Voedselveiligheid: Houd Uw Voedsel Foutvrij

” ruik je dit?”Je hebt waarschijnlijk al eerder ervaring met deze vraag. En als je niet degene bent geweest die het vroeg, ben je zeker aan de ontvangende kant geweest.

met grotere koelkasten kan het gemakkelijk zijn om te vergeten wat er achterin de jouwe verstopt zit. En als de dagen op je kalender voorbij tikken, komen de vervaldata op je twijfelachtige voedselproducten dichterbij.

maar verlopen voedingsmiddelen zijn slechts de meest voor de hand liggende en gemakkelijk te vermijden boosdoeners als het gaat om een goede voedselveiligheid en het voorkomen van voedselvergiftiging. Er zijn echter nog veel meer potentiële valkuilen. Fouten maken bij het bereiden, hanteren en koken van voedsel kan ervoor zorgen dat u uw avond op de badkamervloer doorbrengt.

voedselvergiftiging: slechte Bug Basics

1

onjuiste voedselveiligheid kan leiden tot voedselvergiftiging of door voedsel overgedragen ziekten. Deze problemen zijn het gevolg van het eten van besmet voedsel. Besmetting kan optreden wanneer uw voedsel wordt blootgesteld aan bepaalde bacteriën, virussen, parasieten en/of chemicaliën en niet goed wordt behandeld of behandeld.

hieronder lees je over veilig omgaan met voedsel. Laten we het eerst hebben over drie van de meest voorkomende bacteriële verontreinigingen: Salmonella, Campylobacter en E. coli. Kijk eens goed naar deze bacteriën, hoe ze in contact kunnen komen met je voedsel en hoe je jezelf kunt beschermen.

Salmonella

de Centers for Disease Control in de VS schat dat meer dan een miljoen Amerikanen elk jaar lijden aan Salmonella-infectie. Tienduizenden worden opgenomen in het ziekenhuis. Jonge kinderen, ouderen en mensen met een aangetast immuunsysteem zijn bijzonder kwetsbaar wanneer ze in contact komen met Salmonella. Voedsel is de bron van bijna alle salmonella-infecties.

voedselbronnen voor Salmonella zijn besmet:

 • gevogelte/vlees
 • eieren
 • ongepasteuriseerde melk en kaas
 • ongewassen rauwe groenten en fruit of sap daarvan
 • sommige noten en specerijen

Salmonella wordt vaak aangetroffen in de darmen en dus in de ontlasting van dieren—vooral reptielen. Aangezien ontlasting vaak de leefomgeving van het dier verontreinigt (bijvoorbeeld een kippenhok), kan het hele buitenoppervlak van het dier besmet raken. Zo kunnen eieren en kippenvlees besmet raken.

Als u onbewust in contact komt met Salmonella, kunt u symptomen ervaren zoals koorts, braken, diarree en buikpijn of ongemak. Deze symptomen kunnen zo lang als een week duren – een pijnlijke ervaring voor iedereen.

neem voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen ziekte door Salmonella. Was uw handen altijd grondig na het hanteren van dieren. Kook je vlees en eieren grondig om ervoor te zorgen dat de bacteriën worden vernietigd (meer over temperaturen later). Geniet van gepasteuriseerde producten indien beschikbaar, omdat dit proces de salmonellabacteriën doodt.

Campylobacter

1

deze slechte bacteriën treffen jaarlijks meer dan een miljoen mensen in de VS—en nog meer wereldwijd. Nogmaals, jonge kinderen, oudere mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn kwetsbaarder voor ernstige ziekte na Campylobacter infectie.

de organen van dieren (bijv. darmen en lever) zijn de meest voorkomende thuisbasis voor Campylobacter bacteriën. Wanneer dieren voor vlees worden geslacht, kunnen de bacteriën zich verspreiden en meer geconsumeerde delen van het dier infecteren. Campylobacter kan ook worden verspreid door ontlasting die andere delen van het dier, nabijgelegen producten of waterbronnen raakt.

symptomen van een Campylobacter infectie zijn koorts, buikkrampen, braken en diarree (vaak bloederig). Deze symptomen kunnen slechts een paar dagen tot ruim een week aanhouden.

zorg ervoor dat Campylobacter-infectie wordt voorkomen door vlees grondig te koken—vooral gevogelte—tot veilige minimumtemperaturen. Voor pluimvee is de veilige minimumtemperatuur 165 graden Fahrenheit of 74 graden Celsius.

E. coli

Er zijn veel onschadelijke stammen van E. coli … en dan zijn er de weinige die je behoorlijk ziek kunnen maken. De schadelijke stammen zijn te vinden bij dieren—voornamelijk koeien, schapen en geiten. De bacteriën worden gemakkelijk doorgegeven van deze dieren naar hun omgeving. Dit kan de buitenste lichamen van de dieren en mogelijk hun waterbronnen besmetten. Deze verontreinigde waterbronnen kunnen ook E. coli (of andere bacteriën) verspreiden naar groenten. Dat gebeurt wanneer water wordt besmet door dieren en wordt gebruikt om groentegewassen te irrigeren.

symptomen van E. coli-infectie zijn braken, buikpijn en diarree (vaak bloederig). Een E. coli-infectie kan escaleren tot een meer alarmerende aandoening die bekend staat als hemolytisch uremisch syndroom (HUS). Dit kan invloed hebben op uw rode bloedcellen en, vervolgens, uw nieren. Als HUS zich ontwikkelt, is medische hulp noodzakelijk.

u kunt eenvoudige en juiste voorzorgsmaatregelen nemen om uzelf te beschermen tegen E. coli-infectie. Het kan worden vermeden door routinematig je handen te wassen (voor het bereiden van voedsel; na het gebruik van de badkamer of het veranderen van de luier van een baby; en wanneer je koeien, schapen, geiten of hun omgeving hebt aangeraakt). Het goed koken van rundvlees en ander vlees helpt ook. En het vermijden van ongepasteuriseerde melk en kazen zal u helpen beschermen tegen E. coli.

eenvoudige veiligheidsstappen

je hebt misschien een thema opgemerkt voor de veiligheidsstappen die hierboven zijn aangeraakt. Er zijn vier belangrijke stappen bij het kopen, bereiden, hanteren, opslaan en koken van je eten. Ze zijn: schoon, gescheiden, koken en chillen.

 1. Clean

1

hierboven lees je hoe belangrijk het is om je handen te wassen. Vergeet bovendien niet de oppervlakken waarop u voedsel behandelt en de containers die u gebruikt om het op te slaan. Dit geldt vooral voor dierlijke producten zoals vlees en kaas.

je handen en oppervlakken schoon houden is ook een tijdskwestie. Zorg ervoor dat elke keer als je rauw vlees aanraakt, je je handen onmiddellijk wast. Hetzelfde geldt voor oppervlakken en andere gebruikte keukengerei—reinig ze direct na gebruik. Bacteriën kunnen op deze oppervlakken enige tijd leven. Zonder snel en goed wassen, uwkeuken (en handen) kunnen een bacteriële broedplaats worden.

 1. Separate

zodra uw handen en oppervlakken zijn gewassen, is het nog steeds mogelijk dat ziektekiemen en schadelijke bacteriën zich verspreiden. Voedselscheiding is wat ervoor zorgt dat kruisbesmetting niet optreedt.

houd diervrije producten gescheiden van dierlijke producten. Dat betekent dat fruit en groenten apart worden behandeld (en met apart gereedschap) van vlees, zeevruchten, gevogelte en eieren.

voedselscheiding begint bij de supermarkt. Wanneer u boodschappen doet, zak vlees en andere dierlijke producten los van andere voedingsmiddelen. Grocery baggers verzorgen dit meestal zelf, maar een extra waakzaam oog kan geen kwaad.

als je eenmaal thuis bent en het eten klaarmaakt, gebruik dan aparte gebruiksvoorwerpen (messen, spatels, enz.).) voor producten op basis van dieren. Hetzelfde geldt voor voedselopslag. Bewaar vlees en andere dierlijke producten gescheiden van andere levensmiddelen. Dit is vooral belangrijk als het vlees rauw is.

 1. Cook

1

bacteriën voelen zich vooral thuis in je voedsel tussen 40 en 140 graden Fahrenheit, 4 tot 60 graden Celsius. Dit temperatuurbereik is wanneer bacteriën zich het gemakkelijkst kunnen vermenigvuldigen. Om uw voedsel veilig te houden, moet u ervoor zorgen dat u ruim boven dit bereik verwarmt. Niet zeker wat de juiste temperatuur is? Bekijk de onderstaande tabel voordat je je volgende maaltijd kookt.

maaltijd of voedingsproduct minimale interne temperatuur
deg F deg C
rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees en lamsvlees (met been) 145 63
ham 145 63
seafood 145 63
gehakt vis (fishcakes) 158 70
ontbeend, gemalen of gehakt vlees 160 71
eieren 160 71
alle pluimvee 165 > 74
Leftovers 165 74
casseroles 165 74
stuffing (inside Meat) 167 75

vaak bij het eten in grote partijen, is het typisch om schotel je bord uit een gemeenschappelijke pot en gaan zitten om te eten. Het is belangrijk om te onthouden dat een deel van de voedselveiligheid is om gekookt voedsel warm te houden totdat het in de koelkast wordt bewaard. Zorg ervoor dat uw potten met voedsel op 140 graden Fahrenheit (60 graden Celsius) of meer worden gehouden voordat u gaat zitten om van uw maaltijd te genieten.

 1. Chill

bacteriën kunnen in je voedsel groeien als het niet goed gekoeld is binnen twee uur na het bereiden of koken. Het is dus belangrijk om je voedsel goed op te slaan—en snel. Het advies om voedingsmiddelen te laten afkoelen voordat ze in de koelkast worden geplaatst, is een mythe. Wacht niet om voedsel in de koelkast te krijgen.

als je klaar bent met eten, zorg er dan voor dat je eten apart wordt bewaard (zoals van toepassing; zie hierboven) en binnen twee uur in de koelkast of vriezer wordt geplaatst. Het opdelen van extra grote porties in kleinere containers zal ook helpen ervoor te zorgen dat uw voedsel snel wordt gekoeld.

hoe zit het met het omgekeerde? Een veel voorkomende misvatting is dat vlees en ander voedsel veilig op kamertemperatuur op het aanrecht kunnen worden ontdooid. Dit is verkeerd. Het is onveilig! Kamertemperatuur is een uitnodigend bereik voor bacteriën om te gedijen. Ontdooi bevroren vlees en andere voedingsmiddelen ruim van tevoren door het in de koelkast te plaatsen. Als je echt haast hebt, overweeg dan een kom koud water of de magnetron voor een snellere ontdooiing.

Final Food For Thought

1

nu ben je klaar om de keuken in te gaan. Je hebt vervallen of twijfelachtige etenswaren weggegooid. Je hebt geleerd over door voedsel overgedragen ziekteverwekkers om te vermijden. En je bent gewapend met voedselveiligheidskennis. Maar voordat je in de gastronomische modus gaat, laten we enkele eenvoudige en nuttige tips bekijken om je gezond te houden in de keuken:

 • grondig reinigen en wassen van alle groenten en fruit. Ze kunnen besmet zijn voordat ze zelfs uw huis bereiken, hetzij tijdens het oogsten of het verzenden.
 • overweeg het kopen van aparte snijplanken voor producten en vlees. Sommige detailhandelaren verkopen een pakket van meerdere snijplanken van verschillende kleuren of met afbeeldingen van het juiste gebruik van het bord gegraveerd in elk.
 • investeer in een voedselthermometer. Gewapend met de minimale interne temperatuurgrafiek hierboven, weet u wanneer uw favoriete voedingsmiddelen klaar zijn om te eten.
 • bij het kopen van vlees in de winkel, wikkel het in een plastic zak na ontvangst van de slager. Op die manier als uw aankopen in dezelfde tas belanden, is er al een secundaire barrière op zijn plaats.
 • wassen als je gaat. Schoonmaken na jezelf tijdens het koken maakt de reiniging na de maaltijd sneller. Het zal ook voorkomen dat u onbedoeld kruisbesmetting andere oppervlakken of gebruiksvoorwerpen.

Bon Appetit

tijd om te koken! Weet dat je de kennis hebt, en nu heb je alleen de inspiratie nodig. Bekijk enkele gezonde recepten om je keukencreativiteit te stimuleren. Happy cooking!

over de auteur

Jenna Templeton is een gezondheidsonderwijzer en freelance wetenschapsschrijver die in Salt Lake City, Utah woont. Na het behalen van een bachelor of science diploma in de chemie van Virginia Tech, Jenna bracht vijf jaar door als onderzoekswetenschapper in de voedingsindustrie. Dit werk voedde haar interesse in persoonlijk welzijn aan, wat haar leidde tot een graduate Diploma in gezondheidsbevordering en onderwijs aan de Universiteit van Utah. Buiten het werk geniet Jenna van live muziek, Tuinieren, eten en spelen in de Wasatch mountains.

https://www.cdc.gov/foodsafety/index.html

https://www.cdc.gov/foodsafety/foodborne-germs.html

https://www.cdc.gov/narms/disease.html

https://www.foodsafety.gov/poisoning/causes/bacteriaviruses/salmonella/index.html

https://www.cdc.gov/salmonella/general/prevention.html

https://www.foodsafety.gov/poisoning/causes/bacteriaviruses/campylobacter/index.html

https://www.cdc.gov/campylobacter/prevention.html

https://www.foodsafety.gov/poisoning/causes/bacteriaviruses/ecoli/index.html

https://www.cdc.gov/ecoli/

https://www.foodsafety.gov/keep/basics/clean/index.html

https://www.foodsafety.gov/keep/basics/clean/index.html

https://www.foodsafety.gov/keep/basics/separate/index.html

https://www.foodsafety.gov/keep/basics/cook/index.html

https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/safe-minimum-internal-temperature-chart/ct_index

https://www.foodsafety.gov/keep/basics/chill/index.html

https://www.safefood.eu/Food-safety/Cooking/Cooking-meat.aspx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *