Snijd het vet-gewoon de feiten over vetweefsel

het is gebruikelijk om een vijandige relatie met fat te hebben. Je wordt er door uitgelachen als je in de spiegel kijkt. Je vervloekt je lichaamsvet. Je knijpt het en probeert het af te branden. Maar misschien is het in plaats van openlijke vijandigheid tijd om te proberen vetweefsel te begrijpen—of, door zijn indrukwekkende, wetenschappelijke naam, vetweefsel.

Deze houding is niet de schuld van het individu alleen. De samenleving in het algemeen heeft een ingewikkelde relatie met vetweefsel. Het conflict komt voort uit een overvloed aan misverstanden en misvattingen. Het gebrek aan kennis over vetfuncties creëert een vereenvoudigd begrip van het biologische belang van vetweefsel.

u kunt uw begrip van alle dingen vet uit te breiden met de antwoorden op veelgestelde vragen over vetweefsel. Leer meer over vorming, functie en leuke feiten die je relatie met lichaamsvet zullen hervormen.

Q. naast een constante bron van woede, wat is vetweefsel eigenlijk?

A. de definitie van vet of vetweefsel is vrij eenvoudig. Het is los bindweefsel dat fungeert als energieopslag. Dat is de basis van vetweefsel.

de meer formele naam (vetweefsel) komt van het feit dat dit type weefsel bestaat uit adipocyten—gewoonlijk vetcellen genoemd. De bijnaam past omdat hun belangrijkste taak is om overtollige calorieën op te slaan als vetzuren die triglyceriden worden genoemd.

deze reserves van energie in fysieke vorm worden door het hele lichaam verborgen. Je maakt gebruik van de vetzuren in vetweefsel wanneer de energie—inname en koolhydraatvoorraden—als glycogeen-zijn uitgeput. Het is een proces dat bekend is bij mensen op keto-diëten of die intermittent fasting beoefenen.

een ander gemakkelijk misverstand over vet moet meteen worden opgehelderd. Het eten van dieetvet van welk type dan ook wordt niet direct overgedragen aan vetweefsel. Natuurlijk is het vetweefsel op je lichaam op moleculair niveau vergelijkbaar met het vet dat je eet. Lipiden en vetzuren vormen de bouwstenen van alle vetten—inclusief vetweefsel. Maar het vet dat je eet gaat door veel voordat het mogelijk wordt opgenomen in adipocytes.

spijsvertering breekt de vetten die je eet af in componenten. Een deel van die energie wordt verbrand. Sommige worden gebruikt om structuren te bouwen of voor andere gezondheidsonderhoud doeleinden in het hele lichaam. De overgebleven energie van voedingsvet kan vervolgens worden opgeslagen in vetweefsel. Dus in plaats van vetten in je dieet te vermijden, zoek je gewoon naar gezonde, plantaardige bronnen. En onthoud het calorische prijskaartje, want vet bevat negen calorieën per gram.

V. is er meer aan vetweefsel dan alleen vet? Of zijn er andere componenten?

A. je lichaamsvet is complexer dan het vereenvoudigde schurkenverhaal dat de popcultuur doordringt. Er zijn natuurlijk de adipocytes en veel kleine bloedvaten om de circulatie in het vetweefsel te behouden. Zenuw-en endocriene (hormoonproducenten) cellen en lymfatische paden worden ook aangetroffen in vetweefsel.

maar de grootste vetvrije component van vetweefsel is de stromale vasculaire fractie (SVF). Dit belangrijke element is een verzameling van verschillende celtypen, waaronder volwassen cellen (vasculaire, gladde spieren, bloed-en immuuncellen, evenals fibroblasten) en stamcellen. Miljoenen van deze SVF-cellen zijn niet met vet gevuld, maar bieden structuur en materiaal dat zich kan aanpassen naarmate de weefselbehoeften fluctueren.

V. welke gezondheids – en overlevingsfuncties vervullen vetweefsel?

A. natuurlijk wil je niet te veel vetweefsel, maar te weinig hebben is ook een probleem. Dat komt omdat vet niet alleen een fysieke straf is voor ongezond eten of een gebrek aan lichaamsbeweging. Het heeft cruciale biologische functies die je in leven houden en bloeien.

De belangrijkste functies zijn:

  • energieopslag-dit belangrijkste vethoudende doel (hierboven al besproken) is een overlevingsmechanisme om het meeste uit overvloedige voedselvoorraad te halen door er wat voor later op te bergen.warmte-dieren in koude klimaten gebruiken vet om ze warm te houden, en dit fenomeen bestaat bij mensen—vooral baby ‘ s, maar onderzoek toont ook de rol aan die vet speelt bij het verwarmen van volwassenen.
  • Padding-geaccumuleerd vetweefsel dempt je organen om een mate van bescherming te bieden.metabole impact: met behulp van afscheidingen (hormonen, cytokines en andere metabolieten) helpt vetweefsel de energiebalans, eetlust en verschillende metabole acties te reguleren.
  • hormoonproductie: als endocrien orgaan maakt vetweefsel een verscheidenheid aan hormonen aan, zoals leptine, adiponectine en resistine.

Q. vet is een orgaan?!

A. Ja. Je leest het goed-vetweefsel wordt beschouwd als een endocrien orgaan. En een grote ook. Deze benaming is gebaseerd op het vermogen van vetweefsel om hormonen te produceren—letterlijk de definitie van een endocrien orgaan.

de communicatie en invloed van uw vetweefsel op metabolische activiteiten worden geholpen door de reeks hormonen die het maakt. Leptine is vooral belangrijk voor de energieregulatie. Het interageert met jede hypothalamus van de hersenen en helpt het lichaamsgewicht in de loop van de tijd te behouden. Het is een van de redenen waarom diëten zo moeilijk is.

Q. zijn er verschillende soorten vetweefsel?

A. Er zijn inderdaad verschillende vormen van vetweefsel. En ze zijn handig gekleurd om ze gescheiden te houden.

wit vetweefsel fungeert als de energieopslagplaatsen voor de extra ‘ s uit uw dieet. Dat is ook wat er uit wordt getrokken wanneer je lichaam geen gemakkelijk verbrande suikers meer heeft. Je witte vetweefsel behandelt ook de hormoonafscheidingen die afkomstig zijn van je lichaamsvet.

bruin vetweefsel is thermogeen-verpakt met meer bloedvaten en om warmte te behouden. De wetenschap heeft geweten dat dit soort vet in pasgeborenen zat. Maar tot voor kort werd gedacht dat het niet veel van een rol speelde bij volwassenen.

vetweefsel wordt ook vaak beschreven door waar het zich op het lichaam bevindt.

Q. waar verzamelt vet zich?

A. de buik is de eerste plaats waar je zou kunnen zoeken naar lichaamsvet. Maar een ronde buik is slechts één plek waar je vet gevuld vetweefsel vindt.

in feite zit vet over je hele lichaam.

vetweefsel zit in de binnenste laag van je huid. Dit onderhuidse vet is wat je meet met remklauwen of knijpen om uw gewichtsbeheersing vooruitgang te controleren. Het is ook het vetweefsel dat het gemakkelijkst te herkennen is.

je kunt visceraal vet niet precies zien-hoewel het bewijs ervan (een potbuik) duidelijk kan worden bij te veel ophoping. Dit type vet beschrijft de adipocytes geclusterd in uw buikholte en rond uw interne organen. Je hebt wat nodig voor vulling, maar te veel visceraal vet kan de gezondheid belemmeren.

vet zit ook tussen je spiervezels (intermusculair vet) en in je beenmerg. Dat gele beenmerg – het soort waar adipocyten worden aangetroffen-is belangrijk voor de productie van stamcellen.

Q. kun je echt niet elimineren vetcellen? Wat is het proces om vetweefsel te verwijderen en af te slanken?

A. Je bent geboren met tientallen miljarden vetcellen en ze gaan nergens heen. Je zult ze waarschijnlijk hebben, en misschien meer, voor je hele leven. Dat komt omdat, hoewel je op natuurlijke wijze geen vetcellen kunt vernietigen, je meer vetweefsel kunt toevoegen. En als het er eenmaal is, gaat het ook niet weg.

Sorry als dat slecht nieuws is. Liposuctie kan letterlijk opzuigen en permanent vetweefsel onder uw huid verwijderen. Maar er is gewoon geen manier om dieet of oefening weg uw vetweefsel.

als dat waar is—en dat is het zeker-hoe verbrand je op natuurlijke wijze vet om je lichaamsbouw te verbeteren?

vetweefsel bestaat uit adipocyten die fungeren als weinig energieopslagcontainers van lipiden. Wanneer je lichaam zich in een staat bevindt waarin het moet vertrouwen op opgeslagen vet voor energie, worden de benodigde hoeveelheid containers geleegd.

De opslagstructuren blijven, maar ze worden niet langer gevuld door het vet dat ze vulde. Dit helpt je er slanker uit te zien. Vergeet niet dat die adipocyten in de toekomst kunnen worden gevuld—afhankelijk van uw calorie-uitgaven en inname.

Q. Is er een juiste hoeveelheid vetweefsel?

A. Zoals de meeste gezondheidsindicatoren is er geen enkel getal dat voor iedereen werkt. In plaats daarvan is er een gezond bereik voor lichaamsvetpercentage en body mass index (BMI).

vrouwen met 10-31 procent lichaamsvet worden beschouwd als in het gezonde bereik. Voor mannen liggen de cijfers tussen de twee en 24 procent. Als u BMI wilt gebruiken, is het gezonde bereik 18,5–24,9.

Er zijn andere factoren-leeftijd en activiteitenniveau, bijvoorbeeld-die uw doelbereik iets anders kunnen maken. Maar de belangrijke afhaalmaaltijd over lichaamsvet is dat je wat nodig hebt, maar te veel is niet goed voor het behoud van een optimale gezondheid.

ook, omgaan met vet verlies puur op basis van uw gewicht is niet de juiste aanpak. Wanneer je het hebt over hoeveelheden vetweefsel, is lichaamssamenstelling het sleutelwoord. Daarom zijn de metingen die je hierboven ziet niet gebonden aan een getal om op te schieten op de schaal.

gebruik je kennis over vetweefsel om je gezondheid vorm te geven

nu je meer begrijpt over je lichaamsvet—inclusief een coole nieuwe naam, vetweefsel—betekent dat niet dat je stopt met knijpen of proberen het af te branden. Maar kom naar je relatie met fat vanuit een plaats van kennis en begrip.

gebruik je nieuwe kennis om slim je levensstijl te ontwerpen om de juiste vetgerelateerde doelen te bereiken. Respect voor de manier waarop vetweefsel werkt, de functies die het uitvoert en de impact ervan op je lichaam kunnen je dieet-en bewegingskeuzes beïnvloeden.

De volgende keer dat je in de spiegel kijkt en klaar bent om je koppige vetophopingen te vervloeken, onthoud dan dat vet niet automatisch slecht is. Vetweefsel is geen zwart-wit probleem. Nu weet je dat vet een kwestie is van bruin en wit Weefsel.

https://www.sciencedaily.com/terms/adipose_tissue.htm#:~:text=Adipose%20tissue%2C%20or%20fat%2C%20is,cushions%20and%20insulates%20the%20body.

https://www.yourhormones.info/glands/adipose-tissue/

https://www.endocrinology.org/endocrinologist/126-winter17/features/adipose-tissue-a-fat-lot-of-good/

https://www.britannica.com/science/adipose-tissue

https://www.mentalfloss.com/article/501419/12-enlightening-facts-about-body-fat

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775412/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4985254/

https://www.livescience.com/62218-whats-in-a-fat-cell.html

Obesity: The Facts About Fat

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23283583/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4091429/

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.119.312425

https://www.nature.com/articles/s41574-019-0230-6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *