Voeding per leeftijd: voldoen aan voedingsbehoeften om gezond te blijven in elke fase van het leven

goede voeding is de ruggengraat van elke gezonde levensstijl. Zonder te voldoen aan de noodzakelijke calorie-en voedingsbehoeften, kan je lichaam je niet laten bloeien. Dit omvat alles van basisfuncties—zoals het afbreken en verwijderen van afval en zichzelf beschermen tegen gifstoffen-tot groei, ontwikkeling en het handhaven van energieniveaus. Maar wat is ‘goede voeding’ eigenlijk?

helaas is er geen eenvoudig antwoord. Naarmate je lichaam groeit, verandert en zich ontwikkelt, doen je voedingsbehoeften dat ook. Hoewel de basisprincipes van voeding het hele leven hetzelfde blijven, zullen uw voedingsbehoeften variëren afhankelijk van uw fysieke activiteitenniveaus, leefstijlgewoonten en leeftijd. Dit artikel zal zich richten op dat laatste: voeding naar leeftijd.

als je lichaam verandert van de kindertijd naar de volwassenheid—en alles daartussenin-heeft het iets andere voedingsstoffen nodig om de groei, ontwikkeling en functie te optimaliseren. En sommige van deze voedingsstoffen zijn misschien niet wat je zou verwachten! Dus neem een kijkje op enkele van de verrassende voedingsbehoeften voor elke leeftijdsgroep.

pasgeboren voeding: 0-12 Maanden

of u nu besluit om uw pasgeboren moedermelk, formule of een combinatie van beide te voeden, de voedingsbehoeften van uw baby moeten een topprioriteit zijn. In hun eerste levensjaar verdubbelen de meeste baby ‘ s hun gewicht meer dan. Dat is veel groei – om nog maar te zwijgen van de hersenontwikkeling die in deze periode plaatsvindt. Al deze veranderingen in het lichaam van baby’ s vereisen de juiste brandstof.

vanaf de geboorte tot ongeveer zes maanden wordt aanbevolen om uw baby uitsluitend moedermelk of pasgeboren flesvoeding te geven. Dit zal hen helpen de vetten, eiwitten en andere voedingsstoffen te verwerven die ze nodig hebben. Als je baby borstvoeding geeft, komen hun voedingsstoffen van de persoon die ze voedt. Om deze reden is het belangrijk voor die persoon om op de hoogte te blijven van hun eigen voeding en hun dieet aan te vullen met de voedingsstoffen die hun baby nodig heeft. Wat zijn deze voedingsstoffen precies?

Je bent waarschijnlijk bekend met de meer voorkomende nietjes van kindervoeding—calcium om bijvoorbeeld botsterkte en groei te ondersteunen—maar laten we eens kijken naar enkele van de minder besproken voedingsbehoeften van zuigelingen.

 • foliumzuur: de minder bekende vitaminen en mineralen zijn een vaak over het hoofd gezien aspect van voeding. Dit is het geval met foliumzuur, ook wel vitamine B9 genoemd, dat een vitale rol speelt bij de celdeling. En dat is een van de belangrijkste processen achter de groei en ontwikkeling van zuigelingen.
  om ervoor te zorgen dat uw kind de juiste hoeveelheden foliumzuur in hun dieet heeft, controleert u hun formule op de niveaus van vitamine B9. Of, als je je kind borstvoeding geeft, eet dan veel foliumzuurrijk voedsel, zoals bladgroenten en peulvruchten.
 • zink: geen enkele voedingsstof is belangrijker dan de rest. Dat gezegd hebbende, als je werd gevraagd om een voedingsstof te noemen als MVP van je dieet, zou zink een sterke concurrent zijn. Het mineraal helpt een gezond immuunsysteem te behouden, ondersteunt cellulaire groei en reparatie en helpt bij het optimaliseren van DNA—creatie-die allemaal belangrijk zijn in elk stadium van het leven, maar vooral van vitaal belang zijn voor zuigelingen.te vroeg geboren baby ‘ s hebben vaak een tekort aan zink, wat een probleem is omdat ze zink nodig hebben om hun groei in te halen. Zorg er bij het geven van borstvoeding voor dat je zinkrijk voedsel inslaat—noten zijn een geweldige, calorierijke optie!

vroege kindertijd: van peuters tot Preteens

groei en ontwikkeling stoppen niet na de kindertijd. Van de verschrikkelijke tweeën tot aan de adolescentie blijft het lichaam snelle veranderingen ondergaan. Het is een vormende tijd, en niet alleen voor de persoonlijkheid van een individu. Goede voeding tijdens deze perioden van verandering zet de weg vrij voor een gezonde volwassenheid. Dus wat zijn enkele belangrijke voedingsbehoeften voor kinderen en preteens?

 • vetten: Pop voeding heeft vetten een slechte reputatie gegeven. Maar niet alle vetten zijn slecht. Sommige vetten zijn zelfs een cruciaal onderdeel van een gezonde voeding en levensstijl. Dit geldt vooral als het gaat om de voeding van kinderen.wanneer mensen praten over vet in voedsel, bedoelen ze meestal: verzadigde vetten of transvetten. Kinderen moeten verzadigde vetten eten, of vetten die afkomstig zijn van vlees, zuivel en eieren, met mate. En transvetten, die ontstaan wanneer sommige voedingsmiddelen worden verwerkt, moeten zoveel mogelijk worden vermeden.maar hoe zit het met de goede vetten—degenen die kinderen van energie kunnen voorzien, de algehele gezondheid kunnen ondersteunen en hen kunnen helpen andere voedingsstoffen te verwerken? Deze vetten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals olijven, noten en zeevruchten. En deze gunstige vormen moeten het grootste deel van het vet in het dieet van een kind vormen.
 • natrium: als het gaat om natrium, is het probleem waarmee de meeste kinderen worden geconfronteerd niet te weinig in hun dieet, maar veel te veel. Fastfood is een frequente maaltijd in veel huishoudens. En begrijpelijk: het is snel, betaalbaar en kieskeurige eters kunnen het zelfs eten. Maar deze voedingsmiddelen bevatten ook veel natrium.
  De aanbevolen dagelijkse waarde voor natrium verandert met de leeftijd. Jonge kinderen—tot de leeftijd van vier-hebben slechts ongeveer 1.500 mg natrium per dag nodig, terwijl preteens tot 2.200 mg moeten innemen. Volgens een onderzoek uit 2011 overschreed 90% van de kinderen in de VS de aanbevolen dagelijkse waarde voor natrium, met een gemiddelde dagelijkse inname van maar liefst 3.256 mg per dag. Dat is meer dan 1000 mg hoger dan de aanbevolen waarde.dus wat is het probleem? Met mate is natrium een essentieel onderdeel van een gezond dieet. Het helpt de zenuwfunctie, speelt een rol in de spierfunctie en helpt het lichaam de juiste vochtbalans te behouden. Te veel natrium kan echter leiden tot bloeddrukproblemen.

adolescentie: voeding tijdens de tienerjaren

het opvoeden van tieners kan een uitdaging zijn (op zijn zachtst gezegd). Het is een periode die wordt gekenmerkt door mentale, emotionele en fysieke veranderingen—die allemaal moeilijk individueel aan te pakken kunnen zijn. Zettendeze veranderingen samen, en je hebt de perfecte storm. Als er echter één ding is dat tieners nodig hebben, is het de ruimte om te oefenen en hun onafhankelijkheid te verkennen. En dit kan het kiezen van meer van het voedsel dat ze eten omvatten.

goede voeding moet dan ook een prioriteit zijn. De adolescentie is tenslotte een periode van verandering. En als het lichaam verandert, heeft het brandstof nodig. Tieners zijn waarschijnlijk bekend met de basis van hun voedingsbehoeften, maar hebben misschien wat extra begeleiding nodig als het gaat om specifieke voedingsstoffen. De onderstaande lijst schetst een paar van de onbezongen helden van teen nutrition.

 • ijzer: je hebt misschien gehoord dat ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede—een aandoening die kan leiden tot extreme vermoeidheid. Maar het handhaven van energieniveaus is niet alles waar ijzer goed voor is. Een hoge ijzerinname is ook cruciaal tijdens periodes van snelle groei—tienergroei spurts, bijvoorbeeld.het controleren van uw ijzerinname als tiener is vooral belangrijk als u een vegetarisch of veganistisch dieet volgt. Vlees, gevogelte en vis zijn enkele van de meest voorkomende bronnen van ijzer—als je geen van deze voedingsmiddelen eet, moet je extra ijverig zijn over het eten van andere ijzerrijke voedingsmiddelen, zoals bonen, broccoli en spinazie.
 • slaap: Dit is, toegegeven, geen voedingsstof. Maar het is een vaak over het hoofd gezien element van de gezondheid van tieners. Als het gaat om de groei en ontwikkeling van adolescenten, is een goed uitgebalanceerd dieet slechts een stukje van de puzzel-en slaap is het andere. Slaap kan je immuunsysteem helpen sterk te blijven, helpt je hersenen en lichaam te groeien en te ontwikkelen en kan de stemming en emotieregulatie optimaliseren. Als tiener moet je 8-10 uur per nacht slapen. Het lijkt misschien veel, maar het is het waard!genoeg slaap krijgen is niet alleen een kwestie van op een redelijk tijdstip in bed liggen. Een verscheidenheid aan andere factoren beïnvloeden de slaap, waaronder omgevingsgeluid, blootstelling aan blauw licht en zelfs dieet. Hoewel er geen enkele voedingsstof is die uw slaapproblemen oplost, is aangetoond dat een goed uitgebalanceerd dieet de kwaliteit van de slaap ondersteunt. In dit geval betekent goed uitgebalanceerd je lichaam voorzien van voldoende magnesium, calcium en vitamine A, C, D, E en K. (Weet je niet zeker waar je deze voedingsstoffen kunt vinden? Neem een kijkje op deze vitamine gids en essentiële mineralen overzicht voor een snelle spoedcursus!)

voeding Later in het leven

als er één garantie is in het leven, is het dat je niet jonger wordt. En naarmate je ouder wordt, merk je misschien dat je lichaam een beetje slijtage ervaart. Tot op zekere hoogte is dit onvermijdelijk. Met het juiste dieet en gezonde levensstijlkeuzes kun je echter helpen om je lichaam goed na 60 te laten lopen.

ze zeggen dat preventie het beste medicijn is-en door aandacht te besteden aan uw voedingsbehoeften naarmate u ouder wordt, kunt u helpen uzelf goed te voelen. Je hebt waarschijnlijk gehoord dat calcium cruciaal is voor het behoud van botsterkte later in het leven, maar dat is niet alles wat nodig is in dit stadium van het leven. Laten we eens kijken naar enkele van de minder besproken voedingsstoffen.

 • Magnesium: Calcium krijgt alle eer als het gaat om het ondersteunen van botsterkte, maar magnesium speelt ook een cruciale rol bij het behoud van gezonde, sterke botten. Bovendien helpt het zowel het hart als het immuunsysteem goed te blijven functioneren.
  naarmate je ouder wordt, absorbeert je lichaam magnesium minder efficiënt. Dit betekent dat je meer van dit belangrijk in je dieet nodig hebt om daadwerkelijk de benodigde hoeveelheid binnen te krijgen. Bovendien hebben veel medicijnen ook invloed op de magnesiumabsorptie-dus vraag uw arts naar eventuele bijwerkingen!
 • Water: iedereen moet water drinken. Dat verandert nooit, want gezonde hydratatie is een belangrijk aspect van voeding en een gezond leven. Sommige studies geven echter aan dat je lichaam meer water nodig heeft naarmate je ouder wordt. De effecten van uitdroging kunnen ook leiden tot ernstiger gevolgen voor de gezondheid van oudere personen. Gelukkig is de remedie tegen uitdroging eenvoudig: drink gewoon meer water.
  om er zeker van te zijn dat je goed gehydrateerd blijft, moet je naar je urine kijken. Het is misschien niet het meest aangename deel van je dag, maar het is een eenvoudige manier om je hydratatieniveau te controleren. Als je urine donker en troebel of felgeel is, drink je waarschijnlijk niet genoeg water. (Er is een uitzondering om te onthouden met urinekleur. Zelfs goed gehydrateerde personen die hoge doses vitamine C en B-vitamines nemen, kunnen zeer felgele urine hebben.) Meestal moet uw urine ergens tussen lichtgeel en helder zijn.

voeding naar leeftijd

naarmate je ouder wordt, groeit, ontwikkelt en verandert je lichaam op talloze manieren. Dit is waarschijnlijk geen nieuws voor jou. Navigeren door deze veranderingen kan moeilijk zijn, maar goed voldoen aan de voedingsbehoeften van uw lichaam in elke levensfase kan helpen het verouderingsproces te optimaliseren. En ongeacht je leeftijd, het is nooit te laat om te beginnen met de zorg over voeding. Dus, met wat je hierboven leest als een gids, neem de leiding over je gezondheid één voedingsstof per keer!

https://www.webmd.com/parenting/baby/nutrition

https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/vitamins-minerals/index.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560758/

https://www.nutrition.gov/topics/nutrition-age/infants

https://www.parents.com/kids/nutrition/healthy-eating/must-eat-nutrients/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/nutrition-for-kids/art-20049335

https://www.cdc.gov/healthyschools/nutrition/facts.htm

https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/take-charge-health-guide-teenagers

https://www.johnmuirhealth.com/health-education/health-wellness/childrens-health/nutrition-teens.html

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/teen/nutrition/Pages/A-Teenagers-Nutritional-Needs.aspx

https://www.eatright.org/health/wellness/healthy-aging/special-nutrient-needs-of-older-adults

https://www.nutrition.gov/topics/nutrition-age

https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/healthy-breakfasts-kids-its-all-about-balance

Iron

Elderly Nutrition 101: 10 Foods To Keep You Healthy

https://www.healthline.com/health-news/as-you-get-older-you-need-to-drink-more-water-heres-why

https://www.sleepfoundation.org/nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *