Metabolisme-Het is wat je op de been houdt

metabolisme is vaak gekoppeld aan gewicht. Maar er is veel meer aan de hand dan hoe gemakkelijk de cijfers op de schaal veranderen. Je hebt waarschijnlijk iemand gehoord die gewichtstoename of een traag gevoel de schuld geeft van een “langzaam” metabolisme-je zult later leren dat het niet volledig buiten je controle ligt. Maar dit is een veel voorkomend misverstand over het concept van metabolisme.

de Betekenis van het woord “metabolisme” is heel eenvoudig, maar weinig mensen lijken te begrijpen wat het is en wat het doet. Metabolisme is de verzameling chemische processen die plaatsvinden in levende organismen om het leven te ondersteunen.

op microscopische schaal worden de reacties en processen die de cellulaire gezondheid handhaven, cellulair metabolisme genoemd. Deze reacties worden gekatalyseerd door enzymen en organismen, groot en klein, zijn ervan afhankelijk voor groei, voortplanting, structureel onderhoud en reacties op hun omgeving. In de breedste zin is metabolisme wat organismen leven geeft. Zonder dat is er geen.

je metabolisme heeft drie hoofdfuncties:

 • het omzetten van voedsel in energie
 • het omzetten van voedsel in bouwstenen voor eiwitten, lipiden, nucleïnezuren en bepaalde koolhydraten
 • het elimineren van afvalproducten

dus de gezondheid van je metabolisme hangt uiteindelijk af van je dieet en voeding. Je moet eten en drinken om de energie (calorieën) en metabole bouwstenen (vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetten) te leveren die nodig zijn om je acties te voeden, je structuur en integriteit te ondersteunen en giftig afval en cellulair afval te elimineren.

zonder calorieën is er geen brandstof. Zonder voldoende voedingsstoffen zijn er geen bouwstenen om de structurele integriteit en mechanische functie te ondersteunen. En zonder de juiste eliminatie, accumuleren giftig afval en cellulair afval. Inefficiënte functies op elk van deze gebieden zullen leiden tot een slechte gezondheid.

Contents

opbouwen of afbreken—het draait allemaal om het metabolisme

alle metabole reacties zijn anabool of katabolisch. Laten we deze verschillende soorten metabolisme definiëren: anabolisme (opbouw) ondersteunt de groei en productie van nieuwe cellen, opslag van energie en onderhoud van lichaamsweefsels.

 • katabolisme (afbreken) is het demonteren van vet, eiwitten en koolhydraten om energie vrij te geven, je warm te houden en je spieren te laten samentrekken.
 • het voedsel dat je eet komt in de vorm van eiwitten, koolhydraten en vetten. Dus de afbraak van deze macronutriënten en de eliminatie van afvalstoffen tijdens de spijsvertering zijn katabole reacties. (Bekijk hier een meer gedetailleerde reis door het spijsverteringsstelsel.)

  de afbraak: katabolisch metabolisme Vereenvoudigd

  in het algemeen is katabolisme de groep processen die grote moleculen afbreken in kleinere met als doel energie en bouwstenen te leveren om nieuwe moleculen te construeren.

  katabolisme gebeurt in fasen, van algemeen tot zeer specifiek. Ten eerste worden grote organische moleculen (macronutriënten) uit voedsel verteerd tot kleinere verbindingen. Specifieke enzymen breken eiwitten, koolhydraten en vetten af in veel kleinere en eenvoudiger chemicaliën.

  • eiwitten produceren aminozuren.
  • Grote koolhydraten (zoals polysacchariden) worden afgebroken tot mono – en disacchariden (eenvoudige suikers).
  • vetten worden opgesplitst in kleine vetzuren en monoglyceriden.

  deze verteringsprocessen vinden buiten de cellen plaats. Vervolgens worden de kleinere en meer basale moleculen geabsorbeerd door de cellen en omgezet in nog kleinere moleculen zoals acetyl-CoA, die de afgifte van energie bevorderen.

  aanvullende katabole processen resulteren in moleculen die de citroenzuurcyclus, de elektronentransportketen en oxidatieve fosforylering (ATP) voeden. Deze chemische reacties geven beschikbare en opgeslagen energie vrij om de activiteit te ondersteunen en weefsels te bouwen en te ondersteunen.

  het volgende is een zeer vereenvoudigd overzicht van het katabolisme van eiwitten, koolhydraten en vetten.

  the Build Up: Anabolic Metabolism Basics Explained

  het tegenovergestelde van katabolisme is anabolisme. Het anabole metabolisme gebruikt de energie die vrijkomt uit katabolisme om complexe verbindingen te bouwen en te synthetiseren.

  eenvoudige moleculen en afbraakproducten van katabolisme—zoals aminozuren, monosacchariden en nucleïnezuren—worden gebruikt als voorlopers om steeds complexere moleculen te bouwen. Deze omvatten polysacchariden (zetmeel), aminozuren en eiwitten en vetzuren.

  het Anabole koolhydraatmetabolisme begint met de omzetting van basische organische verbindingen—pyruvaat, lactaat en aminozuren—in glucose. Dit suikermolecuul kan vervolgens worden gebruikt voor directe cellulaire energie en voor het samenstellen van polysacchariden (zetmeel en glycogeen). Glycogeen is een opslagvorm van glucose die gemakkelijk kan worden geopend en afgebroken wanneer het lichaam snel energie nodig heeft. Wanneer de bloedglucosespiegel daalt, maakt het lichaam gebruik van zijn glycogeenreserve in de lever en spieren om energie te leveren voor cellulaire functie en activiteit.

  aminozuren worden gebruikt als bouwstenen om eiwitten en spierweefsel te construeren. Bij anabolisme zijn individuele aminozuren verbonden door peptidebindingen en hun unieke sequenties resulteren in specifieke eiwitstructuren. Deze verschillende eiwitten omvatten enzymen, hormonen en verbindingen die je lichaam gebruikt voor cellulair transport, spijsvertering, verdediging en algehele structuur.

  lange keten vetten en vetzuren worden opgebouwd uit acetyl-CoA en NADPH door de werking van enzymen die vetzuursynthasen worden genoemd. Het grootste deel van de acetyl-CoA die in het anabole metabolisme wordt omgezet in vetzuren, is afgeleid van gekataboliseerde koolhydraten.

  katabolisme en anabolisme werken samen om het evenwicht in het lichaam te behouden. Onder normale omstandigheden en gezondheid probeert het lichaam de homeostase te handhaven. Als er in beide richtingen voldoende onbalans is, zal het lichaam veranderen en zich aanpassen—althans tot op een bepaald punt. Als er een tekort aan brandstof en voedingsstoffen is, blijft het lichaam in een staat van katabolisme. Dat komt omdat anabolisme energie vereist, terwijl katabolisme het vrijgeeft.

  de rol van mineralen en vitaminen in het metabolisme

  vitaminen en mineralen leveren geen directe energie, maar ze spelen wel een vitale rol in het metabolisme. Verschillende B-vitamines zijn nodig als co-enzymen die betrokken zijn bij de afbraak en opbouw van macromoleculen waarover je hierboven hebt gelezen.

  verschillende mineralen—magnesium, zink, ijzer, selenium, koper en vooral jodium—zijn essentiële onderdelen van veel enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij het metabolisme. Mineralen zijn ook nodig voor de opbouw van nieuwe spieren en botten, die de normale lichaamsgroei ondersteunen.

  Wat is de stofwisseling?metabolisme is een manier om uit te leggen hoeveel energie je lichaam nodig heeft om aan al zijn behoeften te voldoen bij het onderhoud van de lichaamsstructuur, energieverbruik en-opslag en cellulaire processen. Simpel gezegd, het is de snelheid waarmee je lichaam energie gebruikt of calorieën verbrandt.

  wanneer mensen verwijzen naar hun metabolisme dat traag is-meestal als een oorzaak van gewichtstoename—verwijzen ze naar de stofwisseling. Nu je een heel algemeen idee hebt van de Betekenis van metabolisme, kun je de stofwisseling verder onderzoeken en hoe ze met elkaar verbonden zijn.

  basaal metabolisme

  Er zijn verschillende stukjes aan de puzzel van de stofwisseling. De eerste en grootste fractie van je stofwisseling staat bekend als basaal metabolisme (BMR).

  de BMR meet de totale calorieën die je nodig hebt om de meest elementaire functies van het lichaam uit te voeren, zoals ademhaling, bloedsomloop, hersenactiviteit en cellulaire activiteiten. Met andere woorden, het zijn de calorieën die je nodig hebt om je lichaam te onderhouden als je de hele dag slaapt.

  het nauwkeurig meten van uw BMR gebeurt onder beperkende omstandigheden en vereist specifieke laboratoriumapparatuur en-procedures. Er zijn echter wiskundige formules die u kunt gebruiken om een redelijk nauwkeurig idee te krijgen van uw BMR. Over het algemeen hebben je lichaamsgrootte en spierinhoud de meeste invloed op je basale energiebehoefte.

  u kunt ook de stofwisseling beschreven als ruststofwisseling (RMR). Omdat BMR en RMR in wezen hetzelfde zijn, worden deze termen vaak door elkaar gebruikt.

  Gebruik deze vergelijking om je BMR te berekenen

  De Harris-Benedict vergelijking is de meest voorkomende manier om je basaal metabolisme te schatten. Er zijn andere formules die u kunt gebruiken, of, beter nog, rekenmachines die het voor u doen (zie referenties).

  Harris-Benedict vergelijking:

  • voor mannen: BMR = 88.362 + (13.397 x gewicht in kg) + (4.799 x lengte in cm) – (5.677 x leeftijd in jaren)
  • voor vrouwen: BMR = 447.593 + (9.247 x gewicht in kg) + (3.098 x hoogte in cm) –(4.330 x leeftijd in jaren)

  een activiteitsfactor toevoegen

  voor de meeste mensen is het volgende grootste deel van hun energiebehoefte en metabolische behoeften het activiteitsniveau. Het principe is eenvoudig: hoe actiever je bent en hoe intenser je activiteit, hoe meer energie je nodig hebt.

  precies meten hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een bepaalde activiteit is moeilijk, zo niet onmogelijk, onder echte omstandigheden. Er zijn verschillende tabellen beschikbaar om te helpen bij het schatten van de energie (in calorieën) die u besteedt aan verschillende activiteiten.het lichaamsgewicht wordt in deze schatting meegerekend omdat het veel meer energie kost voor een persoon van 200 pond (91 kilogram) om een mijl te lopen dan voor een persoon van 120 pond (54 kilogram). Bij de meeste mensen zijn fysieke activiteiten goed voor ongeveer 15-30 procent van de totale dagelijkse energiebehoefte.

  schat uw activiteitsniveau factor door een categorie te kiezen die het meest past bij uw huidige levensstijl:

  • sedentair (kantoorbaan, meestal zittend, weinig tot geen lichaamsbeweging of extra activiteit): Calorieberekening = BMR x 1,2
  • licht actief (sedentaire Baan, activiteit zoals klusjes en wandelen 1-3 dagen/week): Calorieberekening = BMR x 1,375
  • matig actief (bewegen en actief gedurende de dag, matige trainingen 3-5 dagen/week): calorieberekening = BMR x 1,55
  • zeer actief (actief gedurende de dag, sporten of intensief sporten op de meeste dagen): calorieberekening = BMR x 1,725
  • Als u extra actief bent (zwaar en veeleisend fysiek werk, intensieve trainingen 6-7 dagen/week) : calorieberekening = BMR x 1,9

  het toevoegen van activiteitenniveau aan uw BMR geeft u een waarde die bekend staat als actieve stofwisseling (AMR). U kunt uw AMR berekenen door uw BMR te vermenigvuldigen met uw huidige activiteitenniveau van bovenaf.

  uw AMR vertegenwoordigt het aantal calorieën dat u elke dag moet consumeren om op uw huidige gewicht te blijven. Als je doel is om gewicht te verliezen, heb je een calorietekort nodig. Dat betekent dat u uw fysieke activiteitenniveau moet verhogen of uw energie-inname moet verlagen door minder calorieën te consumeren.

  thermisch Effect van voedsel (TEF)

  naast je basale en actieve stofwisseling zijn er nog een paar andere kleine factoren die je totale energieverbruik kunnen beïnvloeden. De ene is het niveau van energie dat wordt besteed tijdens het eten en de spijsvertering. Dit wordt het thermische Effect van voedsel (TEF) genoemd.

  het kost energie om voedingsstoffen te verteren, te absorberen, af te breken en op te slaan.

  • eiwit vereist de meeste energie om te verteren en te metaboliseren, dus het heeft het hoogste thermische effect.
  • koolhydraten hebben minder energie nodig dan eiwitten, en hoe complexer de koolhydraten, hoe hoger het thermische effect. Zetmeel en vezels hebben een hogere energiebehoefte dan eenvoudige suikers.
  • het thermische effect van vet is zeer laag. Het kost heel weinig energie om vet te verteren, te absorberen en op te slaan.

  over het algemeen kan de TEF goed zijn voor maar liefst 10 procent van de verbrande calorieën per dag. Dat betekent dat het eten van een gezond eiwitrijk dieet na verloop van tijd een verschil kan maken.

  bruin vetweefsel

  het energieverbruik bij volwassen mensen wordt niet veel beïnvloed door bruin vetweefsel (BAT). Maar het is het vermelden waard omdat het een hot topic is van het huidige onderzoek.

  het meeste vetweefsel (vet) is wit. Elke witte vetcel bevat één lipidedruppel. Bruine vetcellen daarentegen bevatten tal van kleinere druppels. Het grote aantal ijzerhoudende mitochondriën en haarvaten in de bruine vetcellen geven het weefsel zijn bruine kleur. De primaire functie van BAT is thermoregulatie, of het handhaven van de kernlichaamstemperatuur. Dit verklaart de overvloed aan vleermuizen bij pasgeborenen en winterslaapende zoogdieren.

  de prevalentie van vleermuizen neemt af met de leeftijd bij mensen, maar het is bekend dat het aanwezig is bij volwassenen met een actief en gezond metabolisme. Momenteel is er weinig bewijs om producten of technieken te ondersteunen om vleermuizen bij volwassenen te exploiteren of te activeren, maar het is mogelijk dat dit weefsel bij sommige individuen een klein percentage van het energieverbruik kan vertegenwoordigen.

  wat u kunt doen om uw metabolisme te ondersteunen

  veel producten en trainingsmethoden beloven uw metabolisme onmiddellijk op te voeren. Maar het is niet zo eenvoudig als geadverteerd. Er zijn echter veel factoren in uw controle die uw metabolisme positief kunnen beïnvloeden. En het maken van stappen in deze gebieden ondersteunen uw metabolisme en helpen optimaliseren vim en kracht in alle aspecten van je leven.

  hier enkele gewoonten en activiteiten die u kunt uitvoeren om uw metabolisme optimaal te laten presteren:

  • regelmatig bewegen – zittend blijven is niet goed voor u of uw metabolisme. Alle activiteiten en oefeningen die de hartslag verhogen, verhogen de bloedstroom. Dit levert meer zuurstof en voedingsstoffen aan cellen waar ze nodig zijn om het metabolisme te ondersteunen. Bij sporadische activiteit kan het effect slechts tijdelijk zijn, maar consistente lichaamsbeweging leidt tot meer langetermijneffecten en voordelen. Het combineren van uithoudingsvermogen of aërobe oefeningen met weerstandsoefeningen en krachttraining zal het grootste voordeel opleveren. Je hebt misschien gehoord dat het veel meer metabole energie kost om spieren te behouden dan vet. Dat is waar. Dus het handhaven of verhogen van je spiermassa zal helpen om je metabolisme jonger te houden terwijl je ouder wordt.
  • Blijf gehydrateerd-als je het meeste uit je lichaamsbeweging en metabolisme wilt halen, moet je gehydrateerd blijven. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een gebrek aan goede hydratatie je metabolisme kan vertragen, waardoor het verbranden van energie en gewichtsverlies wordt afgeremd. Koel, zuiver water of een geschikte sportdrank zijn meestal het beste.
  • Commit to Restful Sleep – het lijkt misschien voor de hand liggend, maar slechte en onregelmatige slaap kan je metabolisme traag maken. Het kan ook invloed hebben op je motivatie om te oefenen en goed te eten. Je lichaam voert belangrijke reparatie—en bouwfuncties uit tijdens de slaap, dus het verminderen van de slaap zal waarschijnlijk leiden tot een slechte algehele gezondheid-naast een langzamer metabolisme.
  • Beheer Stress-stressvolle situaties vragen je lichaam om de cortisolproductie te verhogen. Dat is goed als je een kortetermijncrisis moet aanpakken. Aan de andere kant leidt chronische en onbeheerde stress tot constant hoge cortisolspiegels die een enorm probleem kunnen zijn. Cortisol vermindert de insulinegevoeligheid en dat leidt tot mogelijke gewichtstoename en een lethargisch metabolisme.
  • vermijd verhongeringsdiëten-je metabolisme kan niet efficiënt doorgaan als het niet de juiste brandstof en een consistente toevoer van voedingsstoffen heeft. Als uw calorie (energie) inname is te laag voor zeer lang, zal het lichaam vertragen gebouw, reparatie, spijsvertering, en andere hoog-energie verbruikende functies van het metabolisme. Dit gebeurt vaak wanneer mensen te rigide of strikte diëten volgen, en een reden waarom te snel proberen af te vallen contraproductief kan zijn. Als je dagelijkse energie-inname niet genoeg is om normale activiteiten en alertheid te handhaven, is dat een teken dat je misschien ook je metabolisme stomp maakt.eet een gevarieerd, voedzaam dieet-voldoende brandstof alleen doet niet de truc. Hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen in de juiste hoeveelheden zijn nodig om hormonen, enzymen en structuren op te bouwen en te leveren die je nodig hebt om je lichaam en metabolisme sterk te houden. Verschillende B-vitamines en mineralen, zoals calcium en ijzer, zijn belangrijke voedingsstoffen voor het behoud van een gezond metabolisme. Een plantaardig dieet is gezond en wordt over het algemeen aanbevolen.

  maar don’t beknibbelen op kwaliteit eiwitten of je spieren en je metabolisme zal lijden voor het.

  • krijg regelmatige medische controles-als u al het andere goed doet, maar niet de vooruitgang boekt die u zou moeten boeken, neem dan contact op met uw zorgverlener over uw medicijnen, hormonen en genetica. Sommige medicijnen kunnen het metabolisme verstoren. En om vele redenen kunnen sommige hormoonspiegels uit balans zijn. Hormonale problemen met betrekking tot de schildklier of het endocriene systeem kunnen vaak worden aangepast of behandeld om u op het juiste spoor te zetten. Je kunt je genetica niet echt veranderen, maar in sommige gevallen kan het informatie bieden die een gekwalificeerde professional kan gebruiken om een dieet of regime te structureren dat het beste voor je werkt.

  je metabolisme is erg complex. Maar het basisprincipe is eenvoudig: het is de manier waarop je cellen het voedsel en de voedingsstoffen die je eet omzetten in de energie en processen die je nodig hebt om te bewegen, denken, ademen en bestaan. Onder normale omstandigheden heeft het hebben van een gezond metabolisme weinig te maken met geluk—en alles te maken met het volgen van principes van gezond eten, lichaamsbeweging en gunstige leefstijlgewoonten.

  https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508

  https://www.healthline.com/nutrition/10-ways-to-boost-metabolism

  https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-boost-your-metabolism

  https://www.rush.edu/news/how-metabolism-really-works

  https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/metabolism-and-weight-loss/

  https://www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/does-metabolism-matter-in-weight-loss

  https://www.news-medical.net/life-sciences/What-is-Anabolism.aspx

  https://manytools.org/handy/bmr-calculator/

  https://www.news-medical.net/life-sciences/Metabolism-Key-Biochemicals.aspx

  https://www.verywellfit.com/what-is-bmr-or-basal-metabolic-rate-3495380

  https://www.calculator.net/bmr-calculator.html

  https://www.omnicalculator.com/health/bmr-harris-benedict-equation

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *