Leer opnieuw te beginnen: geef je gezondheidsdoelen nog een kans

als je bijna iedereen vraagt naar hun gezondheid en welzijn, zijn ze waarschijnlijk bereid toe te geven dat er ruimte is voor verbetering. De meeste volwassenen zijn gewoon niet zo gezond als ze willen zijn. En op een of ander moment hebben de meesten geprobeerd dit te veranderen.

maar al te vaak is het verhaal hetzelfde. Je besluit gezonder te zijn en je komt met een actieplan. Of het nu gaat om meer beweging, het eten van voedzame maaltijden of een combinatie van beide. Je houdt je twee weken aan je plan. Of een maand. En dan staat het leven in de weg en vallen je nieuwe gewoonten net zo snel weg als ze kwamen.

als dit bekend klinkt, ben je niet alleen. Het creëren van nieuwe gezondheidsgewoonten is op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Het succesvol aannemen van een gezondere levensstijl vereist doorzettingsvermogen, het vermogen om goede fouten te identificeren en, in de meeste gevallen, de bereidheid om iets opnieuw te beginnen.

stap één: Identificeer goede fouten en zet je in om opnieuw te beginnen

terugvallen in oude gewoonten kan ontmoedigend zijn. Immers, niemand houdt ervan om zijn zinnen te zetten op iets alleen om tekort te schieten. Maar als het gaat om gezondheid en welzijn, zoals met zoveel andere aspecten van het leven, kun je leren van je mislukkingen. Het gaat erom goede fouten te identificeren.

De term “goede fouten” klinkt als een oxymoron. Fouten zijn slecht, toch? Nou, soms. Het hangt allemaal af van hoe je je gedachten inlijsten.

fouten zonder reflectie kunnen slecht zijn, zeker. Maar fouten met reflectie kunnen een krachtig hulpmiddel zijn voor verandering. Laten we eens nadenken over dit in termen van uw levensstijl reis. Als je probeerde positieve veranderingen aan te brengen in je levensstijl, maar moeite had om die veranderingen te behouden, heb je waarschijnlijk een paar “fouten” gemaakt. Deze fouten kunnen dingen zijn zoals het overslaan van je training voor een paar dagen op rij, jezelf te veel “cheat” dagen toestaan met je maaltijden, of gewoon proberen veranderingen in je leven door te voeren die niet passen bij je interesses of vaardigheden.

het omzetten van deze fouten in goede fouten vereist een beetje zelfreflectie. Waarom heb je je gezondheidsdoelen niet gehaald? Heb je realistische, meetbare doelen voor jezelf gesteld? Heb je vroeg in de ochtend workout tijd gepland, ook al ben je absoluut geen ochtend persoon? Je kent jezelf beter dan wie dan ook, dus je zult in staat zijn om te identificeren waar je fout ging.

met deze kennis onder je riem, is het tijd om opnieuw te beginnen. Pak jezelf op, stof jezelf af en duik meteen terug in je gezondheidsreis—maar deze keer met een paar veranderingen.

de psychologie van gewoonte: het creëren van Routines die vasthouden

in de meeste gevallen kun je je gezondheid niet van de ene op de andere dag veranderen. Het is een doorlopend proces dat ijver en consistentie vereist—en de gemakkelijkste manier om consistent gedrag te behouden is om gewoonten te vormen. Wanneer mensen veranderingen in levensstijl aanbrengen en ze vervolgens binnen een paar weken laten vallen, komt dit vaak omdat het nieuw aangenomen gedrag nooit een gewoonte is geworden.

Dit is allemaal prima en goed, maar het roept een cruciale vraag op: hoe kun je met succes gewoonten creëren die blijven hangen? Gelukkig is dit een vraag die psychologen al hebben geprobeerd te beantwoorden.

Studies tonen aan dat een van de belangrijkste elementen van het vormen van gezondheidsgerelateerde gewoonten specificiteit is. Hoe specifieker het gewenste gedrag, hoe gemakkelijker het zal zijn om als gewoonte te stollen. Neem bijvoorbeeld gezond eten.

veel mensen hebben een gemeenschappelijk doel: ze willen ” gezonder eten.”Hoewel dit een geweldige levensstijlverandering is om te proberen te maken, is dit doel erg vaag. Een specifieker doel kan er ongeveer zo uitzien: “Ik wil elke dag meer fruit eten.”Toch is dit niet zo specifiek als het kan worden. Als we een stap verder gaan, eindigen we met dit: “Ik wil elke dag een appel eten bij de lunch.”

De definitieve versie van het hierboven beschreven gezondheidsdoel heeft twee belangrijke elementen van verslavend gedrag: een wanneer en een waar. Deze hypothetische persoon zal een appel eten bij de lunch (dat is het wanneer—tijdens de lunch), waar ze ook eten (dat is de waar).

wanneer doelen specifiek zijn, wordt het gemakkelijker om vooruitgang en trouw te meten. Als je moeite hebt om jezelf verantwoordelijk te houden, kun je profiteren van een logboek of een andere methode om je consistentie te volgen. Teruggaand naar het bovenstaande voorbeeld, kun je dat doel volgen met een kalender en een eenvoudig ja of nee-teken. Voor elke dag dat je een appel At bij de lunch, zette je een ja, en voor elke dag dat je dat niet deed, zette je een nee. Met genoeg ja ‘ s wordt het gedrag een gewoonte—het kan zelfs vreemd beginnen te voelen om zonder appel te lunchen.

slimme doelen

doelen stellen is een beetje een evenwichtsoefening. Je wilt doelen stellen die haalbaar zijn, terwijl je er ook voor zorgt dat je doelen je duwen om je potentieel te bereiken. In zakelijke omgevingen gebruiken veel teams en individuen het SMART framework om hun doelen te creëren. SMART is een acroniem dat staat voor specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden-dit zijn allemaal kwaliteiten die je doelen moeten hebben.

dit kader kan ook worden toegepast op uw gezondheidsdoelen. Laten we teruggaan naar het apple a day voorbeeld. Dit doel is specifiek, meetbaar (je hebt de appel gegeten of niet elke dag), haalbaar en relevant (het sluit aan bij het meer algemene doel om gezonder te eten). Maar hoe zit het met tijdgebonden? Is er een tijdsbestek waarin het doel bereikt moet worden?

om dit doel tijd gebonden te maken, moet er een soort deadline zijn. Laten we het herschrijven: “binnen een maand eet ik minstens zes dagen per week een appel met lunch.”Nu voldoet het doel aan alle SMART-doelcriteria.

een methode kiezen die voor u werkt

Er is geen juiste manier om levensstijl te veranderen. Het is een individueel proces dat van persoon tot persoon verschilt. Dus als slimme doelen niet jouw ding lijken, maak je geen zorgen! Zoek een methode die voor u werkt. En onthoud: falen hoeft niet het einde te zijn. Denk na, verander je fouten in goede fouten en begin opnieuw.

https://www.upi.com/Health_News/2017/06/20/Study-Americans-want-to-be-fit-but-dont-put-in-the-work/2821497970498/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3505409/

https://www.ucop.edu/local-human-resources/_files/performance-appraisal/How om SMART Goals v2 te schrijven.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *