Immunity Supporting Foods: een Shopper ‘ s Guide to Immunity Nutrition

voedingsmiddelen die het immuunsysteem van uw lichaam ondersteunen, zijn rijk aan voedingsstoffen. Dat betekent dat ze vol zitten met vitaminen, mineralen, fytonutriënten en andere nuttige voedingsstoffen. Beta-glucanen, vitamine C, B-vitamines en zink zijn enkele van de belangrijkste immuniteitsvoedingsstoffen.

ze werken allemaal om je gezondheid te beschermen. Deze voedingsstoffen ondersteunen de functie van cellen van het immuunsysteem—zoals neutrofielen, macrofagen en natuurlijke killercellen. Door uw natuurlijke afweer te ondersteunen, kan immuniteitsvoeding helpen uw gezondheid te behouden.

het is belangrijk om deze voedingsstoffen in je dagelijkse maaltijden te krijgen. En het goede nieuws is dat ze allemaal in een gezonde, heerlijke verpakking komen. Of het nu gaat om rode peper, kiwi, kikkererwten of cashewnoten, zorg ervoor dat je immuun ondersteunend voedsel krijgt elke keer dat je naar de supermarkt gaat.

1

schimmels, volle granen en zuivel: bètaglucanen

paddenstoelen zijn beroemd gekoppeld aan immuungezondheid. Maar meer voedingsmiddelen dan paddenstoelen bevatten beta-glucanen – de voedingsstoffen die verantwoordelijk zijn voor de immuunondersteuning van paddenstoelen. Beta-glucanen zijn suikers in de celwanden van schimmels (zoals paddenstoelen), bacteriën en ander plantaardig materiaal. Ze zijn ook aanwezig in haver, andere granen en zuivelproducten.

wanneer je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan bèta-glucanen, bloeit je immuunsysteem. Beta-glucanen zijn immunostimulantia, wat betekent dat ze de functie en reactievermogen van immuuncellen ondersteunen. Deze micronutriënten ondersteunen de normale activiteit van neutrofielen, die helpen uw gezondheid te behouden.

uw immuunrespons kan worden geprimed door moleculen zoals bèta-glucanen. Ze trainen je aangeboren immuniteit (je oude immuunsysteem) om te reageren op echte bedreigingen met onschadelijke prikkels. Nu “wakker” en alert op vreemde triggers, is je immuunsysteem in een verhoogde staat van bewustzijn.

de activiteit van macrofagen (een soort witte bloedcellen) wordt ook gestimuleerd door de aanwezigheid van bèta-glucanen. Samen (en met behulp van bèta-glucanen) spelen neutrofielen en macrofagen een belangrijke rol bij het behoud van uw immuungezondheid.

en je hoeft niet te diep te graven om beta-glucan-rijk voedsel te vinden. Beta-glucanen zijn grote polysacchariden (grote suikermoleculen) die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om hun vezelgehalte te verhogen. Veel granen, bakproducten, instant havermout en zuivelproducten zijn verrijkt met bèta-glucanen. Vergroot uw bewustzijn van voedingsbronnen van bèta-glucanen, zodat u gezonde immuunvoeding kunt oefenen.

1

fruit en groenten: vitamine C

vitamine C is een krachtige antioxidant. En het werkt ook met je immuunsysteem om je gezondheid te behouden. Neutrofielen (nog een van de vijf belangrijkste soorten witte bloedcellen) hebben een hoge concentratie vitamine C. Ze gebruiken het om vrije radicalen en andere giftige zuurstofsoorten te verminderen om zichzelf te beschermen wanneer ze uw gezondheid beschermen.

de aanwezigheid van vitamine C zorgt ook voor de activering—of rijping—van leukocyten.  Deze belangrijke immuuncellen maken deel uit van de natuurlijke afweer van je lichaam waardoor je je op je best voelt. In combinatie met antilichamen kunnen leukocyten andere cellen in uw immuunsysteem aansturen. Deze essentiële functie helpt een gezonde immuniteit te behouden.

ze zijn helder en levendig, dus voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn gemakkelijk te herkennen wanneer u aan het winkelen bent. Citrusvruchten, kleurrijke paprika ‘ s, spinazie en broccoli zijn allemaal uitstekende bronnen van deze essentiële vitamine en antioxidant. Ukan er een snack of een bijgerecht van maken. Dus, kijk uit voor je immuunsysteem en voeg vitamine C toe aan je winkelwagentje.

1

eiwit: B-vitamines en zink

deze groep essentiële vitamines en een machtige minerale partner met je immuunsysteem om je gezond te houden en je op je best te voelen. B-vitamines doen dit door een gezond metabolisme te ondersteunen en te helpen witte bloedcellen te produceren. Zink ondersteunt de ontwikkeling van immuuncellen en fungeert als een antioxidant—het verdedigen van uw lichaam door het vernietigen van vrije radicalen.

B-vitamines zijn een klasse apart. Deze acht immuniteitsvoedingsstoffen zijn vaak te vinden in tonijn, runderlever, kip en kalkoenvlees. Zoals hierboven vermeld, spelen ze een belangrijke rol in een gezond immuunsysteem omdat ze je lichaam helpen witte bloedcellen te produceren. B-vitamines ondersteunen ook de aanmaak van hemoglobine. Dit eiwit helpt rode bloedcellen zuurstof door je lichaam te vervoeren.

zink helpt bij meerdere functies van het immuunsysteem. In je lichaam stimuleert zink de aanmaak van immuuncellen. Het helpt deze cellen ook een goede immuunrespons te initiëren. Macrofagen vertrouwen ook op zink om hen te helpen hun normale rol te spelen in de afweer van uw lichaam.

vrije radicalen zijn ook geen partij voor zink. Door te helpen bij het verminderen van giftige zuurstofsoorten, kan zink schade door vrije radicalen minimaliseren.

het essentiële mineraal kan echter lastig te vinden zijn. Zink verstopt zich in voedingsmiddelen zoals oesters, Krab en kreeft. Maar als dure zeevruchten niet bij uw budget of smaakpapillen passen, pak dan in plaats daarvan een doos gezonde volkoren ontbijtgranen. Veel verrijkte en volkoren ontbijtgranen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid zink.het eten van immuun ondersteunende voedingsmiddelen geladen met B-vitaminen en zink helpen uw immuunsysteem door het leveren van rode bloedcellen met hemoglobine en het verhogen van het aantal vechter cellen zoals leukocyten en neutrofielen. Leer macronutriëntenkeuzes te roteren, zodat je wat variatie krijgt terwijl je je richt op immuniteitsvoeding.

1

Immuniteitsvoedingsstoffen boodschappenlijst

immuunondersteunende micronutriënten kunnen worden verkregen door gezond eten. Als je problemen hebt met het vinden van de onderstaande voedingsmiddelen, of ze om welke reden dan ook vermijdt, heb je misschien wat hulp nodig om de immuniteit te ondersteunen. Voedingssupplementen kunnen ook deze noodzakelijke micronutriënten bieden voor immuunondersteuning. Suppletie kan je lichaam helpen om vol te blijven met de immuniteitsvoedingsstoffen waarvan je meer nodig hebt.

maar begin met deze boodschappenlijst, die voldoende voedingsbronnen van immuniteitsvoeding biedt. Je zou voedingsmiddelen die rijk zijn aan bèta-glucanen, vitamine C, B-vitamines en zink moeten kunnen vinden in de supermarkt, de boerenmarkt of in je eigen tuin.

deze voedingsstoffen verbergen zich in het zicht. Het enige wat je hoeft te doen is eten en genieten. Bon Appetit!

bèta-glucanen

 • volkoren brood
 • vezelrijke volkoren granen
 • haver
 • paddenstoelen
 • zeewier
 • magere zuivelproducten
 • Magere vleesproducten

vitamine C

  sinaasappelen
 • kiwifruits
 • grapefruits
 • rode pepers
 • groene pepers
 • broccoli
 • spruitjes
 • spinazie

B vitamine

 • b vitamine verrijkte granen
 • lever
 • kippenborsten
 • zalm
 • eieren
 • yoghurt

zink

 • oesters
 • kreeft
 • krab
 • rundvlees
 • kikkererwten
 • cashewnoten
 • kidneybonen

referenties

“effecten van beta-glucanen op het immuunsysteem.”Medicina.

“stimulerend effect van bèta-glucanen op immuuncellen.”Immuun Netwerk.

“Beta glucan: gezondheidsvoordelen bij obesitas en metabool syndroom.”Journal of Nutrition and Metabolism.

“vitamine C en immuunfunctie.” Nutriënten.

“immuniteit in de diepte.”Linus Pauling Instituut.

“hoe je je immuunsysteem kunt stimuleren. Harvard Medical School.immunomodulatie door vitamine B12: vergroting van CD8 + T lymfocyten en natural killer (NK) celactiviteit bij vitamine B12-deficiënte patiënten door methyl-B12 behandeling. Klinische en experimentele Immunologie.

“micronutriënten en het immuunsysteem. Nutri-Feiten.

“getrainde immuniteit: een slimme manier om aangeboren immuunverdediging te verbeteren. Moleculaire Immunologie.

“zink in de menselijke gezondheid: effect van zink op immuuncellen. Moleculaire Geneeskunde.

“zink.”National Institutes of Health Office of Dietary Supplements.

“vitamine B12.”National Institutes of Health Office of Dietary Supplements.

“vitamine B6.”National Institutes of Health Office of Dietary Supplements.

“vitamine C.” National Institutes of Health Office of Dietary Supplements.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *