Smartphones en gezondheid: hoe uw mobiele telefoon U beïnvloedt

in het niet zo verre verleden waren mobiele telefoons een nieuwe en opwindende technologie. Nu lijkt het erop dat je nergens heen kunt zonder een smartphone in bijna elke hand te zien. Dit is niet noodzakelijk een slechte zaak – ze zijn erg praktisch. Als je probeert een vriend te bellen, de dichtstbijzijnde coffeeshop te vinden of gewoon het nieuws bij te houden, kan je mobiele telefoon je helpen dat te doen. En je kunt het overal vandaan doen.

als smartphones een onlosmakelijk onderdeel zijn van het dagelijks leven-wat ze lijken te zijn-is het de moeite waard om de banden tussen hen en je gezondheid te onderzoeken. Dus, of je nu af en toe een gebruiker bent of gebonden blijft aan je telefoon, Lees verder voor een overzicht van hoe je mobiele telefoon je beïnvloedt.

Smartphones en fysieke gezondheid: de effecten van mobiele telefoons op je lichaam

als het gaat om mobiele telefoons en gezondheid, springen veel mensen onmiddellijk naar de radiofrequentie-energie die deze apparaten uitzenden. Hoewel het technisch waar is dat mobiele telefoons gebruikers blootstellen aan een soort straling, is het belangrijk op te merken dat het een laag niveau van niet-ioniserende straling is—een type dat niet is gekoppeld aan gezondheidsproblemen.

met de verraderlijke dreiging van straling uit de weg, laten we eens kijken naar de manieren waarop uw smartphone daadwerkelijk uw fysieke welzijn kan beïnvloeden:

  • verstoorde slaap: een van de meest gerapporteerde effecten van smartphonegebruik is verstoorde slaappatronen. Dit geldt vooral als je op je telefoon in bed ligt voordat je in slaap valt. Overmatige blootstelling aan schermen gedurende de dag kan ook leiden tot moeite met in slaap vallen en slapeloosheid. Om schermgerelateerde slaapproblemen te voorkomen, raden sommige experts aan om het gebruik van uw mobiele telefoon, laptop en TV 30 minuten voor het slapengaan uit te schakelen.
  • verhoogde vermoeidheid van de ogen en hoofdpijn: het is waarschijnlijk niet zo verrassend dat staren naar een scherm niet geweldig is voor je ogen. Dit is deels te wijten aan het blauwe licht dat uw smartphonescherm uitzendt, evenals hoe dicht veel mensen hun telefoons bekijken. Oogvermoeidheid kan verschillende symptomen vertonen, variërend van dubbel zien en moeite met concentreren tot hoofdpijn en droge ogen.
  • nek -, rug-en schouderpijn: in een studie uit 2022 zagen onderzoekers hogere gerapporteerde nek -, rug-en schouderpijn bij studenten en afgestudeerde studenten die hun smartphones overmatig gebruikten (meer dan vijf uur per dag per deze studie). Deze fysieke symptomen zijn waarschijnlijk het gevolg van de houding en de positie van het hoofd tijdens het gebruik van de mobiele telefoon.
  • Hand-en polspijn: de musculoskeletale effecten die uw smartphone op uw lichaam kan hebben, zijn niet beperkt tot het hoofd en de nek. Je houdt tenslotte je telefoon in je hand. Overmatig gebruik van mobiele telefoons-vooral sms ‘ en of typen—kan leiden tot trigger thumb (weefselverdikking in uw duim), duim artritis, polspijn en meer. Als je voelt dat je duimen of polsen pijnlijk en pijnlijk worden, is het misschien tijd om even een pauze te nemen van de telefoon.

in veel onderzoeken vonden onderzoekers het moeilijk om het gebruik van mobiele telefoons te koppelen aan gewicht en fysieke activiteit. Velen theoretiseerden dat hogere niveaus van smartphonegebruik rechtstreeks verband zouden houden met gewichtstoename en obesitas, omdat het aannemelijk lijkt dat de tijd die op een telefoon wordt doorgebracht, de tijd die wordt besteed aan lichaamsbeweging zou kunnen vervangen.

veel mensen gebruiken hun smartphones echter om trainingen bij te houden, runs in kaart te brengen en andere fitnessgerelateerde activiteiten uit te voeren. In deze gevallen ontdekten onderzoekers dat het gebruik van smartphones fysieke activiteit bevorderde, niet vervangde. De manier waarop je je telefoon gebruikt, kan dus een verschil maken in hoe het je gezondheid beïnvloedt.

Smartphones en de hersenen: cognitie, geestelijke gezondheid en je mobiele telefoon

als je ooit het gevoel hebt gehad dat je mobiele telefoon je aandachtsspanne vernielt, ben je niet alleen. Verschillende niveaus van smartphoneverslaving komen zo vaak voor dat er producten zijn gemaakt om het telefoongebruik te controleren en te beperken, of het nu via een app of een fysieke lockbox is.

dergelijke oplossingen lijken misschien extreem, maar productontwikkelaars handelen niet alleen op basis van anekdotisch bewijs. Wetenschappelijke studies hebben de zeer reële effecten van smartphones op de hersenen geïdentificeerd. Enkele hiervan zijn:

  • verminderde aandachtsspanne: als u regelmatig een smartphone gebruikt, is de kans groot dat u hebt gemerkt dat uw aandachtsspanne is beïnvloed. Mobiele telefoons kunnen je vermogen om te focussen op verschillende manieren beïnvloeden. Terwijl wetenschappers aandacht en focus bestuderen, meten ze vaak het vermogen van hun proefpersonen om “flow”te bereiken—een gemoedstoestand die wordt bereikt wanneer je volledig gefocust bent op en geabsorbeerd bent in een taak. Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat deelnemers die een zekere mate van telefoonverslaving vertoonden, minder kans hadden om “flow” – prestaties te bereiken.verhoogd risico op angst en depressie: verschillende studies hebben overmatig smartphonegebruik en verslaving aan mobiele telefoons gekoppeld aan angst en depressie. Hoewel de exacte oorzaken hiervan niet duidelijk zijn, suggereert één theorie dat smartphonegebruik het gevoel van isolatie en eenzaamheid van een individu kan vergroten. Een andere theorie correleert de hoeveelheid tijd dat mensen, vooral jonge volwassenen, hun smartphones gebruiken voor sociale media. Andere studies tonen echter aan dat sommige smartphonegebruik je gevoel van eenzaamheid kan verminderen en je humeur kan verbeteren. Het hangt allemaal af van hoe en waarom je communiceert op je telefoon.
  • verminderd vermogen om contact te maken met anderen: sommige onderzoekers breken afleidingen van mobiele telefoons in twee categorieën: endogeen en exogeen. Endogene afleidingen komen uit je eigen geest, niet uit de telefoon zelf. Exogene afleidingen verwijzen naar trillingen, ringen en andere telefoonmeldingen. Tijdens een gesprek kunnen exogene factoren natuurlijk een afleiding zijn-het is moeilijk om je te concentreren op wat iemand zegt wanneer je telefoon non-stop in je zak trilt. Het blijkt dat endogene factoren net zo afleidend kunnen zijn. Een studie toonde aan dat wanneer een mobiele telefoon zichtbaar is op de tafel, de eigenaar de impuls moet bestrijden om hem te controleren. En deze drang kan ongelooflijk afleidend zijn. Met andere woorden, als je je telefoon kunt zien, kunnen je eigen gedachten je aandacht afleiden van face-to-face.

kinderen en hun telefoons: Smartphones en gezondheid in de kindertijd en adolescentie

op scholen zijn de mentale en cognitieve effecten van smartphones op kinderen en tieners een belangrijk gespreksonderwerp geworden—vooral nadat de COVID-19-pandemie veel schooldistricten tot virtueel onderwijs dwong.

en met een goede reden. Veel van de hierboven genoemde symptomen van overmatig smartphonegebruik zijn meer uitgesproken bij kinderen en tieners. Het is ook belangrijk om te onthouden dat dit verslavende jaren zijn. De relatie die je ontwikkelt met technologie in je tienerjaren zal waarschijnlijk je volwassen jaren vormgeven. Om deze reden is het cruciaal om te controleren hoeveel tijd kinderen en tieners besteden aan hun telefoons om hen te helpen gezonde levenslange gewoonten te ontwikkelen.

het is niet allemaal slecht: je Smartphone gebruiken om gezond leven te bevorderen

natuurlijk kunnen smartphones je gezondheid op verschillende negatieve manieren beïnvloeden, maar dat betekent niet dat een telefoon in de hand inherent slecht is. Veel mensen gebruiken hun smartphone om een gezonde levensstijl te bevorderen.

technologie heeft een revolutie teweeggebracht in de manieren waarop je fitness, gezondheid en welzijn kunt benaderen. Dus in plaats van de smartphone volledig te dumpen, moet je nadenken over hoe het een hulpmiddel voor je gezondheid kan zijn. Zoek naar nieuwe apps om je trainingen bij te houden, gezondheidsdoelen te stellen, dagelijkse mindfulness te beoefenen of zelfs betere verbindingen met je geliefden op te bouwen. De mogelijkheden zijn onbeperkt-je hoeft alleen maar te verkennen wat er daarbuiten is!

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2021.669042/full

https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/cell-phones/do-cell-phones-pose-health-hazard

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5403814/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.00605/full

https://www.aarp.org/health/brain-health/info-2017/mental-focus-smartphone-use.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7012622/

https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-smart-phone-health-problems

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *