Voedsel Hunkeren 101: Ontdek Wat Uw Voedsel Hunkeren Betekenen

voedsel hunkeren komen in alle soorten en smaken. Of het nu gaat om een late-night hunkering naar iets zout of een gat in je maag dat alleen ijs kan vullen, een verlangen kan een krachtig gevoel zijn. Maar wat veroorzaakt deze verlangens? En, nog belangrijker, wat probeert je lichaam je via hen te vertellen?

hoewel de exacte wortel van hunkeren naar voedsel ter discussie staat, zijn er twee belangrijke denkwijzen: hunkeren naar voedsel wordt over het algemeen beschouwd als psychologisch (gebonden aan emoties, angsten, enz.).) of fysiologisch (gebonden aan vitamine -, mineraal-en andere tekorten aan voedingsstoffen). Hoewel de feiten nog steeds worden ontdekt, kan het verkennen van beide benaderingen u waardevolle inzichten in uw gezondheid geven.

Strap in voor een spoedcursus in cravings: wat ze zijn, wat je kunt leren van cravings, en wat te doen als ze komen kruipen.

Wat zijn Food Cravings?

hunkeren naar voedsel is een bijna universele ervaring. Dat gezegd hebbende, de frequentie en intensiteit waarmee mensen hunkeren naar voedsel ervaren, varieert sterk. Voor sommigen is een verlangen gewoon een slepend verlangen—misschien heb je de hele dag nagedacht over je favoriete zoute snack en moet je voor sommigen stoppen op weg naar huis van je werk. Maar hunkeren naar voedsel kan veel intenser zijn, waardoor mensen dwangmatig snacken op bepaalde voedingsmiddelen.

in het dagelijkse gesprek worden hunkeren vaak op twee manieren bestempeld: zoet of zout. Maar in werkelijkheid hunkeren mensen naar een enorme verscheidenheid aan smaken en soorten voedsel: koolhydraten, koffie, vetten en zelfs niet-voedselproducten (maar dit artikel gaat zich richten op voedingsmiddelen). Hunkeren kan worden veroorzaakt door sensorische input—bezienswaardigheden, geuren en, natuurlijk, smaken—of andere factoren, zoals angst en stress.

omdat de term “hunkeren naar voedsel” zo ‘ n breed scala aan ervaringen omvat, vereist het begrijpen van je eigen hunkeren naar zelfreflectie. Het zijn niet altijd de verlangens zelf die belangrijk zijn, maar eerder de context waarin je ze ervaart.

fysiologie Versus Psychologie: het hunkeren debat

zoals hierboven vermeld, geloven sommige onderzoekers dat hunkeren naar voedsel een tekort aan voedingsstoffen aangeeft, terwijl anderen denken dat hunkeren naar voedsel voortkomt uit angst, stress en andere mentale factoren. Kortom, het is een kwestie van fysiologie (het lichaam) Versus psychologie (de geest).

welke theorie klopt? Helaas is er geen gemakkelijk antwoord. Maar laten we het bewijs doorzoeken.

het idee dat hunkeren naar een voedingstekort in uw dieet aangeeft, is logisch. Er zit een bepaalde logica in, wat misschien de reden is waarom dit de verklaring is waar veel mensen zich aan vastklampen. Als je naar zout voedsel verlangt, moet je weinig natrium hebben—of zo gaat de redenering.

het zou leuk zijn als hunkeren naar voedsel zo eenvoudig en gemakkelijk uit te pakken was, maar er is niet echt een wetenschap om het te ondersteunen. In plaats daarvan zijn de fysiologische onderbouwing van hunkeren naar voedsel veel meer verward. Het is waar dat een onevenwichtig—of voedingsgebrek—dieet kan leiden tot hunkeren. Maar het zal er niet toe leiden dat je naar specifieke voedingsmiddelen hunkert, afhankelijk van wat je lichaam nodig heeft. Een onevenwichtig dieet kan invloed hebben op het vermogen van uw lichaam om zich vol en tevreden te voelen. En als je je na een maaltijd niet goed vol voelt, maakt dat ruimte voor hunkeren om je dag in te sluipen.

de psychologische verklaringen van sommige hunkeren naar voedsel zijn even complex. Het is verleidelijk om hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen toe te wijzen aan specifieke mentale toestanden of emoties. (Voorbeelden zijn: als je naar pasta verlangt, wil je comfort en warmte voelen. Hunkeren naar knapperig voedsel weerspiegelt uw behoefte om agressie te ventileren—enzovoort. En hoewel er misschien enige waarheid in deze redenering zit, is het niet zo duidelijk.

het is waar hunkeren naar voedsel weerspiegelt vaak emoties, maar specifieke voedingsmiddelen—of smaken—zijn niet universeel gekoppeld aan specifieke emoties. Als je bijvoorbeeld naar pasta verlangt, kan dit het feit weerspiegelen dat je gestrest bent. Voor een andere persoon kan hetzelfde verlangen echter betekenen dat ze gewoon een lange dag hebben gehad en van pasta houden. Herinneringen kunnen ook een rol spelen in deze verlangens. Als je pasta associeert met bepaalde goede herinneringen, kun je verlangen naar pasta wanneer je onbewust die herinneringen en emoties wilt oproepen of opnieuw wilt ervaren. Context is alles.

kortom, je verlangens kunnen je vertellen over zowel je fysiologie als je psychologie. Om te leren wat je lichaam je vertelt, moet je je echter niet te veel richten op het voedsel waar je naar hunkert. Focus op de context waarin die verlangens ontstaan.

hunkeren naar voedsel en gevoelens: Wat is emotioneel eten?

Je hebt waarschijnlijk iemand horen verwijzen naar emotioneel eten, maar er is een goede kans dat je nog nooit een exacte definitie hebt gehoord. Dat komt omdat “emotioneel eten” een beetje een catch-all is: het betekent elk eten dat wordt gestimuleerd door een ander gevoel dan honger. Eten omdat je verdrietig bent? Dat geldt als emotioneel eten. Eten omdat je je verveelt? Je raadt het al, ook emotioneel eten.

eten als je geen honger hebt klinkt misschien vreemd, maar het komt ongelooflijk vaak voor. De meeste mensen genieten van eten-vooral als het een voedsel is waar ze van houden. En omdat het leuk is, kan eten gemakkelijk een go-to reactie worden voor een hele verscheidenheid aan stressoren, emoties en andere ervaringen die het leven op je werpt. Eten kan troostend, leuk en spannend zijn—en daar is niets mis mee.

omdat emotioneel eten niet direct reageert op honger, kan het echter vaak leiden tot overeten. Dit kan op zijn beurt leiden tot negatieve gevoelens of je gezondheidsdoelen in de weg staan.

Hier is het goede nieuws: er zijn een aantal beproefde manieren om emotioneel eten in je eigen leven te identificeren en te vermijden.

een van de meest voorkomende strategieën voor het beheren van emotioneel eten is het bijhouden van een voedingsdagboek. Het is waar je de dingen vastlegt die je eet, wanneer je ze eet en hoe je geest en lichaam zich voelen. Dit helpt de twee stukjes van de puzzel bij elkaar te brengen: de hunkering en de context.

door deze elementen naast elkaar te plaatsen, kun je patronen gaan herkennen. Misschien eet je veel op dagen dat je partner laat werkt. Dit kan duiden op verveling en eenzaamheid leiden tot uw verlangens. Of misschien raken je verlangens na nachten waar je laat werkt. Dit kan betekenen dat je eet om de stress van de dag los te laten.

wat zegt Je lichaam eigenlijk met hunkeren naar voedsel?

als je merkt dat je vaak hunkeren naar voedsel of emotioneel eten ervaart, is het de moeite waard om de tijd te nemen om na te denken. Wat probeert je lichaam je te vertellen? Of, om preciezer te zijn, waar reageert je lichaam op?

is het stress? Een slecht dieet? Verveling? Er zijn eindeloze mogelijkheden, maar alleen jij kunt de oorzaak vinden. Het is tenslotte je lichaam.

het proces hoeft niet ingewikkeld te zijn-luister gewoon naar je lichaam. Let op de context. Zoals hierboven vermeld, is een voedingsdagboek een geweldig hulpmiddel om te identificeren wat uw hunkeren veroorzaakt. Eet je als reactie op bepaalde emoties? Of is het het resultaat van een dieet dat je nooit een vol en tevreden gevoel geeft? Beide kunnen worden beheerd met kleine veranderingen in levensstijl.

Tips voor het bevredigen van hunkeren op een gezonde manier

je kunt geen remedie identificeren zonder eerst het probleem te diagnosticeren. Evenzo zult u niet in staat zijn om hunkeren naar voedsel te beheersen of te vermijden zonder eerst te beoordelen waarom u die hunkeren ervaart. Zodra u de oorzaak van uw cravings hebt geïdentificeerd, kunt u beginnen met het werken aan oplossingen. Als je wat ideeën nodig hebt, maak je geen zorgen—hier is een lijst met een paar veelgebruikte strategieën voor het beheersen van hunkeren: neem fruit, groenten en andere voedingsrijke snacks op in je dagelijkse routine: gezonde snacks worden onderschat. Een handvol noten en een paar wortelen zullen je een vol en energiek gevoel geven. En dit kan u helpen voorkomen dat sommige van die zoute cravings tijdens de werkdag.

 • Sta op en beweeg: oefening hoeft niet intens te zijn om lonend en nuttig te zijn. Als je merkt dat je vaak eet als reactie op stress, probeer dan een korte wandeling te maken. Buiten zijn en bewegen kan je lichaam helpen stressbeheersende endorfines te produceren, waardoor je je meer ontspannen voelt dan een zak chips.kauwgom: als je vaak uit verveling eet, kan kauwgom een oplossing voor je zijn. Kauwgom geeft je mond iets te doen, wat misschien klein lijkt, maar kan helpen om hunkeren gedurende de dag te voorkomen.
 • als je hunkeren naar voedsel ervaart, erover nadenkt en beheert, vergeet dan niet om gul te zijn met jezelf. Begrijpen wat je lichaam je vertelt door hunkeren naar voedsel vereist zelfreflectie, zelfbewustzijn en zelfcompassie. Natuurlijk, je probeert iets minder te geven aan hunkeren, maar niemand is perfect. Af en toe een schep ijs (of drie) is niet zo ‘ n slechte zaak—je kunt morgen altijd opnieuw beginnen.

  https://www.webmd.com/diet/obesity/features/do-food-cravings-reflect-your-feelings

  https://www.everydayhealth.com/pictures/real-reason-youre-craving-these-foods/

  https://www.healthline.com/nutrition/craving-meanings

  https://www.webmd.com/diet/features/the-facts-about-food-cravings

  https://www.healthline.com/nutrition/how-to-stop-food-cravings

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/322947

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *