Veganistisch dieet voor Beginners

Op dit moment heb je waarschijnlijk gehoord van het veganistische dieet. En er is een goede kans dat je een handvol veganisten kent. Veganisme en andere plantaardige diëten worden steeds meer mainstream met elk voorbijgaand jaar. Volgens een onderzoek identificeerde slechts 1% van de consumenten in de VS zich in 2014 als veganist. In 2017 was dat aantal gegroeid tot 6%.Deze toename in populariteit betekent dat het veganistische dieet toegankelijker is dan ooit. Terwijl plantaardige alternatieven voor vlees en dierlijke producten waren ooit weinig en ver tussen, shoppers nu genieten van een breed scala aan plantaardige vervangers in de meeste winkels. Hetzelfde geldt voor veel restaurants.

Dit betekent ook dat meer mensen dan ooit overwegen om een veganistisch dieet aan te nemen—dat is waar dit artikel binnenkomt. Of je nu overweegt om veganist te worden of gewoon nieuwsgierig bent naar plantaardige diëten, Lees verder voor een diepe duik in de verschillende soorten veganisme, de gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet en alles daartussenin.

Wat is een veganistisch dieet?

mensen die een veganistisch dieet volgen, ook wel plantaardig dieet genoemd, vermijden dierlijke producten. Net als vegetariërs betekent dit dat veganisten geen enkele vorm van vlees eten. Bovendien vermijden veganisten echter ook zuivel, eieren, in veel gevallen honing en alle andere dierlijke voedselingrediënten.

Veganisme kan ook verder gaan dan voedsel. Sommige veganisten proberen producten te vermijden-of het nu gaat om voedsel, kleding of Toiletartikelen—waarbij dieren betrokken zijn bij hun productie. Leren schoenen en kleding zijn een no-go, net als producten die afhankelijk zijn van dierproeven (deze kunnen shampoos, make-up, enzovoort omvatten).

deze levensstijlbeslissingen zijn niet altijd gemakkelijk of handig. Waarom kiezen mensen voor veganisme? Natuurlijk verandert het antwoord van persoon tot persoon. Enkele van de meest genoemde redenen om veganist te worden zijn dierenrechten, milieubeschermingen en natuurlijk gezondheid.

De term “veganistisch dieet” is een brede categorie die verder kan worden onderverdeeld in subcategorieën. Niet alle veganisten zijn hetzelfde type veganist. Als die verklaring een beetje verwarrend aanvoelt, maak je geen zorgen—de onderstaande lijst breekt enkele van de meest voorkomende soorten veganistische diëten op: rauw veganistisch dieet: zoals de naam al doet vermoeden, vermijden rauwe veganisten het eten van voedsel dat is gekookt. Of, meer specifiek, voedingsmiddelen die zijn gekookt bij een temperatuur boven 118°F (48°C). Dit dieet is gebaseerd op rauw fruit, groenten, noten, zaden en andere minimaal bewerkte plantaardige voedingsmiddelen.

 • Whole foods vegan dieet: nogmaals, deze is vrij vanzelfsprekend. Volgers van een whole foods veganistisch dieet bouwen hun maaltijden rond minimaal bewerkte plantaardige voedingsmiddelen. Dit omvat verse groenten en fruit, volle granen, noten, zaden en meer. In tegenstelling tot een rauw veganistisch dieet heeft dit dieet echter geen richtlijnen voor gekookt voedsel.
 • Raw till four vegan diet: dit dieet is een variatie op het raw vegan dieet waarbij je elke dag tot 16.00 uur alleen rauw plantaardig voedsel eet. Daarna ben je ook vrij om gekookt en verwerkt plantaardig voedsel te eten.80/10/10 veganistisch dieet: het 80/10/10 dieet is een andere variatie op het rauwe veganistische dieet. In dit geval is het doel om vetrijke plantaardige voedingsmiddelen, zoals avocado ‘ s en noten, uit uw dieet te verwijderen. Aanhangers van dit dieet streven ernaar om elke dag 80% van hun calorieën uit koolhydraten (meestal fruit), 10% van hun calorieën uit vet en 10% van hun calorieën uit eiwitten te halen.
 • gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet

  1

  zoals hierboven vermeld, is gezondheid een van de belangrijkste redenen waarom mensen veganistisch gaan. Maar zijn plantaardige diëten eigenlijk gezonder dan andere opties? Het korte antwoord is dat het ervan afhangt. Laten we ingaan op het lange antwoord.

  plantaardige diëten hebben meestal een paar duidelijke gezondheidsvoordelen. Volgers van een veganistisch dieet kunnen het gemakkelijker vinden om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Sommige studies hebben ook veganistische diëten gekoppeld aan lagere percentages hartziekten.

  Er zijn verschillende redenen achter deze gezondheidsvoordelen, maar veel kunnen worden toegeschreven aan dezelfde oorzaak. Over het algemeen raden voedingsdeskundigen aan een grote verscheidenheid aan verse groenten en fruit, volle granen en andere hele voedingsmiddelen te eten. Kortom, een goed uitgebalanceerd dieet. Plantaardige diëten vallen vaak van nature in lijn met dit advies, omdat de belangrijkste voedingsmiddelen die worden geconsumeerd, nou ja, plantaardig zijn.

  Dat gezegd hebbende, het volgen van een plantaardig dieet garandeert geen betere gezondheid-maar daarover meer in de volgende sectie.

  de gemeenschappelijke Voedingsuitdagingen van een veganistisch dieet

  zoals hierboven vermeld, is veganistisch gaan geen enkele reis naar een betere gezondheid. Net als elk goed afgerond dieet, vereist een gezond plantaardig dieet planning en intentionaliteit. Voor veganisten kan dit betekenen dat je extra aandacht besteedt aan de onderstaande voedingsstoffen:

  • eiwit: als je gewend bent om je eiwit uit vis, vlees of eieren te halen, maak je geen zorgen—er zijn ook veel plantaardige eiwitbronnen. Enkele van de meest voorkomende eiwitbronnen voor veganisten zijn sojabonen (en tofu), linzen, bonen, noten en zaden.
  • vitamine B12: deze vitamine is een essentiële voedingsstof die het meest voorkomt in vis, vlees en zuivel—waarvan geen enkele veganistisch is. Als je een veganistisch dieet volgt, is het cruciaal dat je voedingsmiddelen eet die zijn verrijkt met vitamine B12. Deze kunnen verrijkte plantaardige melk, granen of zelfs voedingsgist omvatten. Bovendien moet u mogelijk een vitamine B12-supplement nemen om ervoor te zorgen dat u elke dag de juiste hoeveelheid krijgt.
  • Calcium: wanneer de meeste mensen calcium horen, denken ze aan melk. Veganisten moeten Out of the box (of in dit geval karton) denken. Veel voorkomende plantaardige calciumbronnen zijn tofu en bladgroenten. Sommige plantaardige melk is ook verrijkt met calcium.
  • zink: deze micronutriënt is een ander essentieel mineraal dat het meest voorkomt in vlees (en schaaldieren). Plantaardige bronnen zijn noten, bonen en volle granen, maar kunnen ook overwegen om een zinksupplement te nemen.

  na een veganistisch dieet: 3 veel voorkomende mythen en misvattingen over veganisme

  hoewel veganisme meer mainstream is dan ooit, zijn er nog steeds een aantal veel voorkomende mythen rond veganistische diëten—waarvan de meeste gewoon niet waar zijn. Dus laten we eens kijken naar drie van de meest voorkomende mythen en misvattingen over veganisme en ze afbreken: veganisten zijn ondervoed: een van de meest aangeprezen kritiek op veganistische diëten is dat veganisme niet voedingskundig levensvatbaar is. Dat wil zeggen, veel mensen denken dat het onmogelijk is om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen met behoud van een plantaardig dieet. Zoals beschreven in de sectie hierboven, is dit niet echt waar.hoewel sommige voedingsstoffen, zoals vitamine B12, minder gemakkelijk beschikbaar zijn in plantaardig voedsel, zijn er een aantal manieren waarop veganisten die voedingsstof in hun dieet kunnen introduceren. Over het algemeen hebben veganisten de neiging om een zeer voedingsrijk dieet te eten, omdat vers fruit, groenten en volle granen boordevol essentiële voedingsstoffen zitten.

 • veganistisch zijn is inherent gezond: aan de andere kant geloven sommige mensen dat veganistisch worden hen automatisch gezonder zal maken. Hoewel veganisten vaak veel van de hierboven genoemde gezondheidsvoordelen genieten, is het handhaven van een goed uitgebalanceerd dieet nog steeds essentieel. Er zijn veel veganistische voedingsmiddelen die sterk verwerkt zijn en niet erg voedzaam. Om de gezondheidsvoordelen van veganistisch zijn te zien, moet je nog steeds opzettelijk zijn over je maaltijdplanning.
 • veganistisch zijn beperkt je: veganisme is per definitie beperkend. Door ervoor te kiezen om een veganistisch dieet of levensstijl te volgen, beperkt u het voedsel en de producten die voor u beschikbaar zijn. Maar dit hoeft je niet te beperken! In plaats van je te concentreren op wat je niet kunt eten, concentreer je je op alle nieuwe voedingsmiddelen en recepten die je kunt proberen. Soms kunnen een paar beperkingen de deur naar creativiteit openen.
 • https://www.healthline.com/nutrition/vegan-diet-guide

  https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/vegan-diet-guide-benefits-risks-weight-loss-effect-food-list/

  https://www.healthline.com/nutrition/vegan-diet-benefits

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/149636

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662288/

  https://www.bbc.com/future/article/20200122-are-there-health-benefits-to-going-vegan

  https://www.health.harvard.edu/blog/with-a-little-planning-vegan-diets-can-be-a-healthful-choice-2020020618766

  https://selecthealth.org/blog/2019/10/breaking-5-myths-about-being-vegan

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *