Ken je lichaamstype-eten en trainen voor je vorm

je vorm is helemaal van jezelf. Een unieke mix van je aangeboren genetische blauwdruk en levensstijlkeuzes manifesteert wat in de spiegel wordt weerspiegeld. Hoewel niemand de specifieke vorm van je lichaam deelt, zijn er categorieën van lichaamstypen waar de meeste in Vallen.

je krijgt hieronder de kans om je type te achterhalen-als je het nog niet weet. Maar er is een belangrijk feit om eerst te behandelen dat essentieel is, ongeacht de vorm van je lichaam.

een endomorf, ectomorf of mesomorf kan een gezond, gelukkig leven leiden. Het hebben van een morfisch lichaamstype houdt je niet voor altijd vast aan specifieke gezondheidsresultaten. Je leven en gezondheid zijn aan jou om vorm te geven.

dat betekent niet dat nuttige informatie niet kan worden verkregen uit een bespreking van het lichaamstype (ook meer formeel somatotype genoemd). Weten wat een lichaamstype betekent en welke lifestyle-tips beter werken voor verschillende lichaamsvormen, kan verhelderend zijn.

algemene aanbevelingen van frequente fysieke activiteit, een uitgebalanceerd dieet van hele voedingsmiddelen, goede slaap en andere gezondheidsgewoonten werken over de hele linie. Maar kennis over uw specifieke somatotype kan u helpen bij het ontwikkelen van doelen en gezonde levensstijlbenaderingen om ze te bereiken.

tenslotte is de vorm waarin je je nu bevindt slechts het startpunt. Je lichaamstype is net zo goed een weerspiegeling van je recente keuzes—dieet, lichaamsbeweging, slaap en meer—als alles. Vanaf dat beginpunt, en met de aanvullende informatie hieronder, kunt u wijzigingen aanbrengen, zodat uw doelen uiteindelijk in de spiegel worden weerspiegeld.

uw Gids Voor het Endomorfe lichaamstype

1

je zou een endomorf kunnen herkennen aan hun stevigere of rondere vorm. Dit lichaamstype heeft de neiging om vet rond de buik en heupen op te bouwen. Een deel daarvan kan worden toegeschreven aan een langzamer metabolisme. Sedentaire levensstijlen en calorie-overschrijdingen verergeren de vetopbouw.

het bestrijden van de natuurlijke neiging om vet te verkrijgen en vast te houden, leidt de gezondheidskeuzes die endomorfen moeten overwegen te maken. Dieet en oefeningen gericht op vetverlies en het handhaven van een goede caloriebalans zijn de sleutel.

Dieetsuggesties voor endomorfen zijn onder andere:

 • kijken naar geraffineerde en eenvoudige koolhydraatinname (vooral suiker). De neiging om vet op te slaan leidt tot deze gemakkelijk overeten items te helpen pack op ongewenste ponden.
 • draaien op magere eiwitten te vullen en brandstof spiergroei.
 • kies de juiste vetten. Schuw niet voor gunstige omega – vetzuren-zoals die in koudwatervissen-en plantaardige vetten, alleen maar omdat vetopslag een veel voorkomende zorg is voor dit lichaamstype.
 • houd een waakzaam oog op calorieën in VS.calorieën uit. Het is de sleutel tot gewichtsbeheersing voor elk lichaamstype, maar het is nog belangrijker voor endomorfen.
 • vul op kleurrijke, vezelrijke planten. Deze groenten en fruit zijn caloriearm en hebben de vezels om je langer vol te houden.

oefenen als een endomorf moet zich richten op het verbranden van vet met behoud van spiermassa, het stabiliseren van gewrichten en het bevorderen van de cardiovasculaire gezondheid. Dat betekent het gebruik van een mix van cardio-oefeningen (wandelen, hardlopen, fietsen, enz.).) en krachttraining. Dit helpt extra calorieën te verbranden tijdens het werken om spieren te behouden of te laten groeien. Het gebruik van een combinatie van cardio-en krachtoefeningen heeft ook aangetoond dat het meer vet verbrandt nadat je training is afgelopen dan vasthouden aan één type oefening.

gewichtstoename rond de middensectie kan lastig zijn voor de gezondheid op lange termijn. Endomorfen hebben dus waakzaamheid nodig om deze trend af te weren. Gezonde levensstijlkeuzes kunnen helpen bij het bestrijden van de gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen die zich kunnen voordoen.

uw Gids Voor het ectomorfe lichaamstype

1

slank. Smalle. Klein. Al deze descriptoren passen in een typische ectomorf. Een snelle stofwisseling speelt een grote rol bij het houden van dit lichaamstype dun, met lange, magere frames.

een ectomorf kan echter moeite hebben om gewicht te krijgen en spieren op te bouwen. Voor sommigen klinkt dat misschien als een goed probleem om te hebben. En een die betekent dat je kunt eten wat je wilt en niet oefenen. Maar dat is niet echt waar. Ectomorfen moeten zich nog steeds concentreren op een gezond dieet en fysieke activiteit om hun best mogelijke leven te ondersteunen.

De dieetspecificaties voor het ectomorfe lichaamstype omvatten:

 • het menu verpakken met voedingsrijk voedsel, en niet alleen voeden met minder voedzaam voedsel om een snel metabolisme te voeden.
 • Schieten voor een eiwitrijke aanpak. Deze macronutriënt is essentieel voor iedereen, maar is vooral nuttig voor ectomorfen om spiermassa te behouden of te versterken.streven naar een energie-onbalans van meer calorieën gegeten dan verbrand als gewichtstoename het doel is. Gebruik deze extra calorieën op nuttige vetten, magere eiwitten en voedingsrijke opties.
 • kies slimme koolhydraten. Omdat koolhydraten meer van de macronutriëntenbalans voor ectomorfen kunnen opnemen, openen uw opties zich. Meer keuzes kunnen echter leiden tot minder dan ideale keuzes. Blijf bij slimme bronnen van koolhydraten – zoals volle granen.

de oefeningen die een ectomorf kiest, moeten passen bij specifieke doelen-zoals elk lichaamstype. Maar dat betekent vaak zware gewichtstraining voor mensen die op zoek zijn naar bulk. Deze gewichtdragende oefeningen zijn ook goed voor de botten en gewrichten.

een tip voor ectomorfen is om meer rust te nemen tussen verzamelingen. Dit leidt tot minder calorieën verbrand tijdens het sporten. En dat is een goede zaak omdat de snelle metabolismen van ectomorfen snel een calorietekort kunnen oplopen dat inspanningen om massa te krijgen belemmert.

met een natuurlijke neiging om dun te zijn, kan het gemakkelijk zijn om te vallen voor de misvatting van “skinny is altijd gezond.”Alleen omdat je weg zou kunnen komen met een laissezfaire-benadering van eten en activiteit, betekent niet dat het goed is voor je gezondheid.

dat is waar een evenwichtige, gevarieerde voeding en regelmatige lichaamsbeweging komt in. Men voedt een vurig metabolismeterwijl ze voedingsstoffen leveren die nodig zijn om de algehele gezondheid te behouden. De andere helpt bij het ondersteunen van cardiovasculaire, bot -, gewrichts-en spiergezondheid.

uw Gids Voor het mesomorfe lichaamstype

1

Een beetje Latijn en Grieks helpt de code van de mesomorf te kraken. Je kunt mesomorf ruwweg vertalen naar de middelste vorm. Dus, het beantwoordt de vraag: Wat zit er in het midden van endo – en ectomorf?

en dat is een goede plek om te beginnen.

als endomorfen steviger zijn en ectomorfen dunner, staan mesomorfen atletisch in het midden. Breder schoudervormig en gespierd, dit lichaamstype heeft meer een v-vorm.

veel hiervan komt voort uit de plaats van de mesomorf in de metabole sweet spot. Gewicht gaat op en komt vrij gemakkelijk af. Spieren zijn dus gemakkelijker te kweken, maar vet is niet zo moeilijk te verbranden. Als dit perfect klinkt, komt dat omdat veel culturen het mesomorfe lichaamstype als het esthetische ideaal hebben beschouwd. En de gemiddelde sportschool zit vol met verschillende lichaamstypen die hun best doen om een mesomorf somatotype te bereiken.

dat betekent niet dat mensen met dit lichaamstype hun dieet kunnen negeren. Een mesomorf moet zich richten op een dieet dat:

 • richt op een goede caloriebalans. Ze kunnen de calorieschijf draaien om gewicht toe te voegen of te verliezen.
 • bevordert voeding door een focus op groenten en fruit. Fitnessdoelen moeten worden ondersteund door kwaliteitsvoeding. Het is niet anders voor mesomorfen, en voedzaam plantaardig voedsel is van vitaal belang.
 • splitst de essentiële macronutriënten in principe in derden. Een efficiënt, maar niet overprestatie metabolisme betekent dat dit lichaamstype kan streven naar een vrij gelijke verdeling tussen vet, koolhydraten en eiwitten.

als het gaat om een trainingsroutine, heeft de mesomorf duidelijke voordelen. Kies een fitnessdoel, en dit lichaamstype maakt het een beetje gemakkelijker om het te raken. Spieropbouw betekent streven naar lichte cardio en meer krachttraining. Afvallen kan lijken op meer hardlopen of fietsen. De grondstoffen voor het verkrijgen van snelheid, kracht of het verbeteren van atletisme zijn aan de oppervlakte voor mesomorfen. Het is gewoon een kwestie van het matchen van een fitnessdoel aan de juiste oefeningen.

elke activiteit die helpt om de aanbevolen 150 minuten per week te halen, werkt geweldig. Hoewel mesomorfen de sportschool en de popcultuur in de schijnwerpers regeren, zijn ze niet immuun voor de gevaren van een sedentaire levensstijl of een slecht dieet.

dat komt omdat de manier waarop je in de spiegel kijkt een letterlijke weerspiegeling is van je gezondheid. Maar het is niet alles. Een visueel opvallende buitenkant nog steeds kan papier over de lange termijn gezondheidsproblemen als de juiste zorg niet wordt genomen met dieet, slaap, activiteit en stress management.

je lichaamstype is een Bevriezingsframe van je gezondheid op dit moment

1

Er is geen grens aan de waarheid van wat je in de spiegel ziet. Waar je vandaag staat met je vorm is een indruk van je gezondheid—een momentopname van waar je nu bent.

dat is echter een modernere kijk op het lichaamstype. Het oorspronkelijke concept van somatotypen-voorgesteld door W. H. Sheldon in de jaren 1940—was rigide. Het sloot mensen op in hun type, en schreef zelfs persoonlijkheidskenmerken toe aan de vormen van mensen.

deze filosofie is grondig ontkracht. Tegenwoordig hebben fitness-en gezondheidswerkers de nuttige informatie bewaard die deze classificaties bieden. Maar ze richten zich op het lichaamstype als uitgangspunt, niet als valstrik.

het weggooien van de hele theorie zou het onveranderlijke aspect van lichaamsvorm—genetica negeren. Het perfecte dieet en de juiste oefeningen zullen je waarschijnlijk niet langer maken, de structuur van je botten hervormen om je schouders te verbreden of veranderen hoe je vet opslaat.

maar—zoals je hierboven hebt gelezen-kunnen leefstijlfactoren zoals dieet en lichaamsbeweging elk lichaamstype helpen gezondheidsdoelen te bereiken en hun beste leven te leiden. Het is ook mogelijk om je lichaam te hervormen.

als je een ectomorf bent geboren, kun je spieren opbouwen om dichter bij een mesomorf type te klimmen. Endomorfen kunnen, als ze dat willen, een steviger uitgangspunt in de karakteristieke V-vorm van de mesomorf vormen. Het gaat ook beide kanten op. Slechte voeding en inactiviteit kunnen elk lichaamstype afronden met extra vetophoping.

vorm je leven, vorm je gezondheid

1

je kunt een endomorf zijn die gezond en gelukkig is. Je kunt een ectomorf zijn die gezond en gelukkig is. Je kunt een mesomorf zijn die gezond en gelukkig is.

Het is de moeite waard om nog een keer te herhalen: waar je ook op het somatotype spectrum valt—en de meeste mensen zullen een combinatie van typen zijn—je kunt gezond, gelukkig zijn en een bevredigend leven leiden.

laat je niet definiëren door je lichaamstype, want dat is niet de totaliteit van wie je bent. Laat het je niet insluiten omdat je veranderingen kunt aanbrengen als dat is wat je wilt of moet doen. En vergeet niet, mensen van alle vormen en maten zijn mooi en waardevol. Het is het belangrijkste om gezond en gelukkig te zijn—en dat is niet alleen Een maat.

https://blog.nasm.org/fitness/body-types-how-to-train-diet-for-your-body-type/

https://www.runnersworld.com/health-injuries/a20818211/the-3-body-types-explained/

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-body-shape-health

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325577.php

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/body-type-diet-are-you-ectomorph-mesomorph-endomorph/

https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/these-women-remind-you-eat-your-body-type-height

https://www.healthline.com/health/mesomorph-body-type-diet

https://www.everydayhealth.com/weight-pictures/the-best-workouts-for-your-body-type.aspx

Want To Know How To Work Out According To Your Body Type?

https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/5078/how-to-eat-and-train-for-an-endomorph-body-type

https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/5039/how-to-eat-and-train-for-a-mesomorph-body-type

https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/5102/how-to-eat-and-train-for-an-ectomorph-body-type

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/multimedia/apple-and-pear-body-shapes/img-20006114

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *