Wat is Ayurveda? Leer de belangrijkste praktijken van deze traditionele Indiase geneeskunde


Het menselijk lichaam is op zijn zachtst gezegd een ingewikkeld systeem. En duizenden jaren lang hebben verschillende culturen en samenlevingen hun eigen inzichten ontwikkeld over het menselijk lichaam en hoe de verschillende ziekten en kwalen te behandelen. Een van de oudste bestaande voorbeelden van deze behandelingssystemen is Ayurveda (ook wel Ayurvedische geneeskunde genoemd), een vorm van traditionele geneeskunde die oorspronkelijk in Zuid-Azië is ontwikkeld.

of je nu voor het eerst over Ayurveda leert of gewoon op zoek bent naar meer informatie over het onderwerp, maak je geen zorgen—je bent op de juiste plaats. Dit artikel zal de geschiedenis van Ayurveda, de gebruikelijke praktijken en meer uiteenzetten.

Wat is Ayurveda?

zoals hierboven vermeld, is Ayurveda, of Ayurvedische geneeskunde, een vorm van traditionele geneeskunde met zijn wortels in Zuid—Azië-meer specifiek, het Indiase subcontinent. Op basis van de leeftijd van verschillende Ayurvedische teksten is Ayurveda als praktijk ongeveer tweeduizend jaar oud, hoewel er mogelijk veel aspecten van bestonden vóór deze verslagen.het woord Ayurveda is een combinatie van twee Sanskriet woorden: ayur, wat leven betekent, en veda, wat kennis betekent. Samen betekenen ze”kennis van het leven”. Deze etymologische wortels zijn eigenlijk een goed uitgangspunt voor het begrijpen van Ayurveda als een geneeskrachtig systeem. Ayurveda is niet alleen gericht op het behandelen van ziekten, maar op het implementeren van veranderingen in levensstijl die ziekte helpen voorkomen, lichamelijk, mentaal en spiritueel evenwicht bevorderen en u helpen in harmonie te houden met uw omgeving.

als je je afvraagt hoe medicijnen dat allemaal kunnen bereiken, is er een eenvoudig antwoord: dat kunnen ze niet. maar Ayurvedische behandelingen bestaan uit veel meer dan medicijnen. Hoewel medicinale kruiden en andere ingenomen medicijnen een rol spelen in de Ayurvedische praktijk, zijn ze een stuk van een grotere puzzel die praktijken zoals yoga, meditatie, massagetherapie en voedingsaanpassingen omvat.

de onderstaande secties breken de fundamenten van Ayurvedische behandeling en enkele van de meest voorkomende praktijken in de Ayurvedische geneeskunde.

de geschiedenis van de Ayurvedische geneeskunde: de drie dosha ‘ s

volgens Ayurveda bestaat de mens uit vijf elementen: water, aarde, vuur, ruimte en lucht. Deze elementen combineren in het menselijk lichaam om drie verschillende energieën of levenskrachten te vormen: de Vata dosha, die bestaat uit ruimte en lucht; de Kapha dosha, die bestaat uit water en aarde; en, ten slotte, de Pitta dosha, die bestaat uit vuur en water.

Iedereen heeft deze drie dosha ‘ s in zich, maar in verschillende mate. Dat wil zeggen, geen twee mensen hebben dezelfde balans van elke dosha. Elke dosha is verbonden met verschillende lichaamsfuncties en men denkt dat elke kwaal voortkomt uit onevenwichtigheden tussen de dosha ‘ s. Als zodanig probeert de Ayurvedische geneeskunde deels de onevenwichtigheden tussen de drie dosha ‘ s aan te pakken. Maar daarover later meer!gemeenschappelijke praktijken van Ayurveda: het behandelen van de geest, het lichaam en de geest

Ayurveda is een holistische benadering van de geneeskunde, wat betekent dat de praktijken alle aspecten van het leven omvatten. Het is niet alleen gericht op een reeks diagnoses en genezingen, maar eerder op de onderling verbonden aard van elk aspect van het leven van een persoon. Helaas betekent dit dat Ayurvedische praktijken en behandelingen talrijk en gevarieerd zijn—er is geen snelle en gemakkelijke manier om een expert te worden. Maar hier is het goede nieuws: we hebben enkele van de meest voorkomende elementen van Ayurvedische behandeling voor u opgesplitst. Lees de lijst hieronder!

  • Panchakarma: zoals hierboven vermeld, draait Ayurvedische geneeskunde om balans in je lichaam, geest en geest. Een van de meest voorkomende methoden voor het bereiken van lichamelijk evenwicht in Ayurveda is panchakarma, een proces waarvan wordt gedacht dat het helpt het lichaam te reinigen van afvalmateriaal. Panchakarma, dat meestal tussen de twee en vier weken duurt, omvat verschillende zuiveringsprocessen, waaronder massage, klysma ‘ s, voedingsaanpassingen en soms braken.aanhangers van de Ayurvedische geneeskunde ondergaan dit proces onder toezicht van professionele Ayurveda-beoefenaars, vaak in een retraite of, in India, in een ziekenhuis.
  • Massage: het lichaam kan veel stress Herbergen, mentaal en fysiek. In Ayurveda wordt gedacht dat deze reserves van stress je mentale en fysieke balans verstoren. Ayurvedische massage probeert fysieke en mentale spanning te verlichten en los te laten om het evenwicht in je lichaam te herstellen. Tijdens dit proces masseert een in Ayurveda opgeleide massagetherapeut het lichaam met verschillende oliën en kruidenzalven om de spanningen in het lichaam los te laten.Yoga: hoewel yoga geen officieel element van Ayurvedische behandeling is, wordt het vaak gebruikt als een complementair systeem in coördinatie met Ayurveda. Zowel Ayurveda als yoga bestaan al duizenden jaren in India en beide hechten waarde aan fysieke en mentale balans. De meditatieve aard van yoga kalmeert de geest, terwijl de lichamelijkheid ervan het lichaam versterkt – beide helpen vergelijkbare doelen te bereiken als Ayurvedische behandeling.
  • meditatie: het primaire doel van < u > meditatie-in vrijwel elke context-is om de geest leeg te maken. Dit geldt ook in de Ayurvedische geneeskunde, waar meditatie wordt gebruikt om mentale en spirituele balans tot stand te brengen en te behouden. Ayurvedische meditatie onderscheidt zich echter door het gebruik van mantra ‘ s om specifieke dosha-onevenwichtigheden aan te pakken. Deze mantra ‘s, die van persoon tot persoon en van dosha tot dosha veranderen, worden gezongen als onderdeel van meditatie om het evenwicht tussen de drie dosha’ s te herstellen.
  • kruidengeneeskunde: Ayurveda is vooral bekend om zijn kruidenremedies en met goede reden. Ayurvedische kruidengeneeskunde is, in zekere zin, de ruggengraat van Ayurveda en wordt beoefend in heel India—en, in de afgelopen jaren, de rest van de wereld. Zoals hierboven vermeld, worden in Ayurveda verschillende kwalen geassocieerd met onevenwichtige dosha ‘ s. Traditioneel wordt een verscheidenheid aan kruiden en planten gebruikt om deze onevenwichtigheden aan te pakken. Enkele van de meest voorkomende kruiden en planten die worden gebruikt zijn ashwagandha, waarvan wordt gedacht dat het stress vermindert, boswellia, dat wordt gebruikt om ontstekingen te verminderen, en brahmi, waarvan ook wordt gedacht dat het ontstekingen en stress vermindert. Bovendien zijn veel voorkomende specerijen zoals komijn, kurkuma en kardemom prominent aanwezig in de Ayurvedische geneeskunde.

Ayurvedische praktijken: het is niet alles of niets

naarmate traditionele geneesmiddelen wereldwijd in populariteit groeien, worden ze op een breed scala aan manieren overgenomen. Vaak betekent dit het gebruik van traditionele geneesmiddelen in coördinatie met andere behandelingsmethoden. Als Ayurveda je interesseert, onthoud dan dat het niet alles of niets is. Dat wil zeggen, Ayurveda hoeft het medicinale systeem dat u gebruikt niet te vervangen. Kijk in plaats daarvan of je de twee in coördinatie kunt gebruiken voor een meer holistische benadering van je gezondheid. Als je gestrest bent, ga dan voor een Ayurvedische massage. Neem het stuk voor stuk en kijk wat voor jou werkt.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198827/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/ayurveda

https://www.medicalnewstoday.com/articles/ayurvedic-herbs#cardamom

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ayurveda

https://www.healthline.com/nutrition/ayurvedic-herbs

https://vedanet.com/meditation-in-yoga-and-ayurveda/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/mid/NIHMS116241/

https://www.webmd.com/balance/ayurvedic-treatments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *