Volg deze gezondheidstips voor alle leeftijden om nu de juiste gewoonten op te bouwen

De meeste mensen kennen de basisprincipes van gezond blijven—althans in theorie. Eet voedzaam voedsel. Oefen regelmatig. Slaap genoeg. Maar om deze gezonde gewoonten in de praktijk te brengen, is er ruimte voor verbetering. Dit is natuurlijk. Niemand is immers perfect en verandering kan moeilijk zijn, vooral na jaren van het vormen van bepaalde levensstijlgewoonten.

Hier is het goede nieuws: het ondersteunen van de gezondheid op elke leeftijd is mogelijk, ongeacht hoe lang je een gezonde levensstijl hebt uitgesteld. Het is nooit te laat om je beste leven te leiden.

veel mensen—vooral mensen op middelbare leeftijd en later-denken dat ze een punt van geen terugkeer hebben gepasseerd op hun gezondheidsreis. Dat wil zeggen, ze denken dat het te laat is om de gezondheidsvoordelen van bepaalde veranderingen in levensstijl te zien. Maar studies tonen aan dat u op elke leeftijd kunt genieten van de voordelen van een gezonde levensstijl.

met andere woorden, het is nooit te laat om te beginnen met de zorg voor je gezondheid en leren hoe je voor je lichaam te zorgen. De eerste stap is het leren over de ondersteunende wetenschap en vervolgens het toepassen van gezondheidstips voor alle leeftijden om de fysieke en mentale gezondheid gedurende je hele leven te ondersteunen.

neuroplasticiteit: gewoonten, verandering en het verouderende brein

mensen zijn gewoontedieren. Het dagelijks leven is opgebouwd rond routines-maaltijden, werk, slaap en hobby ‘ s. En zoals je waarschijnlijk weet, kunnen deze gewoonten moeilijk te doorbreken of te veranderen zijn.

Hier is een neurologische reden voor. Terwijl je bepaalde gedragingen of activiteiten herhaalt, herbedraden de neuronen in je hersenen de manier waarop ze vuren en passen ze aan om dat gedrag als een gewoonte te coderen. Dus het gedrag wordt letterlijk in je hersenen bedraad.

natuurlijk zijn deze bekabelde gewoonten moeilijk te doorbreken-moeilijk, niet onmogelijk. Je vermogen om gewoonten te veranderen heeft deels te maken met neuroplasticiteit, wat simpelweg het vermogen van je hersenen is om te veranderen.

vanaf de kindertijd en de kindertijd (zelfs in de vroege volwassenheid) zijn de hersenen ongelooflijk plastisch. Dit betekent dat het gemakkelijk verandert en zich ontwikkelt. Naarmate je ouder wordt, vertraagt dit proces zo veel dat wetenschappers dachten dat neuroplasticiteit volledig verdween rond de leeftijd van 25. Met andere woorden, ze dachten dat de bedrading van de hersenen volledig was ingesteld tegen je midden twintig.

recente studies hebben echter aangetoond dat dit niet het geval is. Je hersenen kunnen nieuwe verbindingen vormen, nieuwe neuronen creëren en de structuur ervan op elke leeftijd veranderen. Het proces kan er anders uitzien naarmate je ouder wordt, maar het is nog steeds mogelijk.

dus ja, je kunt een oude hond nieuwe trucjes leren. En, nog belangrijker, je kunt nieuwe gewoonten vormen om de gezondheid op elke leeftijd te ondersteunen.

uit met het slechte: de voordelen van het laten vallen van ongezonde gewoonten vandaag

wanneer mensen levenslange gewoonten onder ogen zien—of het nu gaat om roken, te veel drinken of te veel verwerkt voedsel eten-stellen ze vaak dezelfde vraag: hoeveel verschil kan het echt maken?

het antwoord is simpel. Het zo snel mogelijk laten vallen van ongezonde gewoonten kan een enorm positief effect hebben op je gezondheid.

neem bijvoorbeeld roken. Voor een pack-a-day roker van 20 jaar, elke extra dag doorgebracht roken lijkt misschien druppels in de rivier. Maar de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken, zoals een verminderd risico op hartaandoeningen, kunnen na slechts één dag worden gezien.

vergeet niet, als je doel is om ongezonde gewoonten in je levensstijl te vervangen, moet je ergens beginnen. Elke dag dat je je aan je doelen houdt, werk je aan het opnieuw bedraden van je hersenen. Dus zelfs als u geen onmiddellijke gezondheidsvoordelen ziet, werkt u aan het creëren van nieuwe neurale paden die u zullen helpen een gezondere levensstijl in de toekomst te behouden.

de verandering aanbrengen: hoe zorg je voor je lichaam als je ouder wordt

de gewoonten die je in de vroege volwassenheid instelt, zijn factoren die je gezondheidsprofiel later in het leven zullen bepalen. Afhankelijk van uw levensstijl zal uw risico op ernstige aandoeningen veranderen. Maar die statistieken zijn niet in steen gebeiteld.

volwassenen in de zestig, zeventig en verder kunnen nog steeds de voordelen zien van het verbeteren van hun dieet, fysieke fitheid en geestelijke gezondheid. Samen kunnen deze positieve veranderingen in levensstijl het toneel vormen voor een gelukkig en gezond leven dat zich tot ver in de ouderdom uitstrekt. Of je nu een tiener, vroege volwassene, of duwen voorbij middelbare leeftijd, kijk naar de volgende tips voor het ondersteunen van de gezondheid op elke leeftijd: neem oefening in uw routine: of het nu een dagelijkse wandeling, krachttraining, of hoge intensiteit cardio, het is belangrijk om actief te blijven, ongeacht uw leeftijd. Bij jonge volwassenen verbeteren hoge niveaus van fysieke activiteit de cardiovasculaire gezondheid, de gezondheid van de luchtwegen en kunnen ze u helpen een hoog niveau van conditie op latere leeftijd te behouden.
als je van middelbare leeftijd of ouder bent, is fysieke activiteit net zo belangrijk, zo niet meer. Verhoogde niveaus van fysieke activiteit kunnen u helpen de algehele cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen, en meer. En voor oudere volwassenen helpt fysieke activiteit de spieren sterk te houden, de mobiliteit te behouden en ervoor te zorgen dat u de dagelijkse taken kunt blijven uitvoeren.eet voedzaam voedsel: je dieet beïnvloedt bijna elk aspect van je leven. Voedsel is brandstof en je wilt ervoor zorgen dat je het lichaam de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft om het hele leven effectief te functioneren. Tijdens de kindertijd, adolescentie en vroege volwassenheid biedt uw dieet uw lichaam de brandstof die het nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.naarmate je ouder wordt, kan je dieet je helpen een gezond gewicht te behouden—dat er voor iedereen een beetje anders uitziet—en kan het de totale gezondheid van het lichaam gedurende je hele leven ondersteunen.
bovendien kan gezond eten ervoor zorgen dat je je beter voelt. Het is moeilijk te kwantificeren, maar mensen die voedzaam voedsel eten, melden vaak dat ze zich de hele dag door tevredener en energieker voelen. En dit is een voordeel waar je op alle leeftijden van kunt profiteren.

 • houd je hersenen bezig: mooie wandelingen, lezen of het leren van een nieuwe vaardigheid zijn een paar activiteiten die kunnen helpen om je hersenen gedurende het hele leven bezig te houden. Het brein houdt van een uitdaging—dus waarom zou je het niet een uitdaging geven?door het hele leven te proberen te leren, kun je je hersenen actief houden. Dit bevordert neuroplasticiteit en het vermogen van je hersenen om te blijven leren en tot op hoge leeftijd te groeien. Mentaal betrokken blijven en uitgedaagd kunnen ook helpen bij het optimaliseren van de geestelijke gezondheid gedurende het hele leven.
 • blijf positief met een groeimindset om gezond te blijven zoals je leeftijd

  ongeacht je leeftijd, zorg voor je gezondheid houdt in dat je een groeimindset aanneemt. Het betekent geloven dat je gezondheid en levensstijl ten goede kunnen veranderen. Het kost tijd en moeite.

  onthoud dat deze veranderingen niet allemaal tegelijk hoeven te gebeuren. Begin klein en werk aan je grotere doelen. Het is natuurlijk om een fout te maken, maar het is aan jou hoe je reageert op je fouten. Dus waar wacht je nog op? Zet de eerste stap naar gezondheid – hoe klein ook.

  https://www.nia.nih.gov/health/quitting-smoking-older-adults

  https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/its-never-too-late-five-healthy-steps-at-any-age

  https://www.nextavenue.org/never-too-late-improve-health/

  https://news.brown.edu/articles/2014/11/age

  https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/its-not-too-late-to-get-in-better-shape

  https://www.goodtherapy.org/blog/change-is-a-choice-nurturing-neuroplasticity-in-your-life-0930154

  https://www.princetongyn.com/blog/six-steps-women-can-take-to-improve-their-health-at-any-age

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *