Optimaliseer uw dieet: uw eten aanpassen aan de seizoenen

in de wereld van vandaag kun je bijna elk voedsel het hele jaar door in de winkels vinden. En hoewel er zeker voordelen zijn aan de wijdverspreide distributie van producten—zoals het kunnen maken van avocado—toast op een bepaalde zondag van het jaar-hebben deze voedseldistributienetwerken ook andere onbedoelde gevolgen gehad, sommige goed, sommige slecht.

een van die gevolgen is het verdwijnen van seizoensgebonden eten. Over de hele wereld hebben veel mensen het hele jaar door toegang tot hetzelfde voedsel. Dit betekent op zijn beurt dat veel mensen hun dieet consistent houden, ongeacht het seizoen. Hoewel er niet per se iets mis mee is, roept het een andere vraag op: moeten we onze voeding aanpassen op basis van het seizoen?

het korte antwoord is ja-en er zijn verschillende redenen waarom. Maar laten we ingaan op het lange antwoord.

seizoensgebonden voeding en zonlicht: Waarom uw dieet meer vitamine D nodig heeft in de Winter

of je je er bewust van bent of niet, je lichaam reageert op en interageert op verschillende manieren met zijn omgeving. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop je lichaam zonlicht omzet in vitamine D. Het proces begint met UVB-straling, die de zon constant uitzendt. Wanneer deze UVB-straling de huid raakt, wordt deze geabsorbeerd door een verbinding die bekend staat als 7-dehydrocholesterol. UVB zet deze verbinding om in previtamine D3, die uiteindelijk vitamine D3 wordt—een vitamine die kan helpen bij het ondersteunen van een gezonde botontwikkeling en energieniveaus.

wat heeft dit met de seizoenen te maken? Het is simpel: in de wintermaanden krijgen de meeste mensen minder zon. En dit betekent dat ze ook minder vitamine D krijgen.

vitamine D wordt niet van nature in hoge concentraties aangetroffen in de meeste voedingsmiddelen, dus het oppakken van de speling tijdens de wintermaanden vereist een beetje planning. Hier is het goede nieuws: veel voedingsmiddelen zijn verrijkt met vitamine D, dus je hebt opties. Als je een beetje vitamine D aan je dieet probeert toe te voegen om verloren zonlicht in te halen, probeer dan een ontbijt van melk en ontbijtgranen te eten—die beide vaak zijn verrijkt met vitamine D. controleer gewoon het etiket om er zeker van te zijn dat dit het geval is!

als je een fan bent van zeevruchten, heb je ook geluk. Vitamine D komt van nature voor in zalm, tonijn, zwaardvis en sardines.

bovendien zijn vitamine D-supplementen altijd een optie-voeg ze gewoon toe aan uw dagelijkse multivitaminen.

seizoensgebonden eten en voeding

zoals hierboven beschreven, kan het aanpassen van uw dieet afhankelijk van het seizoen een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen hebben. Maar veel mensen passen hun dieet seizoensgebonden aan om een andere reden: ze willen seizoensgebonden eten beoefenen. Dit is precies hoe het klinkt—dat wil zeggen, het eten van fruit en groenten die “in het seizoen” zijn.”

voor velen gaat seizoensgebonden eten over het milieu. Voedsel dat halverwege de wereld moet reizen om bij jou te komen, heeft een veel grotere CO2-voetafdruk dan voedsel dat net verderop in de straat wordt geteeld. Maar het blijkt dat er ook gezondheidsvoordelen kunnen zijn aan seizoensgebonden eten!

door het eten van fruit, groenten en andere producten die in het seizoen en lokaal geteeld, je natuurlijk variëren uw dieet. Immers, niet te veel voedingsmiddelen zijn het hele jaar door in het seizoen. Een gevarieerd dieet kan u helpen een goede balans te krijgen van de vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft om te gedijen. Bovendien suggereren sommige studies dat lokaal geteelde producten voedingsrijker zijn dan geïmporteerde producten. Dit komt omdat hoe langer sommige producten worden opgeslagen, hoe meer sommige antioxidanten kunnen afbreken. Dit wil niet zeggen dat geïmporteerde producten inherent slecht zijn, alleen wat stof tot nadenken.

Holiday Snacking: de juiste balans vinden

 Herfst-en wintervoedsel

naarmate het weer kouder wordt, kan je dieet om een andere reden veranderen: de feestdagen. Tussen Halloween, Thanksgiving en de wintervakantie is er genoeg gelegenheid om te snacken. De retoriek rond vakantie eten schildert dit vaak als een slechte zaak, maar het hangt allemaal af van hoe je het benadert.

ten eerste, er is niets mis met snacken. en er is niets mis met genieten van je favoriete lekkernijen rond de feestdagen. Wat belangrijk is, is dat u rekening houdt met uw eigen voedingsdoelen.

als je het gevoel hebt dat je vaak voedingsrijke voedingsmiddelen vervangt door zoute en zoete vakantiesnacks, probeer dan wat groenten te combineren met de andere snacks. Dit is een eenvoudige optie die u kan helpen variatie in uw dieet te behouden en uw lichaam te voorzien van broodnodige vitaminen en mineralen.

als je eet, vergeet dan niet om te vertragen. Snackvoedsel heeft de neiging om sneller naar beneden te gaan dan ons lichaam ze kan registreren, wat betekent dat je je niet echt zult realiseren dat je vol bent tot een paar handenvol popcorn te laat is (of wat voor snack je ook eet). Door te vertragen, kun je deze neiging tegengaan en jezelf toestaan om echt te genieten van het eten.

seizoensgebonden voeding afstemmen op uw voedingsdoelen

Er is geen “juiste” manier om seizoensgebonden eten en seizoensgebonden voeding te benaderen—het hangt allemaal af van wat uw voedingsdoelen zijn. Als u een gevarieerd dieet probeert te eten dat veel verse groenten en fruit bevat, wilt u misschien de grote verscheidenheid aan lokaal geteelde producten proberen die elk seizoen in uw omgeving beschikbaar zijn.

https://www.webmd.com/diet/what-to-know-seasonal-eating.

https://www.healthline.com/nutrition/seasonal-food#health-benefits

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25027288/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7982591/

https://www.skincancer.org/blog/sun-protection-and-vitamin-d/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *