Voeding en visie: voedingsstoffen die de gezondheid van het oog ondersteunen en uw gezichtsvermogen helpen beschermen

uw genetica, levensstijl en dieet spelen allemaal een belangrijke rol in de gezondheid van uw ogen en visie op lange termijn. Aangezien uw dieet bijna volledig onder uw controle is, benadrukken de volgende belangrijke voedingskeuzes die u gedurende het hele leven kunt maken om de gezondheid van het oog te ondersteunen. U zult ook lezen over het onderzoek achter die voeding en visie aanbevelingen, en een aantal andere stappen die u kunt nemen om uw visie te optimaliseren.

het eten van de juiste voedingsstoffen voor de gezondheid van het oog

uw dieet, en de voedingsstoffen daarin, heeft invloed op bijna elk aspect van uw gezondheid. Uw ooggezondheid kan worden ondersteund door een algemeen gezond dieet. Er zijn echter verschillende specifieke vitaminen, mineralen en antioxidanten die een belangrijkere rol spelen bij het optimaliseren van het gezichtsvermogen.

vitamine C

vitamine C is te vinden in vrijwel elke cel in het lichaam. Het ondersteunt gezonde haarvaten, tandvlees, tanden en kraakbeen. Maar de concentratie van de essentiële vitamine is aanzienlijk hoger in het netvlies dan in het bloed. Dat komt omdat vitamine C helpt om optimale prestaties te behouden door uw ogen te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

omdat het menselijk lichaam geen vitamine C aanmaakt, moet het worden geconsumeerd als onderdeel van het dieet. Enkele van de beste bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, paprika ‘ s, broccoli en boerenkool.

vitamine E

net als vitamine C is deze essentiële voedingsstof ook een belangrijke antioxidant in het oog die helpt vrije radicalen te neutraliseren. Als ze met rust worden gelaten, kunnen vrije radicalen na verloop van tijd gezond weefsel afbreken en de gezondheid van de ogen op lange termijn aantasten.

vitamine E-tekort komt vrij vaak voor, omdat sommige van de beste bronnen geen voedingsmiddelen zijn waar mensen veel van eten. Om de vitamine E in uw dieet te verhogen, probeer meer zonnebloempitten en olie, amandelen, hazelnoten, pinda ‘s, avocado’ s en spinazie te eten.

zink

Dit sporenmineraal wordt in hoge concentraties in het oog aangetroffen. Het speelt een cruciale rol bij het transport van vitamine A—een andere voedingsstof die de gezondheid van het oog ondersteunt—naar het netvlies. Zink is gekoppeld aan het behoud van normaal nachtzicht. Voedingsbronnen van zink zijn oesters, rood vlees, schaaldieren, bonen en noten.

luteïne & zeaxanthine

Deze twee krachtige carotenoïden fungeren beide als antioxidanten. Ze dienen als een ingebouwde zonnebrandcrème voor de ogen, waar de voedingsstoffen de filtratie van blauw licht ondersteunen. Ze ondersteunen ook een gezonde gezichtsscherpte (hoe duidelijk elk oog kan zien).

luteïne en zeaxanthine zijn geconcentreerd in je netvlies. De hoeveelheid die daar wordt gevonden, is recht evenredig met uw inname van deze carotenoïden via de voeding. Om uw consumptie van luteïne en zeaxanthine te verhogen, probeer dan meer donkergroene groenten te eten—zoals spinazie, boerenkool, snijbiet, broccoli en peterselie.

Omega-3 vetzuren

vetten zijn een essentieel onderdeel van de menselijke voeding. De meeste mensen eten genoeg van de essentiële omega-6-vetzuren; lage inname van omega-3-vetzuren komt echter vaak voor, met name docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA).

Omega-3 vetzuren ondersteunen de olieachtige buitenste laag van het oog. Vooral DHA wordt in hoge concentraties aangetroffen in het netvlies. Het is belangrijk voor de visuele ontwikkeling van pasgeboren baby ‘ s. Studies hebben ook aangetoond dat adequate niveaus van DHA een optimaal zicht kunnen ondersteunen en de gezondheid van het netvlies kunnen helpen behouden.

vette vis, zoals zalm, haring, sardines, makreel en forel, zijn de beste bronnen van EPA EN DHA. Plantaardige bronnen van EPA EN DHA zijn moeilijker te vinden, maar het omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) wordt aangetroffen in lijnzaad, chiazaden, walnoten en sojabonen.

een overzicht van het onderzoek naar voeding en visie

1

in de afgelopen drie decennia zijn er aanzienlijke vooruitgang geboekt in onderzoek met betrekking tot voeding en ooggezondheid. Onderzoekers hebben nu een beter begrip van hoe voeding en visie met elkaar verbonden zijn en hoe voedingsstoffen de gezondheid van het oog ondersteunen, terwijl ze helpen om een optimaal zicht te behouden naarmate je ouder wordt. De onderstaande onderzoeken vormen de basis voor enkele van de eerdere voedingsaanbevelingen.De Age-Related Eye Study (AREDS), was een belangrijke klinische studie die werd gesponsord door het National Eye Institute in de Verenigde Staten. Het doel van de studie was om een diepgaande blik te werpen op de verbanden tussen de inname van verschillende geselecteerde voedingsstoffen via de voeding en de gezondheid van het oog op de lange termijn.

De studie begon in 1992 met de werving en betrof 3640 proefpersonen van 55 tot 80 jaar. De proefpersonen in de AREDS-formulegroep kregen dagelijkse doses toegediend van:

 • 500 mg vitamine C
 • 400 IE vitamine E (180 mg dl-alfa-tocoferylacetaat)
 • 15 mg bèta-caroteen (7.500 RAE)
 • 80 mg zink
 • 2 mg koper (om zinkgerelateerd koperdeficiëntie te voorkomen)

vergeleken met placebo, suppletie met de AREDS-formule had een meetbare impact op het ondersteunen van gezonde oogveroudering, inclusief ondersteuning voor gezichtsscherpte.

Age-Related Eye Study 2

AREDS2-gegevens werden voor het eerst gepubliceerd in 2013 en testten verschillende variaties van de oorspronkelijke AREDS-formule. Het primaire doel was om te testen of het toevoegen van luteïne en zeaxanthine of omega-3 vetzuren deoriginele AREDS formule effectiever. Eén formule testte ook een significant verlaagd zinkgehalte (25 mg Versus 80 mg).

studieresultaten tonen aan dat het toevoegen van luteïne en zeaxanthine, of omega-3-vetzuren, geen extra voordelen voor de gezondheid van de ogen bood ten opzichte van de oorspronkelijke AREDS-formule. Het gebruik van luteïne en zeaxanthine in plaats van bèta-caroteen had echter een klein voordeel ten opzichte van de AREDS-formule. Het verlaagde zinkgehalte was net zo effectief als de formule met een hoog zinkgehalte.op basis van de resultaten van de AREDS2-studie zou het zinvol zijn om luteïne en zeaxanthine te gebruiken in plaats van bèta-caroteen, de zinkdosering tot een veiliger niveau te beperken en dezelfde niveaus van vitamine C, vitamine E en koper te behouden.

een op AREDS2 gebaseerde formule kan bevatten:

 • 500 mg vitamine C
 • 400 IU vitamine E
 • 10 mg luteïne
 • 2 mg zeaxanthine
 • 25 mg zink
 • 2 mg koper

luteïne Antioxidant Supplement Trial

een andere mijlpaal studie was de luteïne Antioxidant Supplement proef (laatste). Het was een 12 maanden durende, placebogecontroleerde studie. De studie testte zowel een gezuiverd luteïne-supplement als een supplement met een mix van luteïne en andere antioxidanten zoals vitamine A, vitamine C, vitamine E en bètacaroteen.

beide supplementgroepen hadden een verhoogde pigmentdichtheid in het netvlies. Tests toonden aan dat de supplementen hielpen bij het ondersteunen van de gezichtsscherpte en het herstel van de schittering. De placebogroep had geen significante veranderingen in deze gemeten criteria.

maculair Pigment en visuele prestaties onder Verblindingsomstandigheden

Een studie bij 40 gezonde proefpersonen gaf hen gedurende zes maanden dagelijkse supplementen van luteïne (10 mg) en zeaxanthine (2 mg). De ogen van de proefpersonen werden getest op de effecten van verblinding zoals die in alledaagse situaties worden ervaren. Dit omvatte het buiten zijn op heldere dagen, lange sessies kijken naar een computermonitor en nachtelijke blootstelling aan tegengekomen koplampen.

na zes maanden suppletie nam de gemiddelde optische dichtheid van het maculaire pigment (MPOD) van de deelnemer toe in vergelijking met het begin van de studie. Een hogere MPOD is gekoppeld aan een optimale gezichtsscherpte.

na het testen van de proefpersonen op hun prestaties, concludeerden de onderzoekers dat vier tot zes maanden suppletie met luteïne en zeaxanthine gezonde visuele prestaties ondersteunde in situaties met hoge verblinding.

Nurses’ Health Study

bij de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-up Study waren meer dan 100.000 deelnemers betrokken. Alle deelnemers waren 50 jaar of ouder en waren vrij van gerichte gezondheidsproblemen bij aanvang.

de onderzoekers analyseerden de inname van carotenoïden op basis van vragenlijsten over voedingsfrequenties bij baseline en follow-up. Vervolgens berekenden ze voorspelde plasma carotenoïde scores. De resultaten van deze studie vonden dat hogere plasma luteïne en zeaxanthine niveaus een beschermend effect op het oog hadden en hielpen bij het ondersteunen van gezonde oogveroudering.

extra Tips om uw zicht te beschermen

1

plan een oogonderzoek

als het gaat om het ondersteunen van uw toekomstige ooggezondheid, is het belangrijk om te weten waar u nu staat. Een oogonderzoek zal de gezichtsscherpte meten, maar het kan zoveel meer doen. Met een uitgebreid oogonderzoek is het mogelijk om toekomstige oog-en zichtproblemen te detecteren lang voordat ze meer voor de hand liggende symptomen beginnen te vertonen.

naast een eerste oogonderzoek wordt aanbevolen dat sommige personen ook vaker een vervolgonderzoek ondergaan. Het National Eye Institute beveelt om de één tot twee jaar een oogonderzoek aan voor:

 • iedereen ouder dan 60
 • Afro-Amerikanen ouder dan 40
 • specifieke medische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van het oog

draag oogbescherming

hoe je zonnebrandcrème draagt om je huid te beschermen tegen de zon, kan het dragen van een zonnebril je ogen helpen beschermen tegen harde stralen. Op korte termijn, te veel tijd in de zon kan leiden tot photokeratitis (zonnebrand van het oog). Voldoende blootstelling aan UV na verloop van tijd kan leiden tot langdurige oogbeschadiging.het dragen van een zonnebril die 99 tot 100 procent van de UvA-en UVB-straling blokkeert, kan uw ogen helpen beschermen tegen schade op korte en lange termijn door de zon. Contactlenzen die ontworpen zijn om UV-straling te blokkeren, zijn een andere oplossing. Een hoed met rand biedt zelfs extra bescherming voor lange dagen in de zon.

naast het beschermen van je ogen tegen de UV-straling van de zon, is het belangrijk om je ogen te beschermen in gevaarlijke situaties. Passende oogbescherming moet worden gedragen tijdens sport, bouw, tuinwerk en elke andere keer dat vreemde voorwerpen uw ogen kunnen bedreigen.

blijf actief en behoud een gezond gewicht

blijf fysiek actief en behoud een gezond gewicht ondersteun een optimale ooggezondheid. U kunt hier enkele aanbevelingen vinden over hoe u een gezond gewicht kunt behouden.

als je rookt, stop dan nu

roken is gevaarlijk voor het hele lichaam, inclusief de ogen. Studies tonen aan dat roken de oogzenuw kan schaden en het risico op andere ooggezondheid en gezichtsproblemen kan vergroten.

https://www.aoa.org/healthy-eyes/caring-for-your-eyes/diet-and-nutrition?sso=y

https://www.nei.nih.gov/

https://www.healthline.com/nutrition/eye-vitamins

Richer S. et al. Dubbel-masked, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde studie van luteïne en antioxidant suppletie in de interventie van atrofische leeftijdsgebonden maculaire degeneratie: de veteranen laatste studie (luteïne Antioxidant suppletie Trial). Optometrie. 2004 Apr; 75(4): 216-30.Stringham JM, Hammond BR. Maculaire pigment en visuele prestaties onder verblindingsomstandigheden. Optometry and vision science: officiële publicatie van de American Academy Of Optometry. 2008;85(2):82-8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *