Van A tot K: uw complete Vitaminegids

je hebt vitamines nodig zoals je leven ervan afhangt. Omdat het dat doet. Vitaminen-niet de pillen of gummies, maar de eigenlijke moleculen—zijn essentieel voor het menselijk leven. Je lichaam heeft vitamines nodig om je gezondheid te behouden. En er zijn er zoveel, je hebt ook een vitaminegids nodig.

Dan ben je hier aan het juiste adres. U vindt de basis over deze essentiële micronutriënten. Leer wat vitaminen zijn. Kijk terug op hoe de wetenschap ze ontdekte. En begrijp hoe ze in je lichaam werken.

dan vind je een lijst met alle essentiële vitamines. Gebruik de links in de inhoudsopgave om naar verschillende vitamines te springen en alle vitale stoffen te verkennen die je lichaam draaiende houden.

een spoedcursus vitamine Basics

De eenvoudigste definitie voor een vitamine is ” een stof die je lichaam helpt goed te werken.”Ze zijn van vitaal belang voor je gezondheid. Dat is waar de “vita” in vitamine eigenlijk vandaan kwam.

maar dat is waarschijnlijk te basic. Mineralen zijn essentieel voor het leven. Ze helpen je lichaam ook goed te werken. Wat onderscheidt een vitamine?

vitaminen zijn organische stoffen die fungeren als co-enzymen (niet-eiwit delen van enzymen) en zijn belangrijke componenten van cellulaire chemische reacties. Maar ze leveren geen energie zoals koolhydraten dat doen. En het zijn geen bouwstenen zoals aminozuren of vetten.

vitaminen zijn allemaal over het krijgen van een reactie. Vergeet niet dat je cellen in feite zakken van chemische reacties zijn. Alle reacties vereisen materialen en machines. Je cellulaire structuren zorgen voor de machinerie. Vitaminen vormen een belangrijk onderdeel van de materialen. Ze helpen enzymen een reactie op gang te brengen—dat is wat een co-enzym doet.

zonder vitaminen, vitale (er is dat woord weer) reacties niet efficiënt gebeuren. Of ze gebeuren helemaal niet. Dit werpt je metabole processen af – dezelfde vitamines helpen reguleren-wat niet goed is voor het behoud van de gezondheid. (En dat is het licht zetten.)

omdat ze zo belangrijk zijn, zou je denken dat mensen een lange geschiedenis hebben van het begrijpen van vitamines. Nee. Duizenden jaren lang hadden mensen geen idee wat vitaminen waren.

zeilers kwamen erachter dat een beetje citrus scheurbuik zou voorkomen. Maar ze wisten niet waarom. Uiteindelijk kwamen onderzoekers erachter dat de afwezigheid van sommige stoffen ernstige gevolgen had voor de gezondheid. Deze stoffen werden uiteindelijk geïsoleerd en geïdentificeerd. De mechanismen van hun cellulaire impact zijn in kaart gebracht.

toen een nieuwe vitamine werd ontdekt, kreeg het een letter toegewezen. (De letters begonnen bij “A”, sprongen een paar—” F “naar”J “—en eindigden uiteindelijk bij” K”.) en vandaag zijn er dagelijkse waarden om u te helpen een tekort te voorkomen, en informatie over optimale niveaus voor de gezondheid.

nu heeft de wetenschap een licht geworpen op deze essentiële stoffen en laten zien hoe elk een andere rol speelt in het lichaam. Nu heb je de informatie die je nodig hebt om een cursus voor je beste gezondheid uit te stippelen door middel van voeding en suppletie. Ontdek de essentiële vitaminen en zie waarom en hoe je ze zijn een essentieel onderdeel van uw dieet.

de twee hoofdcategorieën vitaminen

vitaminen zijn verdeeld in twee grote groepen—wateroplosbaar en vetoplosbaar. Het verschil zit in de absorptie en opslag.

wateroplosbare vitamines (C en de B-vitamines) worden gemakkelijk in het lichaam opgenomen met een beetje hulp van water. Deze stoffen worden niet op lange termijn opgeslagen en worden strak gereguleerd door de nieren.

vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) hebben vet nodig voor opname in je lichaam. Zodra ze binnen zijn, worden deze vier vitamines gebruikt of opgeslagen voor later in—je raadt het al—vet. Ze zitten ook in de lever.

weten of een vitamine water-of vetoplosbaar is, is waardevolle informatie. De manier waarop een specifieke vitamine wordt opgenomen en opgeslagen, helpt u te begrijpen hoe u uw inname kunt optimaliseren. Dat kan betekenen dat je een andere benadering van maaltijdplanning of timing van je suppletie neemt om hun absorptie te maximaliseren.

vitamine A

1

 • Wat is het? Vetoplosbare vormen van retinol, retinale en retinoïnezuur.
 • Wat doet het voor jou? Antioxidant bescherming tegen vrije radicalen, ondersteuning voor cellulaire differentiatie-cellen groeien in gespecialiseerde rollen in je lichaam-gezondheid van het oog, gezondheid van de huid, voortplanting en de gezondheid van weefsels in je hele lichaam.
 • Waar Kan ik het vinden? De retinolvormen van vitamine A zijn te vinden ineieren, garnalen en zuivelproducten.

vitamine A is geen enkel molecuul, maar een complexe verzameling gezondheidsbevorderende moleculen. Laten we beginnen met het gemakkelijke deel: de verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen die zijn gekoppeld aan vitamine A.

de A staat niet voor antioxidant, maar misschien zou het moeten. De moleculen onder deze categorie fungeren als krachtige bescherming tegen vrije radicalen. Dat is slechts één reden waarom vitamine A belangrijk is voor uw totale cellulaire gezondheid van het lichaam.dieet vitamine A wordt omgezet in vormen die helpen bij celgroei, differentiatie en communicatie. Cellulaire groei en communicatie zijn vrij vanzelfsprekend, maar je bent misschien niet bekend met differentiatie. Dit belangrijke proces helpt cellen in je lichaam zich te specialiseren om de vele unieke taken die je lichaam uitvoert op zich te nemen.

van vitamine A is ook aangetoond dat het gezonde weefsels, huid, immuunfunctie en voortplanting ondersteunt. Maar een van de belangrijkste dingen die deze vitamine doet, is je gezichtsvermogen beschermen. Vitamine A is een bouwsteen van een belangrijk lichtabsorberend eiwit (rhodopsin) in de retina-receptoren van uw ogen.

uw dieet biedt twee soorten vitamine A: voorgevormde en provitamine A. de beste manier om ze recht te houden is dat voorgevormde vitamine A ‘ s moeten worden omgezet in actieve vormen zoals retinol. Carotenoïden (plantenpigmenten) vallen in de categorie provitamine A-voedingsstoffen. Beta-caroteen is het meest voorkomende voorbeeld. Het zijn eigenlijk twee vitamine A-moleculen die aan elkaar vastzitten. Het wordt dus gemakkelijk en efficiënt omgezet in retinol. Ongeacht het type voorgevormde vitamine A, ze voorzien je lichaam allemaal van retinol na omzetting in je darmen.welke vorm je vitamine A in eerste instantie ook aanneemt, het is een essentiële vetoplosbare vitamine die van cruciaal belang is voor de gezondheid van het oog, gezonde organen en weefsels, immuunfunctie, je huid en een gezonde zwangerschap.

vitamine B1 (Thiamine)

1

 • Wat is het? Wateroplosbare B-vitamine die fungeert als een co-enzym dat essentieel is voor het omzetten van uw dieet in cellulaire energie.
 • Wat doet het voor mij? Het helpt metaboliseren componenten van uw dieet, waardoor het beschikbaar als energie voor je lichaam. Het ondersteunt ook de celdeling en systemen in je hele lichaam—inclusief huid en hersenen.
 • Waar Kan ik het vinden? Het eten van bruine rijst, varkensvlees en squash kan thiamine leveren.

zonder vitamine B1 zou eten weinig meer zijn dan kauwen en proeven. Thiamine-een andere naam voor B1—helpt om te zetten wat je eet in energie die je lichaam kan gebruiken.

deze rol in het energiemetabolisme komt voort uit het vermogen om als co-enzym te fungeren. Verschillende configuraties van thiamine en fosfaat worden in de darm gemaakt om de rol van vitamine B1 in het metabolisme te vergemakkelijken. Thiaminedifosfaat (twee fosfaatmoleculen verbonden met vrije thiaminemoleculen) is de belangrijkste vorm.

de vormen van thiamine helpen andere enzymen chemische reacties te starten die koolhydraten, eiwitten en lipiden afbreken. Het proces zet zetmeel, suikers, aminozuren en vetten om in bruikbare energie voor de cellen van je lichaam.

thiamine is niet alleen betrokken bij het energiemetabolisme. Het effect op de cellulaire suikerproductie maakt het essentieel voor de synthese van DNA en RNA. Vitamine B1 helpt ook bij het opbouwen van vetzuren en ondersteunt een gezonde cellulaire functie.

deze belangrijke vitamine wordt opgeslagen in de lever, maar niet voor lang. Dus je moet je voorraad voortdurend aanvullen door middel van een gezond dieet of slimme suppletie. Mensen met een beperkt dieet of zwangere vrouwen lopen het risico op B1-tekort. Wees niet bang om te veel te eten, zelfs zeer hoge orale doses vitamine B1 zijn niet gevonden om nadelige effecten te veroorzaken. Er is alleen een rol gemeld bij lichte GI-nood.

vitamine B2 (Riboflavine)

1

 • Wat is het? Wateroplosbare B-vitamine betrokken bij complexe chemische reacties voor energieproductie en andere metabolische processen.
 • Wat doet het voor mij? Vitamine B2 fungeert als een onderdeel van co-enzymen die helpen bij reacties die wat je eet omzetten in energie die je lichaam kan gebruiken.
 • Waar Kan ik het vinden? Zuivelproducten, spinazie, amandelen en broccoli zijn goede bronnen van vitamine B2.

vitamine B2 (ook bekend als riboflavine) draait om energie. En het doet zijn werk als een co—enzym dat redox katalyseert—kort voor reductie/oxidatie-reacties. Ze verplaatsen elektronen tussen verschillende moleculen tijdens een chemische reactie.

Alle redoxreacties vereisen een molecuul met extra elektronen. Je bent misschien bekend met de redoxreacties die plaatsvinden tussen antioxidanten en vrije radicalen. Dezelfde mechanica van elektronenoverdracht zijn hier aan het werk, voor een ander doel—energie.

riboflavine maakt deel uit van twee energie-katalyserende co-enzymen: flavin adenine dinucleotide (FAD) en flavin mononucleotide (FMN). Het onthouden van de namen is niet zo belangrijk als het kennen van het vermogen van de co-enzymen om een elektron te doneren in reacties, helpt je lichaam energie te produceren uit je dieet.

als je lichaam voedsel afbreekt, breekt het de chemische bindingen. Een gevolg van het breken van deze bindingen is het vrijkomen van elektronen. Een van de taken van riboflavine is om deze elektronen te vangen en te helpen elk laatste beetje energie eruit te persen, zodat je lichaam het aan het werk kan zetten.

vitamine B2 helpt niet alleen bij het metabolisme van glucose, aminozuren en vetzuren. Riboflavine helpt je lichaam ook medicijnen en steroïden te metaboliseren en helpt tryptofaan om te zetten in niacine.

riboflavine deficiëntie verschijnt naast tekortkomingen in andere B-vitamines, met name niacine en pyridoxine. Atleten, alcoholisten en zwangere vrouwen lopen een hoger risico op een tekort. Maar riboflavine is op grote schaal beschikbaar in het dieet, zonder orale toxiciteit gemeld.

vitamine B3 (Niacine)

 • Wat is het? Een in water oplosbare B-vitamine die betrokken is bij de energieproductie door inname via de voeding.
 • Wat doet het voor mij? Ondersteunt de omzetting van voedsel in nuttige energie. Niacine ondersteunt ook een gezond zenuwstelsel, hersenen, spijsvertering en huid.
 • Waar Kan ik het vinden? Veel voedingsmiddelen bevatten niacine, maar kip, groene bladgroenten, maïs, tarwe en vis zijn goede bronnen.

niacine is, net als veel van zijn B-vitamine broeders, essentieel voor de energieproductie. Het helpt dus om het voedsel in je darmen om te zetten in de energie die je cellen en lichaam nodig hebben om te functioneren.vitamine B3 voltooit deze belangrijke functies omdat het deel uitmaakt van twee co—enzymen-nicotinamide adenine dinucleotide (nad) en nicotinamide adenine dinucleotide fosfaat (NADP). Laat je niet ophangen door de lange, ingewikkelde namen. Focus op hun functies.

nad en NADP zijn zeer vergelijkbaar in functie met de co-enzymen waarin riboflavine betrokken is. Ze veroorzaken de overdracht van elektronen in redoxreacties, vooral tijdens de moleculaire afbraak van macronutriënten. Zie je hier een ander gemeenschappelijk thema? Elektronentransfers leveren veel van de energie die je lichaam gebruikt. En B-vitamines – waaronder niacine-spelen een belangrijke rol in deze processen.

als je niet genoeg niacine en niacinamide (een niacine derivaat) krijgt, loop je het risico pellagra te ontwikkelen. Maar niacine wordt wijd verspreid in plantaardig en dierlijk voedsel, en vitamine B3-inname is in wezen niet-toxisch Onder 50 mg per dag.

vitamine B5 (pantotheenzuur)

 • Wat is het? In Water oplosbare B-vitamine essentieel voor de energieproductie uit uw dieet.
 • Wat doet het voor mij? Het maakt deel uit van een co-enzym (co-enzym A) dat essentieel is voor het behoud van het leven. Het speelt een rol bij het synthetiseren van vetten, hormonen en componenten van je bloed.
 • Waar Kan ik het vinden? Orgaanvlees, melk, avocado ‘ s, zaden en broccoli bevatten deze belangrijke vitamine.

Je bent niet de enige die pantotheenzuur nodig heeft-ook bekend als vitamine B5. Het is essentieel voor alle zoogdieren. Deze in water oplosbare voedingsstof wordt gesynthetiseerd door planten en bacteriën. Het is de primaire voorloper van een van de belangrijkste co—enzymen in je lichaam-co-enzym A.

je vindt de overgrote meerderheid (95 procent) van je co-enzym A in cellulaire mitochondriën (de energiecentrale van de cel). Vitamine B5, als onderdeel van co-enzym A, is nodig om energie te produceren uit koolhydraten, vetten en eiwitten in de voeding. Deze rol in het energiemetabolisme is vrij complex—waarbij verschillende chemische cycli betrokken zijn. Maar het is zeer vergelijkbaar met de manier waarop andere B-vitamines deelnemen aan de energieproductie. Als je dieper wilt graven, kijk dan eens hoe de Krebs-cyclus werkt.

Co-enzym A moet ook aanwezig zijn voor reacties die de synthese van cholesterol, hormonen, vitamine A, vitamine D en melatonine (het slaaphormoon) omvatten. Vitamine B5 is ook betrokken, via co-enzym A, bij de afbraak van gifstoffen door uw lever.

pantotheenzuur is vrij gemakkelijk te vinden in de natuur, dus een tekort is ongelooflijk zeldzaam. En je hoeft je geen zorgen te maken over orale toxiciteit. Er is geen melding gemaakt bij mensen.

vitamine B6

 • Wat is het? Een in water oplosbare B-vitamine die meer dan 100 enzymen in je lichaam helpt.
 • Wat doet het voor mij? Speelt een rol in slaap (via verschillende neurotransmitters), immuunfunctie en cardiovasculaire gezondheid. Helpt metaboliseren aminozuren.
 • Waar Kan ik het vinden? Bonen, bananen, aardappelen, vlees en noten.

veelzijdigheid is het sleutelwoord voor vitamine B6. Het is betrokken bij ten minste 100 reacties in je lichaam en het neemt vele vormen aan. Ze helpen allemaal bij het maken van co-enzymen die helpen bij het metabolisme van eiwitten en aminozuren. Deze co-enzymen helpen bij het overbrengen van aminozuren, breken ze uit elkaar, strippen ze van koolstofhoudende groepen atomen en meer.

alle cellen hebben deze functies nodig, dus vitamine B6 heeft een brede impact op je lichaam. Hier zijn enkele van de belangrijke systemen en processen waarin deze vitamine een rol speelt:

 • transformatie van glycogeen (een groot suikermolecuul opgeslagen in het lichaam) in glucose (een suiker die kan worden gebruikt voor energie)
 • immuunfunctie—door de productie van immuuncellen te ondersteunen
 • modulerende hormonen
 • vetmetabolisme
 • synthese van neurotransmitters die uw zenuwstelsel beïnvloeden
 • het reguleren van de bloedspiegels van het aminozuur homocysteïne, wat belangrijk is voor het behoud van de cardiovasculaire gezondheid

vitamine B6 heeft riboflavine, niacine en zink nodig voor activering. Dus, je hebt een balans van B-vitamines en zink nodig om te gaan met het voedsel en aanvullende bronnen van vitamine B6. Maar chronisch meer dan 100 mg per dag is geassocieerd met bijwerkingen, waaronder neurologische toxiciteit.

vitamine B7 (biotine)

1

 • Wat is het? Een in water oplosbare B-vitamine die zwavel bevat en de energieproductie ondersteunt.
 • Wat doet het voor mij? Reguleert de genexpressie, ondersteunt je haar en botten, vergemakkelijkt celsignalering en helpt bij een proces dat glucose maakt uit niet-koolhydraatmaterialen.
 • Waar Kan ik het vinden? In veel voedingsmiddelen, maar vooral vis, volle granen, gist, lever en avocado.

biotine (of vitamine B7) maakt deel uit van een soort transformationele goocheltruc.

Glucose is een eenvoudige suiker die je lichaam gebruikt als energie. Het komt meestal uit koolhydraten. Maar biotine maakt deel uit van enzymreacties die deze belangrijke energiebron maken uit vetten en eiwitten.

vitamine B7 helpt ook bij de regulering van welke genen worden uitgedrukt. Dat komt omdat het belangrijke eiwitten beïnvloedt die transcriptiefactoren worden genoemd (eiwitten die helpen de DNA-code voor de cel te lezen). Biotine ‘ s verstrengeling met DNA eindigt daar niet. Het modificeert ook speciale eiwitten in de celkern die helpen bij het organiseren van DNA. Dit verpakkingsproces heeft ook invloed op de genregulatie.

biotine werkt ook op een meer zichtbare schaal. De vitamine ondersteunt gezonde botten en haar.

tekortkomingen zijn zeldzaam. Dat komt omdat vitamine B7 kan worden gesynthetiseerd door darmbacteriën—hoewel we niet weten hoeveel je daadwerkelijk kunt absorberen. Biotine wordt ook gevonden in een gezond dieet en heeft geen meldingen van toxische reacties. Hoge doses kunnen bepaalde laboratoriumtests verstoren. Zorg ervoor dat u uw arts te vertellen als u het nemen van hoge doses biotine voordat u laboratoriumtests.

vitamine B9 (folaat)

 • Wat is het? Een in water oplosbare B-vitamine die cruciaal is voor het opbouwen van DNA en RNA.
 • Wat doet het voor mij? Het reguleert het cellulaire metabolisme en de celdeling. In combinatie met zijn rol in DNA en RNA ondersteunt het gezonde weefselgroei en de regeneratie van rood bloed en immuuncellen. Het is essentieel voor de ontwikkeling van de foetus, dus het is van cruciaal belang voor zwangere vrouwen en degenen die zwanger kunnen worden om voldoende foliumzuur te krijgen.
 • Waar Kan ik het vinden? Zoek naar foliumzuur in peulvruchten, verrijkte granen, asperges, broccoli en spinazie.

Het Belang van foliumzuur tijdens de zwangerschap is logisch als je kijkt naar de functie ervan in het lichaam. Vitamine B9 is essentieel voor de opbouw van DNA en genetisch materiaal. Het speelt ook een belangrijke rol bij de celdeling. Beide processen zijn van cruciaal belang voor het snel groeiende weefsel van een foetus.

De rol van vitamine B9 in DNA en celdeling is ook belangrijk gedurende de hele menselijke levenscyclus. Zo is de verbinding van folaat met co-enzymen die het cellulaire metabolisme reguleren. Je rode bloed en immuuncellen hebben ook foliumzuur nodig.

als je niet genoeg vitamine B9 hebt, kun je je cardiovasculaire gezondheid in gevaar brengen. Folaat helpt het aminozuur homocysteïne om te zetten in methionine. Van hoge niveaus van homocysteïne in het bloed is aangetoond dat het uw cardiovasculaire systeem nadelig beïnvloedt.

De behoefte aan foliumzuur neemt toe tijdens de zwangerschap. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) gaat van 400 mcg voor een normale volwassene tot 600 mcg voor zwangere vrouwen. Tekortkomingen tijdens de zwangerschap worden geassocieerd met een laag geboortegewicht en een verhoogd aantal neurale buisdefecten. Om deze problemen te voorkomen, moeten alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd aanvullen met 600 mcg foliumzuur per dag.

vitamine B12 (cobalamine)

 • Wat is het? Een in water oplosbare B-vitamine die fungeert als een co-enzym in het metabolisme van foliumzuur en meer.
 • Wat doet het voor mij? Het is gevonden om cardiovasculaire en neurologische gezondheid te ondersteunen, zenuwcellen te beschermen en speelt een rol in de synthese van DNA en rode bloedcellen.
 • Waar Kan ik het vinden? Dierlijke producten bevatten B12 omdat het alleen door bacteriën in hun maagdarmkanaal kan worden gemaakt. Zeevruchten, rundvlees, vis en eieren zijn voedingsmiddelen die vitamine B12 bevatten.

Het is maar goed dat je de chemie van vitamine B12 niet hoeft te schetsen om alle voordelen te krijgen. B12 is de chemisch meest complexe vitamine en de enige die kobalt bevat—een metaal dat schaars is in je lichaam.

complexiteit staat het vermogen van vitamine B12 om uw gezondheid op vele manieren te helpen behouden niet in de weg. Het helpt bij:

 • het metabolisme van folaat
 • de synthese van DNA en rode bloedcellen
 • het handhaven van een normale stemming
 • het handhaven van gezonde homocysteïnewaarden, die uw hart en hersenen beschermen

het absorberen van vitamine B12 is ook niet eenvoudig. Een proces in twee fasen stelt u in staat om B12 te nemen. Micro-organismen maken de B12 die je in je dieet krijgt, wat betekent dat ze aan eiwitten zijn gehecht. Ten eerste breekt je lichaam de B12 uit het eiwit waarmee het in het lichaam kwam. Vervolgens combineert het de vitamine met een ander eiwit dat in de maag wordt gemaakt. Maar de twee stappen zijn het waard om ervoor te zorgen dat het wordt geabsorbeerd.

vegetariërs en veganisten zijn gevoelig voor vitamine B12—tekort omdat ze geen vleesproducten eten-de belangrijkste bron van deze B-vitamine. Ze zullen zich waarschijnlijk moeten wenden tot suppletie. Er zijn geen waarneembare bijwerkingen waargenomen op enig niveau van Geregistreerd gebruik.

vitamine C (ascorbinezuur)

1

 • Wat is het? Een in water oplosbare vitamine die fungeert als een antioxidant, een co-enzym, en katalyseert vele processen in het lichaam.
 • Wat doet het voor mij? Beschermt u tegen schade door vrije radicalen, ondersteunt een gezonde collageenproductie, die uw huid en bindweefsel door het hele lichaam beïnvloedt. Vitamine C heeft ook banden met immuunfunctie en cardiovasculaire gezondheid.
 • Waar Kan ik het vinden? Je weet waarschijnlijk al over de vitamine C in citrusvruchten. Maar je krijgt het ook van spinazie, paprika ‘ s, kiwi, spruitjes, bessen, tomaten en broccoli.

vitamine C is misschien wel een van de meest begrepen onderwerpen in de menselijke voeding. En dat is een goede zaak.

de essentiële vitamine werkt in het lichaam als een antioxidant. Het geeft gemakkelijk elektronen af en neutraliseert verbindingen die oxidatieve schade veroorzaken. Het helpt dus cellen in je hele lichaam te beschermen en ondersteunt een optimale gezondheid.

de huid is een van de belangrijkste weldoeners van vitamine C. Het helpt de proliferatie van huidcellen te stimuleren en ondersteunt de collageenproductie in de huid. Collageen is een noodzakelijk bindweefselproteïne in de huid en door het hele lichaam. Het is betrokken bij wondgenezing en helpt het uiterlijk van rimpels te verminderen.

Er is ook voldoende bewijs om de rol van vitamine C in de immuungezondheid te ondersteunen. Vitamine C helpt bij het stimuleren van de productie van kiembestrijdende cellen, zoals leukocyten (een soort witte bloedcellen). Sterke witte bloedcellen helpen uw lichaam te beschermen tegen mogelijke indringers en de gezondheid te behouden. Leukocyten accumuleren ook vitamine C om zichzelf te beschermen tegen de oxidanten die ze gebruiken om ziekteverwekkers te vernietigen. De essentiële vitamine en antioxidant redt leukocyten van zelf toegebrachte oxidatie.

suppletie met vitamine C is een goede manier om de hiaten in het gemiddelde dieet op te vullen. Vitamine C is over het algemeen niet giftig, maar zeer hoge doseringen (enkele grammen of meer) kunnen gastro-intestinale problemen veroorzaken of bijdragen.

vitamine D (CALCIFEROL)

1

 • Wat is het? Vaak de zonnevitamine genoemd. Het is een in vet oplosbare vitamine die ook kan worden aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon. En hoewel het gewoonlijk een vitamine wordt genoemd, werkt het meer als een hormoon in je lichaam.
 • Wat doet het voor mij? Vitamine D ondersteunt de gezondheid van de botten vanwege zijn rol bij de opname en het gebruik van calcium. Het ondersteunt ook een gezonde immuunfunctie, stemming en cardiovasculaire gezondheid—door het handhaven van een gezonde bloeddruk die al binnen het normale bereik ligt.
 • Waar Kan ik het vinden? De zon helpt je vitamine D te maken, maar veel mensen hebben nog steeds een tekort. Dus, wenden tot vette vis of verrijkte granen en zuivelproducten.

Er zijn twee belangrijke vormen van vitamine D. Ergocalciferol en cholecalciferol staan bekend als respectievelijk vitamine D2 en D3. Vitamine D2 wordt vaak door de mens gemaakt en gebruikt om voedsel te versterken. Je lichaam produceert vitamine D3 met behulp van ultraviolette B (UVB) straling. Slechts 15-30 minuten blootstelling aan de zon is voldoende om voldoende hoeveelheden vitamine D te produceren. maar hoe werkt dat proces?

UVB-stralen van de zon reageren met een voorvorm van vitamine D genaamd 7-dehydrocholesterol die bestaat in de epidermis van uw huid. Wanneer deze stralen 7-dehydrocholesterol raken, verandert het de moleculaire structuur om een vooraf geactiveerde vorm van vitamine D te worden, 25-hydroxyvitamine D. zodra de omzetting is voltooid, komt 25-hydroxyvitamine D de bloedstroom binnen. De lever en nieren worden dan betrokken om ervoor te zorgen dat de circulerende vitamine D verder wordt geactiveerd in zijn volledig bruikbare vorm.

een van de belangrijkste toepassingen van vitamine D in je lichaam is botgroei en onderhoud van de botgezondheid.Dat is gebaseerd op het vermogen van vitamine D om de hoeveelheid calcium in je bloedserum te reguleren. Deze delicate calciumbalans wordt gecontroleerd door de bijschildklieren. Wanneer lage calciumserumspiegels worden gedetecteerd, scheiden de klieren een hormoon af dat de hoeveelheid actieve vitamine D in de bloedbaan verhoogt.

de toename van vitamine D leidt tot veranderingen die de serumspiegels van calcium normaliseren. Dit is hoe het gebeurt:

 1. verhoogt de opname van calcium in de voeding door de darmen.
 2. bevordert de resorptie van calcium gefilterd door de nieren.
 3. rekruteert calcium uit het bot wanneer de calciumspiegels in de voeding onvoldoende zijn.

van vitamine D is ook aangetoond dat het een gezonde immuunfunctie, stemming en het behoud van een gezonde bloeddruk ondersteunt die al in het normale bereik ligt.

het is waar dat je lichaam vitamine D kan maken met de hulp van de zon. Maar een gebrek aan vitamine D—en een volledig tekort—komen vaak voor, vooral hoe verder je van de evenaar woont. Dit heeft veel te maken met de hoek van de zon—hoe lager de zon aan de hemel staat, hoe meer UVB de atmosfeer eruit filtert. Daarom is vitamine D-suppletie een effectieve en veilige manier om de vitamine D te krijgen die je nodig hebt.

vitamine E (tocoferolen en tocotriënolen)

1

 • Wat is het? Een van de acht vetoplosbare moleculen die antioxidant capaciteiten vertonen.
 • Wat doet het voor mij? Functioneert als een krachtige antioxidant. Vitamine E biedt bescherming tegen oxidatieve schade en helpt bij het behoud van celmembranen. Het is ook betrokken bij celcommunicatie.
 • Waar Kan ik het vinden? Plantaardige oliën, noten, groene groenten, bramen en broccoli zijn enkele van de voedingsmiddelen die vitamine E bevatten.

De meeste vitamines zijn helpers—die fungeren als co-enzymen die helpen bij chemische reacties. Vitamine E werkt graag zelfstandig. En je kunt niet discussiëren met de resultaten die deze krachtige antioxidant bereikt.

vrije radicalen worden gecreëerd wanneer je lichaam voedsel omzet in energie. En dat komt bovenop wat je uit je omgeving haalt. Deze kunnen schade veroorzaken als ze niet worden behandeld.

antioxidanten zoals vitamine E beschermen je cellen door deze Potentiële Bronnen van oxidatieve schade te neutraliseren. Omdat het in vet oplosbaar is, is vitamine E vooral effectief in het voorkomen van vetoxidatie waar het ook voorkomt—de darm, de bloedstroom, weefsels en celmembranen.

vitamine E speelt ook een rol in de immuunfunctie. Het helpt de verbinding van verschillende immuuncellen te bevorderen en werkt in immuuncel signalering—beide ondersteunen uw immuniteit. De essentiële vitamine ondersteunt zelfs de cardiovasculaire gezondheid door gezonde bloedvaten te behouden.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen varieert van 15-19 mg/dag. Maar de gemiddelde inname van vitamine E via de voeding bij volwassenen is minder dan 10 mg per dag. Gerapporteerde therapeutische voordelen van vitamine E-inname vereisen over het algemeen suppletie van 200-800 mg per dag.

dat lijkt misschien veel, maar vitamine E is relatief niet giftig wanneer het oraal wordt ingenomen. In zeldzame gevallen waarbij mensen met een tekort aan vitamine K of die deelnemen aan coumadin-therapie betrokken zijn, kunnen niveaus hoger dan 1000 mg per dag de bloedingstijd mogelijk verlengen.

vitamine K (PHYLLOCHINON, menadion)

 • Wat is het? Een in vet oplosbare vitamine die calcium kan binden en de bloedstollingsprocessen kan beïnvloeden.
 • Wat doet het voor mij? Het helpt bij de activering van eiwitten, ondersteunt de bloedstolling en de gezondheid van de botten.
 • Waar Kan ik het vinden? Vitamine K wordt gevonden in groene bladgroenten, broccoli, bosbessen, olijfolie, eieren en druiven.

De K komt van koagulatie, het Duitse woord voor coagulatie. Dat geeft je een grote aanwijzing over de primaire rol die vitamine K speelt in je lichaam. Deze in vet oplosbare vitamine is de sleutel tot het ondersteunen van het proces dat uw bloedstolsel normaal helpt. Het is betrokken bij de synthese van ten minste vijf eiwitten die de stollingsactiviteit reguleren.

vitamine K helpt ook plaatsen te creëren voor calcium om zich te binden aan eiwitten in je hele lichaam. Dit is het verband tussen vitamine K en botgezondheid. En het is belangrijk bij botremodellering (de vervanging van oud botweefsel door nieuw materiaal), wat essentieel is voor het behoud van de gezondheid van de botten.

Er zijn drie vormen van vitamine K. De eerste (K1) wordt gevonden in groene planten en supplementen. K2 wordt geproduceerd door bacteriën—waarvan sommige in je darmen leven. De uiteindelijke vorm (K3) is door de mens gemaakt en wordt gebruikt in diervoeding. De natuurlijke vorm—vitamine K1-heeft geen bekende toxiciteit en wordt geassocieerd met hoge doses. Omdat vitamine K essentieel is voor het stollingsproces van je lichaam, kan het krijgen van te veel vitamine K uit je dieet interfereren met medicijnen die nodig kunnen zijn om je bloed dun te houden. Het is een goed idee om uw arts te raadplegen voordat u vitamine K aanvult als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

tijd om Vitamin ‘ s Nutritional Companion te ontmoeten—mineralen

vitaminen en mineralen zijn beide essentieel voor uw gezondheid. In feite werken ze vaak hand in hand. Bekijk de minerals guide om de andere helft van het essentiële micronutriëntenbeeld te krijgen.

Referenties

https://www.merriam-webster.com/dictionary/vitamin

https://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/vitamin-supplements/question129.htm

https://medlineplus.gov/definitions/vitaminsdefinitions.html

https://medlineplus.gov/ency/article/002399.htm

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins

https://www.medicinenet.com/water_soluble_vitamins_vs_fat_soluble_vitamins/ask.htm

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/thiamin

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/riboflavin

https://medlineplus.gov/ency/article/002409.htm

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/niacin

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/pantothenic-acid

https://medlineplus.gov/ency/article/002410.htm

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B6

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/biotin

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-Consumer/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/folate

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B12

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X94976635

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C#function

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-9-65

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-D#sunlight-sources

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56061/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer/

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-E

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-K

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-Consumer/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *