Je Lichaamssamenstelling Vormt Je Gezondheid

mensen zijn 99,5 procent hetzelfde, althans genetisch. De andere 0,5 procent van je DNA, gecombineerd met levensstijlkeuzes en omstandigheden, bepaalt in hoeverre je fysiek anders bent. Veel verschillen zijn onbelangrijk en niet gerelateerd aan gezondheid. Ze omvatten haar -, oog-en huidskleur, evenals uw lengte. Andere verschillen zijn gekoppeld aan lichaamssamenstelling – zoals lichaamsvet, botdichtheid en spiermassa—en kunnen een directe invloed hebben op uw gezondheid en levensduur.

Er wordt te veel nadruk gelegd op lichaamsgewicht in relatie tot gezondheid, terwijl gezondheid en levensduur in werkelijkheid nauwer verbonden zijn met de lichaamssamenstelling. Is het getal op de schaal van belang? Ja, maar de samenstelling van dat lichaamsgewicht is het belangrijkst voor de algehele gezondheid.

in zeer eenvoudige bewoordingen zijn de twee belangrijkste componenten van je lichaam vetmassa en vetvrije massa (spieren, botten, organen en water). De verdeling van deze twee soorten lichaamsmassa betekent zoveel voor je gezondheid. Begrijpen hoe uw lichaamssamenstelling u beïnvloedt en leren hoe u deze kunt optimaliseren, zal u helpen het getal op de weegschaal te vergeten.

lichaamssamenstelling definiëren

Er zijn verschillende manieren om de samenstelling van het menselijk lichaam te beschrijven. De lichaamssamenstelling kan bijvoorbeeld worden uitgedrukt in termen van chemicaliën:

 • water
 • eiwitten
 • vetten
 • koolhydraten (zoals glucose)
 • genetisch materiaal (DNA)
 • vitaminen en mineralen
 • gassen (zoals zuurstof, kooldioxide en waterstof)

lichaamssamenstelling kan ook worden geëvalueerd als weefsels of andere soorten materiaal. Dit omvat spieren, vet, botten en tanden, zenuwweefsel, lichaamsvloeistoffen, bindweefsel en lucht in de longen.

wanneer het gaat om gezondheid en fitness, beschrijft de lichaamssamenstelling meestal de percentages water, vet, botten en spieren. Dit zijn de lichaamsdelen waarover je de meeste controle hebt en die de grootste impact kunnen hebben op je dagelijkse gezondheid.

lichaamssamenstelling vs. Andere lichaamsmetingen

1

een snelle controle van uw gezondheid of fitness vooruitgang omvat vaak stappen op een weegschaal om uw gewicht te krijgen. Het is niet zonder voordeel, maar het aantal zegt niet veel over uw gezondheid.

Body Mass Index (BMI) is een andere manier om gezondheid te analyseren. Uw lengte en gewicht worden in aanmerking genomen, waardoor het iets nauwkeuriger is bij het bepalen van de gezondheidstoestand. Maar BMI vergelijkt nog steeds hoe zwaar je bent met een standaard. En die standaard past misschien niet bij uw individuele doelen.

net als het getal op de weegschaal maakt de BMI geen onderscheid tussen spieren en vet of vertelt het je niets specifieks over je lichaamsweefsels. Mensen met dezelfde BMI kunnen drastisch verschillende lichaamstypen en fitnessniveaus hebben. Maar het kennen van de samenstelling van je lichaam is nuttig voor het begrijpen van je huidige gezondheid, het stellen van gezondheidsdoelen en het monitoren van de voortgang.

Algemene samenstelling van het menselijk lichaam

naast het geven van vorm, hebben je lichaamsweefsels verschillende functies en rollen, die je gezondheid op verschillende manieren beïnvloeden. Weten waar je van gemaakt bent, kan veel verklaren over je huidige gezondheid en helpen bij het sturen van je welzijnsinspanningen.

Water is over het algemeen het grootste deel van het lichaam, goed voor ongeveer 60 procent van het totale gewicht. Bij een gemiddelde persoon van 70 kg (ongeveer 150 pond) komt dat neer op ongeveer 40 liter water. Van de resterende 40 procent van het lichaamsgewicht is het volwassen skelet goed voor ongeveer 7-15 procent. De rest zijn spieren en vet, die aanzienlijk verschillen tussen individuen.

laten we eens nader bekijken hoe elk van de vier componenten uw lichaamssamenstelling en gezondheid beïnvloedt.

deel 1: vloeistoffen en totaal lichaamswater

totaal lichaamswater (TBW) is al het water dat in je weefsels, bloed, botten en verschillende vochtcompartimenten zit. TBW is een aanzienlijk deel van het lichaam, zowel in gewicht als in volume.

Het gemiddelde gewicht van de volwassen man is ongeveer 60 procent water. Het aantal voor een gemiddelde volwassen vrouw is ongeveer 55 procent. Leeftijd, gezondheid, waterinname, geslacht en lichaamsvet kunnen het totale lichaamswater aanzienlijk beïnvloeden. Het lichaam van een pasgeboren baby kan maar liefst 93 procent water bevatten en een zeer zwaarlijvige volwassene kan maar 15 procent water hebben.

Deze grote variatie is te wijten aan het verschil in lichaamsvetweefsel, dat minder water vasthoudt dan mager weefsel. Ongeveer 75 procent van het watergehalte van het lichaam wordt gevonden in spieren. Vet is goed voor slechts ongeveer 10 procent. Water dat niet in de spier ziten vet maakt deel uit van verschillende lichaamsvloeistoffen (zoals bloed), in organen, maagdarmkanaal, de ogen en elders. Ongeveer twee derde van het water in het lichaam bevindt zich in cellen.

deel 2: lichaamsvet (vetweefsel)

Er zijn twee belangrijke soorten vetweefsel: wit en bruin. Voor de toepassing van dit artikel—en in het algemeen bij het bespreken van lichaamsvet—is wit vetweefsel wat vet wordt genoemd. Dat komt omdat bruin vetweefsel slechts ongeveer vijf procent van het vetweefsel bij een pasgeborene uitmaakt. En dat aantal neemt aanzienlijk af met de leeftijd. De primaire functie is het genereren van lichaamswarmte.

de primaire rol van vet is het opslaan van energie. Maar vet speelt ook een belangrijke rol bij het beschermen en isoleren van het lichaam en zijn organen. Tot voor kort werd vet beschouwd als een inactieve opslagplaats voor energie. Lichaamsvet is echter verre van inert.

vetcellen produceren hongergerelateerde hormonen (zoals leptine), geslachtshormonen (zoals oestrogeen), celsignaleringsmoleculen genaamd cytokines en een vetspecifiek hormoon genaamd resistine. Dit hormoon is in verband gebracht met insulineresistentie, obesitas en diabetes. Vanwege deze belangrijke functies wordt vet nu beschouwd als een endocrien orgaan.

en als het gaat om gezondheid, zijn er drie dingen om te onthouden over vet: locatie, locatie, locatie. Waar vet wordt opgeslagen maakt het verschil. Het is beter voor uw gezondheid om peervormig te zijn (vet opgeslagen in de heupen en dijen) dan appelvormig (hoog percentage buikvet). Bekijk de verschillende plaatsen waar vet zich ophoopt.

 1. buikvet of visceraal vet

1

vet dat de buik omringt en tussen organen zit, staat bekend als visceraal vet. Maar het wordt vaker buikvet of buikvet genoemd. Een overmaat aan visceraal vet resulteert in een uitsteekende buik en infiltreert de buikholte en de organen van het lichaam. Dit viscerale vet, waarvan een groot deel Verborgen is in de buik, is het nauwst verbonden met aan obesitas gerelateerde ziekten en gezondheidsproblemen. Veel studies hebben gesuggereerd dat visceraal vet het ziekterisico en de levensverwachting nauwkeuriger kan voorspellen dan BMI of tailleomtrek.

geslachtshormonen hebben een grote invloed op de opslaglocatie van lichaamsvet. Dat is de reden waarom mannen meer kans hebben dan vrouwen om vet op te slaan in de buik. Vrouwelijke geslachtshormonen sturen vet dat voornamelijk in de billen, heupen en dijen wordt afgezet. Wanneer oestrogeen afneemt, wordt overtollige energie meestal opgeslagen in de buik.

 1. onderhuids vet

onderhuids vet bevindt zich net onder het huidoppervlak. Het biedt isolatie, bescherming en een reserve van energie. Dit vet bevindt zich in het hele lichaam in de ledematen, heupen en billen, maar is niet significant gerelateerd aan de meeste obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen.

het verhoogt de belasting op de bloedsomloop, omdat elke pond vet ongeveer een mijl nieuwe bloedvaten vereist. Bovendien is onderhuids vet metabolisch actief (minder dan visceraal vet) en scheidt het hormonen af, zoals leptine en resistine. De afgifte van deze hormonen neemt toe met het niveau van lichaamsvet. En omdat ze de eetlust en insulineresistentie beïnvloeden, kunnen deze hormonen je intentie om af te vallen of in een betere vorm te komen zeker bemoeilijken.

 1. intramusculair vet

1

het merendeel van het lichaamsvet bevindt zich in de buik en onder de huid, maar er is een andere locatie die van invloed kan zijn op uw gezondheid. Vet opgeslagen in de spier zelf staat bekend als intramusculair vet. Het is niet noodzakelijk een slechte zaak. Het is een belangrijke bron van energie die kan worden gebruikt tijdens het sporten. Maar zoals de meeste dingen, een beetje is goed en veel is slecht. Te veel intramusculair vet kan leiden tot verhoogde insulineresistentie en obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen.

deel 3: spieren

je lichaam heeft drie verschillende soorten spieren: skeletspieren, gladde spieren en hartspieren. Maar skeletspieren zijn het enige type dat aanzienlijk wordt beïnvloed door lichaamsbeweging en dieet. Tenzij anders vermeld, verwijst de bespreking van spieren naar skeletspieren.

skeletspieren werken het skeletstelsel, ondersteunen beweging, houding, balans en acties zoals kauwen en slikken. Skeletspieren geven je brede schouders, sterke armen of afgezwakt benen. Maar skeletspieren gaan niet alleen over fysieke grootte en kracht.

spieren bevatten een waardevolle energiebron opgeslagen in de vorm van koolhydraten (glycogeen), die beschikbaar wordt gesteld wanneer het lichaam suiker (glucose) nodig heeft voor energie. Het is ook een belangrijke bron van aminozuren die de eiwitsynthese en energieproductie ondersteunen wanneer voeding en andere bronnen uitgeput of niet beschikbaar zijn. Deze opslagrol wordt steeds belangrijker in tijden van hoge stress en wanneer de voorraden te laag zijn (tijdens verhongering). Leeftijdsgebonden spierverlies groter dan normaal kan de kwaliteit van leven op vele manieren verminderen en ouderen een hoger risico op slechte gezondheid en ziekte geven.

De andere twee spiertypes staan onder onvrijwillige controle. Gladde spieren lijnen de wanden van bloedvaten en spijsverteringsorganen. De hartspier vormt het grootste deel van het hart en is verantwoordelijk voor de levenslange ritmische samentrekkingen van een van de meest vitale organen van het lichaam. Je hebt misschien niet zoveel directe invloed op de gladde en hartspier, maar je dieet en levensstijl beïnvloeden wel de functie en gezondheid van deze vitale en onzichtbare spieren.

Deel 4: Bot

botten zijn meer dan een structureel kader dat ook vitale organen beschermt. Het zijn levende weefsels die vele rollen spelen in de gezondheid.

botten bevatten zenuwen en bloedvaten, en merg is de plaats van de creatie van rode bloedcellen. Misschien is de belangrijkste functie van botten-als het gaat om lichaamssamenstelling—als opslag voor mineralen. Dat is voornamelijk calcium, fosfor en magnesium. Wanneer nodig kunnen deze mineralen uit het bot worden vrijgegeven om de pH van het lichaam te bufferen en de zuur-base balans te behouden.

Ongeveer 80 procent van de volwassen botmassa is de harde, duurzame buitenste laag die bekend staat als corticaal of compact bot. Het binnenste is gevuld met een sponsachtig netwerk van weefsel dat cancellous bot wordt genoemd, maar ook sponsachtig of trabeculair bot wordt genoemd. Het is minder dicht en flexibeler dan corticaal bot en bevat bloedvaten, vet en merg.

omdat botten levend weefsel zijn, hebben ze constante voeding en onderhoud nodig. Botanatomie en-functie zijn complex, maar het ding dat u moet weten, is dat uw dieet en levensstijl rechtstreeks invloed hebben op de dichtheid, sterkte en functie van uw bot.

waarom lichaamssamenstelling belangrijk is

1

obesitas over de hele wereld stijgt al jaren. En er is bijna universele overeenstemming dat overmatig lichaamsvet een ernstig risico is voor de gezondheid en levensduur. Dat komt omdat tal van gezondheidsproblemen verband houden met overtollig lichaamsvet en obesitas.

de huidige obesitas-epidemie benadrukt het belang van het kennen en begrijpen van uw lichaamssamenstelling. Of het nu gaat om te veel lichaamsvet, te weinig spieren, lage botdichtheid of een combinatie van beide, lichaamssamenstelling kan een aanzienlijke invloed hebben op uw gezondheid op korte en lange termijn.

gezondheidscomplicaties gerelateerd aan overtollig lichaamsvet zijn goed ingeburgerd en algemeen bekend. Dat maakt het verleidelijk om aan te nemen dat het het gezondst is om zo weinig mogelijk lichaamsvet te hebben. Het hebben van te weinig lichaamsvet heeft echter zijn eigen complicaties. Het is ook mogelijk om overvettig en ondergewicht te zijn. Mager zijn, aan de andere kant, vertegenwoordigt een gezondere Verhouding van spier tot vet en illustreert beter een gezond lichaamstype.

als het gaat om gezondheid en voeding, kan het belang van balans niet worden overschat. Hetzelfde principe geldt voor de lichaamssamenstelling. Variaties binnen en tussen individuen zijn van weinig belang voor de gezondheid wanneer ze binnen het normale bereik liggen, maar extremen aan beide uiteinden van het spectrum kunnen het risico op gezondheidsproblemen aanzienlijk verhogen.

sommige complicaties die gepaard gaan met een onevenwichtige lichaamssamenstelling zijn:

overtollig lichaamsvet/obesitas

 • kortere levensduur
 • hart-en vaatziekten en verminderde hartfunctie
 • hoge bloeddruk
 • glucose dysregulatie en Diabetes
 • galblaasstoornissen
 • niet-alcoholische leververvetting
 • verhoogd risico op verschillende soorten kanker
 • artrose en rugpijn
 • obstructieve slaapapneu
 • verschillende complicaties tijdens de zwangerschap
 • menstruatieafwijkingen
 • kortademigheid en andere ademhalingsstoornissen
 • gecompromitteerde immuunfunctie
 • verhoogde stressniveaus

laag/onvoldoende lichaamsvet

 • lage lichaamsisolatie
 • minimale energiereserves
 • onvoldoende demping voor organen
 • verminderde cardiovasculaire functie
 • depressieve immuungezondheid
 • verminderd vermogen om te herstellen van lichaamsbeweging en ziekte
 • verminderde testosteronspiegels
 • menstruele afwijkingen

lage spiermassa

 • verhoogd risico op broosheid en slecht evenwicht
 • insulineresistentie en slechte glycemische controle
 • verhoogd risico op metabole stoornissen
 • slechte botgezondheid
 • verstoring van normale hormoonfuncties
 • afname van kracht
 • verhoogde gevoeligheid voor ziekenhuisopname

Wat is een gezonde lichaamssamenstelling?

De beste lichaamssamenstelling voor u hangt af van verschillende dingen. Maar het percentage lichaamsvet staat meestal centraal. Dat komt omdat het het gemakkelijkst te manipuleren is en de grootste invloed heeft op de gezondheid. Afgezien van het gevoel gezond en vitaal, is een minimaal niveau van lichaamsvet nodig om het leven en reproductieve functies te behouden.

uw ideale lichaamsvetpercentage hangt af van uw geslacht en uw fitnessniveau en doelen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld een iets hoger percentage lichaamsvet nodig dan mannen, meestal om redenen van vruchtbaarheid en het behoud van reproductieve hormonen. Op basis van richtlijnen van de American Council on Exercise, geeft de onderstaande tabel de bereiken van lichaamsvet die het beste het fitnessniveau en geslacht vertegenwoordigen.

percent Body Fat Definitions for Men and Women
Description Men Women
Minimum Essential Fat 2-5% 10-13%
Elite Athletes 6-13% 14-20%
gezond en fit 14-17% 21-24%
aanvaardbaar 18-24% 25-31%
obese >25% >32%

hoe de lichaamssamenstelling te analyseren

1

De analyse van de lichaamssamenstelling geeft u een momentopname van uw gezondheid. Verschillende methoden beschrijven de samenstelling van het lichaam, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen vet, eiwitten, botten en mineralen en lichaamswater. De benaderingen variëren van snelle en eenvoudige schattingen tot complexe en zeer nauwkeurige resultaten. Sommige methoden vereisen dat een gezondheidswerker of ervaren arts de analyse uitvoert en de resultaten interpreteert.

Hier is een korte samenvatting van de meest voorkomende methoden voor de analyse van de lichaamssamenstelling om u te helpen beslissen wat het beste bij u past.

 • Skinfold Thickness (Calipers): de meest gebruikte methode meet onderhuids vet door de huid te knijpen en een caliper-apparaat te gebruiken om de dikte van de huidplooi op verschillende plaatsen op het lichaam te meten. De borst, armen, buikspieren en dijen worden meestal gemeten, hoewel sommige protocollen wel zeven verschillende delen van het lichaam kunnen bevatten. De metingen van de remklauw worden vervolgens in een formule gestopt die wordt gebruikt om de lichaamssamenstelling te schatten. Deze methode is snel, toegankelijk en goedkoop. Maar het is beperkt in zijn vermogen om de totale lichaamssamenstelling nauwkeurig weer te geven, omdat het alleen onderhuids vet meet.bio-elektrische impedantieanalyse (Bia): deze methode maakt gebruik van elektrische impulsen om het niveau van de vetvrije massa te bepalen. De Machines die voor BIA worden gebruikt, variëren van eenvoudige weegschalen met elektroden onder elke voet tot complexere, uitgebreide apparaten met elektroden voor handen, voeten en andere delen van het lichaam. BIA werkt volgens het principe dat water een goede geleider van elektriciteit is. De apparaten sturen kleine elektrische impulsen door het lichaam en meten hoe snel ze terugkeren. Aangezien mager weefsel een veel hoger watergehalte heeft dan vetweefsel, kan magere lichaamsmassa worden geschat op basis van de snelheid van de elektrische impulsen door het hele lichaam. BIA is snel, veilig en vereist geen expertise. Het is echter gebaseerd op bepaalde veronderstellingen (d.w.z. procent van het lichaamswater) die de nauwkeurigheid ervan beperken.
 • Hydrodensitometrie (onderwater wegen): eerst wordt uw gewicht buiten het water genomen op een weegschaal. Vervolgens wordt uw gewicht bepaald terwijl u volledig onder water bent. Omdat mager weefsel dichter is dan vetweefsel, kan het verschil in de twee gewichten worden gebruikt om de dichtheid van je lichaam te bepalen. Die meting kan vervolgens worden gebruikt om uw lichaamssamenstelling te schatten. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van deze methode is goed, maar toegankelijkheid en gemak kunnen negatief zijn.
 • Luchtverplaatsingsplethysmograaf (ADP): de methode om luchtverplaatsing te gebruiken om de lichaamssamenstelling te beoordelen, is een meer recente vooruitgang. Met behulp van een vergelijkbaar principe als onderwater wegen, een machine genaamd De Bod Podmeet lichaamsgewicht en luchtverplaatsing om de lichaamsdichtheid te bepalen. De lichaamssamenstelling wordt vervolgens berekend en vermeld als een percentage van de vetvrije massa en de vetmassa. Het is snel, veilig en nauwkeurig, maar vereist toegang tot een machine en een ervaren arts.DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry): Als u de afgelopen jaren een botdichtheidstest hebt gehad, bent u misschien al bekend met een DEXA-machine. Maar ze kunnen worden gebruikt voor meer dan botdichtheid scans. Met behulp van röntgenstralen kunnen DEXA-machines de botmineraaldichtheid, de vetvrije massa en de vetmassa bepalen. Het is de gouden standaard voor het meten van botdichtheid, maar het is ook zeer nauwkeurig in het bepalen van de samenstelling van andere lichaamsweefsels. Het kan ook de status en verandering in specifieke delen van het lichaam meten. Maar het vereist dure apparatuur en resulteert in blootstelling aan kleine hoeveelheden straling.Ultrasound: deze methode wordt al meer dan 50 jaar gebruikt om de samenstelling van lichaamsvet en weefsel nauwkeurig te beoordelen. De draagbare machine is in staat om snelle regionale schattingen van de lichaamssamenstelling te maken. Het wordt het vaakst gebruikt in onderzoekssituaties omdat het betrouwbaar, nauwkeurig en reproduceerbaar is.magnetische resonantie beeldvorming (MRI): sterke magnetische velden en radiogolven worden gebruikt, in samenwerking met de eigen natuurlijke magnetische eigenschappen van uw lichaam, om gedetailleerde beelden van de binnenkant van het lichaam te produceren. MRI ‘ s kunnen een reeks verschillende vet-en spierweefsels met hoge precisie analyseren, inclusief individuele spieren. Deze methode kan verschillende soorten vet en spieren onderscheiden en het volume vet in organen en spieren bepalen. MRI ‘ s zijn zeer nauwkeurig, maar voor de analyse van de lichaamssamenstelling worden ze alleen gebruikt in klinische of onderzoeksomgevingen.

geen enkele methode is voor iedereen het beste. Ze hebben allemaal voordelen en beperkingen. Door samen te werken met uw gezondheidswerker, trainer of clinicus kunt u bepalen welke methode het beste voor u is op basis van uw gezondheidstoestand, fitnessdoelen en de bruikbaarheid van de methode. Maar de volgende tabel geeft een overzicht van de kenmerken van geselecteerde methoden voor de beoordeling van de lichaamssamenstelling.

meetmethoden tabel

methode wat wordt gemeten Pros Cons
Skinfold dikte dikte van onderhuids vet op verschillende plaatsen van het lichaam goedkoop, niet-invasief. Betrouwbaar en nuttig voor het meten van lichaamsvetten in specifieke delen van het lichaam.

het gebruik is beperkt tot matig overgewicht en dunne proefpersonen.

nauwkeurigheid en betrouwbaarheid kunnen variëren, afhankelijk van de vaardigheid van de technicus en het merk van de remklauw.

schat regionale vetheid, maar geeft geen nauwkeurige weergave van de lichaamssamenstelling.

bio-elektrische impedantieanalyse (BIA) totaal lichaamswater (TBW) dat wordt omgezet in vetvrije massa (ffm) goedkoop, veilig, snel en vereisen weinig tot geen technische expertise.

goed voor het monitoren van veranderingen binnen individuen in de loop van de tijd.

omdat het een typisch lichaamswatergehalte veronderstelt, is de geldigheid het beste bij jonge, gezonde en normaal gehydrateerde volwassenen.

nauwkeurigheid kan worden beïnvloed door ziektetoestanden en heeft de neiging om de vetvrije massa bij zwaarlijvige personen te overschatten.

Hydrodensitometrie (ook wel Hydrostatisch wegen of onderwater wegen genoemd) lichaamsgewicht op land en onder water, lichaamsvolume, lichaamsdichtheid en restlongvolume betrouwbaar en consistent in het bepalen van de lichaamsdichtheid met een lange geschiedenis van gebruik in klinische omgevingen en sporten.

niet gemakkelijk toegankelijk. Het resterende longvolume kan de nauwkeurigheid ervan beïnvloeden. De dichtheid van de vetvrije massa is een veronderstelde constante, maar varieert met leeftijd, geslacht en fitnessniveau.
Air Displacement Plethysmography (ADP), BOD POD totaal lichaamsvolume, magere massa en vetmassa nauwkeurigheid vergelijkbaar met onderwater wegen, maar gemakkelijker uit te voeren.

betrouwbaar voor het beoordelen van lichaamsvet en lichaamsdichtheid.

dure machine en niet gemakkelijk toegankelijk.

kan vetmassa overschatten. Gezondheidsproblemen en ziektetoestanden kunnen de nauwkeurigheid verminderen.

Kleding en gezichts -/lichaamshaar kunnen de resultaten veranderen.

Dual Energy X-ray Absorptiometry (DEXA) totaal en regionaal lichaamsvet, vetvrije massa en botmineraaldichtheid zeer nauwkeurig en reproduceerbaar. Kan de lichaamssamenstelling in specifieke lichaamsgebieden bepalen. Gouden standaard voor het analyseren van botdichtheid.

dure apparatuur nodig. Kleine hoeveelheid blootstelling aan straling.

je lichaamssamenstelling op een positieve manier veranderen

1

niets heeft een grotere invloed op je lichaamssamenstelling dan je dieet. Dit geldt vooral voor lichaamsvet omdat het een kwestie van energiebalans is. Je slaat vet op of gebruikt het voor energie om activiteiten uit te voeren. Het begrijpen van uw energiebehoeften en het kennen van het juiste aantal calorieën dat u moet consumeren voor uw ideale gewicht is een goede plek om te beginnen.

naast het consumeren van een passende hoeveelheid voedsel, is wat je eet ook belangrijk. Het verwerven van voldoende hoeveelheden kwaliteitsproteïne en een breed scala aan kleurrijke en vezelrijke vruchten, groenten en volle granen heeft ook invloed op uw lichaamssamenstelling en gezondheid.

zich uitsluitend richten op dieet of lichaamsbeweging om af te vallen of gezond te blijven, is misschien niet het antwoord. Het combineren van consistente lichaamsbeweging met een gezond dieet kan u helpen een gezond gewicht te bereiken en een lichaamssamenstelling te bereiken die bij u past.

ideale lichaamssamenstelling gaat niet alleen over gewicht of het niveau van lichaamsvet. Training om spiergrootte en kracht te verbeteren is een andere manier om de lichaamssamenstelling te verbeteren en de verhouding van vetvrije massa tot lichaamsvet positief te veranderen. Of je er nu voor kiest om je te concentreren op cardio-achtige oefeningen, krachttraining te benadrukken of beide te combineren, het is het belangrijkste om een routine te vinden die je leuk vindt en consistentie bevordert.er is geen twijfel dat dieet en lichaamsbeweging de grootste invloed hebben op de lichaamssamenstelling, maar er zijn andere factoren om te overwegen. Genetica, huidige of vroegere gezondheidsproblemen, slaapkwaliteit en stressmanagement kunnen allemaal invloed hebben op de lichaamssamenstelling.

begin vandaag nog met het veranderen van je lichaamssamenstelling

1

levenslange gezondheid en welzijn is meestal een kwestie van evenwicht. Dit is ook het geval met uw dieet, lichaamsbeweging, en het lichaam zelf. Overweldigend wetenschappelijk bewijs toont aan dat een gezonde lichaamssamenstelling een balans tussen vet en spieren vertegenwoordigt, evenals stevige botten en goede hydratatie.

in plaats van alleen op gewicht te focussen, daag je jezelf uit om verbeteringen aan te brengen in je lichaamssamenstelling. Zelfs kleine veranderingen ten goede kunnen veel aspecten van uw gezondheid verbeteren. De kans is groot dat je gemakkelijker beweegt, beter slaapt en in een beter humeur bent.

als je niet zeker weet waar je moet beginnen, neem dan contact op met je gezondheids-of fitnessprofessional over de gezondste manieren om beter te eten en fysieke activiteit op te nemen. Dit is vooral belangrijk als je een tijdje niet actief bent geweest.

vanaf nu, als je denkt aan fitness, focus op “vorm” in plaats van gewicht. Het geeft een beter beeld van je werkelijke gezondheid. En het is waarschijnlijker dat het uw “healthspan” en uw levensduur verlengt. 

https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/tools-calculators/percent-body-fat-calculator

https://www.encyclopedia.com/medicine/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/composition-body

https://bionumbers.hms.harvard.edu/files/Chemical%20Composition%20of%20Adult%20Human%20Body.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278973/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320444.php#Function

https://www.bcm.edu/bodycomplab/bpodtheorypage.htm

https://www.acefitness.org/

https://dailyburn.com/life/health/how-to-measure-body-fat-percentage/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/an-epidemic-of-obesity/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *