Terugkijken op 3 decennia voedingsinnovatie

wanneer je het woord “innovatie” hoort, springt je geest waarschijnlijk naar technologie. Technologie heeft immers een lange weg afgelegd in de afgelopen 30 jaar – om nog maar te zwijgen van de hele 2 miljoen jaar van het menselijk bestaan. Maar hier bij USANA, nu we ons 30-jarig jubileum als bedrijf naderen, denken we aan een ander type innovatie: voedingsinnovatie.

drie decennia is een mijlpaal die om reflectie vraagt. Het gebied van voeding heeft een lange weg afgelegd in de afgelopen 30 jaar, en USANA is er de hele weg geweest. Met dat in gedachten kijken we terug op de topinnovaties in voeding en welzijn van de afgelopen 30 jaar. Lees verder voor een spoedcursus over het beste voedingsonderzoek, producten en technologische vooruitgang in de recente geschiedenis! (De volgende lijst is in geen bepaalde volgorde.)

  1. Voedselversterking

Er zijn twee soorten voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft: macronutriënten en micronutriënten. Macronutriënten omvatten eiwitten, vetten en koolhydraten—die het lichaam allemaal in relatief grote hoeveelheden nodig heeft. Micronutriënten-vitaminen en mineralen—zijn nodig in kleinere hoeveelheden.

vitaminen en mineralen helpen bij een verscheidenheid aan vitale lichaamsfuncties, maar helaas consumeren veel mensen niet de benodigde hoeveelheid. Om vitamine-en mineraaltekorten onder de algemene bevolking te bestrijden, ontwikkelden wetenschappers het proces van voedselverrijking. Het idee achter fortificatie is vrij eenvoudig: omdat mensen niet genoeg micronutriënten krijgen, ontwikkelden wetenschappers manieren om micronutriënten aan voedingsmiddelen toe te voegen. Het is vooral gebruikelijk bij basisvoedsel, zoals granen en zuivelproducten.

voedselverrijking is geen nieuw proces-het is al sinds de jaren twintig in veel landen gebruikelijk. Het antwoord is simpel: voedselverrijking is in veel ontwikkelingslanden nog een relatief nieuw proces. In 1970 bijvoorbeeld consumeerde slechts 20% van de huishoudens over de hele wereld gejodeerd zout. In 2008 steeg dat aantal tot 70%.

  1. Microbiome Research

nieuw onderzoek geeft voortdurend vorm aan de manier waarop wetenschappers het menselijk lichaam begrijpen. En onlangs hebben sommige wetenschappers hun aandacht gericht op de darm. Of, meer specifiek, het microbioom—de biljoenen micro-organismen die in de dunne en dikke darm leven.

je microbioom speelt een cruciale rol in het helpen van je lichaam bij het verwerken van giftige voedselverbindingen, het verwerken en produceren van micronutriënten en het afbreken van complexe koolhydraten. Kortom, het microbioom helpt het lichaam te beschermen en voedsel te verteren—beide zijn van vitaal belang voor uw gezondheid.*

waar komt voeding vandaan? Van de triljoenen micro-organismen waaruit je microbioom bestaat, spelen ze elk een andere rol. Wanneer alles soepel werkt-wanneer uw microbioom “in balans” is-bestaan deze verschillende micro-organismen naast elkaar zonder problemen te veroorzaken. Recente studies hebben aangetoond dat een verscheidenheid aan factoren van invloed kunnen zijn op dit evenwicht. Een van die factoren is dieet.

Er zijn een aantal voedingsfactoren die de verscheidenheid aan organismen in uw microbioom kunnen beïnvloeden. Als je hebt gehoord over prebiotica en probiotica, dit is waar het allemaal over gaat. Probiotische voedingsmiddelen en supplementen bevatten levende bacteriën (de goede soort!) die helpen bij het aanvullen en handhaven van het evenwicht in uw microbioom.*

  1. macro – en micronutriënten volgen

zoals hierboven vermeld, heeft je lichaam zowel macronutriënten als micronutrenten nodig—en het heeft specifieke hoeveelheden van elk nodig. (Dit is de reden waarom er procentuele dagelijkse waarden (DVs) op voedingsetiketten staan vermeld. Dit is het probleem: je lichaam is uniek en dat geldt ook voor de voedingsbehoeften. Natuurlijk zijn er baseline niveaus van voedingsstoffen die iedereen zou moeten consumeren, maar verder zal uw vereiste voedingsinname afhangen van uw lichaam, uw activiteitenniveaus en uw gezondheids-en welzijnsdoelen voor uzelf.

Hier is het goede nieuws: dankzij een breed scala aan fitness-en voedingsapps is het gemakkelijker dan ooit om uw consumptie van macro – en micronutriënten bij te houden. Of het nu je doel is om spieren op te bouwen, een paar kilo af te werpen of gewoon je huidige gezondheidsniveau te behouden, deze apps kunnen je helpen doelen te stellen, een verscheidenheid aan gegevenspunten met betrekking tot je voeding bij te houden en voedingswijzigingen te identificeren die je zullen helpen je doelen te bereiken.

Deze apps-die vaak worden gebruikt in samenwerking met polsbandjes die de hartslag controleren—zijn een perfect voorbeeld van de manier waarop technologische vooruitgang en innovaties kunnen kruisen met het gebied van voeding.

  1. allergeen bewustzijn

voedselallergieën en-gevoeligheden zijn veel meer wijdverspreid dan eerder werd erkend. Dit heeft geleid tot een boom in allergie-veilige producten. Of je nu lactose-intolerant bent, allergisch bent voor gluten of een notenallergie hebt, er komen elk jaar steeds meer producten in de schappen die veilig zijn voor je consumptie. Hier bij USANA, we sprong op dit vroeg, het verstrekken van een breed scala van allergie-veilige producten vanaf het begin.

  1. vitamine D dosering

als het gaat om gezonde botten, is je lichaam sterk afhankelijk van twee micronutriënten: vitamine D en calcium. Vitamine D helpt het lichaam calcium te absorberen, maar het doet veel meer, van het ondersteunen van een gezond immuunsysteem tot het bevorderen van een goede spierfunctie. Onnodig te zeggen, het is een belangrijk onderdeel van uw dieet. En jarenlang hebben wetenschappers en diëtisten onderschat hoeveel vitamine D je lichaam elke dag nodig heeft.*

veel bronnen bevelen tussen 600 en 800 internationale eenheden (IU ‘ s) vanvitamine D dagelijks, maar deze niveaus zijn mogelijk niet genoeg om vitamine D-tekort te voorkomen. Als je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, voel je je misschien niet op je best. Vitamine D helpt bij het handhaven van energieniveaus en het ondersteunen van de stemming.*

bij USANA hebben we USANA CellSentials en ons vitamine D-supplement geherformuleerd om hogere niveaus van vitamine D te bevatten voordat iemand anders de overstap maakte. Dit niveau van vitamine D-inname per dag kan uw lichaam helpen de juiste niveaus van vitamine D te behouden, zelfs als u niet veel tijd in de zon doorbrengt.

  1. wijdverspreide adoptie van traditionele Chinese geneeskunde

in de afgelopen jaren heeft traditionele Chinese geneeskunde (of TCM) een groeiende populariteit ervaren in de Verenigde Staten en Europa. Dit alternatieve kader voor het benaderen van gezondheid en welzijn richt zich op het in balans houden van het lichaam en omvat een verscheidenheid aan praktijken zoals acupunctuur, vormen van massage en cupping. Er is ook een voedingsaspect aan dit medicinale kader.

deze en andere praktijken zijn door sommige gezondheidswerkers in de Verenigde Staten overgenomen en geïntegreerd met de westerse geneeskunde. Dit is geen innovatie op zich, aangezien TCM al eeuwen bestaat, maar het wordt op innovatieve manieren gebruikt naast andere medische kaders.

  1. Upcycling Grape Seeds

 Grape seeds

het is geen geheim dat er veel afval is in de voedingsindustrie. Natuurlijk zijn mensen altijd op zoek naar manieren om dat afval te verminderen—of manieren om afvalproducten goed te gebruiken. Dat is precies wat USANA deed met druivenpitten.

het verhaal begint met polyfenolen, een categorie micronutriënten die in planten voorkomen. Polyfenolconsumptie wordt geassocieerd met een aantal gezondheidsvoordelen—dus natuurlijk willen mensen hun polyfenolconsumptie maximaliseren. Veel supplementen haalden hun polyfenolen uit maritieme dennenschors, wat een beperkte bron is. Hier bij USANA ontdekten onze wetenschappers dat druivenpitten vergelijkbare niveaus van polyfenolen bevatten, evenals extra polyfenolen die niet in dennenschors worden aangetroffen. En dat is niet eens het beste deel. Druivenpitten zijn meestal een vorm van voedselverspilling—door polyfenolen uit die zaden te halen, vermindert USANA dat afval.

  1. hogere eiwitconsumptie

De meeste mensen—vooral gymgangers-zijn bekend met de voordelen van het eten van eiwitrijk voedsel. Eiwit is goed voor je hersenen en helpt je lichaam spierweefsel op te bouwen en te herstellen. De hoeveelheid eiwit die doorgaans wordt aanbevolen voor dagelijkse consumptie ligt tussen 0,8 en 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Dat gezegd hebbende, recente studies suggereren dat er bepaalde voordelen zijn aan het consumeren van meer eiwitten per dag—vooral voor mensen die een paar kilo willen afvallen. Eiwitrijke diëten (dat wil zeggen diëten die meer eiwitten bevatten dan de eerder aanbevolen hoeveelheid) hebben aangetoond dat ze helpen bij gewichtsbeheersing en de synthese van spiermassa bevorderen.

  1. vleesvervangers

zoals de meeste langdurige vegetariërs kunnen bevestigen, bestaan vleesvervangers-plantaardige producten die de smaak en textuur van vlees simuleren—al lang. Jarenlang waren deze producten echter niet erg vleesachtig of voedzaam. Recente producten hebben het spel volledig veranderd.

tegenwoordig hebben vegetariërs, veganisten en mensen die gewoon rood vlees vermijden, een verscheidenheid aan vleesvervangers beschikbaar in de meeste supermarkten. Deze onlangs ontwikkelde voedingsproducten bevatten vergelijkbare niveaus van eiwitten als gemalen rundvlees, maar minder vet en cholesterol. Bovendien is de smaak en textuur dichter bij echt vlees dan ooit tevoren.

  1. glycemische Index

wanneer je koolhydraten eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit is niet per se een probleem—koolhydraten zijn tenslotte een essentiële voedingsstof-maar het is iets om in gedachten te houden. En, zoals blijkt, sommige voedingsmiddelen verhogen uw bloedsuikerspiegel meer dan anderen. Voer het concept van glycemische index. Dit is in wezen slechts een manier om de hoeveelheid koolhydraten in een levensmiddel te meten en de snelheid waarmee ze uw bloedsuikerspiegel verhogen, en dat voedsel dienovereenkomstig een numerieke waarde toe te wijzen.

dus voedingsmiddelen die variëren van 1-55 op de glycemische index (GI) worden beschouwd als laag-glycemisch. Voedingsmiddelen in het bereik 56-69 zijn matig glycemisch en alles daarboven wordt als hoogglycemisch beschouwd.

met behulp van de glycemische index als leidraad volgen sommige mensen wat bekend staat als een GI-dieet. Dit dieet richt zich uitsluitend op de GI-waarde van voedingsmiddelen. Bij USANA houden we rekening met de glycemische index bij het ontwikkelen van voedingsproducten en zorgen we ervoor dat onze producten laagglycemisch zijn.

https://www.who.int/health-topics/food-fortification

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066912/

The Microbiome

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792

https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-polyphenols

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/chinese-medicine.

https://www.simplyrecipes.com/everything-you-want-to-know-about-impossible-and-beyond-burgers-5190889

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/glycemic-index-diet/art-20048478

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *