Leer hoe je je geheugen scherp houdt

alles wat je je herinnert, van het betekenisvolle tot het alledaagse, bepaalt hoe je de wereld ziet…en jezelf. In veel opzichten maken je herinneringen je tot wie je bent.

maar laten we het filosofische even opzij zetten en praktisch praten. Gedurende de dag is het je geheugen waarmee je eenvoudige taken kunt uitvoeren, zoals het vinden van je sleutels of het herkennen van een collega. En natuurlijk is geheugen ook essentieel om te leren.

hoewel het vermogen om herinneringen op te roepen en te verwerken van nature vertraagt met de leeftijd, zijn er stappen die u kunt nemen om uw geheugen scherp te houden. Laten we een diepe duik nemen in hoe geheugen werkt en wat je kunt doen om het te verbeteren.

geheugen en de hersenen–Hoe werkt het?

geheugen is het verwerken, opslaan en terugroepen van informatie. Je hersenen bepalen altijd welke informatie het waard is om op te slaan—en voor hoe lang. Je kunt je bijvoorbeeld waarschijnlijk niet elk item op de boodschappenlijst van vorige maand herinneren, maar terwijl je het schreef, herinnerde je je gemakkelijk wat er ontbrak in je voorraadkast. En toch zijn er waarschijnlijk gebeurtenissen van jaren geleden-decennia zelfs-die je je met perfecte helderheid herinnert.

Deze herinnering wordt gecontroleerd door je lange-en korte-termijn geheugen. Korte termijn herinneringen worden slechts voor een korte periode opgeslagen-meestal een kwestie van seconden of minuten. Lange termijn herinneringen worden min of meer permanent opgeslagen.

Dit leidt ons naar de grote, dreigende vraag: hoe worden deze herinneringen opgeslagen?

verschillende hersengebieden voeren afzonderlijke taken uit. Reukvermogen (je reukzin), bijvoorbeeld, wordt behandeld in de temporale kwab van je hersenen. Maar visuele verwerking vindt plaats in de occipitale kwab. Je herinneringen bevatten vaak verschillende details zoals visuele, auditieve en andere zintuiglijke informatie—om nog maar te zwijgen van de bijbehorende emoties. Hierdoor wordt de rijke verscheidenheid aan informatie die deel uitmaakt van een geheugen opgeslagen in je hersenen.

dus hoe houden je hersenen al deze stukjes bij? Ga naar de hippocampus. Deze hersenstructuur bevindt zich diep in de temporale kwab. En het is verantwoordelijk om een lopende index bij te houden van je herinneringen en hun elementaire delen.

het laatste stukje van de geheugenpuzzel is degene die we het meest kennen: herinneren. Hoe verzamel je opgeslagen herinneringen? Het antwoord: neurale paden. Je hersenen bestaan uit neuronen die elektrische en chemische signalen gebruiken om informatie over te brengen. Met elke nieuwe ervaring verbinden en communiceren meerdere delen van je hersenen om een nieuw en uniek neuraal pad te creëren. Wanneer je je iets herinnert, recreëren je hersenen dit pad gewoon als een herinnering.

Waarom gaat het geheugen achteruit

zoals gezegd, kan het geheugen van nature afnemen met de leeftijd. Dit betekent niet noodzakelijk dat je vermogen om nieuwe herinneringen te vormen afneemt, maar het vermogen van je hersenen om bestaande herinneringen op te roepen vertraagt. Dit is deels te wijten aan de verslechtering van neuronen in je hersenen.

met de leeftijd kan de communicatie tussen neuronen die cruciaal is voor het terugroepen van het geheugen minder efficiënt worden. Het is niet zo dat je hersenen niet langer de noodzakelijke neurologische paden kunnen vormen, het proces duurt gewoon iets langer dan vroeger.

natuurlijk kunnen andere externe factoren ook van invloed zijn op je vermogen om herinneringen op te roepen. Deze omvatten slaaptekort, stress, hoofdtrauma en andere neurologische aandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer.

Hoe houd je je geheugen gezond

1

worstelen om een herinnering te herinneren die net buiten bereik voelt, kan frustrerend, ongemakkelijk en soms gênant zijn. Gelukkig zijn er manieren om je geheugen een boost te geven en je herinnering scherp te houden: blijf fysiek actief: het lijkt misschien contra-intuïtief, maar een van de beste manieren om je hersenen actief te houden is om je lichaam in beweging te houden. Oefening verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor je neuronen gezond en gelukkig blijven. Studies tonen aan dat slechts 15 minuten lichaamsbeweging kan leiden tot waarneembare verbeteringen in cognitie en geheugen. Regelmatige lichaamsbeweging-tussen 75-150 minuten per week-is gekoppeld aan een verbeterde geheugenfunctie bij volwassenen.krijg een goede nachtrust: slaap speelt een vitale, zij het mysterieuze, rol in geheugencodering en-verwerking. Hoewel de exacte rolin de geheugenfunctie wordt nog steeds onderzocht, zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat slaap je hersenen in staat stelt om nieuwe herinneringen van de dag op te slaan en te verwerken. Maar het zijn niet alleen nieuwe herinneringen die slaap kan helpen. Gebrek aan slaap kan ook invloed hebben op uw vermogen om bestaande herinneringen te herinneren. Om je hersenen de rust te geven die het nodig heeft, probeer elke nacht tussen de 7-9 uur slaap te krijgen.eet een goed uitgebalanceerd dieet: je hebt het waarschijnlijk gehoord, maar het is de moeite waard om te herhalen—je bent wat je eet. Je dieet kan veel aspecten van je leven beïnvloeden, inclusief je neurologische functie. Voedzaam, vitaminerijk voedsel, zoals vers fruit en groenten, kan je hersenen de brandstof geven die het nodig heeft om te blijven functioneren zoals het zou moeten. En aan de andere kant zijn voedingsmiddelen zoals suikers, bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten gekoppeld aan cognitieve achteruitgang en, in sommige gevallen, een verhoogd risico op dementie.

 • lees een boek: je hersenen (en geheugen) zijn als een spier—hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Het creëren van nieuwe neurale paden houdt je neuronen in topvorm. Een geweldige manier om je neuronen te trainen is het lezen van een boek. Lezen vermindert ook stress en verbetert de concentratie—beide kunnen een positieve invloed hebben op je geheugen.probeer georganiseerd te blijven: rommel, zowel fysiek als mentaal, kan een negatieve invloed hebben op je vermogen om dingen te onthouden. Als je je werk-en woonruimtes netjes houdt, is het gemakkelijker om te onthouden waar je je telefoon, sleutels of portemonnee hebt ingesteld. Op dezelfde manier kan een planner je helpen om je mentaal georganiseerd te houden, waardoor het gemakkelijker wordt om afspraken, taken en andere verantwoordelijkheden te onthouden.
 • krijg veel vitamine B en D: als je een uitgebalanceerd, voedzaam dieet eet, is de kans groot dat je al genoeg van de essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt om je gezondheid te behouden. Als het gaat om je geheugen, wil je genoeg vitamine B en D binnenkrijgen.deze twee voedingsstoffen zijn gekoppeld aan verminderde mate van dementie en kunnen een vitale rol spelen bij het goed laten werken van je geheugen.
 • Beperk uw alcoholgebruik: Alcohol kan uw gezondheid op verschillende manieren beïnvloeden, maar een van de meer duidelijk getroffen gebieden is uw geheugen. Als je te veel drinkt, loop je het risico om ‘black—out’ te raken-of Tijdelijk het vermogen te verliezen om nieuwe herinneringen op te slaan. Dat is de reden waarom na een nacht van zwaar drinken sommige mensen moeite hebben om de avond duidelijk te herinneren. Hoewel deze effecten misschien niet permanent zijn, is het drinken van alcohol met mate of volledig onthouden een van de beste manieren om op je geheugen te letten.
 • geheugenoefeningen: Tips en trucs om je geheugen te verbeteren

  de bovenstaande tips zijn geweldige algemene veranderingen in levensstijl om je geheugen scherp te houden. Maar hoe kunt u uw vermogen om informatie in realtime op te slaan en terug te roepen versterken? Als je moeite hebt om details te onthouden, of gewoon je herinnering wilt verbeteren, geef dan deze strategieën een kans: het menselijk brein is een prachtig en mysterieus orgaan dat in staat is om verbindingen te maken tussen zowat alles—gerelateerd of niet. En deze verbindingen kunnen u helpen informatie op te slaan en terug te roepen. Wanneer u nieuwe informatie in het geheugen vastlegt, probeer deze dan te associëren met iets dat niet gerelateerd is. Een nieuwe collega’s naam, bijvoorbeeld, kan worden gekoppeld aan het lied spelen toen je ontmoet. Terwijl je hersenen de naam van je collega onthouden, kan deze verbinding het proces versnellen.

 • zeg de informatie hardop: of je nu een telefoonnummer probeert te onthouden, studeert voor een test of aanwijzingen in het geheugen vastlegt, het hardop zeggen van de informatie kan helpen om het vast te houden.
 • Brok de informatie: in plaats van te proberen een reeks individuele gegevenspunten te onthouden, vindt u het misschien gemakkelijker om informatie te onthouden die in groepen is georganiseerd. Bekend als chunking, wordt deze strategie vaak toegepast op telefoonnummers: veel mensen onthouden deze als een set van drie en een set van vier, niet als zeven individuele nummers. Chunking kan op verschillende manieren worden toegepast—gewoon informatie in kleinere sets breken om één voor één aan te pakken.
 • schrijf het op: informatie met de Hand schrijven heeft een vergelijkbaar effect als het hardop uitspreken. Dat wil zeggen dat het informatie gemakkelijker kan maken om later te onthouden. Het schrijven van dingen op papier kan bijzonder nuttig zijn en zelfs een effectiever geheugeninstrument zijn dan het maken van digitale notities op een laptop.
 • oefen enkele van deze tips en kijk hoe je geheugen scherper wordt. De volgende keer dat je te laat bent voor je werk en je haast je om de deur uit te gaan, kun je vol vertrouwen naar je sleutels reiken, omdat ze precies zijn waar je ze nog hebt achtergelaten.

  https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-memory

  https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/memory-loss/art-20046518

  https://www.health.harvard.edu/topics/memory

  Science-Backed Memory Tips and Recall Techniques

  https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/jan/15/memory-games-brain-training-test

  https://bokcenter.harvard.edu/how-memory-works

  https://www.ncu.edu/blog/reading-improves-memory-concentration-and-stress

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *