Vind je beweging, verander je humeur: de emotionele voordelen van lichaamsbeweging

Er is weinig discussie dat lichaamsbeweging een krachtige rol speelt in een gelukkig, gezond leven. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om sterke spieren op te bouwen, uw cardiovasculaire en metabole systemen te verbeteren, uw lichaamsbouw vorm te geven en zelfs uw gezondheid uit te breiden. Fysiek voelen de meeste mensen zich beter als ze regelmatig sporten. Maar daar stopt het niet. De psychologie van het uitoefenen en genieten van fysieke activiteiten die de stemming stimuleren, kan net zo gunstig zijn voor de algehele gezondheid. Het is tijd dat je de emotionele voordelen van lichaamsbeweging onderzoekt.

Contents

Move for Your Mental Health

Shaping mental health ziet er voor iedereen anders uit. Het verhogen van positieve gevoelens om je energie te verhogen, je zelfvertrouwen te geven, je humeur te stimuleren en je vermogen om met de dagelijkse stressoren van het leven om te gaan te verbeteren, is een geweldige plek om te beginnen. Je geestelijke gezondheid beïnvloedt je cognitie, gedrag en emotioneel welzijn-hoe je denkt, handelt en voelt—op elk moment. Een cruciaal onderdeel van de algehele gezondheid is het verkrijgen van meer controle over hoe je de ups en downs van het dagelijks leven ervaart.

De voordelen van lichaamsbeweging voor de geestelijke gezondheid zijn krachtig. Onderzoek suggereert zelfs dat lichaamsbeweging net zo effectief kan zijn als andere remedies om een gezonde mentale toestand te behouden. Dit gebeurt door de groei van zenuwcellen te ondersteunen en hun verbindingen in de hersenen te optimaliseren—niet alleen omdat het je lichaam helpt versterken en je zelfvertrouwen verbetert. Een levensstijlverschuiving om activiteiten uit te proberen die de stemming stimuleren en je geestelijke gezondheid versterken, kan een leuke manier zijn om de vruchten te plukken van verminderde stress en een veerkrachtige mentaliteit.

de psychologie van bewegen geeft inzicht in wat je motiveert om op te staan en te bewegen en hoe je regelmatige activiteit in je dag kunt passen. Als je al een gewone sporter bent, ben je waarschijnlijk bekend met een van de meest voorkomende redenen waarom lichaamsbeweging zo leuk kan zijn—het voelt gewoon goed. Dat ben jij die de emotionele voordelen van oefening ervaart. Maar wat zit er achter dat euforische gevoel dat je lichaam overspoelt na een lange run en je helpt terug te stuiteren na een zware dag?

fysieke activiteit en hersenchemie

1

als baby werd je geliefd en aanbeden door ouders en familieleden. Verliefd worden op je primaire verzorgers overstroomde je hersenen met positieve neurotransmitters—een krachtige, gelukkige combinatie van chemicaliën die je gevoelens van veiligheid, liefde en plezier gaven door middel van responsieve interacties.

naarmate je groeit en ontwikkelt, draag je dezelfde aangeboren behoefte aan positieve gevoelens van welzijn. En hoewel fysieke activiteit misschien niet precies het rustgevende gevoel nabootst van het ontvangen van liefde van een ouder, produceren de emotionele voordelen van lichaamsbeweging enkele van dezelfde combinaties van chemicaliën—aangrijpende hulpmiddelen voor een volledig en evenwichtig leven.

het cruciale samenspel van communicatie tussen je hersenen en lichaam is het resultaat van neurotransmitters en hun essentiële rol als boodschappers. Ze creëren een link naar je zenuwstelsel gekoppeld aan je emoties, motivatie en drive, pijnrespons, focus, energieniveaus en je vermogen om de positieve aspecten van de menselijke ervaring aan te boren. Veel voorkomende neurotransmitters die een rol spelen bij lichaamsbeweging en stemming voor een betere geestelijke gezondheid zijn onder andere: Serotonine is een boodschapper die je hele lichaam beïnvloedt. Als een belangrijke regulator van stemming en cognitie, is het verantwoordelijk voor het creëren van een algemeen gevoel van welzijn en geluk. Het Herstart ook je hersenen terwijl je slaapt en beïnvloedt de spijsvertering.

 • Dopamine is je primaire motivatie chemische stof. Het helpt om ambitie, drive en aandacht te bevorderen. Bovendien helpt het bij het reguleren van belangrijke reacties zoals beweging en leren, en beïnvloedt het je emotionele toestand. Het handhaven van elementaire zelfzorg, inclusief dagelijkse lichaamsbeweging, is de meest efficiënte manier om een optimaal dopaminegehalte te garanderen.noradrenaline wordt geassocieerd met de vecht-of-vluchtreactie wanneer je lichaam gevaar voelt. Het helpt je te reageren op stress en lichaamsbeweging door de hartslag te verhogen en speelt een rol bij het afbreken van vet om energie voor je lichaam te leveren.
 • dieper graven inAls je ooit gemotiveerd bent geweest om naar de sportschool te gaan, simpelweg omdat het goed voelt, is er een goede verklaring waarom. Hint: Het is niet alleen de vloed van endorfines gemeenschappelijk met dit opwindende gevoel. Endocannabinoïden (die van nature in het lichaam worden geproduceerd) zijn chemische verbindingen die klein genoeg zijn om de bloed-hersenbarrière te passeren om zich te binden aan neurale receptoren. Ze zijn eigenlijk verantwoordelijk voor de haast die je voelt na een geweldige training.

  aërobe oefening verhoogt de productie van verschillende neurotrope factoren—groeifactoren van het zenuwweefsel. Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) is een van hen, die een centrale rol speelt bij het beschermen van bestaande neuronen en het stimuleren van de groei van nieuwe neuronen (een proces dat neurogenese wordt genoemd). BDNF helpt je om nieuwe hersencellen te laten groeien. Hoe meer BDNF je hebt, hoe meer je de groei en ontwikkeling van je zenuwstelsel ondersteunt.tijdens het sporten wordt BDNF geproduceerd en werkt het samen met de endocannabinoïde receptoren in het lichaam om pijn effectief te blokkeren en dat gevoel van gelukzaligheid te creëren dat algemeen bekend staat als een runner ‘ s high. De aanwezigheid van nieuwe neuronen geeft je een verhoogd niveau van reactievermogen om meer in contact te komen met je ervaring. En het unieke beschermende vermogen van BDNF maakt uw bestaande hersencellen veerkrachtiger en minder beïnvloed door stress op het lichaam. Stress van regelmatige lichaamsbeweging veroorzaakt een kettingreactie die goed voelt, helpt je veerkrachtiger te maken tegen gevoelens van stress en angst, en helpt je eigenlijk sneller dan voorheen terug te stuiteren van de externe stressoren van het leven.

  BDNF verhoogt ook de productie van serotonine. En het is wederkerig—hogere niveaus van serotonine stimuleren de expressie van BDNF—waardoor een dynamische cyclus ontstaat die feel-good zintuigen ontstoken door fysieke activiteit alleen.

  de mentale en emotionele voordelen van oefening

  Het is waar, oefening helpt om je humeur op een chemisch niveau te stimuleren, maar de mentale en emotionele voordelen van oefening transformeren ook je dagelijkse mindset. Of je nu een vaste fitnessroutine hebt, een doorgewinterde weekendstrijder bent of de positieve impact van dagelijkse lichaamsbeweging wilt ervaren, je kunt deze voordelen herkennen als je je fysieke activiteit verhoogt.

  • verbeterd zelfbeeld
  • verhoogde energie en uithoudingsvermogen
  • gemakkelijker gewichtsbeheersing
  • verbeterde slaapkwaliteit
  • trots op prestaties
  • verbeterde perceptie van het lichaamsbeeld
  • verbeterd vermogen om met stress om te gaan
  • sterkere interpersoonlijke relaties
  • verhoogde mentale alertheid

  Deze praktische voordelen van lichaamsbeweging kunnen uw tevredenheid, dankbaarheid en verbinding vergroten-alle belangrijke geestelijke gezondheid wint.

  ga de afstand met aerobe activiteiten die de stemming stimuleren

  als je geen favoriete aerobe activiteit hebt aangenomen, is het een goed moment om iets nieuws te proberen. Elke vorm van lichaamsbeweging helpt om gevoelens van angst te overwinnen en het welzijn te vergroten, maar onderzoek toont aan dat de beste activiteiten die de stemming stimuleren, je hartslag een beetje verhogen. Matige tot krachtige aërobe oefening zorgt voor robuustere en duurzamere veranderingen in uw neurobiologie. Dat klopt—het verhogen van de loopbandsnelheid kan uw vermogen om met uitdagende situaties om te gaan verbeteren.

  • matige intensiteitsoefening-50—60 procent van je maximale hartslag (vind je max door je leeftijd af te trekken van 220)
  • krachtige intensiteitsoefening-70-85 procent van je maximale hartslag

  voeg de intensiteit langzaam toe, indien nodig. Neem een rugzak mee tijdens je wandelingen, stel doelen om een snellere ronde te zwemmen, neem minder pauzes tussen de sets in de sportschool—alles om je hartslag te verhogen naarmate je fysiek fit wordt. Het bereiken van uw persoonlijke trainingsdoelen is een onverslaanbare investering in uw welzijn.

  houd het Momentum

  een gezonde gewoonte van regelmatige lichaamsbeweging creëert voortdurende, stemmingsverhogende effecten om je momentum op te bouwen en je fitnessdoelen aan te pakken. Als de eerste stap naar fitness moeilijk lijkt, probeer dan deze motiverende tips om je mentaal voor te bereiden op je volgende zweetsessie.

  • actie gaat vooraf aan motivatie. Wacht niet tot je zin hebt om te trainen-doe het gewoon. Plan je trainingen van tevoren, zet je uitrusting uit en denk niet te veel na, begin gewoon te bewegen.
  • Houd rekening met schermtijd tijdens het sporten. Actief zijn op sociale media of het controleren van je telefoon dwingt je constant om te multitasken tijdens je trainingen. Je kunt overweldigd of afgeleid raken en je intensiteit en drive om door te gaan verliezen.
  • rekruteer een vriend. Trainen met een buddy verbetert de sociale verbinding, kan je dwingen om te streven naar meer intensiteit en maakt je verantwoordelijk voor je doelen. Bovendien is een gedeeld fitnessdoel een grote motivatie.
  • maak je workout leuk! Het vinden van het juiste type oefening is een must. Probeer nieuwe activaties en workouts en verander je routine om je gemotiveerd te houden. Hoe meer betrokken je bent bij je training, hoe groter de kans dat je dag in dag uit opduikt.

  als je je algehele gezondheid wilt verbeteren en een natuurlijke manier wilt vinden om met dagelijkse stress om te gaan, zoek dan een aantal activiteiten die je humeur verbeteren. Positieve emotionele voordelen van lichaamsbeweging wachten op de andere kant van een intense fietstocht, een lange run, een nacht dansen of een competitieve tenniswedstrijd. Maak vandaag nog uw stap naar een betere geestelijke gezondheid.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5928534/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24026850/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26978184/#:~:text=Exercise%20has%20a%20large%20and,evidence%2Dbased%20treatment%20for%20depression.

  https://www.nature.com/articles/1301571#:~:text=Brain%2Dderived%20neurotrophic%20factor%20(BDNF,%2C%20neurogenesis%2C%20and%20synaptic%20plasticity.&text=BDNF%20promotes%20the%20survival%20and%20differentiation%20of%205%2DHT%20neurons

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915811/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4061837/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014044/

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *