Vind een gezonde balans met traditionele Chinese voeding

op het meest elementaire niveau draait traditionele Chinese voeding om balans. Het begint met het belang van het vinden van een dagelijkse balans van smaken (zuur, zoet, bitter, pittig en zout) en thermische eigenschappen (koud Versus warm). De filosofie strekt zich zelfs uit tot de keuze van elk ingrediënt, dat ook een belangrijke rol speelt in deze balans. Kruiden worden bijvoorbeeld niet gezien als een eenvoudige smaakmaker of addon, maar als een manier om een hele maaltijd in evenwicht te brengen.

de evenwichtsoefening van traditionele Chinese voeding is al eeuwenlang sterk. Lang voor de moderne geneeskunde en klinische proeven werd kennis over gezondheidszorg over generaties gevormd door individuen die testten wat voor hen beschikbaar was. Wanneer een voedingsmiddel of Ingrediënt nuttig bleek, werd die kennis doorgegeven aan de volgende generatie.deze combinatie van balans en een lange geschiedenis van gezondheidsvoordelen verklaren waarom thee, ginseng, paddenstoelen, gember en meer zo ‘ n grote rol spelen in traditionele Chinese voeding. Modern onderzoek en kennis over de chemische verbindingen in deze voedingsmiddelen breidt deze voordelen uit en legt verder de onderliggende redenen bloot waarom ze als gunstig worden beschouwd.

u kunt profiteren van deze heerlijk gezonde mix van traditionele Chinese voeding en wetenschappelijke verkenning in uw keuken. Lees verder om meer te leren over de voordelen van verschillende voedingsmiddelen die belangrijk zijn in traditionele Chinese voeding en hoe u ze kunt opnemen in uw moderne leven.

thee

alle theeën (wit, groen, zwart, oolong en andere) zijn uiteindelijk afgeleid van dezelfde plant, Camellia sinensis. Dus wat je ook doordringt of nipt, het wordt gedifferentieerd door de manier waarop de plant wordt gekweekt en de methode van bladbereiding. Groene en witte thee, in tegenstelling tot zwarte en oolong thee, zijn niet gefermenteerd, dus veel van de actieve bestanddelen van de plant blijven intact.

thee speelt een interessante rol in balans voor traditionele Chinese voeding, omdat het aan beide zijden van het thermische spectrum past. Groene thee wordt thermisch als koud beschouwd en zou de keuze zijn voor de warmere lente-en zomerseizoenen. Zwarte thee is warm en wordt beschouwd als perfect voor koude klimaten. In sommige Chinese bevolkingsgroepen bedraagt de consumptie van thee meerdere kopjes per dag.of het nu warm of koud is, thee wordt al lang gebruikt als een stimulerend middel in de Chinese cultuur. Nu kan door middel van moderne analytische technieken het cafeïnegehalte van thee worden gemeten. Dat stelt je in staat om beter te begrijpen hoeveel kopjes je wilt drinken—of op welk tijdstip je moet deelnemen. Als algemene vuistregel geldt dat uw typische kopje groene thee 30-70 milligram (mg) cafeïne bevat. Zwarte thee daarentegen varieert van 45 mg tot 90 mg.

cafeïne is niet de enige verbinding in thee die onderzoekers hebben gekwantificeerd. Er zijn ook veel fytonutriënten ontdekt. In feite is groene thee een rijke bron van catechinen, een klasse van bioflavonoïde verbindingen met een sterk antioxidant potentieel. De groene thee catechinen met de hoogste antioxidant activiteit zijn epigallocatechine-3-gallaat, epicatechine-3-gallaat, epigallocatechine en epicatechine.

het is vrij eenvoudig om de cafeïne en catechines van thee in je leven op te nemen. Misschien drink je het al—veel mensen over de hele wereld doen het. Maar als je een koffiepersoon bent, vervang dan een kopje met groene of zwarte thee. Voor degenen die gevoelig zijn voor cafeïne, ga met een cafeïnevrije zwarte thee. Kruidenthee bevat niet echt de bladeren van de Camellia sinensis—plant, dus—hoewel ze een heerlijke en gezonde drank zijn-bieden ze niet de voordelen van de meest geliefde drank van traditionele Chinese voeding.

Ginseng

Ginseng werd gebruikt in China en in een groot deel van oost—Azië als een verwarmend kruid dat ook hielp qi-of levenskracht te stimuleren. Qi kan op verschillende manieren worden gemeten, maar wordt over het algemeen beschouwd als de totale vitale energie in een persoon.de befaamde rol van Ginseng in Qi wordt ondersteund door moderne klinische studies over dit kruid. En die zijn voornamelijk verbonden met verbindingen in ginseng genaamd ginsenosiden.

ginsenosiden kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde werking van het zenuwstelsel door bescherming tegen oxidatieve stress. De verbindingen hebben ook aangetoond dat ze de cognitieve functie ondersteunen, met name bij psychomotorische prestaties. Acties die cognitieve functie en fysieke beweging omvatten, zoals het spelen van een muziekinstrument, zijn afhankelijk van psychomotorische prestaties.

je kunt de ondersteuning van ginseng ‘ s ginsenosiden op vele manieren ervaren. Traditionele Chinese voeding gebruikt ginseng gedrenkt in water om een soort thee te maken. Je kunt ginseng ook gebruiken als aanvulling op een verscheidenheid aan smakelijke soepen.

paddenstoelen

paddenstoelen worden al honderden jaren gebruikt in de traditionele Chinese keuken als een manier om Qi te optimaliseren en het immuunsysteem te ondersteunen. Zelfs in het moderne Chinese dieet benadrukken paddenstoelen Chinese gerechten die elke dag worden gegeten. Je kunt paddenstoelen ook vinden in thee en supplementen.

hun wijdverspreide gebruik gaat over meer dan het vermogen van de schimmels om smaken op te nemen en umami te leveren. Paddenstoelen ondersteunen uw gezondheid door essentiële vitaminen en mineralen aan uw dieet toe te voegen. Recent onderzoek gaat verder en toont aan dat paddenstoelen ook nuttige verbindingen bevatten die niet in veel andere voedingsmiddelen worden aangetroffen. Een daarvan is een polysaccharide (complexe suiker) genaamd beta-glucan.

klinische studies tonen aan dat suppletie met paddestoelen die beta-glucan bevatten ondersteuning biedt voor een al gezond immuunsysteem en algehele dagelijkse welzijn. Reishi, shiitake, maitake en kalkoenstaart zijn paddenstoelen waarvan bekend is dat ze gezondheidsondersteunende bèta-glucanen bevatten.

paddenstoelen zijn misschien al een hoofdbestanddeel van roerbakgerechten en vele andere maaltijden met een Chinese flare. Dus het eten van meer paddenstoelen kan gewoon een kwestie zijn van meer toegewijde maaltijdplanning. Selecteer de veelzijdige shiitake voor opname in soepen, ontbijt scrambles en een verscheidenheid aan verschillende pastagerechten.

gember

vanwege zijn pittige smaak wordt gember beschouwd als een verwarmend voedsel in traditionele Chinese voeding. Ginger ‘ s kick van warmte komt van een enkele fytochemische genaamd gingerol. Modern onderzoek heeft de antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen van gingerol onthuld.

naast het feit dat het een verwarmend voedsel is, heeft gember ook een lange geschiedenis van gebruik voor het ondersteunen van de spijsvertering en het handhaven van het spijsverteringscomfort. Tegenwoordig wordt gember gebruikt als smaakmaker in veel populaire voedingsmiddelen en wordt het gevonden in veel kruidenthee waar het nog steeds wordt gebruikt voor spijsverteringsondersteuning.

je kunt gember toevoegen aan een verscheidenheid aan roerbakgerechten, soepen, stoofschotels, curry ‘ s of andere Aziatische gerechten. Voorraad op de grond kruiden of volledige wortel om alles wat je nodig hebt om spice up uw dieet en ondersteuning van uw gezondheid met deze nietje van de traditionele Chinese voeding.

begin vandaag met het opnemen van traditionele Chinese voeding in je leven

de bovenstaande voedingsmiddelen zijn geen all-inclusive lijst van ingrediënten die belangrijk zijn in traditionele Chinese voeding. Knoflook, congee, goji-bessen, rhodiola, walnoten en vele andere voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij het ondersteunen van uw individuele gezondheidsbehoeften.

sommige ingrediënten zijn misschien al favorieten van de eettafel van uw gezin. Maar meer experimenteren met deze voedingsmiddelen kan een verscheidenheid aan heerlijke, gezonde maaltijden opleveren. Door ze te gebruiken als onderdeel van uw dagelijkse voeding, kunt u profiteren van traditionele Chinese voeding en de ingrediënten mengen op een manier die ook kan helpen bij het ondersteunen van uw algehele macronutriënten -, vitamine-en mineraalbehoeften.het kruiden van uw wekelijkse maaltijdplan met elementen van traditionele Chinese voeding is een prachtige manier om uw dieet te variëren, nieuwe keukens te verkennen en uw gezondheid onderweg te helpen.

Xu Anlong, Mehmet Oz. Xin Yang You: Biohacking met oude Codes. USANA Health Sciences; 2021.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18567057/

https://www.mdpi.com/2304-8158/8/6/185

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.1335

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29491277/

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/beta-glucans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *