Uw Gids Voor essentiële mineralen

je kunt niet zomaar de mineralen maken die je nodig hebt. En je bent niet alleen. Levende wezens over de hele planeet hebben te maken met hetzelfde existentiële probleem. Gelukkig is de aarde een one-stop-shop voor alle essentiële mineralen die je lichaam nodig heeft om soepel te werken.

mineralen zijn niet zoals vitamines. Planten, bacteriën en andere micro-organismen kunnen niet eenvoudig calcium of magnesium synthetiseren. Vitaminen zijn grotere moleculen gemaakt van een paar moleculaire delen. Mineralen zijn atomen of ionen-elementen uit het periodiek systeem.

gelukkig voor jou kunnen planten mineralen uit de bodem halen. Daarom hoef je geen vuil te eten of op rotsen te zuigen om zink en ijzer te vullen. Bewaar de kom verse aarde voor nog een nacht en geniet in plaats daarvan van een stevige salade. Maar neem ook een glas water (je kunt mineralen op deze manier krijgen). Laat de planten niet al het werk doen.

je hebt mineralen nodig voor het cellulaire metabolisme en om lichaamsstructuren op te bouwen (van botten tot bloed tot aminozuren die DNA beïnvloeden). En nu kun je leren over alle mineralen die je nodig hebt. Gebruik de inhoudsopgave om te ontdekken wat elk van deze mineralen essentieel maakt voor uw gezondheid.

Amount Matters: macromineralen en sporenelementen

je hebt letterlijk essentiële mineralen nodig om te leven. Maar je hebt sommigen meer nodig dan anderen. De hoeveelheid die je nodig hebt in je dieet is de basis voor hoe mineralen worden beschreven.

degenen die grote hoeveelheden (tot enkele gram per dag) nodig hebben, worden macromineralen genoemd. Je vindt de meest herkenbare mineralen in deze categorie—calcium, magnesium, natrium en kalium. Als je verder wilt gaan, kun je macromineralen splitsen in bulkmineralen en elektrolyten (die mineralen die vaak in je lichaamsvloeistoffen voorkomen).

de andere categorie zou micromineralen of sporenmineralen kunnen worden genoemd. Zoals de namen al suggereren, heb je slechts kleine hoeveelheden van deze essentiële mineralen nodig om je gezondheid te ondersteunen. Hoewel je een kleine hoeveelheid (een paar micro – tot milli-gram per dag) sporenelementen nodig hebt, zijn ze niet minder belangrijk. Deze categorie heeft enkele bekende namen (zink en koper) en enkele minder bekende mineralen (selenium en molybdeen). Een snelle opmerking: u ziet deze categorie aangeduid als sporenmineralen in het artikel. Meestal om verwarring met macromineralen en macronutriënten te voorkomen.

CALCIUM

 zuivelproducten geïsoleerd op witte achtergrond

 • Wat is het? Het meest overvloedige essentiële mineraal in je lichaam.
 • Wat doet het voor jou? Calcium is cruciaal voor de gezondheid van de botten, celsignalering, spiercontractie en ontspanning, zenuwfunctie en het helpt de bloedstolling en cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen.
 • Waar Kan ik het vinden? Zuivelproducten zijn de meest voor de hand liggende voedingsbronnen van calcium. Maar het wordt ook in grote hoeveelheden aangetroffen in tofu, bonen, sinaasappels, broccoli, kool en boerenkool.

Calcium is het meest voorkomende mineraal in je lichaam. Het grootste deel ervan—99 procent—wordt opgeslagen in botten en tanden. Het opgeslagen calcium maakt deel uit van de botmatrix en geeft botten kleur en structuur. Het is dus essentieel voor het behoud van botdichtheid en kracht.

je lichaam controleert strak de hoeveelheid vrij calcium in de bloedbaan. Als uw niveaus onder normaal dalen, komt de bijschildklier in actie. Deze klier (gelegen in je nek, in de buurt van je stemdoos) activeert vitamine D, dat calcium uit nierfiltraat en bot trekt.

Dit proces herstelt snel gezonde calciumniveaus, maar kan van invloed zijn op de gezondheid van je botten. Je wilt niet dat het calcium uit je botten constant wordt gebruikt zonder te worden vervangen. Het is dus belangrijk om voldoende calcium in de voeding te krijgen om de botten sterk te houden en uw calciumgehalte in het bloed normaal te houden.

Calcium is echter verantwoordelijk voor meer dan alleen de gezondheid van de botten. De resterende één procent van het essentiële mineraal dient vele belangrijke functies-te beginnen met cardiovasculaire gezondheid. Deze link komt van de rol van calcium bij het handhaven van een gezonde bloeddruk die al in het normale bereik ligt.

celsignalering is een van de weinig bekende rollen van calcium in het lichaam. Het essentiële mineraal is nodig om een verscheidenheid aan berichten door te geven:

 • van de hersenen naar zenuwuiteinden
 • het bemiddelen van de uitzetting en samentrekking van bloedvaten
 • het beheersen van spiercontracties
 • het activeren van de afbraak van opgeslagen glucosemoleculen genaamd glycogeen, die spiercontractie voedt

CHLORIDE

 • Wat is het? Een sporenmineraal en elektrolyt die lichaamsvloeistoffen in balans houden.
 • Wat doet het voor mij? Chloride helpt u een evenwicht van lichaamsvloeistoffen te behouden. Het is ook nodig om het zoutzuur te maken dat helpt bij het afbreken van voedsel in je maag.
 • Waar Kan ik het vinden? Tomatensaus, kaas, ham, salami, champignons, paprika en ui

Chloride wordt meestal gesproken in combinatie met natrium. Dat is logisch omdat ze de twee componenten van tafelzout zijn. En samen ondersteunen ze de juiste balans van vloeistoffen in je lichaam.

maar chloride heeft een eigen rol.

het is een hoofdbestanddeel van maagzuur. Het zoutzuur in je maag is een belangrijk onderdeel van de spijsverteringssappen die helpen het voedsel dat je eet verder af te breken. Op die manier kan het in je dunne darm worden opgenomen en kunnen de voedingsstoffen door je hele lichaam worden gebruikt.

omdat het deel uitmaakt van zout, krijgen de meeste mensen voldoende chloride binnen.

chroom

 • Wat is het? Sporenmineraal dat de insulineactiviteit en het metabolisme van macronutriënten beïnvloedt.
 • Wat doet het voor mij? Verbetert de interface van uw cellen met insuline, waardoor uw lichaam een gezonde bloedglucose behoudt die al binnen het normale bereik ligt.
 • Waar Kan ik het vinden? Broccoli, volkoren tarwe, knoflook, basilicum, kalkoen, zaden, peulvruchten, rode wijn en donkere chocolade.

insuline reguleert de bloedglucosewaarden van uw lichaam. Chroom helpt insuline zo effectief mogelijk dit belangrijke werk te doen.

het sporenmineraal bindt aan aminozuren en andere verbindingen om de Glucosetolerantiefactor (GTF) te creëren. Hierdoor kan insuline zich binden aan receptoren op het oppervlak van cellen, waardoor de opname van glucose uit het bloed wordt verbeterd. Dat is hoe chroom helpt om een gezonde bloedsuikerspiegel al binnen het normale bereik te houden.

het is niet alleen glucose. Chroom neemt ook deel aan het metaboliseren van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het helpt dus om de macronutriënten van je dieet om te zetten in nuttige cellulaire energie.

chroom is niet moeilijk te vinden in het dieet, maar het wordt slecht geabsorbeerd. Het binden van chroom aan verschillende aminozuren (of hun derivaten) lijkt de biologische beschikbaarheid te verhogen. Ascorbinezuur (vitamine C) bevordert ook de opname van het essentiële mineraal.

koper

1

 • Wat is het? Een essentieel sporenmineraal dat helpt bij het opbouwen van lichaamsstructuren en meer.
 • Wat doet het voor mij? Koper helpt bij de productie van rode bloedcellen, ondersteunt gezond bindweefsel, hersenen en zenuwstelsel, energie, cellulaire ademhaling en cardiovasculaire gezondheid. Het heeft ook invloed op je immuunsysteem, de gezondheid van de botten en werkt indirect als een antioxidant.
 • Waar Kan ik het vinden? Oesters, schaaldieren, noten, linzen, paddenstoelen, volle granen en orgaanvlees zijn goede bronnen van koper.

koper is het meest bekend als een populair bouwmateriaal dat wordt aangetroffen in sanitair en bedrading. En het helpt ook om belangrijke structuren van je lichaam op te bouwen.

Het combineert met ijzer om te helpen bij de productie van rode bloedcellen. Koper speelt een belangrijke rol bij het zo sterk mogelijk maken van je bindweefsel. Het helpt twee van de meest voorkomende structurele eiwitten te koppelen—collageen en elastine.

omdat koper elektronen kan accepteren en doneren, functioneert het ook indirect als een antioxidant. Het speelt een essentiële rol in de superoxide dismutase (SOD) klasse van enzymen. Het zijn enkele van de belangrijkste antioxidantenzymen van je lichaam.

dat is nog maar het begin van hoe koper in je lichaam wordt gebruikt. Het helpt ook:

 • helpt bij de ademhaling en de afgifte van energie
 • heeft een verband met de cardiovasculaire gezondheid door het ondersteunen van gezonde bloedvaten
 • helpt de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel te behouden door verschillende koperafhankelijke enzymen

koper is meestal gemakkelijk voor je lichaam om te absorberen, dus de biologische beschikbaarheid ligt meestal tussen de 55 en 75 procent. En het is relatief niet giftig voor mensen. Een Comité van deskundigen van de voedsel-en Landbouworganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft een inname van 0,5 mg per kg lichaamsgewicht als veilig gespecificeerd, of ongeveer 25 mg per dag voor een typische volwassene.

jodium

 een heerlijke verse zeewier salade.

 • Wat is het? Een sporenmineraal dat helpt bij de productie van schildklierhormonen.
 • Wat doet het voor mij? Jodium ondersteunt een gezond metabolisme en kan een rol spelen bij het handhaven van een gezond lichaamsgewicht—door zijn verbinding met schildklierhormonen. Het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus en het kind.
 • Waar Kan ik het vinden? Gejodeerd zout, zeevruchten, melk en bonen. Het jodiumgehalte in groenten en fruit varieert afhankelijk van de grond waar ze worden gekweekt.

jodium is meer dan een toevoeging aan uw keukenzout. Je hebt dit essentiële sporenmineraal nodig om schildklierhormonen te maken die van invloed zijn op je metabolisme en een rol kunnen spelen in het lichaamsgewicht.

vooral zwangere vrouwen en baby ‘ s hebben jodium nodig. Het mineraal helpt bij het bevorderen van een goede ontwikkeling van de foetus en het kind—vooral botten en de hersenen.

als je niet genoeg jodium in je dieet hebt, zal je schildklier proberen er zoveel mogelijk van vast te houden. Dit kan problemen veroorzaken.

jodium wordt vrij gemakkelijk door je lichaam verdragen. Bij volwassenen hebben innames van 2.000 mcg meldingen van intolerantie gegenereerd, maar mensen kunnen over het algemeen niveaus tot 1.100 mcg per dag verdragen.

ijzer

 • Wat is het? Een sporenmineraal dat belangrijke eiwitten in bloed en spieren vormt.
 • Wat doet het voor mij? Ijzer is een bestanddeel van het eiwit dat ervoor zorgt dat je rode bloedcellen zuurstof naar je lichaam kunnen brengen. Het maakt ook deel uit van het eiwit dat spieren helpt zuurstof te absorberen. Het heeft zelfs banden met energieproductie en DNA-vorming.
 • Waar Kan ik het vinden? Vlees, zeevruchten, gevogelte, bonen, rozijnen en noten.

het vermogen van je bloed om zuurstof te vervoeren is gebaseerd op ijzer.

het is een belangrijk onderdeel van hemoglobine. Dit eiwit in rode bloedcellen stelt hen in staat om zuurstof uit de longen te halen en het naar de rest van het lichaam te brengen. Ijzer helpt echter niet alleen het bloed zuurstof te vervoeren. Het is een bestanddeel van myoglobine – een eiwit in spieren—dat essentieel is voor de opname van zuurstof door je spieren.

het helpen leveren van zuurstof aan je lichaam is blijkbaar niet genoeg voor ijzer. Het ondersteunt ook de energieproductie en helpt bij de opbouw van DNA.

Voedingsijzer komt voor in twee vormen—heme en nonheme. Het grootste deel van je nonheme ijzer komt van planten. Vlees is een bron van beide soorten ijzer.

MAGNESIUM

1

 • Wat is het? Een macromineraal dat een rol speelt in meer dan 300 enzymsystemen in je lichaam.
 • Wat doet het voor mij? Je hebt magnesium nodig om de gezondheid van de botten, energieproductie, gezonde bloedglucosewaarden die al in het normale bereik liggen, te ondersteunen en calciumniveaus te handhaven.
 • Waar Kan ik het vinden? Magnesium is een essentieel onderdeel van chlorofyl, het groene pigment in planten. Je moet je wenden tot groene bladgroenten, volle granen, noten, vlees en melk. Water kan een bron van magnesium zijn, maar het is zeer variabel. Harder water bevat magnesiumzouten, die je lichaam kunnen helpen aan zijn dagelijkse behoefte te voldoen.

Magnesium is een multitasking essentieel mineraal, noodzakelijk voor meer dan 300 enzymen. Je lichaam heeft deze macromineraal nodig om energie te produceren, het calciumgehalte te handhaven en de normale, gezonde insulinefunctie te helpen behouden. Op elk moment bevat u ongeveer 25 gram magnesium.

een van de belangrijkste rollen van magnesium is in de energieproductie. Het cellulaire proces dat uw dieet in nuttige energie verandert, vereist verschillende magnesiumafhankelijke reacties. De grootste is het eiwit dat adenosinetrifosfaat of ATP (de bruikbare vorm van cellulaire energie) in de mitochondriën maakt. Dit energiemolecuul (ATP) bestaat grotendeels als Mg-ATP, een magnesiumcomplex.

maar als je ernaar op zoek bent, wordt zestig procent van je magnesium opgeslagen in je botten. Het is dus geen verrassing dat het essentiële mineraal helpt de botdichtheid te behouden. Gezonde hoeveelheden magnesium bevorderen ook normale calciumserumspiegels en versterken de positieve effecten van vitamine D. Magnesium kan de werking van bijschildklierhormoon versterken, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van calcium-en vitamine D-spiegels in het bloed. Deze twee voedingsstoffen (calcium en vitamine D) helpen de botsterkte te behouden.

verschillende studies hebben ook een mogelijk verband aangetoond tussen magnesiumsuppletie en het behoud van een gezonde insulinefunctie. Deze bevindingen suggereren dat gezonde magnesiumspiegels u kunnen helpen een gezonde bloedglucosespiegel te ondersteunen die al in het normale bereik ligt.

Magnesium is een macromineraal. Je hebt er veel van nodig. Dat maakt het moeilijk voor magnesium om giftig te worden, vooral wanneer het via voedselbronnen wordt verkregen, tenzij je een verminderde nierfunctie hebt. Sommige mensen hebben last van indigestie en gastro-intestinale stoornissen na het nemen van magnesiumzouten. Deze zouten worden therapeutisch gebruikt als laxeermiddelen en sommige mensen kunnen krampen en diarree ervaren in hoge doses.

Mangaan

 pineapple

 • Wat is het? Een sporenmineraal belangrijk voor metabolisme en celfunctie.
 • Wat doet het voor mij? Mangaan maakt deel uit van enzymen die helpen bij het metabolisme. Het helpt ook mitochondriën (cellulaire energiecentrales) te beschermen tegen schade door vrije radicalen als gevolg van energieproductie.
 • Waar Kan ik het vinden? Ananas, noten, volle granen, bonen, spinazie en thee.

het creëren van cellulaire energie is een noodzakelijke, maar risicovolle onderneming. Een van de belangrijkste beschermers van mitochondriën – de plaats in cellen waar energie wordt geproduceerd-bestaat gedeeltelijk uit mangaan (niet te verwarren met magnesium).

hoe speelt dit sporenmineraal zo ‘ n grote antioxiderende rol? Het begint met de creatie van mangaan superoxide dismutase. Dit enzym begint de omzetting van schadelijke oxidatieve energie bijproducten in onschadelijk water.

Het helpt ook metaboliseren componenten van uw dieet, ondersteunt normale botontwikkeling, en speelt een rol in collageen formulering.

mangaantekorten zijn relatief zeldzaam, omdat het overvloedig in de natuur voorkomt en alleen in sporenhoeveelheden nodig is. Geïsoleerde gevallen van mangaantoxicose zijn opgetreden door blootstelling via de voeding. Gevaarlijke niveaus worden meestal alleen gezien bij personen die worden blootgesteld aan hoge niveaus van mangaanstof in de lucht (zoals die in bepaalde werkomgevingen).

molybdeen

 • Wat is het? Een sporenmineraal dat een bestanddeel is van vier belangrijke enzymen.
 • Wat doet het voor mij? Molybdeen helpt bij het metabolisme van geneesmiddelen en vreemde verbindingen. Dit betekent dat het gezonde ontgiftingsprocessen ondersteunt. Het draagt ook bij aan de cyclus van koolstof, stikstof en zwavel door je hele lichaam.
 • Waar Kan ik het vinden? De rijkste voedselbronnen zijn melk en zuivelproducten, gedroogde peulvruchten, orgaanvlees, granen en gebakken producten.

molybdeen is een relatief recente toevoeging aan de lijst van essentiële mineralen. Pas in 1953 bleek dit middel in oxidatie-reductiereacties noodzakelijk voor de gezondheid.

molybdeen werkt via enzymen en helpt elektronen te transporteren in verschillende reacties. Vier verschillende enzymen hebben molybdeen nodig om aminozuren met zwavel te metaboliseren en urinezuur te maken (een normaal gezond proces). Molybdeen-bevattende enzymen ondersteunen ook de ontgiftingsprocessen van geneesmiddelen en vreemde verbindingen.

molybdeen wordt gemakkelijk opgenomen uit uw dieet. De geschatte veilige en adequate dagelijkse inname via de voeding voor volwassenen is 45-50 mcg. De bovengrens is vastgesteld op 2000 mcg/dag voor volwassenen.

fosfor

 • Wat is het? Het tweede meest voorkomende mineraal in je lichaam (tweede na calcium).
 • Wat doet het voor mij? Fosfor ondersteunt de gezondheid van de botten, energieproductie, cellulaire gezondheid, eiwitsynthese en celsignalering. B-vitamines en fosfor werken samen om de gezondheid van de nieren, spieren, zenuwen en het hart te beïnvloeden.
 • Waar Kan ik het vinden? Zuivelproducten, noten, bonen, granen, zalm en heilbot zijn goede plaatsen om fosfor te zoeken.

Je bent ongeveer 1 procent fosfor. Het is goed voor 1/100 van je lichaamsgewicht. Deze grote getallen maken deze macrominerale tweede na calcium in prevalentie. Net als calcium zit fosfor vooral in botten en tanden. Het ondersteunt de gezondheid van de botten.

maar het zit ook in elk van de cellen van je lichaam. Dat komt omdat het een deel van de P in het molecuul ATP (adenosinetrifosfaat) uitmaakt. Je kunt letterlijk niet het belangrijkste energiemiddel van je lichaam maken zonder fosfor.

het belang van fosfor strekt zich ook uit tot celsignalering, eiwitsynthese en het opbouwen van celmembranen en genetisch materiaal. Dit essentiële mineraal werkt ook samen met B-vitamines om een gezonde nier -, spier -, hart-en zenuwfunctie te ondersteunen.

het balanceren van uw inname van fosfor en calcium is cruciaal. Te veel fosfor kan de calciumabsorptie aantasten en de gezondheid van de botten negatief beïnvloeden. Maar de twee zijn te vinden in veel van dezelfde voedselbronnen.

kalium

 twee bananen en stukken die op witte achtergrond als element van het pakketontwerp worden geïsoleerd

 • Wat is het? Een macromineraal en elektrolyt dat verschillende gebieden van de gezondheid beïnvloedt.
 • Wat doet het voor mij? Kalium is belangrijk om spieren en eiwitten op te bouwen. Als geleider van elektriciteit speelt het een rol in de elektrische activiteit van het hart.
 • Waar Kan ik het vinden? Zoek naar kalium in bananen, spinazie, vlees, vis, limabonen, tomaten en squash.

kalium is elektrisch. Daarom wordt dit essentiële mineraal ook beschouwd als een elektrolyt. En dit elektrische vermogen is belangrijk voor je hart. Je hartslag wordt gereguleerd door elektrische impulsen en kalium speelt een rol bij het handhaven van een normale hartslag.

je lichaam heeft ook kalium nodig om eiwitten en spieren op te bouwen. Het is nodig voor groei door je hele lichaam en helpt het gebruik van koolhydraten te reguleren.

kalium is overvloedig in het gemiddelde dieet. Maar sommige personen die bepaalde medicijnen gebruiken, kunnen extra kalium nodig hebben.

SELENIUM

1

 • Wat is het? Een sporenelement dat bijdraagt aan belangrijke antioxidantmoleculen.
 • Wat doet het voor mij? Selenium is een bouwsteen van glutathion, een krachtige antioxidant die in je lichaam wordt gemaakt. Het speelt ook een rol bij de opbouw van DNA, de schildklierfunctie en de voortplanting.
 • Waar Kan ik het vinden? Granen, zaden, zeevruchten, lever en ander vlees bevatten veel selenium.

Selenium helptbescherm je cellen tegen schade door vrije radicalen. Het sporenmineraal helpt glutathion—het krachtige en overvloedige antioxidantmolecuul—in de gereduceerde toestand te houden. Glutathionmoleculen zijn geweldig in het doneren van elektronen en het neutraliseren van een verscheidenheid aan vrije radicalen. Het speelt ook een belangrijke rol bij ontgifting.

je lichaam heeft ook eiwitten nodig die selenium bevatten om DNA te produceren. Het heeft ook banden met de schildklierfunctie en voortplanting.

bij volwassenen zijn geen bijwerkingen waargenomen voor seleniuminname onder 400 mcg per dag. Maar consumptie van zeer grote hoeveelheden kan leiden tot negatieve effecten op haar, nagels, huid en tanden.

natrium

1

 • Wat is het? Een macrominerale elektrolyt dat een evenwicht van vloeistoffen in je lichaam ondersteunt.
 • Wat doet het voor mij? Natrium ondersteunt een gezonde spier-en zenuwfunctie. Maar de belangrijkste rol is om je lichaam te helpen de hoeveelheid vloeistoffen in evenwicht te brengen.
 • Waar Kan ik het vinden? Zout en bewerkte voedingsmiddelen zijn uw beste gok voor natrium. Maar zoek naar natuurlijke bronnen, zoals zuivelproducten, vlees, schaaldieren en groenten.

natrium is meestal onderdeel van een gesprek over overmatige hoeveelheden en gezondheidsrisico ‘ s. Maar het is een essentieel mineraal dat door je nieren wordt gecontroleerd en gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het in balans houden van je lichaamsvloeistoffen. Dit omvat bloedplasma en de vloeistof tussen uw cellen.

je hebt deze evenwichtsoefening waarschijnlijk uit de eerste hand ervaren. Als je te veel zout hebt (dat natrium bevat), houd je water vast en krijg je dorst. Dat is je lichaam dat probeert een goede verhouding van natrium tot water te behouden.

natrium is ook nodig om een gezonde spier-en zenuwfunctie te behouden.

De meeste mensen in de VS krijgen meer natrium dan ze nodig hebben, hoewel het niet van nature in hoge concentraties in veel voedingsmiddelen wordt aangetroffen. Dat komt omdat zout wordt gebruikt in koken en voedselverwerking. Gebruik verse groenten en fruit om overmatig natrium in uw dieet te voorkomen (wat kan bijdragen aan hoge bloeddruk).

zink

 rauwe oesters met ijs op een witte achtergrond

 • Wat is het? Een sporenmineraal dat fungeert als een cofactor in meer dan 300 enzymen.
 • Wat doet het voor mij? Zink ondersteunt de immuunfunctie, helpt bij de vorming en reparatie van DNA en biedt structuur voor eiwitten die de genexpressie beïnvloeden. Het is ook belangrijk voor de gezonde functie van ogen, nieren, spieren, huid en botten.
 • Waar Kan ik het vinden? Vlees, lever, eieren en zeevruchten worden beschouwd als goede voedselbronnen van zink.zink is een cofactor voor meer dan 300 enzymen die nodig zijn voor celfunctie in nieren, spieren, huid en botten. Maar de grootste impact van zink vindt plaats diep in je cellen.

  het sporenmineraal is sterk betrokken bij de creatie van genetisch materiaal, inclusief DNA. Het dient ook als een noodzakelijk structureel onderdeel van DNA-bindende eiwitten die de genexpressie beïnvloeden. Veel eiwitten die zich binden aan DNA bevatten zink.

  zink ondersteunt ook gezonde ogen. Het maakt deel uit van een enzym dat belangrijk is bij de omzetting van retinol in retina (twee vormen van vitamine A). Zink lijkt ook een additief effect te hebben op andere antioxidanten die betrokken zijn bij het ondersteunen van de gezichtsscherpte.

  als je deel uitmaakt van meer dan 300 enzymen, maak je een hele lijst met gezondheidseffecten. Zink ook:

  • beïnvloedt de activiteit van enzymen die aan plasmamembranen zijn gehecht
  • helpt cellen te beschermen tegen oxidatieve schade
  • bevrijdt het vitamine folaat om zich over celmembranen te bewegen
  • helpt bij de vervaardiging van heme (een component van bloed)
  • neemt deel aan het essentiële vetzuurmetabolisme
  • helpt vitamine A vrij te maken uit zijn opslagplaats in de lever

  hoewel zink een sporenmineraal is—en de laatste op deze lijst—de impact kan niet worden overschat. Een hoge inname van zink gedurende een langere periode kan de koperabsorptie negatief beïnvloeden. Over het algemeen wordt zinkinname als volledig veilig beschouwd bij niveaus Onder 40 mg per dag voor volwassenen.

  tijd om Mineral ‘ s Nutritional Companion te ontmoeten—vitaminen

  vitaminen en mineralen zijn beide essentieel voor uw gezondheid. In feite werken ze vaak hand in hand. Bekijk de vitaminengids om de andere helft van het essentiële micronutriëntenbeeld te krijgen.

  Referenties

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals

  https://medlineplus.gov/definitions/mineralsdefinitions.html

  https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-3-642-16483-5_3752

  https://www.webmd.com/food-recipes/guide/vitamins-and-minerals-good-food-sources#1

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/calcium#food-sources

  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867407015310

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21190/

  http://kidshealth.org/en/teens/calcium.html

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/magnesium#deficiency

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-5491.2006.01852.x/full

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/chromium

  https://medlineplus.gov/ency/article/002419.htm

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/copper

  https://medlineplus.gov/ency/article/002420.htm

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/fluoride

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/iodine

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-Consumer/

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/iron

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/manganese

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/molybdenum

  https://medlineplus.gov/ency/article/002424.htm

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/phosphorus

  https://medlineplus.gov/ency/article/002413.htm

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/potassium

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-Consumer/

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/selenium

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/sodium

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/

  http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/zinc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *