als cafeïne, een urine-inducerend diureticum. Om deze reden kan alcohol je heel snel uitdrogen. Als je op de luchthaven of op vakantie drinkt, zorg er dan voor dat je veel water drinkt om je vochtgehalte op peil te houden.

https://www.webmd.com/diet/features/water-stress-reduction

The importance of hydration

https://www.ncoa.org/article/10-reasons-why-hydration-is-important

https://www.everydayhealth.com/dehydration/smart-tips-for-staying-hydrated-throughout-the-day/

https://elitelv.com/staying-hydrated-while-traveling/

https://www.huffpost.com/entry/how-to-stay-hydrated-whil_b_7505476

https://health.clevelandclinic.org/dehydration-exhaustion-and-gas-what-flying-on-an-airplane-does-to-your-body/

https://www.mdanderson.org/patients-family/diagnosis-treatment/emotional-physical-effects/dehydration.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-cortisol

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555956/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *