Iets om te verteren-hoe je maag functioneert

eten is een van de grote geneugten van het leven. Maar wat volgt—spijsvertering-is meer werk dan verwondering voor je maag. De maag functioneert als een chemische en mechanische zak die uitsluitend is ontworpen om voedsel af te breken voor absorptie. Naast wat de maag doet voor de spijsvertering, is het ook uw belangrijkste voedselopslagtank.

de maag is ook de eerste stop nadat je voedsel hebt ingeslikt. In tegenstelling tot andere geavanceerde organen, zoals de hersenen of de lever, is de maag een fysiek beest. Naast een Gespierde voering om voedsel in kleinere stukjes te verpulveren, worden zeer zure maagsappen gecreëerd om uw diner verder op te lossen. Wat de maag doet, is het zware werk aanpakken van het voorbereiden van voedingsstoffen die in de darmen worden opgenomen.

je maaganatomie is uniek, wat het helpt drie vitale voedingsfuncties uit te voeren:

 • tijdelijke opslag
 • mengen en afbraak
 • voorbereiding op opname van voedingsstoffen in de darmen

Lees verder om meer te leren over hoe de maag functioneert. Je zult ook ontdekken hoe vitamine B12 en andere voedingsstoffen uit voedsel worden gewonnen, leuke maagfeiten en hoe je voor je spijsverteringsstelsel kunt zorgen.

je Maaganatomie helpt te bereiken wat de maag doet bij de spijsvertering

het hele spijsverteringsstelsel is één continue buis die je mond (waar voedsel binnenkomt) verbindt met je anus (waar afval wordt uitgescheiden). En je maaganatomie kan het best worden omschreven als een vergroot, buidelvormig gedeelte van deze spijsverteringsbuis. Het Gespierde, J-vormige orgaan bevindt zich in het bovenste deel van je buik aan de linkerkant van je romp. Bij ongeveer 12 centimeter lang en zes centimeter breed kan de grootte variëren afhankelijk van de persoon, het geslacht, de bouw en hoeveel ze hebben gegeten—het verbindt je slokdarm met je dunne darm.

alle spijsvertering begint in je mond, waar voedsel wordt gekauwd en gecombineerd met speeksel. Als elke beet voldoende is afgebroken, opent zich een spijsverteringsbuis aan de slokdarm om voedsel naar het puntje van je maag te laten reizen. Eenmaal daar, een slokdarm sluitspier opent om gekauwd voedsel door te geven in de maag—een van de vele belangrijke organen voor het extraheren van voedingsstoffen uit uw dieet. Als de sluitspier niet goed werkt, kunnen zure maagsappen in uw slokdarm lekken, wat op zijn zachtst gezegd onaangenaam aanvoelt.

je maaganatomie is onderverdeeld in vier hoofddelen:

 • Cardia: waar de inhoud van de slokdarm de maag binnendringt.
 • Fundus: een uitgebreid gebied dat de slokdarm met de maag verbindt.
 • lichaam: het belangrijkste, centrale gebied van de maag.
 • Pylorus: waar verteerd voedsel in de dunne darm wordt verdreven.

het merendeel van wat de maag doet voor de spijsvertering vindt plaats in het lichaam van het orgaan, waar gekauwd voedsel wordt gemengd met zuur maagsap en spijsverteringsenzymen. Deze inhoud wordt gekarnd door een reeks spiercontracties die peristaltie worden genoemd. Ze zijn krachtig genoeg om vast voedsel te vermalen tot een gladde voedselpulp voor gemakkelijke extractie van voedingsstoffen in de darmen.

de binnenste slijmvliezen van de maag bevatten een reeks plooien die over de lengte lopen—van de slokdarm tot de pylorische sluitspieren. Deze plooien helpen de maagfuncties door paden te creëren voor het verplaatsen van het voedsel en het helpen bij de spijsvertering. Hoewel de meeste opname van voedingsstoffen plaatsvindt in je dunne darm, trekt de maag tijdens het spijsverteringsstadium wat water, medicijnen, aminozuren en in water oplosbare vitamines eruit.

je maagwand bestaat uit verschillende lagen slijmvlies, bindweefsel met bloedvaten, zenuwen en spiervezels. De binnenste maagwand heeft ook klieren die de drie tot vier liter maagsap vrijgeven die elke dag nodig is om de opname van voedingsstoffen te vergemakkelijken. Het zoutzuur breekt ook voedsel af, terwijl spijsverteringsenzymen eiwitten splitsen.

maagsap is zo virulent voor organisch materiaal dat het bacteriën in je spijsverteringsstelsel kan doden. Om je maag te beschermen tegen de maagsappen, wordt bicarbonaat geproduceerd in de alvleesklier en de maag om het zoutzuur te neutraliseren. Bovendien bekleedt slijm de wanden van de maag om de effecten van maagsappen te verminderen. Zodra voedsel is omgezet in pulp, de pylorische sluitspier opent en duwt het materiaal in uw dunne darm voor verdere vertering en opname van voedingsstoffen. De spijsvertering van de maag is gedaan.

de maag functioneert als een belangrijk radertje in de absorptie van vitamine B12

vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof om de zenuwen en bloedcellen van uw lichaam gezond te houden, terwijl het helpt de DNA-synthese en de vorming van rode bloedcellen te ondersteunen. Goede bronnen van B12 zijn gemakkelijk verkrijgbaar in vlees (rundvlees, varkensvlees en vis), eieren, melk en verrijkte granen. B12 is zo essentieel voor je lichaam dat drie tot vijf jaar van de essentiële vitamine wordt opgeslagen in je lever om een gezonde productie van rode bloedcellen en andere belangrijke functies voort te zetten.hoewel B12 voornamelijk in de dunne darm wordt opgenomen, kan het niet worden gebruikt zonder eerst door de maag te gaan. Tijdens het eerste verteringsproces wordt B12 uit voedsel gehaald en gecombineerd met een celherkenningsproteïne, een intrinsieke factor genoemd, uit de pariëtale cellen van de maag.

vitamine B12 ondersteunt de gezondheid van je hele lichaam. Deze essentiële vitamine helpt de zenuwen en bloedcellen van het lichaam gezond te houden en helpt de mechanismen voor het maken van nieuw DNA te behouden. En zonder de spijsvertering hulpvanuit de maag zou het lichaam deze vitale voedingsstof niet kunnen opnemen.

Tips voor het verzorgen van je maag

je hebt geleerd hoe de maag functioneert. Laten we nu eens onderzoeken hoe u een optimale maaggezondheid kunt ondersteunen. Het verzorgen van je maag kan overlappende voordelen hebben voor de rest van je lichaam. En eenvoudige veranderingen in levensstijl gaan een lange weg om een goede maaggezondheid te bevorderen en uw algemene welzijn te ondersteunen.

 1. Blijf gehydrateerd

Water is van vitaal belang voor een goede gezondheid en het is essentieel op alle niveaus van de spijsvertering. Water helpt voedsel te verzachten terwijl je het kauwt, helpt bij het reizen door de slokdarm en creëert grotere maar zachtere ontlasting voor afvalverwijdering. Water helpt ook bij de afbraak van voedsel, zodat je lichaam de voedingsstoffen kan absorberen. Het drinken van acht glazen water per dag helpt je maag om voedsel te verwerken en ondersteunt een goede hydratatie.

 1. volg een regelmatig eetschema

wanneer je eet is bijna net zo belangrijk als wat je eet. De circadiane klok van je lichaam is een interne biologische timer die dagelijks gedrag coördineert: slaap/waak, hormoonafgifte en hartfunctie. Het reageert op veranderingen in de omgeving, zoals licht en voedsel, en helpt je circadiane ritmes te coördineren met je omgeving.

wanneer uw klok niet synchroon loopt, kan dit uw gezondheid negatief beïnvloeden. Je lichaam verwacht bepaalde brandstoffen (vetten, suikers) op specifieke tijden van de dag. Eten op vaste tijden zorgt voor een goede spijsvertering. Sporadisch eten overwerkt je maag terwijl het voedsel verteert, wat soms een opgeblazen gevoel en indigestie veroorzaakt. Studies tonen aan dat elke 3-5 uur eten je maag voldoende tijd geeft om je voedsel adequaat te verwerken en je lichaam van brandstof te voorzien.

 1. eet meer vezels

vezels zijn een uniek type koolhydraten dat essentieel is om een gezond gewicht te behouden en de algehele gezondheid te ondersteunen. Terwijl de meeste koolhydraten worden omgezet in suiker, vezels passeert door je lichaam onverteerd. Het helpt bij het reguleren van uw hongerniveaus en helpt bij het verwijderen van afval, ondersteunt de spijsvertering en het algehele welzijn.

Er zijn twee soorten vezels: oplosbaar en onoplosbaar. Oplosbare vezels zijn te vinden in haver, erwten, bonen, wortelen en citrusvruchten. Onoplosbare vezels-tarwezemelen, noten en bepaalde groenten zoals bloemkool en aardappelen—lossen niet op in water om materialen te helpen door je spijsverteringskanaal te bewegen.

je maagspieren en maagzuren breken voedsel af. En een dieet rijk aan vezels helpt binden de voedselpulp die wordt doorgegeven van de maag in de darmen. Zodra het je dikke darm bereikt, voedt vezel vriendelijke darmbacteriën en helpt het je microbioom te behouden.

 1. kauw je voedsel

voedsel wordt meestal verteerd in je maag en darmen, maar het proces begint zodra je een hap neemt. Kauwen breekt voedsel in kleinere stukjes. Dit helpt voedsel om door je slokdarm te reizen (om verstikking te voorkomen) en helpt je maag bij de spijsvertering. Kauwen mengt speeksel-dat vol zit met spijsverteringsenzymen—in je voedsel om je lichaam in staat te stellen de grootste hoeveelheid voedingsstoffen op te nemen.

goed gekauwd voedsel is gemakkelijker voor je maag om te mengen met enzymen en spijsverteringssappen om voedingsstoffen voor brandstof te blijven afbreken. Hoe beter je je eten kauwt, hoe makkelijker het is voor je maagfuncties om optimaal door te gaan.

wist je deze leuke maag feiten?

 • Excuseer me! Boeren geeft luchtmoleculen vrij die tijdens het eten worden ingeslikt. Dat is waarom je boert als je koolzuurhoudende dranken drinkt.
 • Buikgrootte correleert niet met maaggrootte. Ongeacht de omtrek van uw buik, de gemiddelde maag is dezelfde grootte, ongeveer 12 centimeter lang en zes centimeter breed.
 • aan de frontlinie. Het zuur in je maag steriliseert en neutraliseert bacteriën en andere gifstoffen die je zou kunnen consumeren.
 • Huis van hormonen. Je maag produceert een verscheidenheid aan stoffen. Dit omvat spijsverteringsenzymen, zuren en hormonen die helpen de honger te stimuleren.
 • sterker dan staal. Maagzuur, of zoutzuur (HCl), is krachtig genoeg om de meeste metalen op te lossen. Oorspronkelijk geproduceerd uit groen vitriol en steenzout, is HCl ook bekend als muriatisch zuur, acidium salis en geest van zouten.
 • tijd voor het avondeten. Een grommende maag wordt borborygmisch genoemd. Het gebeurt de hele tijd, maar het is makkelijker om te horen als je maag leeg is.
 • Zero gravity diners. Spieren in uw slokdarm vernauwen en ontspannen op een golfachtige manier die peristaltie wordt genoemd. Deze beweging duwt voedsel door je slokdarm, daarom verteren astronauten hun voedsel hetzelfde in de ruimte als op aarde.

voed je lichaam om een gezonde maagfunctie te behouden

Het is gebruikelijk dat de maag wordt beschouwd als de thuisbasis van je hele spijsverteringsproces. Maar je maag is slechts een van de vele belangrijke organen die je lichaam helpen voedingsstoffen op te nemen.

de beste manier om voor de gezondheid van je maag te zorgen, is door een uitgebalanceerd dieet van volwaardig voedsel, mager vlees, plantaardige vetten te eten en veel water te drinken. En hoewel lichaamsbeweging geen directe invloed heeft op de maagfuncties, kan een actieve levensstijl helpen om overmatige calorieën te verbranden en te helpen met de gezondheid van het hart.

als brandstoftank voor je lichaam slaat je maag Tijdelijk het voedsel op dat het later omzet in de energie die je nodig hebt om je leven van stroom te voorzien. Dus, de volgende keer dat je iets in de put van je maag voelt, gebruik deze tips om je buik de extra boost van ondersteuning te geven die het nodig heeft.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279304/

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works

https://medcraveonline.com/IJCAM/IJCAM-09-00318

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/

https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/stomach/stomach-cancer/the-stomach/

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0748730419892105

https://www.healthline.com/health/probiotics-and-digestive-health

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1151822/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-take-probiotics

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/digestion/faq-20058348

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *