Nip een kopje Gezondheid: De voordelen van thee

Earl Grey. Masala chai. Matcha. Ceylon. Oolong. De voordelen van thee zijn bijna net zo onbeperkt als de variëteiten die over de hele wereld worden geconsumeerd. Het weken van theebladeren is al duizenden jaren een cultureel hoofdbestanddeel. Deze complexe drank laat je genieten van diepe, rijk diverse smaken, en ook de krachtige voordelen voor de gezondheid plukken.

thee is een doordrenkte drank afkomstig van de Camellia sinensis plant. Het is ontstaan in China en Zuidoost-Azië en is door zijn reizen over de hele wereld geëvolueerd tot verschillende variëteiten. Variaties zijn afgeleid van de manier waarop de bladeren worden verwerkt en verschillen in smaak, voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen.

thee is rijk aan micronutriënten die een verscheidenheid aan lichaamssystemen kunnen ondersteunen. Het is ook een veilige en efficiënte bron van cafeïne om je energie te stimuleren. Weten hoe je de thee moet kiezen die bij je past en wat je moet vermijden, zal je helpen de gezondheidsvoordelen van thee zelf te ervaren.

Eén Plant, honderd namen-een gids voor thee

of je nu nauwelijks thee drinkt of er praktisch in zwemt, hier is je vriendelijke, diepgaande gids voor thee. Neem een slok van enkele van deze gezonde theefavorieten:

 • groen:

groene thee wordt gemaakt van bladeren die snel worden verwarmd en gedroogd na het oogsten om oxidatie te voorkomen. Het wordt door velen vaak beschouwd als de “echte thee”, omdat het bijna 5000 jaar geleden in China is ontstaan.

groene thee staat erom bekend minder cafeïne te hebben en uitzonderlijk veel flavonoïden te bevatten (een belangrijk type fytonutriënten) die veel lichaamssystemen ondersteunen. Dit omvat een goede hartfunctie.

 • Zwart:

zwarte thee wordt geproduceerd door de bladeren tijdens de verwerking volledig te laten oxideren. Hierdoor worden de celwanden van de plant blootgesteld aan zuurstof, waardoor ze donkerbruin worden. Zwarte thee wordt beschouwd als een West-Europese stijl van het verwerken van thee, terwijl Aziatische culturen de voorkeur geven aan groene thee.

zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene thee, maar niet zoveel als gezette koffie. Hoewel deze gezonde thee ook flavonoïden bevat die de immuungezondheid kunnen ondersteunen, wordt groene thee algemeen als gezonder beschouwd.

 • Wit:

witte thee is de minst verwerkte variëteit. De bladeren worden geoogst voordat ze volledig zijn ontwikkeld en snel gedroogd om oxidatie te voorkomen. Dit proces resulteert in de meest delicate en meest verse thee die beschikbaar is.

deze thee optie is uitzonderlijk hoog in antioxidanten en fluoride. Het bevat ook minder cafeïne dan groene en zwarte thee.

 • Oolong:

Oolong is een traditioneel Chinese, gedeeltelijk geoxideerde thee. En hoewel het een complex verwerkingssysteem heeft, wordt het vaak beschreven als een stap tussen groene thee en zwarte thee. Sommige Oolong-thee heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met groene thee, terwijl andere bijna niet te onderscheiden zijn van zwarte thee.

Oolong is ook zeer rijk aan antioxidanten en polyfenolen. Het complexe oogst-en droogproces maakt het cafeïnegehalte van Oolong thee uniek. De niveaus vallen over het algemeen ergens tussen het cafeïnegehalte van groene en zwarte thee.

 • Herbal:

kruidenthee is niet gemaakt van Camellia sinensis, dus in de portemonnee zin, zijn niet echt thee. Ze halen hun smaken en gezondheidsvoordelen uit andere bronnen. Populaire kruideningrediënten zijn onder andere: kamille, pepermunt, gember, kaneel, rooibos en verschillende andere plantaardige materialen.

toch bevatten veel kruidenthee ook belangrijke antioxidanten die je gezondheid op verschillende manieren kunnen ondersteunen.

1

Healthy Tea ‘ s Foundation: polyfenolen, flavonoïden en antioxidanten

traditionele theeën—vooral groene thee—hebben een aantal gezondheidsvoordelen te danken aan polyfenolen. Deze micronutriënten zijn te vinden in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen. Ze zijn gevuld met antioxidanten die helpen verdedigen tegen celbeschadigende vrije radicalen en kunnen de spijsvertering, het immuunsysteem en de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen.

De polyfenolen die in thee worden aangetroffen, met name een genaamd epigallocatechinegallaat (EGCG), zijn het onderwerp geweest van veel wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek suggereert dat ECGC verantwoordelijk is voor de meeste van de geregistreerde gezondheidsvoordelen van thee, waaronder:

 • ondersteuning van een goede hersenfunctie
 • gewichtsbeheersing
 • behoud van een uitgebalanceerd metabolisme
 • ondersteuning van de gezondheid van het hart
 • helpen zorgen voor verhoogde energie

uit dit bewijs is de beste manier om de voordelen van thee een deel van uw gezonde levensstijl te maken, brouwsels met veel polyfenolen te kiezen, vooral ECGC. Hoewel het moeilijk kan zijn om de exacte niveaus van ECGC te weten in de thee die je koopt, tonen studies aan dat groene thee over het algemeen het meest bevat en zwarte thee het minst. Om de meeste polyfenolen en flavonoïden te krijgen, koop theeën die van hoge kwaliteit en vers zijn.

thee en cafeïne: energie ontgrendelende kracht

wanneer de middag inzinking toeslaat, wenden veel mensen zich tot cafeïne (koffie, groene thee, zwarte thee of door de mens gemaakte energiedranken) voor een snelle bron van energie. Dieet en slaap zijn zeker de hoekstenen van solide energieniveaus, maar het leven werpt veel op je. En je merkt waarschijnlijk dat je af en toe overtroffen bent en meer steun zoekt.

cafeïne geeft je een boost op twee manieren:

 1. Het verhogen van je metabolisme
 2. het stimuleren van je centrale zenuwstelsel

maar je wilt het niet overdrijven. Cafeïne is krachtig en te veel kan je overdreven angstig en zelfs wankel maken. Een gezonde volwassene mag niet meer dan drie tot vierhonderd milligram per dag consumeren. Sommige mensen-waaronder zwangere vrouwen, adolescenten en kinderen—zijn gevoeliger voor cafeïne en zullen hun inname nog meer moeten beperken. En vergeet niet, hoge doses cafeïne kan leiden tot een harde crash. Dus, misschien wilt u uw cafeïneconsumptie spreiden naar kleinere hoeveelheden gedurende de dag.

met recent onderzoek rond theepolyfenolen wordt groene thee algemeen bekend als een gezonde, veilige en efficiënte bron van cafeïne. Het bevat misschien niet dezelfde punch als zwarte thee of koffie, maar het bevat veel antioxidanten en polyfenolen, waardoor groene thee een fantastische manier is om een gezonde levensstijl te stimuleren met efficiënte energie.

gezondheidsvoordelen van thee in één oogopslag

tbody>

cafeïnegehalte per kopje/250ml
geschatte ECGC-inhoud
Antioxidant activiteit
gemeenschappelijke variëteiten
Green
30-70 mg
high
High
matcha, dragonwell, Sencha
Black
47-90 mg
low
moderate
earl grey, Ceylon, Assam
White
6-55 mg
moderate
High
bai Mudan, Darjeeling White
gebrouwen koffie
90-160 mg
none
moderate
n/a

doordrenkt met suiker

de gezondheidsvoordelen van thee zijn even divers als smaakvol. Maar veel bedrijven en fabrikanten maken gebruik van deze kennis om goedkope en ongezonde producten te verkopen.

veel voorgebrouwen thee en ijsthee zijn gevuld met suiker. Thee lattes en trendy bubble thee zijn ook geladen met suiker en calorieën. Al deze opties lijken misschien gezond omdat ze thee bevatten, maar je bent beter af om ze te vermijden.

doe in plaats daarvan wat mensen al generaties lang doen. Zet de waterkoker op, Zet jezelf wat verse thee en krul op de bank om te genieten van de delicate smaak en gezonde theevoordelen.

https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/health-and-wellness/2019/december/health-benefits-of-tea

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17906191/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3220617/

https://www.teatulia.com/tea-101/tea-varieties.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *