Meer motivatie om te bewegen: oefening voordelen buiten gewichtsverlies

gewichtsverlies is de meest populaire reden waarom mensen sporten. Maar afvallen is verre van het enige trainingsvoordeel. Sporten kan de gezondheid van alle aspecten van je lichaam ondersteunen.

Hier is een volledig overzicht van andere trainingsvoordelen. Van je hersenen tot longen en gewrichten, leer waarom je meer zou moeten oefenen dan gewichtsverlies.

hersenen

het commandocentrum van je lichaam heeft net zoveel beweging nodig als je taille. Je lichaam elke dag een paar minuten bewegen is een geweldige manier om je hersenen in vorm te houden.

de hersenen zijn afhankelijk van het bouwen van nieuwe verbindingen tussen neuronen, zodat je belangrijke informatie gedurende je hele leven kunt opslaan. Deze actie van het bouwen van nieuwe bruggen tussen hersencellen wordt neuroplasticiteit genoemd en neemt toe door oefening.

wetenschappers geloven dat neuroplasticiteit en lichaamsbeweging gekoppeld zijn vanwege de toename van de bloedtoevoer naar de hersenen tijdens fysieke activiteit. Met veel bloed en zuurstof die in je hersenen circuleren, kunnen gebieden zoals de hippocampus nieuwe neurale paden bedraden. Dit kan je geheugen helpen zich aan te passen en je leven lang blijven verbeteren.

veroudering is moeilijk voor je hersenen. Oefening is dus een ding dat je kunt doen om de overgang naar het latere leven beter beheersbaar te maken. Regelmatige lichaamsbeweging ondersteunt gezonde herinneringsvaardigheden en kan de progressie van leeftijdsgebonden geheugenverlies vertragen.

in één onderzoek merkten onderzoekers op dat zelfs lichte lichaamsbeweging en een minimum van 7.500 dagelijkse stappen geassocieerd waren met een toename van het totale hersenvolume. Een hoger hersenvolume kan wijzen op een verhoogde neuroplasticiteit in de hersenen. Dat is hoe oefening kan helpen om je geest en leervermogen scherp te houden naarmate je ouder wordt.

als je wilt oefenen om je hersenkracht te stimuleren, zijn cardiovasculaire oefeningen het beste. De uitbarstingen van beweging tijdens cardio verhogen je hartslag en sturen bloed naar alle delen van je lichaam—inclusief je hersenen. Cardio hoeft niet intens te zijn om de klus te klaren. Je hersenen zullen profiteren van een regelmatige avondwandeling, fietstocht of zwemmen in het zwembad. Alles wat je bloed pompt is goed voor je hersenen.

humeur en hormonen

mensen die sporten kunnen rekenen op een beter humeur als beloning—niet alleen gewichtsverlies. Het verband tussen stemming en lichaamsbeweging is sterk. En het kan een grote motivator zijn om meer uit te werken.

Het begint allemaal met aerobics. Snellere, cardiovasculaire bewegingen kunnen de hoeveelheid stresshormonen die in je bloed circuleren verminderen. Deze hormonen (zoals adrenaline en cortisol) dragen vaak bij aan gevoelens van stress, angst en zorgen. Te veel van een stresshormoon kan zelfs interfereren met uw slaapgewoonten. Dit maakt je moe en onvoorbereid om je dagelijkse taken aan te pakken.

regelmatige aërobe oefening doet meer dan alleen de aanwezigheid van deze stresshormonen verminderen. Cardio en andere bloedstollende workouts kunnen zelfs feel-good hormonen toevoegen aan je bloedbaan.

endorfines zijn hormonen die door je hersenen worden geproduceerd als reactie op lichaamsbeweging. Ze werken als natuurlijke pijnstillers en stressverlichters. Sommige mensen noemen zelfs de rush van endorfines die je ervaart na het sporten een “runner’ s high”.”

Runner of niet, je zult het leuk vinden hoe je je voelt wanneer endorfines in de bloedsomloop komen. Deze humeur-lifting biochemicaliën brengen een gevoel van euforie en kunnen zelfs helpen bij het bestrijden van angst en depressie. Daarnaast helpen ze je te ontspannen en te kalmeren.

laat oefening je go-to manier zijn om jezelf op te pikken na een zware dag. Een lichte jogging, een partijtje tennis of een uitstapje naar het park met je gezin, is alles wat je nodig hebt om de effecten van endorfines te voelen. Tegelijkertijd zul je stresshormonen verminderen en jezelf op je gemak stellen.

hart

een van de eerste organen in je lichaam om de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging te zien is je hart. Je cardiovasculaire systeem wordt efficiënter naarmate je fitter wordt. Trakteer je hart op wat duurtraining en lichaamsbeweging voor de gezondheid van je ticker.

naarmate je conditie verbetert, merk je misschien dat je hartslag in rust een beetje vertraagt. Dat komt omdat oefening je hart sterker en efficiënter maakt in het pompen van bloed. Een tragere hartslag is een teken dat je hart niet zo hard hoeft te werken om je bloed te laten circuleren. Elke hartslag pakt een beetje meer kracht en pompt bloed met minder energie verbruikt.

oefening komt je hart ook op andere manieren ten goede. Regelmatige fysieke activiteit is gekoppeld aan het verminderen van de ophoping van vetplak in de slagaders. Deze verdikking en verharding van vaatwanden kan het moeilijker maken voor je hart om bloed naar de plaatsen te duwen waar het moet zijn. Het houden van slagaders vrij van gehard vet is een ander voordeel van het werken uit.

Cardio-oefeningen zijn het soort workouts dat je hart nodig heeft. Je zult weten dat je cardio doet wanneer je kunt voelen dat je hartslag begint te versnellen. Jumping-jacks, plyometrie, hardlopen en andere snel bewegende oefeningen zijn geweldige opties voor cardio. Grijp de kans om te trainen voor je hart de volgende keer dat je traint.

longen

zware trainingen kunnen je gevoel gevenademloos. Maar regelmatig oefenen kan helpen dit gevoel van kortademigheid te bestrijden. Aërobe bewegingen kunnen het volume lucht dat je longen kunnen opnemen met elke ademhaling verhogen. Deze meting wordt longcapaciteit genoemd. Naarmate de longcapaciteit toeneemt, neemt ook de hoeveelheid zuurstof toe die beschikbaar is voor de spieren die uw training aandrijven.

probeer ademhalingsoefeningen om je longcapaciteit te vergroten. Je kunt ze opnemen in je dagelijkse oefening of ze oefenen terwijl je rust. Diepe, diafragmatische ademhaling en pursed-lips ademhaling zijn twee methoden die u kunt gebruiken om uw longcapaciteit uit te breiden.

Just Breathe

1

om diafragmatische ademhaling te doen, plaats je je hand op je buik net onder je ribbenkast. Adem diep in en concentreer je op het uitbreiden van je buik en maag terwijl je inademt. Om uit te ademen, strooi je je lippen bij elkaar alsof je door een rietje zou zuigen of iemand een kus zou geven. Duw de adem langzaam uit je geperste lippen.

botten en gewrichten

een veel voorkomende mythe rond gewrichtsgezondheid is dat regelmatige lichaamsbeweging kan leiden tot beschadigde gewrichten. Consistente, matige lichaamsbeweging kan de botmassa en-kracht verhogen, terwijl gewrichten worden beschermd tegen zwelling, pijn en erosie.

sterkere gewrichten beginnen met sterkere botten. Wanneer spieren worden geactiveerd tijdens fysieke activiteit, duwen en trekken ze aan de botten waaraan ze zich hechten. Spanning van werkende spieren moedigt botcellen aan zich te vermenigvuldigen en dikker te worden. Als gevolg hiervan verbetert uw botdichtheid.

deze relatie tussen botsterkte en lichaamsbeweging is belangrijk. Het betekent dat hoe consequenter je traint, hoe sterker je botten worden. En de sterke botten die je ontwikkelt door regelmatige beweging zullen het beter doen naarmate je ouder wordt.

een andere reden waarom je zou moeten oefenen voor meer dan gewichtsverlies is om stress op je gewrichten te verlichten. Zwelling en stijfheid kunnen optreden wanneer uw gewrichten niet goed worden verzorgd. Ongemak in de gewrichten kan ervoor zorgen dat oefening een karwei lijkt.

geef niet toe aan de verleiding om een training over te slaan. Beweging en regelmatig gebruik van uw gewrichten kunnen hen helpen zich goed te voelen. Dagelijkse lichaamsbeweging is een geweldige manier om pijn te verminderen en kracht in je gewrichten te bevorderen.

lichaamsgewicht oefeningen zoals push-ups, lunges, squats en burpees zijn uitstekende botversterkende activiteiten. Probeer elke spiergroep te raken wanneer u traint om ervoor te zorgen dat elk bot en gewricht profiteert van uw training.

immuunsysteem

volledige lichaamssystemen, zoals je immuunsysteem, gedijen wanneer je regelmatig traint. Dat komt omdat lichaamsbeweging voordelen heeft die je kunnen helpen gezond te blijven.

oefening bevordert de omzet en uitwisseling van leukocyten (witte bloedcellen. Leukocyten maken deel uit van uw aangeboren immuunrespons en vechten tegen ziekteverwekkers die uw lichaam binnendringen. Wanneer je oefent, worden de leukocyten die je beschermen tegen ziek worden geregenereerd.

je immuunsysteem heeft regelmatige fysieke activiteit nodig om je later in het leven ook tegen ziekte te beschermen. Het blijkt dat, samen met de rest van je lichaam, je immuunsysteem ook veroudert. Oefening stimuleert de immuunactiviteit die helpt om gezond en vrij van infecties te blijven. Een gewoonte van dagelijkse lichaamsbeweging kan u helpen de immuniteit te behouden in het licht van mogelijke leeftijdsgebonden achteruitgang.

om te oefenen voor je immuunsysteem, zoek een activiteit die de bloedsomloop bevordert. Aerobic oefeningen en full-body bewegingen triggeren de witte bloedcellen omzet die uw immuniteit handhaaft. Dansen, joggen, tennis en volleybal zijn geweldige manieren om je hele lichaam te bewegen en je immuunsysteem te ondersteunen.

trainen voor je hele lichaam

regelmatig je spieren bewegen doet wonderen voor je algehele welzijn. Vergeet niet, je kunt oefenen voor meer dan gewichtsverlies. Probeer dus een andere factor te vinden die je motiveert om te oefenen.

neem een verscheidenheid aan oefeningen op die gericht zijn op verschillende gezondheids-en trainingsvoordelen. Voeg cardio-en aërobe bewegingen toe om je hart, hersenen en stemming te versterken. Stretching en diepe ademhaling praktijken werken voor uw gewrichts-en longgezondheid. Zoek een fitnessgroove die werkt voor je hele lichaam en begin te trainen voor meer dan de weegschaal.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254618301005

https://health.clevelandclinic.org/why-exercise-protects-your-brains-health-and-what-kind-is-best/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/exercising-to-relax#:~:text=The%20mental%20benefits%20of%20aerobic,natural%20painkillers%20and%20mood%20elevators.

https://www.apa.org/monitor/2011/12/exercise

https://wa.kaiserpermanente.org/healthAndWellness?item=%2Fcommon%2FhealthAndWellness%2Fconditions%2FheartDisease%2FexerciseBenefit.html

https://www.healthline.com/health/how-to-increase-lung-capacity

https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/exercise-and-your-joints

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *